Dodaj do ulubionych

"Paradoksy" historii?

06.09.06, 11:51
Gdyby nie było Hitlera i jego dzieła nie byłoby Izraela! Jest
poniekąd "założycielem" Izraela!
Czy Hitler ma pomnik w Izraelu z tego powodu?

Gdyby nie było Stalina Polska dalej miałaby Wilno i Lwów - ale bez Gdańska,
Wrocławia i Szczecina...
Czy Stalin ma pomnik w Polsce z tego powodu?
Obserwuj wątek
    • dana33 Re: "Paradoksy" historii? 06.09.06, 11:57
      odezwal sie prowokatorek udajacy obojetniaka....
      ales upadl, stranger....
      • stranger.pl Re: "Paradoksy" historii? 06.09.06, 14:08
        1.Mądremu wystarczy jedna odpowiedz a ile tobie?

Już wiele razy wyjaśniałem - nie interesuje mnie co się z toba dzieje i jesteś
        mi obojętna jak każdy kto jest Obcy dla mnie - ale interesuje mnie polityka,
        historia, gospodarka CAŁEGO ŚWIATA - bo świata to system naczeń połączonych
        wzajemnie - i to co sie dzieje w Palestynie czy USA czy Chinach ma również
        następstwa w Polsce! Bo Polska nie jest odizolowana wyspą!

2.Jakim cyt. ciebie jestem "prowokator"? Pomyśl, czy gdyby nie było tragedii
        żydów podczas drugiej wojny śaitowej, gdyby nie było A.Hitlera czy Zachód
        poparłby powstanie Izraela na palestyńskiej ziemi? Czy powstałby w ogóle Izrael?

Moim zdaniem NIE!
        • dana33 Re: "Paradoksy" historii? 06.09.06, 14:24
          tylko stranger prowokator moze zaczac od gdybania i skonczyc na postawieniu
          pomnika hitlerowi.
          juz ci tez wiele razy wyjasnialam: jak ci tak obojetne, to sie odpieprz od
          israela i zydow. zacznij myslec o tym, co ci nie jest obojetne, czyli o polsce.
          macie w tej chwili tyle g tam, ze jak sie zabierzesz do robot uporzadkowania,
          to ci to zajmnie nastepne 10 lat conajmniej.
          • stranger.pl Re: "Paradoksy" historii? 06.09.06, 14:35
            Twój cyt.: "juz ci tez wiele razy wyjasnialam: jak ci tak obojetne, to sie
            odpieprz od israela i zydow"

Ty mi nie będziesz mówiła co ma robić a czego nie mam robić!

Dziś mam ochotę pisać o "niewdzięczności" Żydów wobec A. Hitlera - powinni mu
            przecież postawić pomnik za to że jest de facto... założycielem Izraela a
            jutro może napiszę coś o Brytyjczykach lub o Amerykanch wzgl. Ukraińcach.

Mam wolny wybór - a że to co piszę (o Palestynie, zydach etc.) tobie się nie
            podoba to mnie nic a nic nie obchodzi!
            • dana33 Re: "Paradoksy" historii? 06.09.06, 14:52
              hahaha...... fajna odpowiedz.... ile ty masz lat stranger? 5?????
              git, pisz na co masz ochote.... :))))
              ales glupi, stranger..... bo tylko glupek pisze nie majac pojecia, ale za to
              majac ochote... ale ubaw.... :))))
              • stranger.pl Re: "Paradoksy" historii? 06.09.06, 14:56
                A kto ma pojęcie to.. ty oceniasz!
                To też jest git!

Ty jesteś alfa i omega tego co prawidłowe i prawdziwe i nigdy się nie mylisz!
                Ale git!

A ile ty masz lat uważając, że racja jest tam gdzie ty masz swoje poglądy? I
                tylko t coo zgadza się z twoimi poglądami jest prawdą?
                • dana33 Re: "Paradoksy" historii? 06.09.06, 15:05
                  drogi stranger..... ja nigdy nie twierdzilam ze jestem alfa i omega. ja jestem
                  zwykla polska zydowka mieszkajaca w israelu od ponad 30 lat. dlatego wiem, ze
                  wiem wiecej niz ty. nie wszystko, nie zawsze dokladnie, ale napewno wiecej niz
                  ty. i nie mowimy tu o pogladach, tylko o faktach historycznych. jakbys naprawde
                  chcial wiedziec, to znajdziesz doscy zrodel z dokladna informacja o emigracji
                  zydow do palestyny. ile mam lat? wiecej niz 5.
    • marouder Nie maja chlopaki pomnikow:( 06.09.06, 11:58
      Czy tym watkiem postulujesz wznoszenie jakichs odpowiednich rozmiarow statui w
      w/w krajach?
      Pytam, bo nie wiem o so si chozii??
      • dana33 Re: Nie maja chlopaki pomnikow:( 06.09.06, 12:12
        nu, marudzinski, jak nie wiesz o co mu chodzi, to ja krolowa angielska... :)))
        jor madzesty (z kropka) pozdrawia cie dzisiaj... :))))
        • marouder Stranger tak ma. 06.09.06, 12:44
          Idac tropem jego rozumowania Korea Pln. powinna wzniesc pomnik generalowi Mc
          Arthurowi a Korea Pld. Kim Ir Senowi.
          Byloby po bozemu i po proletariacku za jednym zamachem:)
          • dana33 Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 13:05
            ma, albo nie ma... :))))
            • marouder Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 13:08
              Moze Danka znasz odpowiedz na pytanie, kto "wdraza do produkcji" strangerow i
              np. nopciusiow?
              IgNobel sie nalezy:)
              • dana33 Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 13:11
                nie mam pojecia.... ja sie obracam w kolach robotniczo-chlopskich, tam sie
                produkuje tylko czulent... :)))
                • zejman1 Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 13:29
                  Dobrze jestes, Dana.Mam do Ciebie pytanie: ilu "palestyncow" mieszkalo w
                  Israelu w 1948 r. a ilu na tzw."zachodnim brzegu" w tym samym okresie?
                  Mozesz podac pare cyfr?
                  (Z)
                  • stranger.pl Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 14:15
                    W państwie przewidzianym dla Zydów uchwałą ONZ z 1948 r. (14477 km kw czyli 56
                    procent Palestyny) mieszkało 1 milion 100 osób a w tym ok. 500 tysięcy Żydów i
                    ok. 600 tysięcy Palestyńczyków i Arabów.

W państwie przewidzianym dla Palestyńczyków i Arabów uchwałą ONZ z 1948 r.
                    (11655 km kw czyli 42 procent Palestyny) mieszkało ok. 725 tysięcy
                    Palestyńczyków i Arabów i ok. 10 tysięcy Zydów.
                    • dana33 Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 14:28
                      znow sie blaznisz, stranger..... w 48 nie bylo zadnych palestynczykow. byli
                      zydzi i arabowie, mieszkancy obszaru zwanego palestyna pod protektoratem anglii.
                      • stranger.pl Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 14:43
                        Twoje zdanie w tej sprawie jest bez znaczenia - bo nie jesteś wiarygodna gdy
                        mówisz o tych którym zabraliście ziemie.

Wy żyjecie w papce syjonistycznej negującej historię i otoczenie!
                        • dana33 Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 14:57
                          ach stranger..... nu to mnie nie czytaj..... juz to sie walkowalo tyle razy na
                          tym idiotycznym forum.... jakie zabranie ziemi.... bylo glosowanie w onz, nawet
                          polska byla za, byl uchwalony podzial palestyny, sam wyzej napisales, ze
                          arabowie dostali wiecej.... nu, ale wygodnie zawsze napisac, ze to my
                          zabralismy im ziemie....

nu, chloptas, a jak cie to tak nic nie obchodzi, to moze zdobadz sie na jakis
                          maly objektywizm, i napisz nam tutaj, jakby wygladali dzisiaj arabowie
                          palestynscy, gdyby zamiast zaczynac z nami wojne w 48 zaczeli budowac to swoje
                          panstwo?
                          dlaczego chloptas negujesz kompletnie fakt, ze arabowie nie uznaja naszej
                          egzystencji, nie uznaja rezolucji onz o podziale palestyny? nu, napisz cos,
                          uzycz troche twojej glebokiej wiedzy i tej obojetnosci slynnej... :))))
                  • dana33 Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 14:26
                    musialabym poszukac, a zaraz musze wyjsc. nie chce gdybac... :)))
                    • dana33 Re: Stranger tak ma. 06.09.06, 14:39
                      tutaj na szybcika cos:

there were approximately 1.35 million Arabs and 650,000 Jews living between
                      the Jordan and the Mediterranean, more Arabs than had ever lived in Palestine
                      before, and more Jews than had lived there since Roman times. Analysis of
                      population by subdistricts shows that Arab population tended to increase the
                      most between 1931 and 1948 in the same areas where there were large proportions
                      of Jews. Therefore, Zionist immigration did not displace Arabs.
                      www.mideastweb.org/palpop.htm

i tu:
                      Year Jews Arabs Total % of Jews to Total
                      1941 474,102 1,111,398 1,585,500 29.902%
                      1950 1,203,000 1,172,100 2,375,100 50.650%
                      www.israelipalestinianprocon.org/populationpalestine.html#graph1

a tu masz mapy:
                      www.palestinefacts.org/pf_maps.php

buzka
    • zejman1 Re: Najwiekszy paradoks. 06.09.06, 13:03
      Najwiekszym paradoksem (ewolucji i najrozmaitszych genetycznych kombinacji )
      jest...sam Stranger.
      (Z)
      • dana33 Re: Najwiekszy paradoks. 06.09.06, 13:06
        hallo zejman.... :))))
        mamy tu pare takich paradoksow.... ku uciesze mojej... :))))
      • stranger.pl Re: Najwiekszy paradoks. 06.09.06, 14:10
        To wszystko na co cię stać? Taki płytki "argument"? Jesteś żałosny!

Powiedz mi, czy gdyby A.Hitler nie doprowadził do tragedii żydów czy powstałby
        Izrael?

A skoro nie było to mozliwe dlaczego w Izraelu nie ma jego pomnika:P ???
        • marouder stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 14:20
          ...zaden z elementow rozumowania typu "co by bylo. gdyby bylo?" NIGDY NIE JEST
          ZADNYM ARGUMENTEM!!
          • dana33 Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 14:29
            nu, marudzinski.... on wszystko pojmuje, po prostu prowokuje blazen....
            • j-k Dana ... 06.09.06, 14:37
              Ustosunkuj sie do mojego postu ponizej, ciekaw jestem, czy tez tak to widzisz,
              jak ja.
          • stranger.pl Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 14:30
            Nie odpowiedziałeś na pytanie - czy gdyby nie tragedia Zydów podczas II w.ś. i
            rola A. Hitlera, jako sprawcy tej tragedii, powstałby w ogóle Izrael?

Myslisz że Zachód "dałby" Żydom Palestynę a resztka ocałaych Zydów
            europejskich, odmawiająca na przełomie XIX/XX w. emigracji do Palestyny,
            zgodziłąby się w obliczu tego co się stało w Europie na wyjazd do tego biednego
            zakątka świata?

Tak Żydzi nie chcieli mieszkać w Palestynie, że jeszcze w latach a w latach
            1926-1935 powróciło do Polski z Palestyny 7500 Żydów , którzy uprzednio tam
            wyemigrowali!!! Dopiero dzieło Hitlera dało posłuch wśród Zydów dla
            syjonistycznych haseł!
            • dana33 Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 14:49
              stranger, ale ty sie blaznisz z kazdym postem..... emigracja do palestyny byla
              ogromna. prawda, ze byli zydzi ktorzy wracali, ale w jakim stosunku? masz dane?
              ty albo naprawde wypowiadasz sie na temat o ktorym nie masz pojecia, albo
              celowo klamiesz tutaj. anglicy utrudniali do niemozliwosci emigracje zydow do
              palestyny. wiekszosc wtedy przybywajacych zydow przybywala nielegalnie. mimo
              to, przybywali w tysiacach. ty nie masz zielonego pojecia o historii powstania
              tego kraju.
              • stranger.pl Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 14:59
                Co to znaczy według ciebie cyt.: "Pojęcie o historii (Izraela etc.)"

Czy miarą tego czy ktoś ma pojęcie o historii jest twoim zdaniem to czy pisze i
                mówi tak jak ty myślisz?

Masz manię wielkości dziołucho! Ty nie masz monopulu na rację i nie jesteś
                nieomylna ani wszystko wiedząca!
                • j-k Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 15:03
                  Oczywiscie. Tylko ze ona pisze tu po prostu prawde.
                  Emigracja do Palestyny trwala, ruch syjonistyczny ja popieral i wczesniej,
                  czy pozniej Izrael i tak by powstal :)))
                  • stranger.pl Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 15:10
                    Owszem tysiące Żydów by emigrowało ale nie setki tysięcy Żydów!

Syjoniści mieli bardzo znikome poparcie wśród Żydów - ponadto dla dużej części
                    ortodoksyjnych Żydów (Ostjude) stworzenie żydowskiego państwa w Palestynie (jak
                    i gdziekolwiek indziej) było/jest sprzeczne z judaizmem!

Gdyż nie może istnieniec państwa Izrael zanim nastąpi Geula – co ma swoje
                    źródło w Talmudzie. A większość Żydów w Europie (do II w.ś.) traktowało to
                    bardzo poważnie w przeciwieństwie do z Hameryki.
                    • dana33 Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 19:02
                      ja pisalam cos o setkach tysiecy? co znow bujasz? przeciez mozna sprawdzic
                      wyzej co napisalam, to po co te idiotyzmy???? napisalam wyraznie "przybywali w
                      tysiacach"....

dalej znow glupoty. ze bylo znikome poparcie wsrod zydow dla syjonistow:

The dominant political force within the Jewish community were the Zionists.
                      They had taken six of the thirteen Jewish seats in the 1919 Sejm......
                      vho.org/aaargh/engl/zad/zad20.html

no i tu masz emigracje do palestyny:

Between 1882 and 1903, approximately 35,000 Jews immigrated to Palestine, then
                      a province of the Ottoman Empire. The majority, belonging to the Hovevei Zion
                      and Bilu movements, came from Eastern Europe with a smaller number arriving
                      from Yemen.
                      Approximately half of the 35,000 left by the end of the period.
                      Between 1929 and 1939, with the rise of Nazism in Germany, a new wave of
                      250,000 immigrants arrived. Again Eastern Europe contributed a significant
                      portion as well as professionals, doctors, lawyers and professors, from
                      Germany.

Between 1904 and 1914, 40,000 Jews immigrated mainly from Russia to Palestine
                      following pogroms and outbreaks of anti-semitism in that country.
                      Approximately half of the 40,000 left by the end of the period.

Between 1919 and 1923, 40,000 Jews, mainly from Eastern Europe arrived in the
                      wake of: The First World War; the British conquest of Palestine; the
                      establishment of the Mandate; and the Balfour Declaration.
                      Few of these individuals left the country.

Between 1924 and 1929, 82,000 Jews arrived, Many as a result of anti-semitism
                      in Poland and the Immigration quotas of the United States that kept Jews out.
                      Of these approximately 23,000 left the country.

Illegal Immigration (1933-1948)
                      Beginning in 1939 Jewish Immigration was further restricted, limiting it to
                      75,000 individuals for a period of five years after which Immigration was to
                      end completely.

no i doszlismy do ponad 100 tysiecy:
                      Despite British efforts to curb the illegal immigration, during the 14 years of
                      its operation, 110,000 Jews immigrated to Palestine.
                      immigration-to-palestine-and-israel.mindbit.com

nu, stranger, ja cie mowie, ty masochista.... ja cie mowie, idz poczytaj, doucz
                      sie.... ja cie mowie, stranger, wrzuc w wyszukiwarke i bedziesz mial.... nu, ja
                      cie mowie jak do tego muru.... nie sie uparl jak ten osiol pod moimi oknami....
                      ty mnie powiedz stranger.... ty sam bez bicia tak sie podstawiasz????
                      ty nie kumasz, stranger, ze ja nie mam zadnego powodu klamac? przeciez ja cie
                      od rana informuje dokladnie, zebys poszedl i popatrzal i sprawdzil, zanim cos
                      palniesz... a ty nic.... nu, jak ten osiol jak juz napisalam...
                      ale nicha, stranger, jak dorosniesz, to zrozumiesz sam, a tymczasem to wiesz,
                      pisz na co masz ochote... :))))

• dana33 Re: stranger, zdajesz sie nie pojmowac, ze ... 06.09.06, 15:08
                  nu, stranger, ty sie spiles dzisiaj czy co?
                  odpisalam ci w zwiazku z byciem alfa i omego i to samo dotyczy mojej manii
                  wielkosci. nie mam na nic monopolu. ale sa opracowania historyczne. poczytaj
                  sobie, doksztalc sie, a potem sie pien.
                  pojecia o historii powstania israela dalej nie masz. na to tez sa zrodla
                  historyczne.
                  a teraz ciao, ide sie zajac czyms innym, poczytam ciebie i twoje odkrycia
                  historyczne pozniej... :))))
    • 1ja Re: "Paradoksy" historii?+ 06.09.06, 14:24
      >>>>>>>>><<• Re: "Paradoksy" historii?
      stranger.pl 06.09.06, 14:08 + odpowiedz

1.Mądremu wystarczy jedna odpowiedz a ile tobie?

Już wiele razy wyjaśniałem - nie interesuje mnie co się z toba dzieje i jesteś
      mi obojętna jak każdy kto jest Obcy dla mnie - ale interesuje mnie polityka,
      historia, gospodarka CAŁEGO ŚWIATA
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

1.
      Czy rozwiazales juz problem warkoczy Julii Timoszenko?

2.
      Paradoks historii:
      tata ....... uzywal,a starngera jednak poczal.
      Czy ktos widzial pomnik prezerwatywy?
    • j-k Izrael powstalby i tak... 06.09.06, 14:26
      Ruch syjonistyczny na calym Swiecie walczyl o jego utworzenie...
      Brytyjczycy i tak by sie kiedys wycofali z Palestyny.

Zydzi i tak by tam emigrowali...

I tak by utworzyli wlasne Panstwo...
      jak nie w 1948, to np. w 1956...

Natomiast ciekawostka jest, ze Hitler zwracal sie w latach 30-tych poufnie
      kanalami dyplomatycznymi do W. Brytanii - by ta zgodzila sie na otwarcie
      Palestyny dla emigracji zydoskiej (Anglicy legalnie wpuszczali niewielu tylko
      Zydow - nie chcaca ntagonizowac sobie Arabow).

Gdyby Anglicy sie na to zgodzili - zapewne wiecej Zydow by sie uraltowalo...
      • stranger.pl Re: Izrael powstalby i tak... 06.09.06, 14:41
        Twój cyt.: "Zydzi i tak by tam emigrowali...I tak by utworzyli wlasne Panstwo...
        jak nie w 1948, to np. w 1956..."

Mylisz się:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=48137397&a=48149404
        Gdyby nie było zagłady części Żydów podczas II w.ś. syjoniści ze swoim hasłem
        stworzenia żydowskiego państwa w Palestynie... nie mieli większego posłuchu
        wśród Żydów!

Żydzi europejscy nie chcieli tam mieszakać - z wielu powodów! Ci co ocaleli
        zmienili zdanie (tym bardziej, że NKWD pomogło i w całym bloku wschodnim
        insceniozowało pogromy Żydów by przerazić ocalałych - i udało się bo z wsch.
        bloku wyjechało w 1947/48 blisko 700 tysięcy Żydów do Palestyny... ).
        • obrotowy Re: Izrael powstalby i tak... 06.09.06, 14:48
          stranger.pl napisał:
          > Mylisz się:

na taka uwage moge Ci odpiowiedziec podobnie:
          - ja sie nigdy nie myle :)))

Gdyby nie bylo holokaustu i przesladowani Zydow przez Hitlera, cala zydoska
          diaspora w Europie miala spora baze ekonomiczna!!!

Ruchy syjonistyczne finansowalyby wyjazd biedoty zydoskiej do Palestyny...

T oco podajesz, ze z Palestyny wrocilo przed 2 WS kilka tysiecy Zydow do
          pOlski jest bez znaczenia!!!
          To normalny ruch w te i wewte...
          Z bogatych Niemiec - nie potrafiac sobie tu ulozyc zycia - wracaja do Polski
          tysiace Polakow (po wielu latach pobytu tu)..

WAZNE jest, ze w omawianycm okresie przed wojna wielokrotnie wiecej Zydow
          (tylko z Polski - KILKADZIESIAT tysiecy) dklarowalo chec wyjazdu do Palestyny...

• dana33 Re: Izrael powstalby i tak... 06.09.06, 14:43
        oczywiscie, ze masz racje, j-k....
        nie tylko zydzi walczyli wtedy w palestynie przeciwko anglikom, ale i arabowie
        rowniez. nasi forumowi przyjaciele jakos dziwnie nigdy nie piskneli na ten
        temat. jedyne to wracaja ciagle do king david hotel, o wszystkich zamachach
        arabskich na anglikow milcza jak zakleci. zreszta mysle, ze i anglicy mieli
        dosyc i w kazdym razie ostatni gubernator palestyny opuscil ten obszar z ulga.
        • dana33 Re: Izrael powstalby i tak... 06.09.06, 14:45
          p.s. jesli dobrze pamietam, to czytalam o tych rozmowach hitlera kiedy czytalam
          o zydach wegierskich w czasie wojny i probach ich ratowania. ale nie jestem
          calkiem pewna. w kazdym razie to fakt, ze hitler sobie z anglia rozmawial.
          anglia a propos nie bardzo sie "pokazala" w sprawie ratowania zydow
          wegierskich... nu, nie tylko zreszta ona... :((((
    • 1ja Re: "Paradoksy" historii?+ 06.09.06, 14:53
      tez sposob widzenia:

"''Bickerich uważa, że należy zwrócić uwagę na inny - jego zdaniem ważniejszy -
      fragment wywiadu, w którym Steinbach przyznała, że przyczyną wypędzenia
      były "oczywiście" polityka Trzeciej Rzeszy i wywołana przez Niemcy wojna. "Bez
      Hitlera, bez narodowego socjalizmu plany wypędzenia Niemców, które już
      wcześniej istniały w Czechosłowacji i w Polsce, nigdy nie zostałyby
      zrealizowane" - powiedziała Steinbach.""

Czy Hitler lub Steinbach maja z tego powodu-wypedzenia-swoje pomniki?
      • j-k Wypedzanie niemieckich rozrabiakow... 06.09.06, 15:02
        > Hitlera, bez narodowego socjalizmu plany wypędzenia Niemców, które już
        > wcześniej istniały w Czechosłowacji i w Polsce, nigdy nie zostałyby
        > zrealizowane" - powiedziała Steinbach.""
        >
        > Czy Hitler lub Steinbach maja z tego powodu-wypedzenia-swoje pomniki?

Steinbach klamie jak zawsze...

1.. Mniejszosc niemiecka zachowywala sie nielojalnie wobec Czechoslowacji

I tam istnialy plany wysiedlenia...

2. Mniejszosc niemiecka w Polsce w swojej wiekszosci, az do wybuchu wojny
        zachowywala sie lojalnie i zadnych planow wypedzen Niemcow do 1939 w Polsce nie
        bylo!!!!
        • 1ja Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:19
          No tak!
          Z prawem paradoksow p.strangera,to Hitler,ktory przyczynil sie do sprawy
          wypedzenia Niemcow z Ziem Uzyskanych,powinien w Polsce pomnik otrzymac.
          • stranger.pl Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:25
            Nie, bo to nie było wola Hitlera tylko wola Stalina - to on uznał, że należy
            wyrzucić Polaków z Wilna i Lwowa i dać Polakom Wrocław i Gdańsk bez Niemców.

Wiec jak już co to pomnik Stalinowi a nie Hitlerowi w Polsce (za Gdańsk i
            Wrocław - ale że Stalin skradł polskie Wilno i Lwów - więc wychodzi na "0" i
            nie ma pomnika).!

A co myslisz o A. Hitlerze, bez którego nie byłoby Izraela, jemu należy się
            pomnik w Izraelu! To "założyciel" Izraela!!!
            • j-k Z toba to tak mozna bez konca, stranger 06.09.06, 15:33
              stranger.pl napisał:

>> A co myslisz o A. Hitlerze, bez którego nie byłoby Izraela, jemu należy się
              > pomnik w Izraelu! To "założyciel" Izraela!!!

Wiec NIE!!! - Izrael powstalby i bez Hitlera i Holokaustu...
              Moze troche pozniej, ale by powstal...

Jak Ci juz tak bardzo zalezy na uznaniu zaslug Hitlera dla powstania Izraela -
              to umowmy sie, ze za PRZYSPIESZENIE powstania Izzraela, Zydzi powinni postawic
              mu piwo...
              Koszerne :)))
              www.shmaltz.com/home/red_beer.jpg
              • stranger.pl Re: Z toba to tak mozna bez konca, stranger 06.09.06, 15:46
                Twój cyt.: "Wiec NIE!!! - Izrael powstalby i bez Hitlera i Holokaustu...
                Moze troche pozniej, ale by powstal... "

Czy ty nie rozumiesz, że większość wschodnich Żydów (Ostjude) która znikła w
                piecach Auschwitz była religijna (ortodoksyjna) i dla nich istnienie państwa
                żydowskiego było/jest sprzeczne z Talmudem?

Jak sobie wyobrażasz zmuszenie ich do emigracji do Palestyny kiedy większość
                tego nie chciała - dopiero holocaust i A. Hitler sprawił, że ci co ocaleli
                zaprzeczyli własnym poglądom i wyjechali do Palestyny.

Bez tego (A. Hitlera) nie byłoby tego!

Cyt.: "...ginący na ziemiach polskich w kaźniach hitlerowskich typ tzw. Ostjude
                by tak nie lubiany przez ogół światowego żydostwa, że nie chcieli dawać im
                pomocy. Nie lubili ich za zacofanie kulturowe, za ich obyczaje (chasydyzm),
                nieeuropejskie stroje, no i za biedę — wymagającą ciągłej pomocy. A tak problem
                załatwiali im Niemcy, a odpowiedzialność za brak pomocy można było zwalić na
                Polaków. Wśród Żydów sefardyjskich. wyższych w ich rozumieniu rasowo (problem
                ten istnieje i obecnie w Izraelu w stosunku do Żydów kolorowych), słyszało się
                liczne głosy przed wojną i podczas okupacji, że Ostjude jest kulą u nogi i
                kompromitacją Żydów zachodnich. W wyższych sferach żydowskich w kraju byli
                tacy, którzy akceptowali likwidację biedoty. wierząc w swe pieniądze i lepsze
                jutro po wojnie..."

www.kki.pl/piojar/polemiki/jedwabne/getto_warsz1.html
                • j-k bzdury. Ruch syjonistyczny 06.09.06, 15:56
                  zakladal wyjazd do Izraela biedoty zydoskiej i pomaganie im tam...

Bogaci Syjonisci pozostali by na Zachodzie i tylko finansowali z Europy
                  budowe panstwa Izrael, tak jak to z powodzeniem czynia Zydzi Amerykanscy!
                  • j-k jeszcze raz bzdury. Ruch syjonistyczny 06.09.06, 16:01

ruch syjonistyczny
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=48137397&a=48155655
                    • stranger.pl Re: jeszcze raz bzdury. Ruch syjonistyczny 06.09.06, 16:07
                      To są tylko twoje prywatne (subiektywne) poglądy.

Dziś trudno poważnie o tym dyskutować, bo przyznanie racji twierdzeniu, że bez
                      A. Hitlera i holocaustu Zydów nie byłoby Izraela jest... dla
                      niektórych "kompromitacją".

A przecież tylko dzięki holocaustowi tak wiele Izrael i Żydzi (zwłaszcza
                      amerykańscy hehehe) zawdzieczają - m.in. pieniądze od RFN i Ameryki (USA) -
                      darmową broń dla Izralea od RFN i USA etc. etc.
                  • stranger.pl Re: bzdury. Ruch syjonistyczny 06.09.06, 16:03
                    Powiedzmy, że masz rację - a jak obalisz twierdzenie Talmudu i stąd pogląd ort.
                    Zydów (czyli większości Ostjude), że istnienie państwa żydowskiego (zanim
                    nastąpi Geula) jest zabronione?
                    • dana33 Re: bzdury. Ruch syjonistyczny 06.09.06, 19:18
                      aaaaa, czekalam na ten talmud..... wiec mamy teraz talmud a sprawa
                      syjonizmu...... i jestesmy w domu..... :))))))

po co stranger uzywas tego wyrazenia ostjude, jesli nie znasz jezyka? bo ostjude
                      to liczba pojedyncza, i jak uzywasz tego samego slowa dla liczy mnogiej, to
                      wygladasz na jeszcze bardziej glupiego.... mozna ladnie powiedziec po polsku
                      wschodni zyd. tez kazdy zrozumie... :))))
                • dana33 Re: Z toba to tak mozna bez konca, stranger 06.09.06, 19:10
                  znowu glupoty, stranger.... bo znow nie masz pojecia o czym piszesz...
                  ortodoksyjni zydzi maja kilka odlamow, i tylko dwa z nich, naturei carta i
                  satmar sa przeciwko istnieniu panstwa israel.

nikt ich nie zmuszal do emigracji. mlodzi sie parli. w polsce byly nawet kursy
                  uczace tych mlodych zydow pracy na roli.
                  jezuuuuu, nu tak pokazywac ze sie nic nie wie..... stranger, tys oszalal
                  dzisiaj, normalnie to sie nie pchasz na pierwszy plan jak czegos nie wiesz....
              • stranger.pl Re: Z toba to tak mozna bez konca, stranger 06.09.06, 16:00
                I jeszcze jedno "jk"

Mówisz cyt.: "Wiec NIE!!! - Izrael powstalby i bez Hitlera i Holokaustu...
                Moze troche pozniej, ale by powstal..."

Skoro Ostjude nie chcieli, bo istnienie Izraela jest sprzeczne z Talmudem a
                syjoniści to była "kanapa polityczna" nie mająca dużego paparcia wśród Ostjude
                to kto emigrowałby do Palestyny?

Żydzi amerykańscy? Wolne żarty - przecież oni maja Amerykę a nie biedną (1948
                r.) Palestyną! W Ameryce są kimś (ważne persony) a w Azji (Palestynie) byliby
                kim?

Słowem nie byłoby Izraela gdyby nie A. Hitler!
            • 1ja Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:33
              Na cale szczescie,g.....o masz do gadania,komu sie nalezy,a komu nie.
              Ja tutaj w sprawie paradoksow.
              Wiec,wg. ciebie,jemu sie nalezy pomnik w Polsce za Uzyskane Ziemie Odzyskane.

P.S
              Czy wyjasnila sprawa warkoczykow Jliii Timoszenko
              Czemu ma je w poprzek?
              • stranger.pl Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:37
                1ja napisał:

"Na cale szczescie,g.....o masz do gadania,komu sie nalezy,a komu nie."

Skoro brak ci kultury to po co piszesz na forum? Nie lepiej ci przebywać wśród
                swoich czyli takich którym słoma z butów wystaje?
                • 1ja Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:46
                  A czy to kultura mowic o takich paradoksach?
                  • stranger.pl Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:48
                    Jak ci się nie podoba co piszę to po co to czytasz i komentujesz?

A skoro czytasz i komentujeszmoje słowa to swoje słowa o "g..." zachowaj
                    dla... siebie, swojej mamusi i ew. żony!
                    • i-love-2-bike Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:57
                      stranger.pl napisał:

> Jak ci się nie podoba co piszę to po co to czytasz i komentujesz?
                      >
                      proste,poniewaz nikt poza toba z nim na forum nie rozmawia,a rozmowa na forum
                      bije gadanie do zydowskiej sciany. co do twego watku nasuwa sie jeden wniosek,ze
                      nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo:)
                      • stranger.pl Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 16:16
                        Twój cyt.: "co do twego watku nasuwa sie jeden wniosek,ze nie ma tego zlego co
                        by na dobre nie wyszlo:)"

No właśnie:)

PS
                        Poruszyłem dwa zagadnienia - i nikt nie polemizuje ze mną o... wielkości
                        Stalina i tego, że bez niego nie byłoby polskiego Wrocławia, Szczecina i
                        Gdańska - niestety za cenę utraty najbardziej polskich z polskich miast (oprócz
                        Krakowa) czyli Lwowa i Wilna.

A nie można mieć obu "rzeczy" na raz - czyli Wrocław albo Lwów, Gdańsk i
                        Szczeciń albo Wilno... !

To wilka krzywda dla Polaków ale i wieki dar.
                        Słowem J. Stali to morderca Polaków, kat, złodziej (Wilno i Lwów) i... zarazem
                        dobroczynca Polski i Polaków (za Wrocław i Gdańsk).
                        • i-love-2-bike Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 16:19
                          stranger.pl napisał:

> Twój cyt.: "co do twego watku nasuwa sie jeden wniosek,ze nie ma tego zlego co
                          > by na dobre nie wyszlo:)"
                          >
                          > No właśnie:)
                          >
                          > PS
                          > Poruszyłem dwa zagadnienia - i nikt nie polemizuje ze mną o... wielkości
                          > Stalina i tego, że bez niego nie byłoby polskiego Wrocławia, Szczecina i
                          > Gdańska - niestety za cenę utraty najbardziej polskich z polskich miast (oprócz
                          >
                          > Krakowa) czyli Lwowa i Wilna.
                          >
                          >nie ujelabym tego w ten sposob,mysle,ze gdyby nie hitler to Polacy mieliby sie
                          znacznie lepiej,chociaz pewnie mieliby inne granice,a gdyby nie stalin to nasze
                          pokolenie mialoby sie lepiej,a wiec ani jeden,ani drugi akurat Polace na zdrowie
                          nie wyszedl,pal szesc te pare miast.
                        • j-k Stranger, jak ja w ciemnej ulicy palne 06.09.06, 16:28
                          Cie w nos, zabiore Ci portfel i 1000 zl, a nastepnie na Twoje usilne blagania
                          oddam ci stowe, zebys mogl wrocic do domu, to tez bede dla Ciebie dobroczynca?

bye.

- RODAKA bijesz???!!!!

a na to zbir:

- a skad ja ci, ty h... wezme o tej porze cudzoziemca ? :)))
                          • stranger.pl Re: Stranger, jak ja w ciemnej ulicy palne 06.09.06, 16:41
                            Podajesz zły przykład bo za Lwów i Wilno mamy Wrocław, Gdańsk i Szczein.
                            Więc twój "casus" powinien wyglądać tak:

"...Cie w nos, zabiore Ci portfel i 1000 zl, a nastepnie na Twoje usilne
                            blagania dam ci w prezencie używany ale sprawny samochód "Mercedrs", zebys mogl
                            wrocic do domu i cieszyć się samochodem, to tez bede dla Ciebie dobroczynca?"

Odpowiem - i tak i nie. To jest właśnie proza życia - nic jest proste
                            a "etykietki" wprowadzają w błąd!!!

Słowem polityka!
                            • j-k Re: Stranger, jak ja w ciemnej ulicy palne 06.09.06, 16:45
                              zlituj sie i nie "piluj" tematu. musze konczyc.

dostalismy zrujnowane miasta Szczecin, Wroclaw i Gdansk i 1/3 kraju w ruinie i
                              pare milionow trupow.

rachunek wypada zdecydowanie na minus!!!

bye.
                              • stranger.pl Re: Stranger, jak ja w ciemnej ulicy palne 06.09.06, 16:57
                                Cały kraj był w ruinie za wyjątkiem Śląska (który sfinansował odbudowę Polski i
                                Warszawy) - choć gwoli prawdy Armia Czerwona wywiozłą także łupy ze Śląska -
                                m.in. cała trakcję elektryczną (pociągów) którą po prostu zdemontowano (vide
                                Gliwice), jak również multum zakładów przmysłowych i maszyn, które zdemontowano
                                i wywożono w głąb Rosji, gdzie większość szybko... poszła na złom lub rdza
                                przeżarła!

Gdańsk został zdobyty bez większych zniszczeń (nie licząc dywanowych nalotów
                                lotnictwa brytyjskiego które lubowało się w bombardowaniu i zabijaniu cywili w
                                Niemczech i krajach okupowanych), w kilka dni po zajęciu przez Armię Czerwoną
                                cały Gdańsk stał się jedną wielką ruiną, płonącą, z masowo mordowanymi i
                                gwałconym mieszkańcami Gdańska!

Mimo wszystko, mimo sentymentu za odwieczną ziemią przodków które Polska i moja
                                rodzina utraciła, nie zgodzę się z twoim twierdzeniem cyt.: "rachunek wypada
                                zdecydowanie na minus!!!"

Rachunek wypada, moim zdaniem, na plus!

Teraz trzeba bronić to co mamy, nie potrzebuje cudzego.
                                Bo... obecne granice wschodnie i zachodnie nie są złe i należy ich strzec
                                bardziej niż oka w głowie a to co poza nimi zostawić ich etnicznym mieszkańcom.
                                Naszych wschodnich sąsiadów nalezy traktować z chłodną wyrachowaną sympatią i
                                nie kiwać nawet "palcem w bucie" i nie wtrącać się do ich wewnętrznych spraw,
                                niech ciągną swoją nędzę sami gdyż Ukraińcy są jak permanentnie zdradliwa
                                narzeczona - ku.. i jeszcze długo taką pozostanie.
                                Ja im współczuję ale ręki nigdy nie podam i zakończe słowami parafrazując
                                Tuwima "dobrze im, że aż dobrze im tak"
                        • dana33 Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 19:20
                          nikt z toba nie polemizuje..... hahahaha.... nu, tys dzisiaj na bani, to jest
                          pewne... :))))
                • 1ja Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 17:43
                  Masz cos przeciwko guzikom?
          • j-k Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:27
            Sam bym mu nawet taki pomnik postawil...:)))

Gdyby tylko ta wojna oprocz zyskania Ziem Zachodnich nie oznaczala
            utraty Lwowa i Wilna i milionow zabitych....
            • 1ja Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+ 06.09.06, 15:29
              Tez byn mu postawil,jakby sie ograniczyl sprawa poparcia idei powstania Izraela.
    • 1ja Re: "Paradoksy" historii?+ 06.09.06, 17:01
      <<<<<<<<<<<< Re: Wypedzanie niemieckich rozrabiakow...+
      stranger.pl 06.09.06, 15:48 + odpowiedz

Jak ci się nie podoba co piszę to po co to czytasz i komentujesz?

A skoro czytasz i komentujeszmoje słowa to swoje słowa o "g..." zachowaj
      dla... siebie, swojej mamusi i ew. żony!<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Paradoksy?:
      co ta holota niekulturalna ma przeciwko "guzik"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka