Dodaj do ulubionych

Cała Polska pomaga ofiarom tragedii

29.01.06, 16:09
Straszna tragedia. Czytam ten artykul i inne na temat tej okropnej katastrofy
przez lzy...
Obserwuj wątek
    • veronica3 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 29.01.06, 16:36
      Mam propozycia dla wszystkich polakow,ktorych poruszla ta tragedia - pomozmy
      rodzinom ofiar, nich kazdy z nas da symboliczna zlotowke dla rodzin
      ofiar.Dajcie te pieniadze przez Caritas, wtedy napewno dotra do rodzin.
      • balthazar2 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 29.01.06, 17:06
        Moze mi ktos powiedziec jaki jest IBAN i Swift konta 70 1020 1013 0000 0102
        0002 6526. Bez tych kodow nie moge dokanac transakcji z zagranicy.
        • zombi Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 29.01.06, 17:17
          przed numerem konta PL po numerze konta SWIFT - BPKOPLPW
      • mariasz77 Re: I PAMIĘTAJCIE... 29.01.06, 17:14
        że do każdej złotówki przesłanej z serca na wszystkie szlachetne cele nasz
        ukochany kraj pobiera 22% w formie podatku VAT. Bardzo współczuję wszystkim,
        których dotknęło nieszczęście w Katowicach, ale wydaje mi się, że taka szybka
        akcja ze strony PCK i CARITASU polegająca na zbiorce pieniędzy w sytuacji,
        kiedy zarówno premier, jak i wojewoda przeznaczyli już duże pieniądze, a poza
        tym chyba ta Hala była ubezpieczona. Proszę nie posądzajcie mnie o cynizm, ale
        niektóre organizacje wygrywają na naszych uczuciach. Wolę wpłacać na działające
        Fundacje, takie jak. np. "Zdążyć z pomocą" itp
        • melipol To hanba - sciagac podatek od skladek!!! 30.01.06, 01:52
          Na calym siecie zachodnim ofiary na potrzeby charytatywne sa odciagane od
          podatku. Wystarczy przedstawic dowod wplaty do urzedu podatkowego.
          • paragraf222 To nie hańba! 30.01.06, 19:23
            To mentalność mendy skarbowej. Menda skarbowa wykorzysta każdą możliwość żeby cię okraść. Ta cecha mendy występuje na całym świecie, choć może w różnej skali.
        • hummer Wyjąłeś mi to z ust. 30.01.06, 13:59
          mariasz77 napisała:

> akcja ze strony PCK i CARITASU polegająca na zbiorce pieniędzy w sytuacji,
          > kiedy zarówno premier, jak i wojewoda przeznaczyli już duże pieniądze, a poza
          > tym chyba ta Hala była ubezpieczona. Proszę nie posądzajcie mnie o cynizm, ale
          > niektóre organizacje wygrywają na naszych uczuciach. Wolę wpłacać na działające

Jeśli mam coś przelać to do organizacji, która prowadzi przejrzyste finanse, a Caritas do takich nie należy. Bo tak może wyjść jak z cegiełkami na stocznię. Zasiliły konto RM. Co to za problem, uruchomić konto pod jawnym nadzorem w celu pomocy ofiarom tragedii?
          • piwi77 Re: Wyjąłeś mi to z ust. 31.01.06, 09:46
            Czytalem sprawozdanie finansowe Caritasu za rok 2004. Dokladnie tak wygladaja
            sprawozdania wyssane z palca. Wydatki bilansuja sie z dochodami co do grosza.
            Nie ma pozycji koszta wlasne. Dla porownania jak powinno wygladac sprawozdanie
            z dzialalnosci charytatywnej prosze zobaczyc te od PAH.
        • kurczeblade.pl DLACZEGO TYLKO OD ŚWIĘTA 31.01.06, 13:50
          wszystko fajnie. piękne są tE fajerwerki solidarności z poszkodowanymi. Tylko
          czemu jesteśmy solidarni i dobrzy dla innych tylko od święta? a NORMALNIE
          SĄSIADOWI TO NAWET "DZIEŃDOBRY" WIELU NIE MA OCHOTY POWIEDZIEĆ?

www.kurczeblade.pl
      • pawel.nos Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 15:28
        ja już wysłałem. a widziałem jakieś info, że w Erze drugie tyle co uzbierają ma
        firma jeszcze przekazać ofiarom. dobrze, że chociaż w takich sytuacjach Polacy
        potrafią pokazać solidarność.
      • ryba473 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 20:35
        Ludzie,opamiętajcie się.Ofiarom tragedii trzeba bardo współczuć,tostraszna
        tragedia.Ale przecież to nie było trzęsienie ziemi ani powódź.Nikt nie stracił
        dobytku ani dachu nad głową.Takich ofiar jest codziennie kilka,a w soboty i
        niedziele po kilkadziesiąt.To co,na wszystkich się mamy składać?,czy to zależy
        od ilości.Pod lawiną zginęło kilku licealistów,w autobusie do Częstochowy też
        kilkunastu,i jakoś nikt im nie oferował specjalnych rent ani innej od państwa
        pomocy.Pieniądze tak,ale na operacje,na które ludzie czekają i z braku
        pieniędzy niestety nie wszyscy doczekają.Pomóżmy tym,którzy sami pomóc sobie
        nie mogą.Nie róbmy igrzysk z tej tragedii.
      • zuzanka1 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 31.01.06, 13:27
        A czemu nie dać też trochę ofiarom wypadków samochodowych? Codziennie ginie
        tylu ludzi. Równie dużo - zwłaszcza dzieci - ciągle umiera na raka. Gdyby miały
        pieniądze na leczenie, może tych przypadków śmiertelnych byłoby mniej. Ofiary
        tej tragedii dostaną swoją pomoc finansową z innych źródeł, natomiast teraz
        myślę, że trzeba im czego innego, nie pieniędzy.
      • critic Czy aby na pewno? 01.02.06, 16:22
        Śmiem wątpić, czy akurat przez Caritas pieniądze na pewno dotrą do
        poszkodowanych (uwierzyłbym gdyby to była PAH lub WOSP).
        Poza tym nasuwa mi się jedno pytanie. Rozumiem masowe oddawanie krwi itp.
        czynności, bo to może uratować życie niedoszłych ofiar. Ale w jakim celu
        organizowane są zbiórki pieniędzy? Czy któraś z tych osób straciła dach nad
        głową i nie ma gdzie mieszkać? Poza tym rząd już się (rzekomo) zobowiązał do
        przeznaczenia sporej kwoty pieniędzy na szeroko rozumianą pomoc dla ofiar tej
        katastrofy (co w tym przypadku powinno załatwić opłaty za leczenie, pobyt
        członków rodziny tudzież renty). Jeśli tak jest, to dokąd pójdą te pieniądze?
        P.S. Z góry uprzedzam wszytstkich napaleńców, że mój post nie ma na celu
        okazania bezduszności wobec ofiar tej tragedii (współczuję im i ich rodzinom) a
        jest jedynie wyrazem refleksji nad czystością intencji co poniektórych.
    • xxyyzz666 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 29.01.06, 18:50
      Rzeczywiście straszna tragedia.

Jednak cała sytuacja pokazuje głupotę Polaków. Musi zginąć 60 osób od razu, aby
      ludzie zaczęli się zastanawiać. A okazuje sie, że takie tragedie są u nas na
      porządku dziennym. Co roku w wypadkach ginie prawie 6000 osób, co daje ponad 100
      osób tygodniowo. Oczywiście nikt o tym nie pamięta i nikt się tym nie przejmuje.
      Moim zdaniem powód do żałoby narodowej jest marny, bo jakbyśmy mieli przykładać
      obiektywną miarę, to trzeba by żałobe mieć non stop.

Pytam więc o co chodzi. Czemu cały kraj jest postawiony na głowie, z powodu w
      sumie błahego wydażenia? Może trzeba by nadać właściwy wymiar temu wydarzeniu i
      skończyć z narodową obłudą?
      • goodnightsunshine Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 29.01.06, 19:25
        bo właśnie dlatego, że wcześniej nikt się nie zastanowił, to powinno to trochę
        dac do myślenia.
        owszem, przecież wszyscy dobrze wiemy, że najlepiej by było, gdyby to w ogóle
        się nie wydarzyło. ale skoro jest tak, jak jest - to jest to okazja, żeby się
        zmobilizować.
        ktoś odda krew - może zacznie robić to regularnie, ja też zaczynałam od
        Wampiriady na uczelni. ktoś wpłaci na Caritas - te pieniądze się nie zmarnują,
        jest tyle potrzebujących... ktoś wejdzie na dach i odśnieży - będzie o jedną
        tragedię mniej.
        może coś się poprawi.
        nie można nazywać żadnej śmierci 'błahą'. trochę szacunku dla wartości
        człowieka. Katowice/Chorzów to tragedia, ponieważ bezsensowna... ponieważ można
        było temu zapobiec.
        jeśli ktoś miał do czynienia z wypadkiem na drodze - to wierz mi, nie zapomina
        o tych 1000 osobach tygodniowo. jeśli ktoś szanuje ludzkie życie - to przejmuje
        go każda śmierć.
        'o co chodzi' - o to, że człowiek nie jest w stanie żyć pamięcią o śmierci
        codziennie. człowiek boi się myśli o niej, i dlatego zaniedbuje bezpieczeństwo,
        swoje i innych, w przekonaniu, że śmierć go nie dotyczy. dlatego mobilizujemy
        się, kiedy mówi o tym prasa, kiedy ginie ktoś ważny, kiedy bezsensownie zawala
        się dach - bo to wydobywa na światło dzienne pamięć o śmierci i budzi nas z
        letargu ucieczki od tej myśli.
        nie szukałabym obłudy w ludziach, którzy dowiadując się, chcą zrobić 'coś',
        cokolwiek, byle nie czuć się bezsilnymi. obłudy szukałabym u odpowiedzialnych.
        tak samo, jak proponuję szukać obłudy nie u tych, którzy teraz wyrażają żal,
        mimo tych '1000 osób tygodniowo', ale u tych, którzy siadają za kółko po
        alkoholu czy wyprzedzają w pędzie kolumnę samochodów.
      • etylkapl Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 10:15
        xxyyzz666 napisała:

> Rzeczywiście straszna tragedia.
        >
        > Jednak cała sytuacja pokazuje głupotę Polaków. Musi zginąć 60 osób od razu,
        aby
        > ludzie zaczęli się zastanawiać. A okazuje sie, że takie tragedie są u nas na
        > porządku dziennym. Co roku w wypadkach ginie prawie 6000 osób, co daje ponad
        10
        > 0
        > osób tygodniowo. Oczywiście nikt o tym nie pamięta i nikt się tym nie
        przejmuje
        > .
        > Moim zdaniem powód do żałoby narodowej jest marny, bo jakbyśmy mieli
        przykładać
        > obiektywną miarę, to trzeba by żałobe mieć non stop.
        >
        > Pytam więc o co chodzi. Czemu cały kraj jest postawiony na głowie, z powodu w
        > sumie błahego wydażenia? Może trzeba by nadać właściwy wymiar temu wydarzeniu
        i
        > skończyć z narodową obłudą?

bez względu na otoczkę, lepiej pomóc jednemu człowiekowi niż się wymądrzać,a
        tak na wszelki wypadek raz mądrala pisze wydarzenie przez "rz", a raz
        przez "ż". Ludzie najpierw pomagają, potem myślą, a cynicy zawsze znajdą powód
        żeby się mądrzyć, czy kiedyś mądrala pomogła komuś???
    • kiddy Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 29.01.06, 20:45
      Słuchajcie, czy krew jest ciągle potrzebna? Mieszkam w Warszawie, chcę coś
      zrobić, może prztynajmniej to...
      • goodnightsunshine Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 29.01.06, 23:16
        sprawdz w innych artykulach zwiazanych z tematem - z tego, co wiem, na dzien
        dzisiejszy maja dostatecznie duzy zapas, to co jest zbierane dzis i jutro
        bedzie na potrzeby dalszego leczenia. ale mysle ze zbiora dostatecznie duzo na
        samym Slasku, bo ludzie bardzo sie garna do oddawania krwi.
        natomiast prawda jest taka, ze krew jest potrzebna zawsze. procz tej
        katastrofy, ciagle sa jakies wypadki.
        zwlaszcza jesli masz jakas rzadka grupe, to jest to szczegolnie cenny dar.
        jesli czujesz potrzebe serca - zachecam do oddania krwi. z doswiadczenia
        polecam Centrum Krwiodawstwa na Saskiej na Pradze - zawsze mila atmosfera, a
        juz zwlaszcza teraz na pewno stana na wysokosci zadania.
        mam nadzieje, ze spodoba Ci sie oddawanie krwi i przylaczysz sie do grona
        Honorowych Krwiodawcow. i to by byl chyba najlepszy i najtrwalszy dar dla tych
        dotknietych nieszczesciem...
    • egoon Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 08:04
      Zapewne w każdy weekend ginie na polskich drogach podobna jak nie większa ilość osób i nikt nie robi z tego takiej tragedii. Nikt też nie uruchamia wielkich zbiórek pieniędzy, kancalarie premiera, prezydenta i kogo wie jeszcze nie przekazują milinów na wsparcie dla słownie kilkudziesięcu rodzin. Dzieci rodziców którzy zginęli w wypadku samochodowym mogą tylko żałować że to był samochód a nie dach, tak byłyby ustawione do końca życia. Media zrobiły z tego wydarzenia motor nepędowy weekendu. Uważam że zamieszanie wokół tej katastrafoy jest zupełnie niewspólmierne do jej rozmiarów.
      • blbec Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 08:39
        Odciągając tym samym uwagę od kwestii rozwiązania sejmu.
      • etylkapl Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 10:23
        egoon napisał:

> Zapewne w każdy weekend ginie na polskich drogach podobna jak nie większa
        ilość
        > osób i nikt nie robi z tego takiej tragedii. Nikt też nie uruchamia wielkich z
        > biórek pieniędzy, kancalarie premiera, prezydenta i kogo wie jeszcze nie
        przeka
        > zują milinów na wsparcie dla słownie kilkudziesięcu rodzin. Dzieci rodziców
        któ
        > rzy zginęli w wypadku samochodowym mogą tylko żałować że to był samochód a
        nie
        > dach, tak byłyby ustawione do końca życia. Media zrobiły z tego wydarzenia
        moto
        > r nepędowy weekendu. Uważam że zamieszanie wokół tej katastrafoy jest
        zupełnie
        > niewspólmierne do jej rozmiarów.
        a jednak są zatwardzialcy, których nic nie ruszy, a odnośnie tych milionów od
        prezydenta i premiera, to wiadomo, że i tak zapłacimy wszyscy, ale ja nie
        wymawiam, a już godne hieny cmentarnej jest szczucie ludzi przeżywających
        tragedie przeciwko sobie, mam nadzieję, że będzie ci to wybaczone, współczuję
        zawiści
        • egoon Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 31.01.06, 10:02
          nie chodzi o zawiść tylko o relatywizm tragedii. Dlaczego nie reagujmy w ten sam sposób na inne tragedie, dopiero nakręcenie atmosfery przez media powoduje że wchodzimy w spiralę która każe pomagać. Nie rozumiem dlaczego śmierć jest nie równa śmierci, odległość geograficzna, albo ilość ofiar powoduje że coś uznajemy za bardziej lub mniej godne pomocy. po prostu się z tym nie zgadzam.
      • silvestro Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 18:52
        Tylko,że 90% wypadków spowodowane jest przez ofiary lub ich rodziny i
        znajomych-wskutek brawury,głupoty,pijaństwa. A tu zginęli ludzie Bogu ducha
        winni,pasjonaci w dobrej sprawie. Bez odrobiny własnej winy!
    • kosciol.mlodziezy.psychicznej Znów nadużywanie słow: "cała", "wszyscy". 30.01.06, 11:41
      Zastanówcie się choć trochę przed wrzucaniem każdego do jednego wora.
    • pabor Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 12:02
      Wysyłając SMS o treści "KATOWICE" na numer 72720 na łączną kwotę 2,44zł.
      przekazujemy pomoc pieniężną na rzecz ofiar tej katastrofy. Musimy jednak
      pamiętać, że nasza pomoc dotrze do ofiar w kwocie 2zł. Gdzie się podzieje
      0,44zł. - tego możemy się domyślać. Pytanie:
      - czy rząd w ten sposob zamierza sfinansować swoją propagandową pomoc w
      wysokości 1 mln. zł.?
      - czy moralne jest zarabianie na szczerej i spontanicznej pomocy ludzi dla
      ludzi w takich okolicznościach?
      SKANDAL !!!
    • megarobal2000 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 15:25
      A artykule nie ma info, że Era też zbiera kase. NAwet więcej, zdeklarowała się,
      ze podwoi liczbe pieniędzy z wysłanych smsów. mam nadzieje, że inni operatorzy
      też dadzą coś od siebie...
    • n2o na co konkretnie zbieraja Caritas i PCK? 30.01.06, 15:29
      Tak, to straszna tragedia. ALE: na co konkretnie zbieraja Caritas i PCK?
      BO: opieka medyczna/psychologiczna to koszt NFZ, zasilki pogrzebowe i renty to
      pieniadze z budzetu panstwa (+ 2 miliony od rzadu), odszkodowania to kwestia
      pieniedzy od winowajcow i ich ubezpieczalni. Jest tez juz ok. 800 000 od
      partii, ktore chytrenko pracuja na lepsze notowania i od samego Caritasu (z
      pieniedzy wczesniej przez nas wplaconych).
    • pletwonurek99 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 17:56
      Wiielka tragedia i wyrazy wspoczucia ale czy w tym momencie nie nalezy
      przypomniec o ponad 150 ofiarach zamarzniecia? Moze to niewygodne?
    • baczer2 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 18:22
      Spoko pomaga ale wydaje mi się że trochę w tym nie jest do końca prawdy i niech
      ręka boska broni tych ludzi którzy przyczynili się do tego że odżucili pomoc
      NIEMIECKICH ratowników oni chcieli tylko pomódz a polacy wyparli się na nich
      tyłkiem kto dał poszczególnym ludziom na decydowanie kto może pomódz a kto nie
      to jest skandal oni mieli szkolane psy a my tylko 3 i do tego wymęczone jeżeli
      znaleźli by chociaż jednego żywego człowieka warte by było skożystać z ich
      pomocy każdy ma prawo pomagać i to największe buractwo decydować kto może
      zostać bochaterem a kto nie, mam nadzieje że odpowiednie komórki zainteresują
      sie tą bardzo wstydliwą sprawą dla naszego państwa baczerozo@wp.pl
    • kamelia1 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 18:29
      Czytam niemieckie informacje i nie moge uwierzyc w to co pisze gazeta. Jeszcze
      wczoraj mowiono o 67 ofiarach dzisiaj mowi sie o 62 .
      Tutaj podaje sie z kolei, ze liczba ofiar jest znacznie wieksza, ze wydobyto
      kolejne ofiary. Dlaczego nie skorzystano z pomocy niemieckich ratownikow ?
      Zakonczono akcje ratownicza przedwczesnie wszyscy sie temu dziwia.
    • bobi15 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 19:23
      Słowa niewiele pomogą, możemy się modlić, wspierać duchowo........
    • jerryks Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 20:07
      CZY BUDŻET PAŃSTWA MUSI KOŻYSTAĆ NA KAŻDEJ TRAGEDII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      PO JAKĄ CHOLERĘ JEST POBIERANY VAT Z TAKICH AKCJI DOBREGO SERCA !!!!!!!!!!!!!
    • ryston Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 20:16
      Jestem b. współczującym. I Cóż mi to da poza, wpłaceniem moich skromnych groszy.
      I dlatego nie rozumiem, np. i przedewszystkim PCK.
      A Rząd nie umie zresztą z naszych podatków utrzymać, zapewnić komfort" "
      garstce nieszczęśliwych POLAKÓW
    • mahoma Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 30.01.06, 20:32
      Ja też ,ale mało mnie...nie trafił dziś.Nasza wspaniała Poczta trąbi od rana w
      mediach,że wpłaty na konto Caritasu i PCK są zwolnione z opłat.A 16stej pani w
      okienku kasując ode mnie opłatę z uśmiechem stwierdziła ,że też o tym
      słyszała...tyle że ona nie ma jeszcze rozporządzenia...To tylko u nas
      możliwe.Miałbym jeszcze na smsa dla Katowic a tak pieniądz zjedli
      Wspaniałomyślni.
    • pompompom Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 31.01.06, 18:16
      Nie wiem czy dobrze usłyszałam, ale Caritas zbiera pieniądze np. na
      rehabilitację poszkodowanych w wypadku, na wózki inwalidzkie, przystosowanie
      mieszkań. Wszystko pięknie i cacy, ale czy za to wszystko nie powien zapłacić
      właściciel hali? Dlaczego zawsze odpowiedzialność się rozmywa na społeczeństwo.
      Jak zwykle winę ponosi szary obywatel.
      Bardzo współczuję tym, którzy ucierpieli, rodzinom ofiar i mam nadzieję, że
      winni tej tragedii nie rozłożą odpowiedzialności na nas wszystkich. Bo wyjdzie
      w końcu, że jak zapłacą z budżetu to pieniądze wyciągną i od rodzin ofiar i od
      samych poszkodowanych. U nas panuje hasło: zapłaćcie sobie sami za swoje
      nieszczęście.
      Może jak w końcu konkretne firmy i osoby będą zmuszone wypłacać odszkodowania
      ofiarom za swoją głupotę i pazerność ktoś weźmie się do roboty i odśnieży
      dachy, ulice, chodniki, albo przestanie jeździć z prędkoscią ponaddzwiękową po
      dziurawych drogach, bo jeden z drugim beknie ze swojej kieszeni za brak
      zdrowego rozsądku.
      Wysłałam smsa na 72720, ale nie uważam tego za najlepszy pomysł. Płacić
      powinien winny zaniedbań, ja nie czuję się winna.
      [']['][']
    • beata9947 Re: Cała Polska pomaga ofiarom tragedii 02.02.06, 13:37
      Cytuję list mojej Mamy, a już prababci (82 lata życia), jaki otrzymałem w
      paczce: Nie ma listu, pieniędzy ani ciasta, jak było zaplanowane. Po tej
      strasznej katastrofie w Katowicach, nie dojdzie do skutku (Pieniądze Mama
      przekazała rodzinom ofiar.dop.aut.). Hodowcy i miłośnicy gołębi zginęli!
      Zupełnie niepotrzebnie, myślę: absurdalnie! To nie śnieg i lód, którego nie
      było tak wiele! To brakoróbstwo wykonawców, którzy teraz biją na alarm!
      Pracując tyle lat w DPBiP (budownictwo przemysłowe dop.aut.)widziałam nieraz,
      jak wyglądał "odbiór budowlany"! Przy wódce i łapówce. Czasem tylko przy
      biurku! Teraz w Zgorzelcu wielka, nowa budowa spieszy się, aby szybko zarobić!
      Przy -17ºC mrozu stawiają słupy nośne i murują! Prawo budowlane dopuszcza tylko
      przy temperaturze -5ºC, w pomieszczeniach zamkniętych i przy zastosowaniu
      koksowników; wyższa temp. i wyższe stężenie CO2! Za parę lat, gdy znów będzie
      katastrofa budowlana, będą zwalać na niesprzyjające warunki atmosferyczne!
    • wyksztalciuch1 czy Caritas rozliczył się z tych ok. 10 mln ? 10.10.06, 18:48
      czy jakiś pisak sprawdzał co stało się z ok 10 mln zł ?
      żądajmy od Caritasu dokumentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka