Dodaj do ulubionych

Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsamt)

03.04.06, 15:05
Kto kojarzy, gdzie w Sieradzu moglo zostac zrobione to zdjęcie? Gdzie sie miescil w czasie wojny niemiecki urzad pracy (Arbeitsamt)?

www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8287&mode=search
Obserwuj wątek
    • farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:18
      Hmm...wydaje mi sie ze to krakowskie przedmiescie...ale moge sie mylic bo
      zdjecie zrobione pod takim kątem, ze ciezko jednoznacznie stwierdzic :/
      • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:24
        farbenheit napisał:

> Hmm...wydaje mi sie ze to krakowskie przedmiescie...ale moge sie mylic bo
        > zdjecie zrobione pod takim kątem, ze ciezko jednoznacznie stwierdzic :/

tak wysoki budynek na Krakowskim, to tylko remiza, ale to nie wygląda jak remiza ;)
    • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:19
      zodiak72 napisał:

> Kto kojarzy, gdzie w Sieradzu moglo zostac zrobione to zdjęcie? Gdzie sie miesc
      > il w czasie wojny niemiecki urzad pracy (Arbeitsamt)?
      >
      > www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8287&mode=search

Zupełnie nie wiem ? Mam wątpliwości czy to jest Sieradz. W tle jest dość
      charakterystyczny budynek, przynajmniej 4 kondygnacje - a o czymś takim wogóle
      nie słyszałem ? Jakoś wygląd tego budynku przypomina blok ;) Do tego zdjęcie
      pokazuje, że budynek ten zamykał pokazywaną ulicę.

Co prawda napis wskazywałby na Sieradz, ale może to tylko szyld. Jak np. Sąd
      Wojewódzki w Łodzi, oddział Sieradz, może wtedy nie dodawano lokalizacji tak
      szczegółowej ?

Ciekawy jestem dalszych opinii w tej matrii ;)
    • zodiak72 Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:27
      No ale jezeli Arbeitsamt Sieradz obejmowal jakis obszar (powiedzmy dzisiejszego powiatu Sieradz) - to moglaby byc to jakaś miejscowosc/miasteczko z powiatu. A tam - to tym bardziej prozno szukać 4 kondygnacyjnych budynkow! (Warta, Zloczew).

Pasowaloby, by wypowiedzial sie ktoś pamietajacy II wś i gdzie sie miescil wtedy urzad pracy w Sieradzu. Jezeli jeszcze taka osoba będzie w stanie sie poslugiwać klawiaturą;-)
      • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:38
        zodiak72 napisał:

> No ale jezeli Arbeitsamt Sieradz obejmowal jakis obszar (powiedzmy dzisiejszego
        > powiatu Sieradz) - to moglaby byc to jakaś miejscowosc/miasteczko z powiatu. A
        > tam - to tym bardziej prozno szukać 4 kondygnacyjnych budynkow! (Warta, Zlocze
        > w).
        >
        > Pasowaloby, by wypowiedzial sie ktoś pamietajacy II wś i gdzie sie miescil wted
        > y urzad pracy w Sieradzu. Jezeli jeszcze taka osoba będzie w stanie sie poslugi
        > wać klawiaturą;-)
        >

Sprawa zasadniczo rozbija się o ten "wieżowiec" w tle - ja nic takiego nie
        kojarzę, tym bardziej że ma on minimum 4 kondygnacje widoczne i chyba też
        parter, do tego wygląda jak prawzór komunistycznych blokowisk ;).

Na starówce to raczej nie pasuje ?!
        Może gdzieś na obecnej POW, młyn czy inny taki budynek ?
        • zodiak72 Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:54
          jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrze przyjrzec, jest napisane:
          'Arbeitsamt Sieradsch
          Hilfsstelle Wartha (?)' chyba - bo w pierwszym momencie myslalem że to skrot od Warthe...gau. Mozna by to przetlumaczyc jako: 'Urzad Pracy Sieradz - Placowka Pomocnicza w Warcie.

Tylko gdzie w Warcie taki wysoki budynek?
          • hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:09
            a to ciekawe, jeśli Warta to nie wiem, jeśli Sieradz to mi się widzi...
            Sienkiewicza i blok wojskowy :)
            • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:19
              ten budynek (4 kondygnacje) wyglada jakby bylo w ksztalcie litery L.
              po prawej stronie tego ciemnego prostokata z oknami:) widac biala sciane, ktora
              go niejako przyslania.

moze to jakis klasztor w Warcie?
              ewentualnie szkola..
              a moze to szpital przy nenckiego, tylko od strony warckiej?

a jest szansa ze ta Wartha to nazwa... rzeki? ;) jakos wpleciona w nazwe tego
              urzedu?
              • anonimowy_internauta Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:31
                Od Warckiej raczej nie. Widzimy szerokość budynku na 2 okna - a tam jest więcej.
            • hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:33
              to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wyglądałoby to
              tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu)
              www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195
              • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:40
                hajdana napisała:

> to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wyglądałoby to
                >
                > tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu)
                > www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195

Myślę, że to jest dobry trop. Na tym obrazku co go wskazujesz (lesy na dole)
                widać po prawej stronie coś wysokiego ?
                Styl i charakter budynku też odpowiada fotce omawianej ?

A tak wogóle to co to jest za budynek ;)
                • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:45
                  ten budynek to nie, przynajmniej nie z takim scietym dachem. na fotce ten z
                  urzedem pracy ten budynek z tylu ma taki trojkatny dach :)
                • hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:59
                  sieradzak napisał:

> hajdana napisała:
                  >
                  > > to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wyglądał
                  > oby to
                  > >
                  > > tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu)
                  > > www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195
                  >
                  > Myślę, że to jest dobry trop. Na tym obrazku co go wskazujesz (lesy na dole)
                  > widać po prawej stronie coś wysokiego ?
                  > Styl i charakter budynku też odpowiada fotce omawianej ?
                  >
                  > A tak wogóle to co to jest za budynek ;)
                  >
                  dałabym się pokroić, że to wojskowy blok na Sienkiewicza na przeciwko gorzelni
                  właśnie, a nie?:)
                  • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:10
                    hajdana napisała:

> sieradzak napisał:
                    >
                    > > hajdana napisała:
                    > >
                    > > > to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wy
                    > glądał
                    > > oby to
                    > > >
                    > > > tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu)
                    > > > www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195
                    > >
                    > > Myślę, że to jest dobry trop. Na tym obrazku co go wskazujesz (lesy na do
                    > le)
                    > > widać po prawej stronie coś wysokiego ?
                    > > Styl i charakter budynku też odpowiada fotce omawianej ?
                    > >
                    > > A tak wogóle to co to jest za budynek ;)
                    > >
                    > dałabym się pokroić, że to wojskowy blok na Sienkiewicza na przeciwko gorzelni
                    > właśnie, a nie?:)

No to może to jest od Ronda w stronę Łodzi, a ten budynek, to jakiś stary obiekt
                    gorzelni ?
                    • hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:23
                      może być, ale nie widziałam nigdze zdjęć gorzelni. Za blokiem wojskowym była
                      chyba łaźnia miejska, może to komin łąźni, a może kotłowni bloku, w sumie mógł
                      być luksusowy ;)
                      • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:25
                        hajdana napisała:

> może być, ale nie widziałam nigdze zdjęć gorzelni. Za blokiem wojskowym była
                        > chyba łaźnia miejska, może to komin łąźni, a może kotłowni bloku, w sumie mógł
                        > być luksusowy ;)

No to mieliśmy w Sieradzu, luksusowy czteropiętrowy komin z mieszkaniami i
                        zaczątek architektury socjalistycznej ;)
          • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:33
            zodiak72 napisał:

> jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrze przy
            > jrzec, jest napisane:
            > 'Arbeitsamt Sieradsch
            > Hilfsstelle Wartha (?)' chyba - bo w pierwszym momencie myslalem że to skrot od
            > Warthe...gau. Mozna by to przetlumaczyc jako: 'Urzad Pracy Sieradz - Placowka
            > Pomocnicza w Warcie.

Być może, niemiecki miałem wieki temu, a nie zapominaj, że to by teren, nie
            pamiętam jak się nazywał po niemiecku bodaj Wartheland.

> Tylko gdzie w Warcie taki wysoki budynek?

??
          • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:42
            > jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrze przy
            > jrzec, jest napisane:
            > 'Arbeitsamt Sieradsch
            > Hilfsstelle Wartha (?)
            powiekszylam te fotke i jest tak napisane jak piszesz, zodiak..

ale na powiekszeniu ten budynek z tylu wyglada jednak na jagiellonczyka :)
            • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:44
              albo na sp1 :D
              • hajdana sp1 03.04.06, 17:15
                www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=240&limit=1&limitstart=6
                drugie od góry, nie pasuje jednak
                • sieradzak Re: sp1 - raczej nie. 03.04.06, 17:20
                  hajdana napisała:

> <a
                  href="www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=240&limit=1&limitstart=6"
                  target="_blank">www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=240&limit=1&limitstart=6</a>
                  > drugie od góry, nie pasuje jednak

Raczej nie, trzy piętra SP1, cztery piętra na omawianej fotce. Zresztą SP1 jest
                  zdecydowanie szersza.
            • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:45
              ebusia_fam_fatal napisała:

> > jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrz
              > e przy
              > > jrzec, jest napisane:
              > > 'Arbeitsamt Sieradsch
              > > Hilfsstelle Wartha (?)
              > powiekszylam te fotke i jest tak napisane jak piszesz, zodiak..
              >
              > ale na powiekszeniu ten budynek z tylu wyglada jednak na jagiellonczyka :)

Ino, że Jagielończyk ma spadzisty dach a na tej fotce to jest chyba płaski,
              zresztą ta wieża jest wąska jak na Jagiellończyka ;)
              • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:47
                wlasnie nie ma plaskiego :)
                • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:49
                  www.ebusia.nasze.pl/urzad.jpg
                  • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:49
                    na tej jasnej plami pomiedzy oknami a urzedem widac sciane i spadzisty dach :)
                    • sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:08
                      ebusia_fam_fatal napisała:

> na tej jasnej plami pomiedzy oknami a urzedem widac sciane i spadzisty dach :)

No trudno nazwać tte smugi dachem ;) ale może ? Choć wątpię ;)
                      Policz sobie ilość okien - pięter i porównaj z Jagiellończykiem choćby n atej
                      fotce ;)

sieradz-praga.pl/Zdjecia/Historia%20Miasta/Historia_Sieradza/Gimnazjum.jpg
                      Zasadniczo Jagiellończyk jest dwu piętrowy, jak większość budynków w Sieradzu.
                      A na omawianej fotce ... mamy przynajmniej 4 piętra.
      • anonimowy_internauta Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:24
        Z tego co wiem Arbeitsamt mieścił się w obecnym LO Jagiellończyku.
        • farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:31
          To mi nie wyglada na Jagiellonczyka
          • anonimowy_internauta Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:34
            Mnie też :). Ale pamiętajmy ,że okupacja trwała trochę czasu i Niemcy mohli się początkowo instalować z urzędami gdzie popadnia a dopiero potem przystosowywali niektóre budynki na potrzeby tysiącletniej rzeszy.
    • hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:23
      przed strażą pożarną może być? W 1926 budynek był nieotynkowany widać na
      zdjęciu u ks.Pogorzelskiego, jak tu na zdjęciu. A w dole widać chałupkę na
      Podrzeczu?
      www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8495&mode=search
      • farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:31
        Tak mi sie tez na poczatku wydawalo...ze to okolice strazy
        • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:35
          a ja musze powiedziec, ze owszem - wyglada mi to na jagiellonczyk widziany od
          strony teraz kosciuszki/zwirki - mniej wiecej na wysokosci Inglota....
          tylko ci ludzie i ten budynek po lewo stoja na placu pilsudskiego :)
          • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:36
            chociaz w sumie sama juz nie wiem :D
            • farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:37
              Ja tez juz zglupialem :P
              • sieradzak może jednak to jest trop !? 03.04.06, 16:41

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=39675104&a=39680242
    • hajdana pomoce do dedukcji:) 03.04.06, 16:56
      czyli link do praskiej galerii starych zdjęć - tam jest LO w różnych ujęciach
      sieradz-praga.pl/Historia_miasta_historia_sieradza.htm
    • sieradzak Po wspólnej analizie - to chyba nie Sieradz 03.04.06, 17:24
      Po tej burzy mózgów, wychodzi, że to raczej nie Sieradz ?
      Sam napis nie świadczy, że to jest w Sieradzu, a jedynie, że ma związek z Sieradzem.
      Patrząc na napis można przypuszczać, że to jest ... Warta. Nie kojarzę budynków
      Szpitala w Warcie, ale ... może ?
      • zodiak72 Re: Po wspólnej analizie - to chyba Warta;-) 03.04.06, 18:45
        Na 80procent wg mnie jest to jednak Warta, obecna ulica Sieradzka. Na fotografii widać tę ulicę, widzianą OD Rynku w Warcie w stronę wyjazdu na Sieradz. Na zakręcie tej drogi (zakret w lewo) jest po jej prawej stronie zlokalizowany charakterystyczny blok (zbudowany po łuku drogi, polokrągly). Stoi w Warcie do dzis. Te okna, ktore widac, są to okna koncowej czesci tego lukowego bloku. Szczyt od strony robiącego to zdjęcie - jest widoczny w postaci jasnej plamy na prawo od tych okien.

Zwracam uwagę na budynek po LEWEJ stronie tego zdjęcia (z kominem). Obok niego stoją autobusy. W tym budynku po wojnie w Warcie miescil sie Osrodek Zdrowia. Zwracam tez uwagę na slup z ukośną podporą na prawo od tego budynku. Tam jest, moim zdaniem, skrzyzowanie z ulicą wiodącą (na zdjeciu w lewo) za tym domem do Klasztoru w Warcie.

To zdjęcie www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8275 jest zrobione wlasnie z dachu TEGO BLOKU, tyle ze w odwrotnym kierunku: w stronę Rynku. Ale widać ul. Sieradzką. W srodkowej czesci kadru widać po prawej stronie ulicy budynek, przy krotym na poprzednim zdjeciu stoją autobusy, a przy nim slup z ukośną podporą;-)

Na tym zdjeciu www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8278 tez widać budynki Szpitala Psychiatrycznego w Warcie uchwycone z dachu TEGO BLOKU na łuku ul. Sieradzkiej.

Takie jest moje zdanie;-)
        • jasiek53 Re: Po wspólnej analizie - to chyba Warta;-) 03.04.06, 18:56
          po namyśle -masz chyba rację
          TO NIE SIERADZ-
          jutro sobię skoczę do Warety(SIC)
          i się popytam
          ----------------
          e-buzia (Mam pytanko-Oglądałaś film -Poślubiłeś morderczynię_?)\\
          zero wpisóów innych -niech mi odpowie?
        • hajdana Re: Po wspólnej analizie - to chyba Warta;-) 03.04.06, 23:11
          nie umiem tego umiejscowić na zdjęciach, które podałeś, ale ja w Sieradzu
          potrafię się zgubić;)
      • anonimowy_internauta Re: Po wspólnej analizie - to chyba nie Sieradz 04.04.06, 12:46
        Gdyby przyjąć ,że widoczny w tle wysoki budynek to blok wojskowy - a konkretnie jego widok w osi ul.Pułaskiego (obecnie to wygląda innaczej bo przybyło budynków) - to można dojść do wniosku ,że tablica wisi na obecnym budynku restauracji ,a do niedawna pałacu ślubów. Budynki po lewej wymagają ustaleń ale w mogły istnieć w miejscu obecnej "nowej" części Jagiellończyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka