Dodaj do ulubionych

Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ?

15.12.05, 09:36
Prosze o pomoc.
I jak badanie wyglada ?
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 10:22
      Kinowa 10, w wyszykiwarce forumowej masz telefon, koniecznie zadzwoń i dopytaj
      o godziny przyjęć.
      Badanie robi się z kału. Próbki musza byc 3. Zbiera się je co dwa dni, np. w
      niedzielę, wtorek, czwartek. Opisuje i trzyma w lodówce (!! ważne) do dnia
      zawiezienia.
      Pojemniczki na kał kupuje się w aptece - 70 gr za szt.
      Badanie na Kinowej 75 zł. Ale warto, bo za te pieniądze robisz wszystko:
      robaki, lamblie, grzyby. Wyniki co do robaków i grzybów są orientacyjne, ale to
      wystarczy na początek. Co lamblii nie ma lepszego miejsca w Wa-wie.
    • sigvaris Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 10:24
      Aa!!! Kinowa robi mikroskopowo, ale to lepsze od testu Elisa (antygen). Test
      często nie wychodzi. Mimo choroby. Dlaczego? Raz diabli wiedzą, dwa laboranci
      nie wszedzie potrafią się do tego zabrać właściwie.
      • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 13:47
        Dzieki Sigvaris.
        Nie wiedzialam,ze test Elisa to antygen.
        Na Kinowej juz robilam badania i nic nie wyszlo, tylko Candida +,a mam sporo
        objwow wskazujacych na pasozyty.I kilka kuracji juz za soba,ale niestety
        cyklicznie co miesiac nastepuje pogorszenie.

Czy jest inna mozliwosc,niz badanie kalu sprawdzenia obecnosci pasozytow w
        organizmie ?
        • sigvaris Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 14:09
          Niestety nie mam takiej metody. Ponieważ jak rozumiem chodzi o dorosłą osobę,
          myślałaś o Zentelu z Vermoxem na przemian?
          Co do lamblii też może nie wychodzić i święty B nie pomoże. Czasami tak jest.
          Może wizyta u dr M? Może ona coś wyjaśni. Honoruje wyniki z Kinowej, ale ma też
          swoje metody. I najczesciej zaczyna od robaczyc, nawet jeśli wyniki są
          negatywne. Ocenia to po innych objawach.
          • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 14:25
            Wizyt u dr M mam juz kilka za soba, kuracji Zentelem i Vermoxem
            rowniez.Ostatnio bralam Macmiror, ale znowu mam pogorszenie, cyklicznie co
            miesiac.
            Masz jakis pomysl ? Bo mi juz rece opadaja.
            • mavva Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:00
              A jakie masz objawy,jeśli wolno spytać.

Pytam,bo u mnie też są takie niejednoznaczne.
              W mojej rodzinie,gdzie mieliśmy podobne objawy,okazało się,że jest chlamydia w
              drogach oddechowych i prawdopodobnie stąd kaszel.
              I doszły im owsiki-chyba z kolejnego samozarażenia.
              Więc ja znowu muszę się za nas wziąć,bo kontakt był i nie wiem,czy u nas znowu
              nie ma w związku z tym.

Ręce normalnie opadają.
              Samemu trzeba szukać choroby,bo inaczej, to.......
              • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:03
                Objawy to przede wszystkim zmiany skorne,glownie na szyi, dekoldzie i troche na
                twarzy, swedzenie pochwy, problemy z pecherzem,wypadanie wlosow, bol brzucha.
                • sigvaris Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:31
                  A zrobić tak jak radzi Mavva wymazy? Na Inżynierskiej jest ta kobita, co robi
                  to wyśmienicie. Przy okazji robi od razu autoszczepionki więc bez błądzenia i
                  odsyłania jeśli coś wyjdzie będzie dwa w jednym. Wrzuć Inżynierska w
                  wyszukiwarkę, powinnien byc dokładny adres i telefon w moich postach.
                  Powinnaś zrobić wymaz z pochwy, może się uda z tych zmian skórnych.
                  Może to jest "byłe" towarzystwo lamblii? Np. jakiś gronkowiec?
                  Można pogadać z tą kobitą, czy w związku z bólami brzucha nie zrobi jeszcze
                  wymazu z odbytu, może sama coś podpowie po opisie objawów. Oni tam "zwyczajni",
                  żeby szukać bez skierowania od lekarza.
                  Wysypka, swędzenie pochwy, zapalenia pęchęrza w koło macieju - tak miałam przy
                  gronkowcu złocistym. Oni mnie wyciągneli z tego jakieś 15 lat temu.
                  Autoszczepionką. Próbuj.
                  Może to będzie TO.
                  • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:50
                    Ale to jest nabardziej zastanawiajace,ze to pogorszenie mam od wtorku.I te
                    wszystkie zmiany pojawiaja sie z dnia na dzien.Jeszcze w poniedzialek nie
                    mialam tego pogorszenia.

To samo jest ze swedzeniem pochwy, raz jest,a raz nie ma.
                    wymaz z pochwy mialam juz kilkakrotnie i nic nie wyszlo.
                    Dr M zalecila mi badanie biorezonansem na pasozyty, ale nie wiem jak mam do
                    tego podchodzic ?
                    • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:52
                      Jezeli bylby gronkowiec to zmiany bylyby chyba caly czas ? Nie byloby chyba tej
                      cyklicznosci ? A moze sie myle ?
                  • mavva Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:53
                    sigvaris,
                    mam prośbę
                    skoro już jesteśmy przy tym

napisz dokładniej o jakie wymazy chodzi

napisałam o chlamydiach,ale nie wiążę ich z moimi objawami
                    aczkolwiek mając kontakt z osobą zarażoną muszę się liczyć,że może to być to?
                    tylko ja nie kaszlę
                    zastanawiam się nad synkiem natomiast
                    ale z drugiej strony ma nieżyt nosa więc wygląda to na alergię

ona
                    -u mnie bardzo podobnie,ale bez wysypek

od jak dawna wypadają Ci włosy
                    i czy odrostają?
                    gdzie masz ten ból brzucha?w którym miejscu

czy sprawdzałaś gluten?
                    bo mi ktoś zasugerował właśnie nieotolerancję glutenu,jeszcze nie robiłam badań

a poza tym chyba mam zespół jelita wrażliwego stąd bóle
                    i do tego zrosty

pozdrawiam dziewczyny
                    • mavva Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:55
                      ona
                      a owsiki sprawdzałaś?

i o jakiej cykliczności mówisz
                      bo u mnie jest to związane z dniami mojego cyklu

dr M pytała mnie czy nie wiąze się to z fazami księżyca (robaki)
                      ale raczej nie
                    • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:56
                      Wyszlo mi w biorezonansie,ze mam uczulenie na gluten,wiec nie jem od 22
                      listopada br.
                      Wlosy tez wypadaja cyklicznie,ale rosna na szczescie.Wypadaja od maja br.
                      • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 15:58
                        Cyklicznie co miesiac, ale nie ma to nic wspolnego z okresem, tylko raczej z
                        cyklicznoscia pasozytow.Wlasnie pogarsza mi sie w okolicach pelni,a dzis jest
                        wlasnie pelnia.
                        • mavva Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 16:04
                          Ja też mam ostatnio pogorszenie
                          ale wiążę to z dniem cyklu

muszę jednak to porównać z fazami księżyca

a gdzie Cię boli
                          bo mnie tak ślicznie przy wyrostku-a to miejsce,które robaki lubią najbardziej

dzisiaj mam takie napady,że nie mogę się zgiąć
          • sigvaris Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 16:19
            Mavva: wymazy to ta Pani, albo inny laborant bierze sterylną szpatułkę i
            zgarnia co się da w określonych miejscach zmian chorobowych. I bada. Takie też
            nieinwazyjne pobranie materiału, tyle że z pochwy, z naskórka, z gardła i
            wszędzie tam gdzie się da (czasam z ran).

Jak tak czytam, co piszecie to skłaniam się do podania Wam namiaru na
            preparat... Chociaż wiecie, że jestem przeciwna polecaniu wynalazków, nalewek i
            Zappperów. To jest jednak jedyna rzecz, w której skutecznośc wierzę. I jak nic
            nie działa, to .... chyba sama u siebie zastosowałabym właśnie to.
            Ale tego nie zrobie na forum. Chcecie maila?
            • mavva Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 16:26
              sigvaris,
              źle zadałam pytanie,bo co to jest wymaz to wiem,
              ale myślałam,że mówicie o jakimś konkretnym wymazie,
              w sensie,że czegoś konkretnego szuka

ale ja chyba bezsensownie poszukuję wciąż tej odpowiedzi

ja poproszę o mejla oczywiście
              i dzięki!!
              • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 16:35
                ja tez prosze o maila.
            • sandraa3 ja poprosze 07.01.06, 01:02
    • ona-25 Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 16:48
      Dzwonilam przed chwila na Inzynierska.
      Robia wymazy ze zmian skornych, ale nie wolno tych zmian niczym smarowac przez
      10-12 dni,bo moze wynik byc niewiarygodny.
      Koszt takiego wymazu 100 zł
      • sigvaris Re: Gdzie zrobie w Wawie antygen lamblii ? 15.12.05, 17:00
        Dużo. Ale może mimo ceny warto? Ja tez płaciłam nie mało, ale warto było. No
        mam spokój, święty...
        Dziewczyny dziś wieczorem pisze maile. Teraz muszę się tu zorganizować z
        Martuchą. Nie dam rady wcześniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka