zodiak72 03.04.06, 15:05 Kto kojarzy, gdzie w Sieradzu moglo zostac zrobione to zdjęcie? Gdzie sie miescil w czasie wojny niemiecki urzad pracy (Arbeitsamt)? www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8287&mode=search Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:18 Hmm...wydaje mi sie ze to krakowskie przedmiescie...ale moge sie mylic bo zdjecie zrobione pod takim kątem, ze ciezko jednoznacznie stwierdzic :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:24 farbenheit napisał: > Hmm...wydaje mi sie ze to krakowskie przedmiescie...ale moge sie mylic bo > zdjecie zrobione pod takim kątem, ze ciezko jednoznacznie stwierdzic :/ tak wysoki budynek na Krakowskim, to tylko remiza, ale to nie wygląda jak remiza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:19 zodiak72 napisał: > Kto kojarzy, gdzie w Sieradzu moglo zostac zrobione to zdjęcie? Gdzie sie miesc > il w czasie wojny niemiecki urzad pracy (Arbeitsamt)? > > www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8287&mode=search Zupełnie nie wiem ? Mam wątpliwości czy to jest Sieradz. W tle jest dość charakterystyczny budynek, przynajmniej 4 kondygnacje - a o czymś takim wogóle nie słyszałem ? Jakoś wygląd tego budynku przypomina blok ;) Do tego zdjęcie pokazuje, że budynek ten zamykał pokazywaną ulicę. Co prawda napis wskazywałby na Sieradz, ale może to tylko szyld. Jak np. Sąd Wojewódzki w Łodzi, oddział Sieradz, może wtedy nie dodawano lokalizacji tak szczegółowej ? Ciekawy jestem dalszych opinii w tej matrii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:27 No ale jezeli Arbeitsamt Sieradz obejmowal jakis obszar (powiedzmy dzisiejszego powiatu Sieradz) - to moglaby byc to jakaś miejscowosc/miasteczko z powiatu. A tam - to tym bardziej prozno szukać 4 kondygnacyjnych budynkow! (Warta, Zloczew). Pasowaloby, by wypowiedzial sie ktoś pamietajacy II wś i gdzie sie miescil wtedy urzad pracy w Sieradzu. Jezeli jeszcze taka osoba będzie w stanie sie poslugiwać klawiaturą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:38 zodiak72 napisał: > No ale jezeli Arbeitsamt Sieradz obejmowal jakis obszar (powiedzmy dzisiejszego > powiatu Sieradz) - to moglaby byc to jakaś miejscowosc/miasteczko z powiatu. A > tam - to tym bardziej prozno szukać 4 kondygnacyjnych budynkow! (Warta, Zlocze > w). > > Pasowaloby, by wypowiedzial sie ktoś pamietajacy II wś i gdzie sie miescil wted > y urzad pracy w Sieradzu. Jezeli jeszcze taka osoba będzie w stanie sie poslugi > wać klawiaturą;-) > Sprawa zasadniczo rozbija się o ten "wieżowiec" w tle - ja nic takiego nie kojarzę, tym bardziej że ma on minimum 4 kondygnacje widoczne i chyba też parter, do tego wygląda jak prawzór komunistycznych blokowisk ;). Na starówce to raczej nie pasuje ?! Może gdzieś na obecnej POW, młyn czy inny taki budynek ? Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 15:54 jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrze przyjrzec, jest napisane: 'Arbeitsamt Sieradsch Hilfsstelle Wartha (?)' chyba - bo w pierwszym momencie myslalem że to skrot od Warthe...gau. Mozna by to przetlumaczyc jako: 'Urzad Pracy Sieradz - Placowka Pomocnicza w Warcie. Tylko gdzie w Warcie taki wysoki budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:09 a to ciekawe, jeśli Warta to nie wiem, jeśli Sieradz to mi się widzi... Sienkiewicza i blok wojskowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:19 ten budynek (4 kondygnacje) wyglada jakby bylo w ksztalcie litery L. po prawej stronie tego ciemnego prostokata z oknami:) widac biala sciane, ktora go niejako przyslania. moze to jakis klasztor w Warcie? ewentualnie szkola.. a moze to szpital przy nenckiego, tylko od strony warckiej? a jest szansa ze ta Wartha to nazwa... rzeki? ;) jakos wpleciona w nazwe tego urzedu? Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:31 Od Warckiej raczej nie. Widzimy szerokość budynku na 2 okna - a tam jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:33 to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wyglądałoby to tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu) www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195 Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:40 hajdana napisała: > to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wyglądałoby to > > tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu) > www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195 Myślę, że to jest dobry trop. Na tym obrazku co go wskazujesz (lesy na dole) widać po prawej stronie coś wysokiego ? Styl i charakter budynku też odpowiada fotce omawianej ? A tak wogóle to co to jest za budynek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:45 ten budynek to nie, przynajmniej nie z takim scietym dachem. na fotce ten z urzedem pracy ten budynek z tylu ma taki trojkatny dach :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:59 sieradzak napisał: > hajdana napisała: > > > to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wyglądał > oby to > > > > tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu) > > www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195 > > Myślę, że to jest dobry trop. Na tym obrazku co go wskazujesz (lesy na dole) > widać po prawej stronie coś wysokiego ? > Styl i charakter budynku też odpowiada fotce omawianej ? > > A tak wogóle to co to jest za budynek ;) > dałabym się pokroić, że to wojskowy blok na Sienkiewicza na przeciwko gorzelni właśnie, a nie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:10 hajdana napisała: > sieradzak napisał: > > > hajdana napisała: > > > > > to chyba nie to o czym myślałam, bo zdjęcie zodiaka pokazuje, że wy > glądał > > oby to > > > > > > tak jak na tej widokówce (z lewej strony u dołu) > > > www.umsieradz.pl/portal/forum/viewtopic.php?t=195 > > > > Myślę, że to jest dobry trop. Na tym obrazku co go wskazujesz (lesy na do > le) > > widać po prawej stronie coś wysokiego ? > > Styl i charakter budynku też odpowiada fotce omawianej ? > > > > A tak wogóle to co to jest za budynek ;) > > > dałabym się pokroić, że to wojskowy blok na Sienkiewicza na przeciwko gorzelni > właśnie, a nie?:) No to może to jest od Ronda w stronę Łodzi, a ten budynek, to jakiś stary obiekt gorzelni ? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:23 może być, ale nie widziałam nigdze zdjęć gorzelni. Za blokiem wojskowym była chyba łaźnia miejska, może to komin łąźni, a może kotłowni bloku, w sumie mógł być luksusowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:25 hajdana napisała: > może być, ale nie widziałam nigdze zdjęć gorzelni. Za blokiem wojskowym była > chyba łaźnia miejska, może to komin łąźni, a może kotłowni bloku, w sumie mógł > być luksusowy ;) No to mieliśmy w Sieradzu, luksusowy czteropiętrowy komin z mieszkaniami i zaczątek architektury socjalistycznej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:33 zodiak72 napisał: > jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrze przy > jrzec, jest napisane: > 'Arbeitsamt Sieradsch > Hilfsstelle Wartha (?)' chyba - bo w pierwszym momencie myslalem że to skrot od > Warthe...gau. Mozna by to przetlumaczyc jako: 'Urzad Pracy Sieradz - Placowka > Pomocnicza w Warcie. Być może, niemiecki miałem wieki temu, a nie zapominaj, że to by teren, nie pamiętam jak się nazywał po niemiecku bodaj Wartheland. > Tylko gdzie w Warcie taki wysoki budynek? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:42 > jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrze przy > jrzec, jest napisane: > 'Arbeitsamt Sieradsch > Hilfsstelle Wartha (?) powiekszylam te fotke i jest tak napisane jak piszesz, zodiak.. ale na powiekszeniu ten budynek z tylu wyglada jednak na jagiellonczyka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:44 albo na sp1 :D Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana sp1 03.04.06, 17:15 www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=240&limit=1&limitstart=6 drugie od góry, nie pasuje jednak Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: sp1 - raczej nie. 03.04.06, 17:20 hajdana napisała: > <a href="www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=240&limit=1&limitstart=6" target="_blank">www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=240&limit=1&limitstart=6</a> > drugie od góry, nie pasuje jednak Raczej nie, trzy piętra SP1, cztery piętra na omawianej fotce. Zresztą SP1 jest zdecydowanie szersza. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:45 ebusia_fam_fatal napisała: > > jest taka opcja, ze to może być Warta-miasto. Na tablicy, jesli sie dobrz > e przy > > jrzec, jest napisane: > > 'Arbeitsamt Sieradsch > > Hilfsstelle Wartha (?) > powiekszylam te fotke i jest tak napisane jak piszesz, zodiak.. > > ale na powiekszeniu ten budynek z tylu wyglada jednak na jagiellonczyka :) Ino, że Jagielończyk ma spadzisty dach a na tej fotce to jest chyba płaski, zresztą ta wieża jest wąska jak na Jagiellończyka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:47 wlasnie nie ma plaskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:49 www.ebusia.nasze.pl/urzad.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:49 na tej jasnej plami pomiedzy oknami a urzedem widac sciane i spadzisty dach :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 17:08 ebusia_fam_fatal napisała: > na tej jasnej plami pomiedzy oknami a urzedem widac sciane i spadzisty dach :) No trudno nazwać tte smugi dachem ;) ale może ? Choć wątpię ;) Policz sobie ilość okien - pięter i porównaj z Jagiellończykiem choćby n atej fotce ;) sieradz-praga.pl/Zdjecia/Historia%20Miasta/Historia_Sieradza/Gimnazjum.jpg Zasadniczo Jagiellończyk jest dwu piętrowy, jak większość budynków w Sieradzu. A na omawianej fotce ... mamy przynajmniej 4 piętra. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:24 Z tego co wiem Arbeitsamt mieścił się w obecnym LO Jagiellończyku. Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:31 To mi nie wyglada na Jagiellonczyka Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny (Arbeitsa 03.04.06, 16:34 Mnie też :). Ale pamiętajmy ,że okupacja trwała trochę czasu i Niemcy mohli się początkowo instalować z urzędami gdzie popadnia a dopiero potem przystosowywali niektóre budynki na potrzeby tysiącletniej rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:23 przed strażą pożarną może być? W 1926 budynek był nieotynkowany widać na zdjęciu u ks.Pogorzelskiego, jak tu na zdjęciu. A w dole widać chałupkę na Podrzeczu? www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8495&mode=search Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:31 Tak mi sie tez na poczatku wydawalo...ze to okolice strazy Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:35 a ja musze powiedziec, ze owszem - wyglada mi to na jagiellonczyk widziany od strony teraz kosciuszki/zwirki - mniej wiecej na wysokosci Inglota.... tylko ci ludzie i ten budynek po lewo stoja na placu pilsudskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:36 chociaz w sumie sama juz nie wiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Sieradz - na zdjęciu w czasie wojny - pompa 03.04.06, 16:37 Ja tez juz zglupialem :P Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak może jednak to jest trop !? 03.04.06, 16:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=39675104&a=39680242 Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana pomoce do dedukcji:) 03.04.06, 16:56 czyli link do praskiej galerii starych zdjęć - tam jest LO w różnych ujęciach sieradz-praga.pl/Historia_miasta_historia_sieradza.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Po wspólnej analizie - to chyba nie Sieradz 03.04.06, 17:24 Po tej burzy mózgów, wychodzi, że to raczej nie Sieradz ? Sam napis nie świadczy, że to jest w Sieradzu, a jedynie, że ma związek z Sieradzem. Patrząc na napis można przypuszczać, że to jest ... Warta. Nie kojarzę budynków Szpitala w Warcie, ale ... może ? Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Po wspólnej analizie - to chyba Warta;-) 03.04.06, 18:45 Na 80procent wg mnie jest to jednak Warta, obecna ulica Sieradzka. Na fotografii widać tę ulicę, widzianą OD Rynku w Warcie w stronę wyjazdu na Sieradz. Na zakręcie tej drogi (zakret w lewo) jest po jej prawej stronie zlokalizowany charakterystyczny blok (zbudowany po łuku drogi, polokrągly). Stoi w Warcie do dzis. Te okna, ktore widac, są to okna koncowej czesci tego lukowego bloku. Szczyt od strony robiącego to zdjęcie - jest widoczny w postaci jasnej plamy na prawo od tych okien. Zwracam uwagę na budynek po LEWEJ stronie tego zdjęcia (z kominem). Obok niego stoją autobusy. W tym budynku po wojnie w Warcie miescil sie Osrodek Zdrowia. Zwracam tez uwagę na slup z ukośną podporą na prawo od tego budynku. Tam jest, moim zdaniem, skrzyzowanie z ulicą wiodącą (na zdjeciu w lewo) za tym domem do Klasztoru w Warcie. To zdjęcie www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8275 jest zrobione wlasnie z dachu TEGO BLOKU, tyle ze w odwrotnym kierunku: w stronę Rynku. Ale widać ul. Sieradzką. W srodkowej czesci kadru widać po prawej stronie ulicy budynek, przy krotym na poprzednim zdjeciu stoją autobusy, a przy nim slup z ukośną podporą;-) Na tym zdjeciu www.szukamypolski.com/details.php?image_id=8278 tez widać budynki Szpitala Psychiatrycznego w Warcie uchwycone z dachu TEGO BLOKU na łuku ul. Sieradzkiej. Takie jest moje zdanie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Po wspólnej analizie - to chyba Warta;-) 03.04.06, 18:56 po namyśle -masz chyba rację TO NIE SIERADZ- jutro sobię skoczę do Warety(SIC) i się popytam ---------------- e-buzia (Mam pytanko-Oglądałaś film -Poślubiłeś morderczynię_?)\\ zero wpisóów innych -niech mi odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Po wspólnej analizie - to chyba Warta;-) 03.04.06, 23:11 nie umiem tego umiejscowić na zdjęciach, które podałeś, ale ja w Sieradzu potrafię się zgubić;) Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: Po wspólnej analizie - to chyba nie Sieradz 04.04.06, 12:46 Gdyby przyjąć ,że widoczny w tle wysoki budynek to blok wojskowy - a konkretnie jego widok w osi ul.Pułaskiego (obecnie to wygląda innaczej bo przybyło budynków) - to można dojść do wniosku ,że tablica wisi na obecnym budynku restauracji ,a do niedawna pałacu ślubów. Budynki po lewej wymagają ustaleń ale w mogły istnieć w miejscu obecnej "nowej" części Jagiellończyka. Odpowiedz Link Zgłoś