misia2012 27.06.06, 11:13 Chodzi mi czy twarda/miękka,uniesiona/opadnieta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: szyjka w 10 tygodniu-jaka powinna być 27.06.06, 11:29 Powinna być twarda i zamknięta,,nie skrócona,położenie szyjki tylne. Ale to ma być taka szyjka przez całą ciążę a nie tylko w 10 t.c. Dopiero w terminie porodu szyjka zmienia się. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Dzięki-naprawdę 27.06.06, 11:32 Właśnie chodziło mi o to czy twarda, bo mam twardą ,a gdzieś kiedyś coś czytałam tylko nie pamiętałam.Mam twardą i zamkniętą. A mozesz mi powiedzieć jak sprawdza gin czy nie jest skrócona-palcami czy na usg i jak sprawdza się i wyglada położebnie szyjki tylne? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Dzięki-naprawdę 27.06.06, 11:34 Normalnym bad.ginekologicznym lub na usg,ale wtedy wyjdzie czy jest rozwarcie i czy jest skrócona. To już lekarz dobrze wie jak rozpoznać położenie.Teraz i na sucho trudno wytłumaczyć jak to wygląda. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: Dzięki-naprawdę 27.06.06, 11:37 malgosiek2 napisała: > Normalnym bad.ginekologicznym lub na usg,"ale wtedy wyjdzie czy jest rozwarcie i > > czy jest skrócona." Tzn.LEPIEJ widać na USG czy jest rozwarcie i czy skrócona -dobrze zrozumiałam? Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: Dzięki-naprawdę 27.06.06, 11:39 I jakim usg przepochwowym czy przez powłoki brzuszne-sorry bza szczególy -po prostu bardzio mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Dzięki-naprawdę 27.06.06, 11:47 Nie dopisałam rzeczywiścieusg dopochwowe rzecz jasna lepiej wykryje na ile % szyjka się skróciła.Bad.gin. i usg co do rozwarcia to porównywalne. Pzdr.gosia Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_771 Re: Dzięki-naprawdę 27.06.06, 11:38 Hej, Sama sobie tego nie sprawdzisz, to sprawdza lekarz przy okazji każdej wizyty( badanie ginekologiczne). W karcie ciąży powinien wpiasać Ci parametry, ja do 20 któregoś tygodnia miałam 2,5-0-0 czyli 2,5 centymetra twarda i szczelna - taka powinna być, później szyjka się skraca ale powinna być cały czas twarda i szczelna, teraz (36 tydzień) ma chyba około 1,5 cm. Pozdrawiam, zosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: szyjka w 10 tygodniu-jaka powinna być 27.06.06, 11:44 Szyjka macicy objęta jest w 1/3 przez pochwę,dzieląc ją na część nadpochwową i pochwową,wystającą do światła pochwy.Część pochwowa ma u nieródki kształt stożkowaty,a u wieloródki walcowaty.Wzdłuż osi szyjki biednie kanał łączący się z pochwą przez ujście zewn.,a przez ujście wewn.przedłużający się kanał cieśni,prowadzący dalej do jamy macicy.Ujście zewn.szyjki macicy u pierwaistek punktowate,a u wieloródek szczelinowate dzieląc brzegi ujścia na wargę przednią i tylną. Przodopocylenie szyjki jest fizjologią i określa utworzenie przez oś szyjki i oś pochwy kąta ostrego ku przodowi,tak że część pochwowa skierowana jest ujściem zewn.do tylnego sklepienia.Ze względu na fizjologiczne zmienne położenie macicy,przejściowo może nastąpić jej przesunięcie ku przodowi,tyłowi lub uniesienie. Pzdr.gosia Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Ok 27.06.06, 11:49 nawet zrozumiałam -fakt że musiałam końcówkę kilka razy przeczytać. Jeszcze jedno pytanko -czyli dobry gin. bez USG potrafi to wszystko sprawdzić tak? Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: Ok 27.06.06, 11:50 Czyli u nieciężarnej jest przodopochylenie=pochylenie przednie szyjki? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ok 27.06.06, 11:54 Mniej więcej tak to można ująć. Macica i szyjka są w przodozgięiu i przodopochyleniu. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś