Dodaj do ulubionych

nagłe przysypianie

04.06.06, 21:50
Witam Was, mam nadzieję,że ktoś nacodzień ma podobny problem taki jak ja i mi
powie, czy to jest normalne.

Niepokoi mnie moje nagłe zasypiania, potrafię np. jadąc pociągiem,
samochodem itp mimo zajęć nagle zasnąć, zdaża mi się to bardzo często i
zaczyna zastanawiać . Niejednokrotnie przysłuchując się innej rozmowie,
pisząc sms lub rozwiązując krzyżówkę potrafię przysnąć . Niedosyć, że jest
to krępujące to jeszcze, gdy wracam wieczorem z pracy jest to w pewnym
stopniu zmiejszenie mojego bezpieczeństwa. Na poczatku zdarzało mi się to na
zajęciach na studiach, potrafiłam przysnąć mimo, że siedziałam blisko
wykładowcy. Obecnie już nie studiuję, ale problem nie minął.

Bardzo proszę o odp. gdyż zaczynam się tym niepokoić objawy takie mam już od
4 lat. Mam 23 lata.

Mam nadzieję, że mi pomożecie
Obserwuj wątek
    • monika1009 Re: nagłe przysypianie 04.06.06, 21:53
      Nie jestem lekarzem ale slyszalam o takim przypadku jak Ty. Byl kiedys taki
      odcinek w serialu -Na dobre i na zle-kobieta miala taka sama dolegliwosc.
      Niestety nawet w filmie nikt jej nie uleczyl.
      • pia.ed Re: nagłe przysypianie 04.06.06, 22:00
        Jest taka choroba, mozna usnac nawet w trakcie prowadzenia auta!
        Wydaje mi sie, ze to nazywa sie narkolepsja.
        Sprawdz to na google.
        Ta choroba jest na pewno uleczalna, ktos sobie z Ciebie zartuje!
        • venus22 Re: nagłe przysypianie 04.06.06, 22:04
          masz to 4 lata i jeszcze nie bylas u lekarza?

a jak przysniesz na dobre podczas prowadzenia samochodu i kogos zabijesz to
          juz pojdziesz?

Venus
        • monika1009 Re: nagłe przysypianie 04.06.06, 22:13
          No nie wiem czy to sa zarty?

Narkolepsja
          Jest to jedno z rzadszych zaburzeń snu, co nie znaczy, że mniej uciążliwe, niż
          popularna bezsenność. Narkolepsja polega na nagłych, niekontrolowanych napadach
          snu pojawiających się w nieoczekiwanych momentach w ciągu dnia (śmiech, strach,
          taniec, rozmowa telefoniczna). Atak snu może być spowodowany silnymi emocjami,
          ale nie zawsze. W wielu wypadkach sen przychodzi nagle, bez jakiejś konkretnej
          przyczyny. Niestety, może zdarzyć się również w tak niebezpiecznych momentach,
          jak np. podczas jazdy samochodem. Narkolepsja jest chorobą dziedziczną.
          Zapadają na nią głównie mężczyźni, choć zdarzają się również kobiety cierpiące
          na tę przypadłość. Pierwszy atak przeważnie ma miejsce w okresie dojrzewania
          (ok. 14 r. ż).

Osoby dotknięte narkolepsją zasypiają od razu snem głębokim (REM) bez
          przechodzenia przez cztery
          wcześniejsze fazy snu. Napady senne mogą się powtarzać bardzo często - do
          kilkudziesięciu razy na dobę.
          Jeden napad trwa od kilku do kilkudziesięciu minut. W trakcie snu
          narkoleptycznego występuje porażenie
          przysenne, czyli całkowita niezdolność do ruchu i mowy oraz omamy wzrokowe.
          Bardzo często osoby cierpiące
          na narkolepsję podczas ataku snu w ciągu dnia wszystko słyszą, a gdy mają
          otwarte oczy również widzą,
          lecz z powodu porażenia mięśni (katapleksja) nie mogą się poruszać. Są również
          świadome tego, co się wokół nich dzieje.

Narkoleptyka w trakcie ataku nie wolno budzić, gdyż ponowny atak może mieć
          miejsce znacznie szybciej.

Leczenie narkolepsji jest procesem długotrwałym, jednak przy odpowiednio
          poprowadzonej terapii można ograniczyć
          ataki do jednego dziennie, występującego stale o tej samej porze, a więc
          przewidywalnego. Pomocne jest również
          zachowanie regularnych godzin zasypiania wieczorem i wstawania rano oraz
          przesypianie dostatecznej ilości czasu w nocy.
          Konieczna jest edukacja rodziny i otoczenia chorego.

• jenny3131 Re: nagłe przysypianie 04.06.06, 23:35
            Dziękuje że tak szybko odpowiedziałyście.
            Byłam u lekarza gdzieś rok temu kazał zrobić wyniki krwi( były w normie),
            poziom cukru też był ok. Samochodu nie prowadzę jako pasażer tylko jeżdżem.
            Nawet gdyby miałam prawo jazdy by nie podjęłam się prowadzenia było by to
            zbytnie ryzyko. Lekarz ogólny mnie zignorował powiedział,że pewnie mam niskie
            ciśnienie. Czy może ktoś wie gdzie powinnam się zgłosić, jakie badania wykonać.
            • nitca Re: nagłe przysypianie 05.06.06, 00:07
              Meczylam sie z sennoscia nie do opanowania ponad rok.
              Zasypialam nad talerzem, nad ksiazka, ogladajac najbardziej ciekawy film...
              Wystarczylo, ze na chwile usiadlam. Ilosc przespanych godzin w ciagu doby nie
              miala znaczenia. Mozna powiedziec, ze przespalam rok.
              Profil kortyzolu wyszedl idealny, za to badania tarczycy fatalne.
              Mozesz sobie zrobic badania fT3, fT4 i TSH. Jesli wyjda nieciekawe, to udaj sie
              do endokrynologa.
              • venus22 Re: nagłe przysypianie 05.06.06, 00:27
                Moim zdaniem od tego jest lekarz zajmujacy sie zaburzeniami snu- chyba sa w
                Polsce specjalnie od tego? ...

Venus
                • nitca Re: nagłe przysypianie 05.06.06, 01:33
                  W moim przypadku wystarczyla dobrze dobrana dawka T4
                  i wszystko wrocilo do normy.
                  • venus22 Re: nagłe przysypianie 05.06.06, 02:01
                    w twoim przypadku -ale autorka nie jest twoim przypadkiem.
                    oczywiscie ze moze zbadac tez tarczyce.

Venus
                    • jenny3131 Re: nagłe przysypianie 05.06.06, 10:38
                      Dzięki nitca dawałaś mi nadzieję, że może kiedyś będę mogła normalnie
                      przeczytać książkę:).Wszytkim dziewczyną też dziękuję za odpowiedzi, chyba
                      jeszcze raz przejdę się do lekarza, a jak mnie zignoruje pójdę do innego.
                      • nitca Re: nagłe przysypianie 12.06.06, 00:08
                        Oprocz fT3, fT4 i TSH mozesz sprawdzic stan tarczycy robiac badanie USG
                        (echogenicznosc, zwloknienia, guzki...) i przy okazji pobierania krwi zrob
                        morfologie z rozmazem (manualnie), ferrytyne i wit.B12
                        Bedzie dobrze, wierze ze znajdziesz przyczyne :)
                        Jesli bedziesz miala jakies pytania napisz na maila gazetowego.
                        • nitca Re: nagłe przysypianie 12.06.06, 00:26
                          Warto tez sprawdzic przeciwciala a-TPO i a-TG (z krwi),
                          bo bywa, ze wyniki fT3, fT4 i TSH jeszcze sa w normach,
                          a przeciwciala szaleja i nie daja zyc.
    • rem13 Re: nagłe przysypianie 05.06.06, 10:50
      Witaj Jenny proponuję Ci zadzwonić do Instytutu na Sobieskiego w Warszawie.Oni
      zajmują się tymi chorobami.Podejrzewam,że jest to jedyna placówka w
      Polsce.Życzę udanej wizyty.
      • dmuchawiec6 Re: nagłe przysypianie 11.06.06, 23:09
        A ja Ci proponuję, żebyś najpierw starała się znaleźć przyczynę somatyczną -
        myślę że Nitca dobrze Ci radzi - zbadaj fT3, fT4 (koniecznie f na początku nie
        same T3, T4), TSH. Ja bym jeszcze dołożyła do tego przeciwciała
        przeciwtarczycowe i prolaktynę i z wynikami jeżeli nie będą w normie i TSH
        będzie powyżej 1.5 (nie patrząc na normę)poszła do dobrego endokrynologa.
        Pozdr. PS ja leczyłam u specjalistki "stan depresyjno - lękowy" , pani ta na
        moje sugestie, że jakieś hormony mogą być nie w porządku, twierdziła, że nie
        warto ich badać, bo "z grzebania w hormonach nic dobrego mi nie przyjdzie"
        (!!!),dwóch neurologów chciało mi zapisać lek, którego nie można brać przy
        chorobach tarczycy - jeden się spierał ze mną, że w prawdzie mam guzek ale sama
        mówiłam , że zimny- (nie pytał o inne wyniki). Niestety <zdrowie to zbyt
        poważna rzecz, żeby je zostaweiać w rękach tych lekarzy, którzy tylko
        przepisują jakieś specyfiki, nie szukając przyczyn choćby poprzez zbadanie
        odpowiednich hormonów czy innych wskaźników>
        • dmuchawiec6 Re: nagłe przysypianie 11.06.06, 23:22
          I chciałam jeszcze dodać, że gdybyś wykluczyła choroby tarczycy, to może warto
          jeszcze w porozumieniu z dobrym neurologiem zrobić sobie odpowiednie badania,
          które wykluczą SM (stwardnienie rozsiane) lub inną chorobę neurologiczną, ale
          zaczęłabym jednak od tej tarczycy, może przyczyna jest prozaiczna i wystarczy
          wyrównać niedobór hormonu jak to było u Nitki. Z tym SM nie chcę Cie straszyć i
          pewnie to n ie to, po prostu widziałam kiedyś w TV jakiś film na podstawie
          autentycznej historii , nie pamiętam tytułu, chyba angielski. Jak wykluczysz te
          sprawy to już tylko pozostaną chyba specjaliści od narkolepsji, może tylko
          spowodowanej stresem, przemęczeniem Pa, pozdr.
          <Definicja Zła przez negację: Zło = brak Dobra>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka