Dodaj do ulubionych

Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegów

25.10.06, 09:02
"dwóch kolegów Ani, korzystając z nieobecności nauczyciela, przycisnęło ją do
ściany. Dotykali jej, zdjęli spodnie i bieliznę. Trzeci sfilmował zajście za
pomocą telefonu komórkowego. Dziewczynka uciekła ze szkoły do domu.

Następnego dnia zamknęła się w swoim pokoju. Rodzice, zaniepokojeni
przedłużającą się nieobecnością córki, próbowali otworzyć drzwi. W końcu je
wyłamali. Znaleźli martwą Anię, która powiesiła się na dziecięcej skakance."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3702122.html

Gwalt zbiorowy to nie przelewki. Dziwie sie bagatelizowaniu sprawy przez
nauczycieli.

Obserwuj wątek
    • jagodziankaa Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:07
      no przepraszam dlaczego zajmuja sie Ania a nie tymi co przyczynili sie do jej
      smierci??
      • inquisition Polska szkoła: chować brudy pod dywan i jest OK 25.10.06, 11:36
        W szkole są narkotyki? Jakie! U nas nei ma tego problemu.

W szkole niemal doszło do gwałtu i w rezultacie samobójstwa uczennicy? Pewnie
        była niedostosowana społecznie!
        ŻYGAĆ SIĘ CHCE
        ___
        Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
        • roger45 Dlatego to Giertych ma racje ! 25.10.06, 12:00
          a nie liberalni lewacy
          • e-maxim Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 25.10.06, 13:05
            jasne, widać to było w jego reklamówce. Zamknąłby bramu szkół przed wszelkimi
            objawami indywidualizmu czy przynależności do jakiejkolwiek subkultury (vide
            metale w jego kretyńskim klipie). Pokazuje to dobitnie jak ten palant jest
            oderwany od rzeczywiscości, bo jakoś ani jednej łysej pały ani dresiaża w tym
            spocie nie było. Ten trep nie ma pojęcia co jaka grupa społeczna sobą
            reprezentuje i do wora z bandziorami wrzuca normalnych ludzi, podczas gdy z
            drógiej strony głaszcze łysych po główkach (vide MW).
            • remik.bz Popierasz tych gwałcicieli ? 25.10.06, 13:51
              e-maxim napisał:

> jasne, widać to było w jego reklamówce. Zamknąłby bramu szkół przed wszelkimi
              > objawami indywidualizmu czy przynależności do jakiejkolwiek subkultury (vide
              > metale w jego kretyńskim klipie). Pokazuje to dobitnie jak ten palant jest
              > oderwany od rzeczywiscości, bo jakoś ani jednej łysej pały ani dresiaża w tym
              > spocie nie było. Ten trep nie ma pojęcia co jaka grupa społeczna sobą
              > reprezentuje i do wora z bandziorami wrzuca normalnych ludzi, podczas gdy z
              > drógiej strony głaszcze łysych po główkach (vide MW).

Z Twojego postu wnioskuje ,że nie popierasz projektów Giertycha.
              Wolisz żeby w szkołach dochodziło do gwałtów ( tak jak w tym przypadku) i potem
              do tragedii , byleby tylko "dokopać " Giertychowi ?
              • lesbijka_wroclaw Re: Popierasz tych gwałcicieli ? 25.10.06, 14:41
                tylko watpie, zeby ci gwalciciele to byli metale czy punki. Podejrzewam, że to
                były obwiesie w dresikach i z glowka na zero.
            • alojzy22 Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 25.10.06, 13:56
              WSADZIC ICH DO WIEZIENIA - KOLEDZY ZCELI ZROBIą IM TAK DOBRZE ZE TE DEGENERATY
              14 LOTNIE BEDą MIAłY ZA SWOJE - CO ZA ZWYRODNIALCY - OBCIął BYM IM JAJCA..
              ZBOCZENCY, NIE MAM SłóW NA TAKICH DEGENERATóW - POWINNI DOSTAć DOżYWOCIE

.. GDYBYM CHODZIł Z NIMI DO SZKOłY TO BYM IM MORDY POOBIJAM... MAM NADZIEJE ZE
              KTOś WPADNIE NA TEN POMYSł - PRZECIEZ TO Są ZWIERZETA A NIE LUDZIE -
              • jotka42 Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 26.10.06, 00:41
                Alojzy ma rację! OBIĆ!! Ci wielbiciele swoich jaj zaczynają coś rozumieć
                dopiero wtedy jak po tych jajach dostaną.
                • inquisition Gertych żeruje na nieszczęściu ludzkim 26.10.06, 13:47
                  Jak można bić kapitał polityczny na takiej tragedii? Szkoda, że moderatorzy
                  poszli na piwo i nie zlikwidowali tego tematu.
                  ___
                • bielik2 Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 26.10.06, 16:53
                  nie sądziłem , że przejdzie mi to przez gardło , ale muszę zgodzić się z
                  Giertychem.takie... stworzenia jak ci 14 latkowie powinni być izolowani.
                  chociaż nie bardzo wiem kto i jak miałby takiej selekcji dokonywać. boję się ,
                  że ofiarami takich podziałów na dobrych i złych mogliby paść niewinni. bo
                  według filozofii Giertycha każdy, kto nie nosi czarnych spodni/spódniczki i
                  białej koszuli,bluzeczki jest już zły. każdy kto nie zna "Ojcze nasz" jest juz
                  zły. a do takiego podziału Giertych dąży, w każdym raz8ie tak można
                  wywnioskować z jego reklamówki. ale to nieważne . wracając do sprawy sam pomysł
                  jest dobry tylko trzeba go dobrze zrealizować. a swoją drogą właśnie dlatego
                  byłem i jestem za karą śmierci. takie... stworzenia nia maja prawa chodzić po
                  ziemi. i nie ma tu znaczenia że mają po 14 lat. ŻYCIE ZA ŻYCIE. i nawet
                  miłosierny Giertych tu nie pomoże. nawet w Bibli jest napisane że "oko za oko,
                  ząb za ząb". a tytaj powinno być ŻYCIE ZA ŻYCIE
                  • danuta49 Kryteria są jasne i oczywiste!!! 26.10.06, 17:03
                    >chociaż nie bardzo wiem kto i jak miałby takiej selekcji dokonywać. boję się ,
                    że ofiarami takich podziałów na dobrych i złych mogliby paść niewinni<
                    Za akty agresji fizycznej i psychicznej, za wielokrotne zachowania
                    uniemozliwiające normalną naukę i wreszcie(bo taki człowiek nie wie co robi i
                    może komuś (sobie też)zrobić krzydę)za kilkakrotne przyjście do szkoły w stanie
                    mocnego(!) upojenia czy zaćpania!
                    • bielik2 Re: Kryteria są jasne i oczywiste!!! 26.10.06, 17:05
                      zgoda. ale wtedy juz karamy po fakcie , tak jak tutaj. tych... ukarze się, ale
                      już po tragedii. a chodzi o to żeby można coś było zrobić wsześniej, a nie jak
                      ktoś już ucierpi. teraz żadna kara nie przywróci życia tej dziewczynce
              • monika1452 Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 26.10.06, 16:40
                no wlasnie ale jak beda w tzm wieyieniu to pryeciey sie jesycye pogorsya! niech
                ida rowy sprzatac a nie mnie tu wkuryaja. ale nie wiem dlacyego ta ania im nic
                nie yrobila?ja to bzm ich chzba yabila! a yresyta chlapaki y mojej klasy to bz
                tak nie yrobila bo sie boja dyiewcyzn juy pryeciey dostali od nas!dysczplina
                moye byc.
                kurde ale sie wkuryzlam ay mi klawiatura swiruje.
                • aleksandra991 Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 26.10.06, 16:52
                  Myślę, ze rola dziewczyn w tej klasie była istotna. Dziewczyna miała ZA DOBRĄ
                  OPINIĘ. Takie się niszczy. Napuszcza się idiotów - chlopaków. A w nich hormony
                  grają i rozum im odbiera. Niestety, dziś znacznie gorsze, Moniko, są
                  dziewczyny. One są inicjatorkami takich ekscesów! Widziałam obłudny uśmieszek
                  na twarzy koleżanki Ani, która rozmawiała z reporterem TV. Przyczyny zajścia
                  należałoby szukać wśród dziewczyn...
            • andrzej9927 Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 26.10.06, 00:59
              Bardzo elegancka grupka indywidualności. Gratuluję podejścia i oceny. Obyś się
              kiedyś spotkał z tymi wyjątkowymi obywatelami.
          • barnolka Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 25.10.06, 16:12
            Tylko, że te chłopaczki (bo to szczylki są) wyglądają akurat jak ci, których
            Roman G. do szkoły by wpuścił. I jeszcze po główce pogłaskał. On widzi tylko
            pozory.
          • katarzyna4511 Re: Dlatego to Giertych ma racje ! 26.10.06, 12:19
            Jeśli wylecieliby ze szkoły - zrobiliby to poza szkołą. Wyrzucenie ze szkoły
            nie jest żaden sposób. Tylko p. Giertych będzie mógł się chwalić, że "coś" z
            tym zrobił. Dlaczego wcześniej nikt nie reagował? Zdemolowali samochody
            nauczycieli i nikt tego nie zgłosił? Na co ludzie czekali? Właśnie w tym jest
            problem - tacy kolesie nie biorą się znikąd. Rosną w "normalnych" rodzinach,
            obok "normalnych" ludzi. I dlatego Giertych nie ma racji.
        • rafzu Re: Polska szkoła: chować brudy pod dywan i jest 26.10.06, 07:37
          Ciekawe, gdzie była nauczycielka w tym czasie. To chyba ona jest przede
          wszystkim odpowiedzialna zacałe zajście (dopuściła do tego). Jak można wyjść z
          klasy na dwadzieścia minut? O ile się nie mylę nauczyciel podczas zajęć
          powinien przebywać w klasie. Ciekawe, czy dyrektor o tym wiedział? Wydaje mi
          się, że prokuratora powinna się przyjrzeć organizacji pracy w szkole.
          • pompompom Re: Polska szkoła: chować brudy pod dywan i jest 26.10.06, 16:16
            Owszem powinien przebywać w klasie, ale z drugiej strony to nie jest szkoła
            specjalna, a uczniowie mają po 14 lat i w tym wieku powinni mieć wpojone pewne
            zasady, żeby nie trzeba ich było wciąż za rączkę prowadzić, bo inaczej zrobią
            krzywdę sobie lub innym. Różne zdarzaja się sytuacje, kiedy nauczyciel musi na
            chwilę wyjść. Ze swoich szkolnych czasów pamietam, że wtedy zaczynały się
            wycieczki po klasie, gadanie,ogólny hałas,ale nikomu z nas do głowy nie
            przyszło w ten sposób się zachowywać. A szkoła była najnormalniejsza w świecie -
            rejonowa, państwowa.
      • phistaszka Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 14:34
        pewnie to niemozliwe, zeby pociagnac do odpowiedzialnosci cala klase, ale rownie
        winne jak ci kolesie, sa wszystkie pozostale dzieciaki, ktore w tej klasie
        przebywaly i sie gapily. (nie mowiac o rodzicach zarowno tych degeneratow jak i
        pozostalych dzieci)
        ok, wiem, niektorych stres paralizuje, ale nie wierze, ze wszystkich. mozna
        zalozyc, ze cala reszta klasy nie byla fizycznie w stanie sprzeciwic sie temu
        wydarzeniu (czyli kopac, drapac gryzc albo krzyczec)ale tak trudno bylo pojsc do
        klasy obok po nauczyciela???
        ja tego po prostu nie rozumiem. nie wyobrazam sobie zebysmy jako dzieciaki w 8
        klasie pozwolily zeby ktokolwiek zrobil cos przy calej grupie kolezance lub koledze.
        na lekjach wychowawczych juz nie ucza o tym, ze milczenie oznacza zgode??? i ci,
        ktorzy nic nie robia sa tak samo winni?...
        slucham o tym od rana i jest mi niedobrze
        • gobi03 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 15:40
          Reszta klasy ponad rok uczyła się, że tym sk...nom wszystko wolno.
          Czego oczekujesz on 14-latków - że będą szeryfami w krainie bezprawia?
        • jotka42 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 00:45
          Fistaszku, poruszylaś ważny wątek, który mi tez od rana chodzi po glowie. Co
          robiły pozostałe dzieci? Koleżanki Ani? Odpowiedzcie!! Nie wierzę, ze nie
          siedzicie na tym forum.
    • wiarusik Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:12
      Dla tych zboczeńców widzę tylko jedną karę-obcięcie jaj zardzewiałą,tępą
      żyletką.
      To mówiłem ja-student prawa.
      • uwolnic_cyce Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:43
        wiarusik napisał:

> Dla tych zboczeńców widzę tylko jedną karę-obcięcie jaj zardzewiałą,tępą
        > żyletką.
        > To mówiłem ja-student prawa
        A ja ciebie popieram: publiczna kastracja bez znieczulenia.
        • publico_bono Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:54
          Publiczna kastracja oraz usunięcie tego, co trzeba (kastracja to nie obcięcie
          penisa, prawda?), aby gnoje nigdy nie zaznali przyjemności fizycznej. Od razu
          poprawczak i zakaz dalszej edukacji. Niech sobie radzą w życiu jako śmieci,
          którymi są!
      • inquisition Bardziej humanitarnie: po prostu sterylizacja 25.10.06, 11:38
        Czyli usunięcięcie nażądów płciowych pod narkozą po miesiącu jak testosteron
        zejdzie przywrócić ich do szkoły.
        ___
        • magdzierx Straszne i upokarzające!!!! 25.10.06, 14:09
          wcale nie dziwie sie tej dziweczynie, co zrobila...14 lat, na wszystko sie w
          tym wieku zwraca uwage, chce sie byc akceptowanym i jest bardzo ciezko po
          takich przejscich. boze, w glowie sie nie miesci, zeby takie rzeczy sie dzialy
          w szkolach! przeciez narod juz dawno slynie z obrzydliwych rzeczy, a tyen
          przyklad to jest juz malo powiedziane brak wychowania ale choroba psychiczna!
          dzisiejsza mlodziez jest w 50% chora!!! to straszne, trzeba sie bac, dzialac,
          cos robic! ja proponuje calkowite upokorzenie dla tych "zwierzat", np. obciecie
          im narzadow plciowych przy wszystkich! zasluguja na to ! moze inni zrozumieja i
          beda normalnymi ludzmi! a co w tym czasie robila klasa ani, kiedy to sie
          dzialo? nikt nie umial jej pomoc? wszyscy sie smiali ? proponuje za to kare dla
          calej klasy ! publiczna! zeby wszyscy sie z nich smiali...
          • wzap Re: Straszne i upokarzające!!!! 25.10.06, 14:20
            Straszna jest też wypowiedź dyrektora - że generalnie to ona miała problem bo
            samobójstwo to nie po bożemu.
        • panna_gosia Re: Bardziej humanitarnie: po prostu sterylizacja 25.10.06, 20:38
          Pod narkozą?? Chyba tak jak ktoś pisał wyżej - tępą żyletą. I to najlepiej po
          kawałku. Żądza mordu się we mnie budzi jak słyszę/czytam o takim sku..syństwie.
          • andrzej9927 Re: Bardziej humanitarnie: po prostu sterylizacja 26.10.06, 01:05
            Nie będę dopłacał do narkozy!!!
            • malkoholik Re: Bardziej humanitarnie: po prostu sterylizacja 26.10.06, 17:02
              zadna sterylizacja, ani kastracja... dajcie ich adresy do wiadomosci
              publicznej... juz zrobimy co trzeba ja i ludzie w ktorych tez krew sie gotuje po
              takich wiadomosciach

po drugie wypraszam sobie nazywanie tych degeneratow zwierzetami, zwierzeta nie
              dzialaja w sposob podly czy okrutny dla wlasnej zabawy, zwierzeta - szeroko
              rozumiane - sa najwyrazniej bardziej inteligentne od tych skur**synskich
              chloptasiow, zwierzat nie obrazac.

a pana Romka G. to juz nie skomentuje... jemu by sie jakas szkola przydala, to
              jest wlasnie prowizorka co on chce uskuteczniac, zrobic byle co na tzw. "odwal
              sie" i spoczac na laurach, zamiast naprawde doszukac sie przyczyn, brak slow...
      • smerfula Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 19:08
        Czytam to forum zamiast pracowac ://. ale mniejsza o to. Moze przytocze pare
        historyjek z mojego zycia. jak bylam w podstawowce w klasie chyba 2 to na
        lekcji religii jak Brat Patryk wyszedl na chwile z klasy. w tym momencie ni z
        gruchy ni z pietruchy odwrocil sie do mnie koles z lawki obok i mowi, ze mnie
        zgwalci (nie sadze zeby dokladnie wiedzial co powiedzial, pewnie po prostu
        powtorzyl to co slyszal w telewizji albo w domu). cisza sie zrobila jak makiem
        zasial. jak wrocil Brat Patryk ktorys z moich kolegow zaraz mu powiedzial co
        sie stalo. rozruba sie zrobila na calego. mnie bylo strasznie wstyd i zrobilam
        sie czerwona jak burak. nie to jest jednak meritum sprawy czy ja sie zrobilam
        czerwona czy nie. wazne jest to, ze ja sama bym tego nie powiedziala. kolega to
        zrobil za mnie bo uznal, ze tak trzeba; a mial lat osiem. Brat sie wkurzyl
        wyprowadzil tamtego kolesia od razu do dyrektorki na dywanik. sam wczesniej na
        niego nawrzeszczal tak, ze sie chlopak trzasl ze strachu. wiecej problemow z
        kolesiem nie bylo. czulam sie upokorzona? jasne, ze tak. do tej pory jak sobie
        przypomne to sie rumienie. a przeciez nie doszlo do tak karygodnej sytuacji
        jaka miala miejsce przed kilkoma dniami. Moja sprawa zostala zalatwiona od reki
        i bez ceregieli. wiadomo kto narozrabial wtedy i poniosl tego konsekwencje. a
        teraz zwala sie wine na wszystkich oprocz tych ktorzy tak naprawde najwiecej
        zawinili. Rok temu wracalam z wykladow na uczelni. Bylo okolo 18-tej (a ze zima
        to bylo juz ciemno). i jakis koles mnie zaatakowal. Czego chcial tego nie wiem.
        w kazdym badz razie darlam sie jak stare przescieradlo i klelam na czym swiat
        stoi. w koncu albo koles mial dosyc szarpaniny ze mna albo sie wystraszyl
        wrzaskow i zwial. Do czego zmierzam. Kobieta (mezczyzni tez juz maja sie czego
        bac) nie jest nigdzie bezpieczna. a jeszcze znajda sie tacy co mowia, ze to jej
        wina bo lazla nie tam gdzie trzeba. moim zdaniem prawo jest zbyt laskawe dla
        kryminalistow. albo jest mala szkodliwosc czynu albo jakis inny powod. powinno
        sie takich typkow wsadzac do pudla do czasu procesu. ciekawe jakby sie czuli
        jakby ich ktos sprzedal za paczke fajek temu kto da wiecej na cala noc. od razu
        by spotulnieli. osobiscie uwazam, ze taki inwentarz, jak tych kolesi,
        nalezaloby humanitarnie odstrzelic zaraz po zapadnieciu wyroku. babcia
        twierdzi, ze mam hitlerowskie zapedy. moze i mam ale przynajmniej nie balabym
        sie wyjsc na ulice albo do szkoly. jakby sie raz a pozadnie zalatwilo problem z
        takim kolesiem nie byloby mozliwosc powtorki z rozrywki a i spoleczenstwo
        zoszczedziloby koszty utrzymania zbira przez okres blizej nieokreslony. dziwi
        mnie takze reakcja matki tej dziewczyny. jakby mnie tak potraktowano jak ta
        dziewczyne to nie wiem czy istnialaby sila na tej ziemi ktora powtsrzymalaby
        mojego ojca albo mojego ojczyma (albo obu w jednym zespole) od scigania
        skury**w do konca. polowaliby na nich jak na kaczki i odstrzeliwali jednego po
        drugim a nie dzwonili do rodzicow i tlumaczyli jak chlop krowie na granicy, ze
        nie winia ich synow za moja krzywde. to jest zalosne i zenujace. koniec
        monologu.
        to mowilam ja - studentka ksiegowosci
    • mariasz77 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:13
      APELUJĘ do Min. Edukacji. Jeśli chce pan wychowywać mlodzież, to musi pan
      przede wszystkim mieć kontakt ze światem nie przez szyby samochodu, tylko
      bezpośredni, choć przyznam, że to niezwykle trudne dla pana. Proszę zobaczyć
      jak mlodzież traktuje osoby starsze, jak mlodzi chlopcy odnoszą się do swoich
      koleżanek, do rodziców. Od zmiany tych zachowań należy zacząć wychowywanie, a
      nie od wielkich slów. Wszechogarniające chamstwo (którego wzorce dostarczają
      nam politycy, również z pańskiego ugrupowania) otacza nas. Jeśli chce pan się
      zapisać pozytywnie w oczach polaków, niech pan wymyśli sposób na odchamienie.
      Reszta pójdzie latwiej.
      • falen Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:37
        Jak Giertych zapowiedzial wprowadzenie specjalnych szkol o wojskowym rygorem
        gdzie trafiali by szkolni bandyci, od razu wybuchlo wielkie oburzenie ze
        faszysta Giertych chce krzywdzic dzieci. Tymczasem takie szkoly od lat dzialaja
        we Francji.
        • publico_bono Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:56
          Wszyscy drą się na Giertycha, bo to Giertych. A pomysł jest dobry, jak zresztą
          niejeden pomysł MEN. Nie lubię drania, ale niektóre pomysły są dobre (n.
          przywrócić nauczycielowi status urzędnika państwowego). Im więcej gnojków
          bruździ, tym bardziej społeczeństwo będzie się irytować, co w konsekwencji może
          doprowadzić do niezłych kar za najmniejsze wykroczenia ;D
          • uchachany Dyrektor tej szkoły też dobry: "... nie zamierzam 25.10.06, 10:13
            "... nikogo oskarżać i szukać winnych na siłę - mówi Mirosław Michalski ,
            dyrektor szkoły. ". Bo pewnie chodzi o synalków miejscowych notabli; szemranych
            byznesmenów, partyjnych lub urzędniczo-policyjnych kacyków - lub w
            ostateczności jakichś bandziorów zwykłych i Pan Derechtor MA CYKORA!!
          • d_ost Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 10:31
            pomysł jest dobry, jak zresztą
            > niejeden pomysł MEN. Nie lubię drania, ale niektóre pomysły są dobre

Tworzenie szkół, które w całości będą się składały z takich patologicznych
            uczniów doprowadzą tylko do pączkowania patologii. ktoś wrzucony w taki wór
            (podobnie jak do poprawczaka) jest już stracony dla społeczeństwa. Tam się go
            nie ,,wyprostuje", tylko do końca złamie jego ,,moralny kręgosłup". A nie o to
            chodzi. Bo jak tak, to od razu do pudła - prędzej czy później i tak tam trafią,
            więc może działać prewencyjnie?
            • wiarusik Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 10:37
              Szkoła specjalna to nie więzienie w którym jest czas na demoralizację.
              Z własnego doświadczenia wiem,że jeden uczeń-cham,potrafi zasyfić całą porządną
              klasę.
              Nie może się zarazić patologią,bo już nią jest.Tam będą obserwowani przez
              specjalnych wychowawców,którzy nie dadzą sobie załorzyć kubła na łeb,oj nie.
              • d_ost Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 10:57

> Nie może się zarazić patologią,bo już nią jest.Tam będą obserwowani przez
                > specjalnych wychowawców,którzy nie dadzą sobie załorzyć kubła na łeb,oj nie.

To będą tacy sami wychowawcy jak ten, który zostawił tych dzieciaków samych na
                lekcji - będzie zarabiać 1000 zł i mieć wszystko w dupie. A
                takie ,,patologiczne" dzieciaki będą się przecież kolegować, wspólnie spędzać
                czas po lekcjach. I to raczej nie na wspólnym odczytywaniu wierszy
                Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej... Zebranie takich dzieciaków w jednym miejscu
                musi prowadzić do przyrostu patologii. To jak robienie gett czy slumsów dla
                biedoty. Nie biedni czują się bezpieczniej, bo są niby od slumsów daleko... Ale
                to chyba nie o to w wychowaniu chodzi...
                • wiarusik Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 11:03
                  Nie zgadzam się.
                  Nie będzie czasu po lekcjach.Ciągle będą jakieś zajęcia.Aż do wieczora.
                  Te specjalne szkoły trzeba budować w odosobnieniu.Nie wiem jak to działa,ale
                  widziałem taką ładną szkołę gdzieś pod Piasecznem.Ładne,zadbane budynki za
                  ogrodzeniem w małej wsi.Energia rozpiera?-do pługa!
                  • d_ost Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 11:14
                    wiarusik napisał:

> Nie zgadzam się.
                    > Nie będzie czasu po lekcjach.Ciągle będą jakieś zajęcia.Aż do wieczora.
                    > Te specjalne szkoły trzeba budować w odosobnieniu.Nie wiem jak to działa,ale
                    > widziałem taką ładną szkołę gdzieś pod Piasecznem.Ładne,zadbane budynki za
                    > ogrodzeniem w małej wsi.Energia rozpiera?-do pługa!

Ty w to wierzysz? skoro w szkołach dla ,,normalnych", grzecznych dzieci nie
                    idzie urządzić zajęć polekcyjnych, to tym ,,złym" dzieciakom je zrobią? Na
                    jakim świecie żyjesz, chłopie. Poza tym wystarczy poaptrzeć jak jest w wojsku -
                    towrzystwo skoszarowane, parktycznie żadnych rozrywek, cały dzień
                    zagospodarowany, a i tak fala działa na całego... Wystarczy spojrzec na świeżo
                    upieczonych rezerwistów, którzy po pijaku w grupkach łażą po mastach - jaki to
                    przyjazny dla obywateli element...
                    • wiarusik Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 11:37
                      Właśnie te szkoły powinny być skoszarowane i monitorowane.
                      To że w wojsku jest fala jest też efektem przyzwolenia
                      tłustych,wąsatych,zachlanych generałków.
                      Mówisz,że nikomu się nie będzie chciało i nie będzie pieniędzy.
                      Wychodząc z takiego założenia wogóle powinno się zarzucić
                      jakiekolwiek pomysły związane z poprawą młodzieży.
                      Po co wogóle jest w takim razie potrzebna szkoła,skoro można
                      w niej stracić zdrowie i życie?
                      • ivulspirit Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 13:40
                        Hmm a kto tam będzie uczył? Często naucyciele nie mogą okiełznać 1-2
                        patologicznych uczniów w klasie. To co będzie jak będą mieli taką grupkę z 20
                        nadpobudliwych debili? I jak dadzą sobie radę bez kar cielesnych? Hmm
                        skoszarowana i monitorowana szkoła..... to właściwie czym to się ma różnić od
                        poprawczaka? I w czym ma być ten system lepszy od poprawczaków?

Może i Giertych chce dobrze, ale chcieć to sobie może.... on nawet nie jest
                        nauczycielem, a myśli że jest mądrzejszy i bardziej doświadczony od nich. Nie
                        jest ani teoretykiem, ani praktykiem, a jego pomysły najwyżej mogą wprowadzić
                        większy chaos tak jak jego amnestie maturalne i nowe przeliczenia punktów na
                        maturach.
                        • gobi03 specjalna szkoła, specjalny regulamin 25.10.06, 17:38
                          regulaminowe kary i nagrody w zwykłych szkołach nie przemawiają do
                          patologicznych uczniów. Oni potrzebują troche innych argumentów, niż zwykłe
                          grzeczne dzieci.
                    • belferka33 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 12:31
                      Nie opowiadaj banialuków - w każdej szkole w ramach 40h tygodnia pracy (tak,tak
                      - tyle jest w KN a nie przysłowiowe 18h) są zajęcia pozalekcyjne. W gimnazjum
                      gdzie pracuję KAżDY nauczyciel prowadzi zajęcia wyrównawcze dla uczniów z
                      problemami w nauce oraz kółko zainteresowań, jest też nieodpłatna kafejka
                      internetowa i zajęcia sportowe. Prowadzący nie dostają za to dodatkowych pieniędzy.
                      Radzę mówić o konkretach - uogólnienia niczemu nie służą.
              • jotka42 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 00:55
                Wiarusik, Twoja niewiedza na ten temat jest wielka. Lepiej się nie wypowiadaj.
                Co Ty wiesz np. o poprawczakach, czyli szkołach "dla lobuzow" i nauczycielach
                tam pracujących i o pracy tej efektach?
            • belferka33 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 11:57
              Pracowałam w takiej szkole w latach 90-tych i zupełnie się nie zgadzam. Wszyscy
              uczniowie mieli problemy z zachowaniem, emocjami i życiem w społeczeństwie. Ale
              o dziwo nie dochodziło tam do takich ekscesów. Wiedzieli, że jest to dla nich
              szansa na zmianę życia i środowiska, często pochodzili z pijackich rodzin lub z
              takich, gdzie nikogo nie obchodzili. Cierpliwością , odpowiednim podejściem i
              ciężką pracą można wiele zrobić.
              Wielu z nich udało się skńczyć szkołę, wyszumieli się i są dziś dobrymi ojcami
              czy matkami. Do dziś spotykając mnie na ulicy kłaniają się i opowiadają o swoich
              rodzinach, kłopotach czy osiągnięciach.
              Za to dzisiejsze gminazja to horror - zrówno dla pracowników jak i uczniów.
              Wystarczy 1 zgniły owoc, a cały dżem na nic...
              • jotka42 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 01:07
                belferka, to co napisalas, swiadczy tylko o tym, ze jesteś swietną belferka z
                powolania. I tylko tyle a moze aż tyle. Ale nie broń pomysłu szkół dla
                wskazanych przez Giertycha w reklamówce jego zdaniem lobuzow, bo te się nigdzie
                nie sprawdziły. Jeśli piszesz o dzieciach zaburzonych emocjonalnie to się
                zgadzam[ ale nie myl ich z rozwydrzonymi przez rodziców chamskimi lobuzami]. No
                wlaśnie, a może tak byśmy porozmawiali o rodzicach. Ktoś tych bandytów
                wychował. I to te ktosie, na czele z v-ce wojewodziną od spraw oświaty i z
                dyrektorem ich dziś bronią.
            • obywatel_szarak Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 16:07
              A proponujesz, zeby ich "prostowac" poswiecajac dla tego celu inne istnienia
              ludzkie?Czy to wg ciebie wyjscie?

Zdegenerowani ju sa i watpie by ich dalo sie wyprostowac. Chyba, ze utnie im
              sie to i owo, jak ktos zaproponowal. Bezczelnosc mlodziencow jest zatrwazajaca.
              Trzeba takie zgnile jablka izolowac. Bo jak to w naturze inne jablka tez
              zgnija. Jak tu posylac corki do szkoly, kiedy taki zdegenerowany patologiczny
              gno...k za przeproszeniem pokazuje, ze on moze wszystko?Czy wy nie widzicie,z e
              to juz nie sa zarty? Myslicie ze glaskanie po glowce zblazowanego, chorego
              chlopaczka go naprawi? Bo on niewinny, nie wie co robi. Smutne sa dla mnie
              osoby nawolujace do resocjalizacji. Trzeba wyeliminowac bandytow, bo inaczej
              sie tego nie da nazwac. Pokazac im, ze ich czyny nie beda bezkarne. Kretynska
              resocjalizacja do takich zwyrodnialcow to zamiatanie smeici pod dywan i
              kuszenie losu do dalszych coraz bardziej bestialskich przestepstw. Ale czasem
              mam wrazenie, ze w Polsce o to chodzi. Tu zawsze najistotniejsze i
              priorytetowe sa rzeczy nic nie warte. Podwyzki dla rzadu, inwigilacja gabinetu
              cieni, polowania na komuchow, wyrywanie sobie stolkow itd...Co za ponury
              grajdol. Po co rodzic dzieci i je posylac do szkoly? Zeby zwyrodnialcy mieli
              material do swoich wyrodnych zachcianek?
        • greg0.75 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 12:11
          Ba nawet w Polsce działają takie szkoły; "innowacją" Giertych miało być kierowanie tam uczniów (=odbieranie rodzicom) decyzja administracyjną kuratorium zamiast zdroworozsądkowo - wyrokiem sądowym.
        • jotka42 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 00:49
          Do falen. Toteż maja Francuzi na ulicach to co mają. Wielotygodniowe walki z
          policja.
      • jama314 Wyłączyć telewizorek... 25.10.06, 11:20
        Nic nie trzeba wymyślać, diagnoza znana od dawna, a zacząc trzeba od siebie i od
        tego aby nie pluć na tych, którzy mają ten problem na sercu i robią co mogą. No
        i może telewizorek człowieku sobie w głowie wyłączysz...
        • pepperoni_prawdziwy Upokorzonej? 25.10.06, 12:11
          O jakim "upokorzeniu" pisze GW. To był przecież gwałt zbiorowy! Ona została
          zgwałcona.
          • dziadek_alex Re: Upokorzonej? 25.10.06, 12:32
            Masz niewatpliwie racje. Wielu psychopatow mordujacych na tle seksualnym nie ma
            potrzeby odbyciy stosunku z ofiara. Zadziwia mnie pochopna klasyfikacja czynu w
            wykonaniu Gazety Wyborczej. Ladnie wyglada proba upokorzenia w rozumieniu
            dziennikarzy GW. Mam nadzieje, ze bylo to zwykle, niefortunne sformulowanie.
      • olias Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 11:35
        a rodzice? to minister ma wychowywać twoje dzieci?
        mam nadzieję że rodzice tych bestii będą musieli zapłacić takie odszkodowanie
        że do końca swoich dni będą żreć to co znajda na śmietniku. Bestie trzeba
        wykastrować, bo ich geny MUSZĄ zniknąć ze świata. Ale wina rodziców bestii nie
        moze byc pominięta.
      • olias [*] [*] [*] 25.10.06, 11:36
    • stoolejarz [...] 25.10.06, 09:14
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • janykiel Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:14
      To biedne dziecko zostało zgwałcone! Mój Boże... koszmar. Straszne.
    • szarikdowozu Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:15
      A gdzie w tym czasie była reszta klasy? Dlaczego nie reagowali? Są współwinni
      temu co się stało i powinni ponieść konsekwencje. Ale jak znam życie to skończy
      się na apelu.
      • darr.darek znou LEWACtwo miesza 25.10.06, 09:36
        szarikdowozu napisał:
        >A gdzie w tym czasie była reszta klasy? Dlaczego nie reagowali? Są współwinni
        >temu co się stało i powinni ponieść konsekwencje. Ale jak znam życie to skończy
        >się na apelu.

Po takich tekstach, że "wszyscy są winni", to praktyka pokazuje, że hołota
        lewicowa nikogo naprawdę nie obwini. Patrz: lewicowe ochrona przed karą śmierci
        dla zbrodniarzy, że ... "społeczeństwo ich tak wychowało i to całe
        społeczeństwo jest winne".

Sprawcy gwałtu zbiorowego muszą ponieść surową karę jak za ... gwałt, ich kara
        nie jest w celu ich lewicowego "resocjalizowania", ale w celu odstraszania
        naśladowców w całym kraju.
        Dyrektor do wykopania od razu po bredniach, że "nikogo nie zamierza oskarażać"
        i co najważniejsze, że nie skierował psychologa do zgwałconej dziewczyny. Każdy
        pracownik, który nie dopełnił obowiązku po przestępstwie: dyscyplinarka i
        proces karny.
        Stała się rzecz tragiczna i chodzi o zachowanie właściwych procedur, aby takie
        rzeczy nie powtarzały się, a nie o lewicowy bełkot.

• tsuranni Re: znou LEWACtwo miesza 25.10.06, 10:01
          trochę masz w tym racji niestety....
        • szarikdowozu Re: znou LEWACtwo miesza 25.10.06, 10:33
          Wina bezpośrednich sprawców jest oczywista i tej kwestii nie poruszam. Ale z
          twojego postu rozumiem, że uważasz cała reszte osób któa była w tym czasie w
          klasie za niewinną (pisze o klasie a nie o społeczeństwie - myśl jak czytasz)A
          ja mówię - jeżeli widzieli i jej nie pomogli to są współwinni!!
          • darr.darek Re: znou LEWACtwo miesza 25.10.06, 10:54
            szarikdowozu napisał:
            >Wina bezpośrednich sprawców jest oczywista i tej kwestii nie poruszam. Ale z
            >twojego postu rozumiem, że uważasz cała reszte osób któa była w tym czasie w
            >klasie za niewinną (pisze o klasie a nie o społeczeństwie - myśl jak czytasz)A
            >ja mówię - jeżeli widzieli i jej nie pomogli to są współwinni!!

Potwierdzam. Oddzielam ściśle tylko agresorów-gwałcicieli od nieudzielających
            pomocy, bo wina jest skrajnie różna.
            Nawet w przypadku dorosłych, procesy za nieudzielenie pomocy mogłyby się
            kończyć uniewinnianiem (tłumaczenie się strachem przed przestępcami i brak
            podżegania do przestępstwa). Dlatego tak ważne jest bardzo surowe karanie
            agresorów-przestępców (oczywiście za zbrodnię: kara śmierci), aby nie
            dopuszczać do "rozcieńczania" winy tłumaczeniami, że ... "wszyscy są po trosze
            winni".

• karagandak Upokorzyć dzisiaj można każdego 25.10.06, 10:34
          Dopiero co upokorzono Jakubowską.
          "Już ją zatrzymano"
          "już ją przewożą do Opola"
          "..już dojeżdża"
          popatrzcie :"już wysiada w kajdankach ta dowieziona w klatce złodziejka"
          Wychodzi na to ,że nie oszczędzono Jej niczego a wystarczyło wysłać pocztą
          wezwanie...
          Upokorzyć !upokorzyć !Stawia się ? - wyrok : Upokorzyć !
          • wiarusik Re: Upokorzyć dzisiaj można każdego 25.10.06, 10:42
            Nakradła-niech ją pokazują!
            Właśnie przez to krycie przestępców i traktowanie ich jak ludzi mamy jak mamy.
            • darr.darek NIE "każdy" jest złodziejem ! 25.10.06, 11:06
              wiarusik napisał:
              > Nakradła-niech ją pokazują!
              > Właśnie przez to krycie przestępców i traktowanie ich jak ludzi mamy jak mamy.

Dokładnie !
              Najbardziej żenujące w praktyce prawa karnego (tworzonego przez lewicę) jest
              to, że dopuszcza pokazywanie wizerunków pomniejszych przestępstw, jak burdy
              między huliganami (bez atakowania osób postronnych!) na stadionie, a nie
              dopuszcza się publikowania twarzy najgorszych zbrodniarzy, którzy dostają
              rzekome wyroki dożywocia lub 25 lat (po co byłaby takim śmieciom ochrona
              wizerunku?).

Jakim tępym lewicowcom kołatało się małym móżdżku, gdy ustanawiali prawo karne,
              że dobra zbrodniarzy mają być szczególnie chronione ?
              Przecież, aby odstraszać od takich makabrycznych zbrodni, taki zbrodniarz ma
              być okazany społeczeństwu jako zasługujący na najwyższą pogardę przykład
              sprawcy.

• jotka42 Re: Upokorzyć dzisiaj można każdego 26.10.06, 01:14
            Karagank, przestań pieprzyć, czyli mylić porzadki rzeczy. O "trochę" czym innym
            rozmawiamy.
        • 99xyz Re: znou LEWACtwo miesza 25.10.06, 14:15
          gdyby było mniej durnych darr.darków a wiecej rozsądnie myslących, może to co
          ostatnio dzieje się wsród młodej generacji,nie przybierałoby takiej
          formy.Niezależnie od tego jaki bełkot:prawicowy,czy lewicowy prezentujesz,czy
          masz coś istotnego do zaproponowania.?Po pierwsze poczytaj dokładnie o
          zajsciu.Czy był to gwałt zbiorowy jak sugerujesz,czy jeszcze
          jeden "bezmyslny"wygłup trzech kiepsko szkolonych palantów.Bezmyslność młodych
          w zakresie zachowań w stosunku do siebie jest tak porażająca,że nawet nagminne
          stosowanie kary smierci nie wypleni obecnie tego zjawiska.Wystarczy popatrzeć
          na zachowanie młodych "bezmózgowców"w srodkach komunikacji /nigdy nie ustąpią
          miejsca starszym/odnoszenia się do rodziców i swoich koleżanek i kolegów.Watahy
          brudnych dresiarzy,o ogolonych pustych łbach,które zakrywają kapturami by nic
          co ludzkie w tych łbach się nie zamiesciło.Do tego wszechogarniający strach
          społeczeństwa i przyzwolenie na takie zachowanie.A im w to graj.Jeden to prawie
          aniołek.Dwu już widoczni !Trzech ,czterech .pieciu i więcej to już
          przekleństwo.Najgorszym w rozwoju tego zjawiska jest tzw.moda na "piwko" dostęp
          bez żadnych ograniczeń do "szkoleń" w zakresie wschodnich sztuk walki,oraz
          bezskarność.Dostępność do napojów alkoholowych ma tu też swoje znaczenie.O
          innych "używkach "nie wspominając.Gdyby można było skoordynować akcję w
          zakresie tych patologii tak ze strony
          rodziców,szkoły,koscioła,społeczenstwa,czy wreszcie kolegów
          tych "początkujących" "bandytów",którym takie zachowanie nie leży,to przy
          pomocy odpowiednich służb /policji/straży miejskiej zjawiska takie na ulicach
          nie panoszyłyby się tak jak obecnie.Również szkoła musi zwiększyć swoje
          pozytywne oddziaływanie.A rodzice.Rodzice nie tylko maja dać wikt i
          opierunek.Muszą dać pozytywny przykład,a jak tego nie potrafią to niech choć
          pilnują co robią ich "wysnione" pociechy.Tak bowiem jest ,że wsród biednej
          młodzieży zdecydowanie mniej jest takich "wygibusów"To nie jest jednak recepta
          na ten panujący "gang młodzieżowców" to raczej nieudolna próba zmierzenia się z
          tym problemem.Natomiast pisanie pierduł o lewicowośći tego zjawiska/jak również
          prawicowośći/ mogło powswtać tylko w głowie początkującego adepta
          np."szalikowców"lub innych,których cechuje takie zachowanie.
          • darr.darek Re: znou LEWACtwo miesza 25.10.06, 14:30
            99xyz napisała:
            >Czy był to gwałt zbiorowy jak sugerujesz,czy jeszcze
            >jeden "bezmyslny"wygłup trzech kiepsko szkolonych palantów.
            >Bezmyslność młodych w zakresie zachowań w stosunku do siebie

Czyn taki w wykonaniu dorosłych uznany zosłaby przez prokuratora za gwał
            zbiorowy bez penetracji. Nie pleć tu o "bezmyślości", bo to nie było
            przypadkowe złapanie za tyłek i ucieczka, ale zaplanowane kilka dni wcześniej
            przestępstwo.
            Lewactwo zakrzyknie w takiej sytuacji, że nie można im niszczyć tak młodego
            życia wyrokam. A fakty są takie, że oni MUSZĄ odpowiedzić surową karą pobytu w
            odosobieniu za gwałt zbiorowy. Bo oni się nie liczą. Czy któryś po karze
            postanowi byc dobrym człowiekiem czy pójdzie w utarte tory bycia bandytą, to
            nie jest ważne. Ważne jest PRAWO, które jasno pokazuje, że przestępstwo jest
            przestępstwem i jest za to adekwatne kara, nieważne czy rodzice-idioci mają
            dużo kasy czy nie.

>nagminne stosowanie kary smierci nie wypleni obecnie tego zjawiska.

Kara śmierci nie jest za gwałt, a za najgorsze zbrodnie.
            W prawodawstwie lewicowych szmat w ogóle eliminuje się karę śmierci.

> zachowanie młodych "bezmózgowców"w srodkach komunikacji (..)
            > brudnych dresiarzy (..) strach społeczeństwa (..) przyzwolenie na takie
            > zachowanie (..) piwko

Dużo pisaniny, a zero treści.
            Należy PRZYWRÓCIĆ PRAWO ! Surowe, sprawiedliwe Prawo.
            Przywrócić normalne działenie szkoły, która sama ma obowiązek wyrzucać tych,
            którzy nie dostosowują się do wymagań, gdzie dyrektor jest w pełni
            odpowiedzialny za każde zdarzenie jakie ma miejsce w jego szkole.

W tym kierunku idą działnia Giertycha i to wystarczyło, aby lewicowe szmaty
            dostały histerii i zorganizowały największe demonstracje przeciw ministorwi
            oświaty jakie miały miejsce w Polsce.
            Nie pleć tu, że czerwona hołota nie jest odpowiedzialna za śmierć tej
            dziewczyny.

• xx444 Re: znou LEWACtwo miesza 26.10.06, 00:36
            To jest efekt wychowanie bezstresowego.Wymaga się od szkoły a ze strony
            rodziców zero zainteresowania.Zupełnie nie wiedzą co ich pociechy wyprawiają po
            szkole.Najwięcej przypadków chamstwa,narkomanii,pijaństwa widać u dzieci
            sytuowanych i nowobogackich.Błąd że takie tumany nie mogą zostać ukarani jak
            dorośli.
    • monikaannaj Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:16
      dwóch kolegów... trzeci filmował.... A GDZIE BYŁA RESZTA KLASY????
      • frant3 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 10:02
        Reszta klasy się podniecała. A biedna dziewczyna nie żyje.
        I kogo zamknie Giertych za bramą - całą klasę?!

--
        www.frant.tivi.pl
    • darkelven Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:18
      a co w tym czasie robila reszta klasy? pewnie swietnie sie bawila??

to co sie teraz dzieje jest przerazajace... totalny brak szacunku dla drugiego
      czlowieka i jakichkolwiek zasad moralnych...
    • mreck Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:19
      nie wiemy czy nauczyciele sprawę bagatelizują. czasem muszą pozostawić klasę
      bez opieki choćby na chwilkę. nikt nie jest w stanie zagwarantować 24
      godzinnego nadzoru nad klasą. młodzież pozostaje sama na przerwach, w szatni
      przed wu-efem, itp. często gdy dochodzi do nieprawidłowości w pracy winni są
      wszyscy dookoła, a karze się jakiegoś człowieczka za brak nadzoru. tak
      najłatwiej. to zwykłe odfajkowanie problemu. Płaci sie komus 1200 na rękę i
      każe za cos odpowiadać i sprawa załatwiona.

Bardzo współczuję rodzicom dziewczynki.

w roku1996 moja 14 letnia wówczas córka pojechała na biwak zorganizowany przez
      szkołe. wyjeżdzała rodosna, nie mogła się doczekać biwaku.
      w róciła dmieniona. chciała zmienić szkołę. nigdy nie wycisnelismy z niej co
      sie właściwie stało. ani od niej ani od nauczycieli.

młodzi gwałciciele powinni ponięść srogą karę. powinni na czole wypalić im
      piętno gwałciciela. sądzę że to chyba najlepszy rodzaj kary.

• wiarusik Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:39
        A przystaliście na jej prośbę,czy musiała się męczyć w tej klasie?
    • prof_uj Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:22
      Niesiety, tak wlasnie jest: to byl gwalt zbiorowy na 14-latce, za doprowadzenie
      do ktorego odpowiada i dyrektor szkoly - do jego obowiazkow nalezy zapewnienie
      bezpieczenstwa dzieci na terenie szkoly, i nauczycielka - za niedopelnienie
      obowiazkow. W sensie odpowiedzialnosci sytuacja jest zwierciadlanym odbiciem
      odpowiedzialnosci w PKP - to tak jakby drozniczka (nauczycielka) nie opuscila
      szlabanu bo zawiadowca stacji (dyrektor)wezwal ja na "apel" - pamietacie dwa
      lata temu 13 lutego zginął na przejeździe kolejowym rajdowy kierowca Janusz
      Kulig bo drozniczka nie opuscila szlabanu - telefon i rozmowa z rodzina sprawy
      nie zalatwiaja. A generalnie: NIE MA MIARY, NIE MA KARY, mam jednak nadzieje, ze
      jest inaczej i ta sytuacja zakonczy sie procesem karnym i zasadzona kara dla
      nauczycielki i dyrektora.
      • darkelven Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:35
        prof_uj napisał:

> Niesiety, tak wlasnie jest: to byl gwalt zbiorowy na 14-latce, za doprowadzenie
        > do ktorego odpowiada i dyrektor szkoly - do jego obowiazkow nalezy zapewnienie
        > bezpieczenstwa dzieci na terenie szkoly, i nauczycielka - za niedopelnienie
        > obowiazkow. W sensie odpowiedzialnosci sytuacja jest zwierciadlanym odbiciem
        > odpowiedzialnosci w PKP - to tak jakby drozniczka (nauczycielka) nie opuscila
        > szlabanu bo zawiadowca stacji (dyrektor)wezwal ja na "apel" - pamietacie dwa
        > lata temu 13 lutego zginął na przejeździe kolejowym rajdowy kierowca Janusz
        > Kulig bo drozniczka nie opuscila szlabanu - telefon i rozmowa z rodzina sprawy
        > nie zalatwiaja. A generalnie: NIE MA MIARY, NIE MA KARY, mam jednak nadzieje, z
        > e
        > jest inaczej i ta sytuacja zakonczy sie procesem karnym i zasadzona kara dla
        > nauczycielki i dyrektora.

czy jesli zastrzele kogos na ulicy to winic nalezy dyrekcje drog miejskich i
        komunikacji??
        • dziewczynka_z_tatuazem Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 13:01
          Uczen w szkole, a zwlaszcza w klasie jest pod opieka nauczyciela.
          • gregman77 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 13:23
            zrzcu wszytsko na nauczycielke, przeciez to ona jest powodem ze Ania zostala
            tak potraktowana, a poza tym to jeszcze dzieci i nie wiedza co robia, no i
            zawsze nyly grzeczne i uczynne...
            • mysz_polna5 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 13:29
              Jestem zaszokowana. Chce mnie sie plakac!
            • dziewczynka_z_tatuazem Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 16:08
              nigdzie nie napisalam ze nauczycielka jest wszystkiemu winna. ale prawda jest
              taka ze powinna byc w klasie.

nigdzie nie napisalam ze ci gowniarze byli grzecznymi chlopacami, i blagam,
              ironia w takiwydaniu jest conajmniej badziewna
              • danuta49 Nauczycielkę dyrektor wysłał na apel,teraz boi się 25.10.06, 16:12
                odpowiedzialności!!!Przecież ona nie poszła na pogaduchy, czy do sklepu tylko
                na apel.Jak tam była to raczej na polecenie, bo nikt normalny sam z siebie nie
                zostawi klasy żeby w czymś takim brać udział!!!
              • gregman77 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 18:23
                zgadzams ie z toba ze powinna byc, czego wyraz dalem w innym poscie o naganie
                dla niej...
                ale nie zwalajmy winy na nia, bo onie nie jest winna temu, co sie stalo...
              • andrzej9927 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 01:22
                Jeżeli powinna, to powinna i tyle. Tym razem nie mogła. Ale szokuje mnie i
                pewnie nie tylko mnie, absolutna konieczność ciągłego pilnowania młodzieży, czy
                może dzieci, jakby to były jakieś barany, albo dzikie drapieżne osobniki. Nie
                można ich zostawić ani na chwilę bez dozoru? Totalna klęska pedagogów. Ciekawy
                jestem, co dzieje się w czasie np. t. zw.prywatki, na imieninach w czyimś domu,
                bez kontroli dorosłych. Zakładam, że spotykają się tylko ci, którym to
                odpowiada. To musi być dopiero rozrywka. A chyba czasem się spotykają?
                • jotka42 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 01:30
                  do Andrzej 99itd. Moja corka nie moglasie doczekać na pierwsza prywatkę, na
                  ktora jej pozwolilam[ na sąsiedniej klatce]. Prywatka zaczęła się o 19.00 a o
                  19.30 moje dziecko było w domu. Okazuje się, że już po pół godzinie bylitak
                  pijani,że zaczęli mierzyć i porownywać długości swoich fiutów. TO BYLO 25 LAT
                  TEMU. ALE MOJE DZIECKO NATYCHMIAST PRZYSZLO DO DOMU. Dlatego wciąż pytam o
                  miejsce rodzicow w tej tragedii.
          • darkelven Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 13:54
            czy to byla k.wa mac szkola specjalna? czy w klasie byly osoby ktore nie
            potrafia samodzielnie egzystowac?? czy zeby ci mali zwyrodnialcy nikogo nie
            zgwalcili musi byc przy nich zawsze ktos kto bedzie ich pilnowal??

a jakby zgwalcili czternastolatke ktora poszla do pobliskiego lasu psa
            wyprowadzic, to co - ze niby lesniczego nie bylo ktory by chlopcow upilnowal??

listosci... publicznie rozstrzelac - niech Ci wszyscy bestialscy debile w koncu
            przestana czuc sie bezkarni. w szkolach zaczyna sie od zwyklego streczenia
            slabszych, ktorzy nie chca mowic o tym nauczyielom - bo przeciez nie wypada
            skarzyc. i potem tworza sie kasty "cool ziomali" ktorzy uwazaja ze wszystko moga
            i biednych, milczacych pokrzywdzonych dla ktorych szkola staje sie koszmarem, a
            ktorych jedyna wina jest to ze rodzice wychowali ich na normalnych ludzi...
            • dziewczynka_z_tatuazem Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 15:53
              naprawde nie widzisz roznicy miedzy szkola a lasem i miedzy nauczycielka a
              lesniczym?

oczywiscie, jesli nie w szkole, mogliby zrobic to gdzies indziej, tylko ze
              akurat szkola powinna byc takim miejscem gdzie dziecko czuje sie conajmniej
              bezpieczne, czy sie myle?
              • gregman77 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 18:25
                dziewczynka_z_tatuazem napisała:

> > oczywiscie, jesli nie w szkole, mogliby zrobic to gdzies indziej, tylko ze
                > akurat szkola powinna byc takim miejscem gdzie dziecko czuje sie conajmniej
                > bezpieczne, czy sie myle?

tylko co zrobisz z tym, ze to nauczyciele czuja sie malo bezpiecznie na
                lekcjach??? kto obroni nauczyciela przed 15 letnim gnojem, jesli nie moze uzyc
                przemocy??? tylko nie mow ze w takim przypadku nauczyciel jest nieprzygotowany
                do bycia pedagogiem...
          • tujestem3 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 16:25
            Popieram, nauczyciel zna swoje obowiazkow, a to bylo po prostu ich
            niedopelnienie. Ale glownymi odpowiedzialnymi sa uczniowie.
          • andrzej9927 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 26.10.06, 01:58
            Czy nie zdarzało wam się, że nauczyciel miał pod opieką dwie klasy bo któryś
            inny zachorował? Czy nie zdarzało się, że wtedy zadawał, np. przeczytanie
            kawałka tekstu z książki szkolnej, który to fragment był potem omawiany. Albo
            któryś z uczniów czytał na głos wszystkim a potem nauczyciel przepytywał. Tylko
            że to musiało być bardzo dawno. Ja już mam ponad sześćdziesiąt lat i te
            wspomnienia mnie trochę rozbawiły swoją odległą historią. Mogę dodać, że nie
            wyobrażam sobie żeby ktoś tak się zapędził w jakiejś rozróbie, która nie mogłaby
            być zlikwidowana w czasie sekundy. To znaczy w momencie, kiedy drzwi klasy
            poruszyły się wszyscy musieli być w swoich ławkach przy książkach. Jak
            wyobrażacie sobie to czasochłonne zuchwałe zachowanie, myślę o tej grupie
            pastwiącej się nad dziewczynką, w sytuacji w której dyscyplina byłaby na
            jakimtakim poziomie? Co byłoby, gdyby nauczycielka weszła niespodzianie i
            zastała tą sytuację? Czy udałaby, że nie widzi? Daję głowę, że tak. I pewnie już
            wielu spraw nie widziała. I dyrektor także był typu niewidzącego. No więc
            dziewczynka otworzyła im oczy swoją ofiarą. Ja wiem, że to brzmi górnolotnie,
            ale taka jest konkluzja. Zawsze czekamy na ofiarę, żeby coś zmienić , naprawić.
            Mądry Polak po szkodzie. Niby wiemy, a jednak...
      • iluminacja256 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:36
        Nie mój drogi - sytuacja jest zupełnie inna - to nei nauczycielka czy dyrektor
        sa winni , ale tzrech czy czterech kretynów lat 14 i ich nalezy ukarać, nei
        bogu ducha winną kobietę. zaden nauczycioel nie jest w stanie 8 godzin non stop
        nadzorować uczniów 0- równei dobzre, mozna by ją wsadzić za to, z epo dzwonku
        weszla do klasy spózniona o 10 sekund, a pzrez to 10 sekund ktoś wyskoczył
        oknem. To sie włanie nazywa odwracanie kota ogonem - winnych jest trzech
        chłopaków i klasa, która nie zrobiła nic, a nie nauczycielka. to są prawie 15
        latki , za rok byłyby już sądzone normalnie.
      • zonajacka Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 18:23
        I jeszcze winni są rodzice bo bo po ją wysłali do szkoły jak mogła zostac w
        domu i jeszcze prasa bo nie było jej na miejscu i operatorzy komórkowi bo oni
        mieli komórki prawda i jasnowidze w kraju bo nie przewidzieli takiej sytuacji
        i ... ciekawe jak długo można jeszcze wyliczać co?... WINNI SĄ CI DEBILE CO
        ZAMIAST SIEDZIEĆ I CZEKAC NA POWRÓT NAUCZYCIELKI "ZABAWIALI" SIĘ!!! Proces to
        tylko dla tych 3 co zgwałcili tę dziewczynę... To ONI się tego dopuścili nie
        dyrektor i nie nauczycielka. Zastanówmy się i nie rzucajmy oskarżeń na
        wszystkich wokół....
        • gregman77 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 18:28
          zonajacka napisała:

> I jeszcze winni są rodzice bo bo po ją wysłali do szkoły jak mogła zostac w
          > domu i jeszcze prasa bo nie było jej na miejscu i operatorzy komórkowi bo oni
          > mieli komórki prawda i jasnowidze w kraju bo nie przewidzieli takiej sytuacji
          > i ... ciekawe jak długo można jeszcze wyliczać co?... WINNI SĄ CI DEBILE CO
          > ZAMIAST SIEDZIEĆ I CZEKAC NA POWRÓT NAUCZYCIELKI "ZABAWIALI" SIĘ!!! Proces to
          > tylko dla tych 3 co zgwałcili tę dziewczynę... To ONI się tego dopuścili nie
          > dyrektor i nie nauczycielka. Zastanówmy się i nie rzucajmy oskarżeń na
          > wszystkich wokół....

tak- winni gwaltu sa TYLKO ci 3-4 debile...natomiast-w oderwaniu od tego-
          nauczycielka opuscila dzieci nie zapewniajac im opieki (choc na wp pisze ze
          poprosila innego nauczyciela o dogladanie, jesli tak to ok)-i za to powinna
          dostac upomnienie...a co do dyrektora- naprawde nie widzisz niczego zlego w
          jego wypowiedzi???
    • caido Ta dziewczynka nie sprawiała problemów.... 25.10.06, 09:22
      Bardzo inteligentna wypowiedź dyrektora. Jakby sprawiała to byłoby to usprawiedliwione i nie należałoby się dziwić? A może dyrektorze to ci badyci sprawiali problemy? Oczywiście odpowiedzą za jakieś głupie wybryki, a nie za doprowadzenie do śmierci. Ciekawe, czy dotarło do nich co zrobili, mam nadzieję, że do końca życia będzie prześladować ich w snach.
      • magi104 [...] 25.10.06, 09:29
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • uchachany Ten dyrektor to nie kretyn, tylko przewidujący: 25.10.06, 10:25
          najłatwiej zwalić winę na ofiarę. Może zresztą sprawcy to synalkowie jakichś
          bonzów świata polityki, administracji czy świata przestępczego i dyrektor juz
          kombinuje, jakby im w d...ę wleźć i uchronić synalków od odpowiedzialności...?
      • mapi7 Re: Ta dziewczynka nie sprawiała problemów.... 25.10.06, 09:49
        Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla chłopaków, którzy poniżyli dziewczynę!
        Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla kolegów i kolezanek, którzy byli, widzieli
        i nie reagowali!
        Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nauczyciela, że nie było go w klasie w
        czasie lekcji, którą miał prowadzić!
        Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla dyrektora szkoły, że toleruje, pozwala i
        akceptuje sytuacje, które zobowiązują nauczyciela do jednoczesnego przebywania
        w dwóch miejscach: apel i lekcja!
        Nie ma żadnego usprawiedliwienia DLA NAS WSZYSTKICH DOROSŁYCH, którzy od 1989
        roku stworzyliśmy taką wolną i demokratyczną Polskę, w której przemoc, chamstwo
        i poczucie bezkarności w poniżaniu drugiego człowieka stały się codziennością.
        • mreck Re: Ta dziewczynka nie sprawiała problemów.... 25.10.06, 10:29
          ale jest życie, które każe ci zarabiać i robic pietnaście rzeczy naraz.
          jest chamstwo i Ty też mozesz razem ze swoja bekompromisowoscia przejechać
          człowieka.
      • unefemme Re: Ta dziewczynka nie sprawiała problemów.... 25.10.06, 15:56
        To samo mnie uderzyło - co za baran! Co to ma do rzeczy, czy jest pogodna albo
        sprawia problemy?! A może chłopcy byli za mało pogodni?
        Nie sprawiała problemów, a tu nagle dała się obmacać. Ja to nigdy nic nie
        wiadomo....
      • karagandak Re: Ta dziewczynka nie sprawiała problemów.... 25.10.06, 16:39
        Czy ten dyro już wyleciał ? I to z "wilczym biletem" zakazujacym pracy w
        szkołach.
        Giertych !Giertych !
        • danuta49 Winni są znacznie wyżej - taka Dzierzgowska np. 25.10.06, 16:45
          Ona stworzyła gimnazjum.Radziwiłł z Sawickim, Łybacka,Handke - takie przepisy
          stworzyli, że małe bandziorki są w szkołach bezkarne.Dyrektor nic nie mógł, ale
          teraz pewnie ma poczucie winy.On tą nauczycielkę posłał na apel!! I to cała
          jego wina!
      • giewont Gdyby sprawiała problemy to można by ją spokojnie 25.10.06, 17:31
        zgwałcić na szkolnym apelu.
    • skrot.myslowy Gimnazjum to największy błąd reformy 25.10.06, 09:29
      Uważam że system: Podstawówka(8 klas)-Liceum(4 klasy) był dużo lepszy i
      wydajniejszy od obecnego. Podstawówka-Gimnazjum-Liceum.
      Gimnazjum to skoszarowanie w jednym budynku nadmiaru burzy hormonów, lenistwa,
      bezczelności, agresywności i głupoty. Jaki odsetek uczniów gimnazjum wynosi
      jakokolwiek wiedzę podczas 3 (zmarnowanych) lat???

Komu i czemu miała służyc ta reforma? Na pewno nie przysłużyła się młodym
      ludziom...
      • parazyd Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 25.10.06, 09:35
        Komu i czemu miała służyć ta reforma? Jej twórcom którzy za nic zgarnęli
        pochwały i kasę. A głupi lud uwierzył że jak się coś inaczej nazwie i przesunie
        z jednego konta w drugi to powstanie nowa jakość sama z siebie. Ta reforma to
        szczyt głupoty a zarazem awangarda "metromentalności" (nie znamy świata, nie
        rozumiemy go, ale wszystko pozmieniamy i postawimy na głowie bo tak jest
        trendy).
        • uchachany Bo u nas jakośc rządzenia mierzy się ilością 25.10.06, 10:36
          wprowadzanych zmian: każdy rząd sie chwali ile to ustaw więcej uchwalił od
          poprzednika i ile pozmieniał w administracji czy szkolnictwie. W
          krajach "dorosłych" bywa i tak, że prawa w danej dziedzinie nie zmienia się i
          setki lat skoro się sprawdziło i sprawdza, u nas rządzący manipulują przy nim
          jak małpy w kąpieli kurkami od wody. Wniosek? Niepodległość i wolność to taki
          prezent dla Polaków jak brzytwa dla małpy...

parazyd napisał:

> Komu i czemu miała służyć ta reforma? Jej twórcom którzy za nic zgarnęli
          > pochwały i kasę. A głupi lud uwierzył że jak się coś inaczej nazwie i
          przesunie
          >
          > z jednego konta w drugi to powstanie nowa jakość sama z siebie. Ta reforma to
          > szczyt głupoty a zarazem awangarda "metromentalności" (nie znamy świata, nie
          > rozumiemy go, ale wszystko pozmieniamy i postawimy na głowie bo tak jest
          > trendy).
          • gobi03 czy Ty naprawdę wierzysz, że w Polsce 25.10.06, 14:18
            to Polacy "się rządzą"? Możesz głosować, na kogo chcesz, ale wybrany będzie ten,
            kogo wystawiają elyty - z tej czy innej partii. Czy jakakolwiek koalicja
            wystawiłaby złodzieja jako kandydata, gdyby był on jedynym ich kandydatem w
            danym okręgu wyborczym? Nie - wystawiają wielu, a przechodzi ten "czołowy".
            I zapytaj się teraz - skąd taka ordynacja? Kto nam to przygotował?
            • uchachany A masz rację, to z mojej strony "skrót myślowy" - 25.10.06, 14:34
              przy obecnej ordynacji rządzą partyjne kacyki wszystkich partii, osobiście
              manipulując zawartością list i to oni naprawdę ustalają skład parlamentu. My
              mamy wpływ co najwyżej na to ilu wyznaczonych przez szefów partii ich
              przydupasów wejdzie do sejmu, i z jakiej partii najwięcej, czyli jaka partia
              wygra i ma szansę tworzenia rządu. A wpływ na to KTO w niej wygra - ma tylko
              jej szef.
        • gobi03 Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 25.10.06, 14:05
          tworzenie szkół gimnazjalnych miało na celu utworzenie setek etatów
          dyrektorskich dla swoich "wiernych" towarzyszy. Nie bez powodu ZNP jest
          najbardziej komunistycznym związkiem zawodowym.
          • danuta49 Handke(AWS)iDzierzgowska(UW)-auto rzy gimnazjum! 25.10.06, 14:18
            Oboje byli dziłaczami "Solidarnośći".Obok nich wiceministrem był niejaki
            Ksiązek obecny szef "Solidarności"oswiatowej na Pomorzu.Tak, że te etaty
            stworzono dla wiernych działaczy oświatowej "Solidarności".Nie odwracaj kota
            ogonem;-)
      • silvik Koszmar... 25.10.06, 09:41
        Koszmar...Żal mi rodziców tej dziewczynki.
        Trudno mi sobie wyobrazić co przeżyła ta dziewczynka...Trzech prowodyrów
        tej "zabawy" a reszta klasy pewnie chichocąca i przyglądająca się całemu
        zajściu...
        Niestety współwinnych śmierci tej dziewczynki ja tam widzę jeszcze więcej- nie
        tylko uczniowie, ale także pracownicy tej szkoły.
        I mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego nikt z pozostałych dzieciaków nie poszedł
        po kogoś dorosłego prosić o pomoc??? Przecież to nie tylko czepianie się w
        rodzaju uczeń- inny uczeń...
        Każdy z nas spędził parę ładnych latek w szkołach różnego typu, nie zawsze było
        różowo...Ale nie wyobrażam sobie, żeby moi koledzy mogli dopuścić się czegoś
        takiego...A gdyby nawet, to żeby nikt nie zareagował???
        Nieraz trzeba było uspokajać tych najbardziej postrzelonych...
        Dodam, że liceum kończyłam w 1998, więc nie jestem staruszką...
        • magnuovo Re: Koszmar... 25.10.06, 15:30
          Boze, jaka straszna szkoda. Zal mi okropnie rodzicow tej dziewczyny i jej
          samej, na pewno przeszla przez cos okropnego. To gwalt z nie upokorzenie.
          Dlaczego dizennikarza Gazety podpisali to tak niefortunnie. Jak mozna nazwac to
          upokorzeniem? Wierzyc sie nie chce, ze takie rzeczy moga dziac sie w szkole
          oraz, ze dyrektor tejze szkoly tak glupio to komentuje. A gdyby to przytrafilo
          sie jego corce? Czy tez mialby do tego az taki dystans?
          • maureen2 Re: Koszmar... 25.10.06, 15:37
            pożalujemy,pobiadolimy, o jejeku, a jakbyś magnuovo się czuł/a chodząc z gołym
            tyłkiem po klasie mając 14 lat ,przy rechocie kolegów ? Czy byłoby smutno,przy
            kro,a może wesoło ? To chyba nie jest upokarzające ?
        • hermenegilda_zenia Re: Koszmar... 26.10.06, 10:59
          A całe zajście trwało 20 minut, bo tyle czasu nie było nauczycielki i przez te
          20 minut nikt z kilkudziesięcioosobowej grupy bachorów nic, absolutnie nic nie
          zrobił!!! To jest nawet chyba gorsze, niż świadomość że było w tej klasie 3
          degeneratów odpowiedzialnych bezpośrednio za tę zbrodnię. Nie rozumiem
          rodziców, którzy twierdzą, że nie winią sprawców ani ich rodziców- nie wierzę,
          że mogą to tak sobie poukładać.
      • junkier Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 25.10.06, 09:50
        Zgadzam sie. Gowniarze ida do gimnazjum i sadz ze tacy juz "dorosli". Chore to
        jest.

- - - -
        Przypominam, ze dla mordercow powinna byc przywrocona kara smierci.
        • tujestem3 Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 25.10.06, 16:30
          Pracowalam w gimnazjum. Uczniowie maja przekonanie ze i tak ich nikt nie uleje
          na nastepny rok, bo kto chcialby sie z nimi meczyc przez nastepny rok.

• wahlrich Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 25.10.06, 13:12
        zgadza sie. pytanie brzmi- dlaczego podtrzymuje sie system ktory nie sprawdza
        sie w praktyce. dlaczego nie wrocic do sprzwdzonych wzorow gdzie nauczyciele
        prowadzili uczniow przez 8 lat w szkole podstawowej i 4 w ponadpodstawowej
        budujac wzajemna nic zaufania i szacunku. mozemy wtedy mowic o odpowiedzialnosci
        nauczycieli za ksztalcenie i wychowanie. w obecnym systemie nauczyciel nie ma
        nawet czasu zeby poznac ucznia gdyz ten za moment konczy szkole i przechodzi do
        kolejnej na krotkie 3 lata. moze tutaj giertych mialby wieksze pole do popisu.
        wrocmy do poprzedniego systemu.pozdrawiam
        • biblioteczny_kurz Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 25.10.06, 15:35
          W pełni popieram...
      • jotka42 Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 26.10.06, 01:50
        Do skrót myślowy. A czy ty wiesz ile sie na ten temat pisało wcześniej, ile
        bylo protestow swiatłych pedagogow? Jak postponowani byli ludzie, ktorzy
        twierdzili, ze reformę trzeba zacząć od upowszechnienia przedszkola? Teraz też
        Giertych pieprzy, ze dzieci mają wychowywać matki a nie przedszkole. A prawda
        jest taka, ze nie ma pieniedzy na reaktwowanie szybko zlikwidowanych
        przedszkoli, a jak by się Giertych stawial, to wyleci z koalicji. Zresztą
        wierzę, ze on jest tak głupi, ze nie docenia rangi przedszkoli. Przecież on
        sam, NIGDY NIE PRACUJAC, potrafił utrzymać rodzinę. JEGO MINISTER OD GOSPODARKI
        MORSKIEJ[ ale już nie od ryb] tez NIGDY NIGDZIE NIE PRACOWAŁ. Nie liczmy na
        pomoc tych oszolomów w naszym, naprawdę waznym, POLSKIM, problemie. To każdy z
        nas, bez lęku, na każdym kroku, musi sie sprzeciwiać chamstwu. Jak? Prosto. Nie
        bać się. A ludzie ci pomogą. Sprawdziłam.Działa.
      • andrzej9927 Re: Gimnazjum to największy błąd reformy 26.10.06, 02:01
        Święte słowa!!!
    • iluminacja256 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:31
      Ludzie, którzy wypowiadaja sie w tym artykule to jacyś idioci. To nie jest wina
      nauczycielki, która wyszła z klasy - rzecz równei dobzre mogłaby sie wydarzyć w
      toalecie na przerwie i wtedy kogo by sie oskarżyło? To nei nauczyciel jest tu
      winien. Nie jest też winna dziewczynka, o której jakiś mądruś pisze, ze nei
      sprawiaał wrazenia jakby potrzebowała pomocy i nie sprawiała trudności
      wychowawczych .

Winnych jest czterech głupich chłopaków i winna jest cała klasa, bo ktoś mógł
      zareagować. I to własnie ich wina, a nei nauczycielki czy dziewczynki - jak
      wynika z tego artkykulu...Moż ejeszcze nalezy tym chopakom dac psychoterapeutę,
      a nauczycielkę wsadzić, co?
      • scholastyka_11 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:44
        Zgadzam się przedmówca(-czynią). Nie mogę tego zrozumieć, że NIKT w klasie nie
        zareagował na to co się dzieje! Ten dyrektor to skrajny idiota. "NIe będziemy
        szukać winnych na siłe.." i inne głupkowate wypowiedzi.
        Przeraża mnie to co się dzieje w szkołach i bezsilność nauczycieli i rodziców
        wobec takiego zachowania.
        Boże, przecież to może spotkać też moje dziecko.....
        Bardzo współczuję rodzicom.
        Przepraszam za chaos, ale jestem naprawdę poruszona tym wydarzeniem.
      • hanna51 Nie rozumiem matki dziewczyny!! 25.10.06, 22:10
        Czy ona chora czy co? Nie wini chlopcow? (jakich chlopcow-huliganow!!!) A kogo-
        ja sie pytam? Siebie, dziewczynke ? Czy ona jest juz taka zastraszona, ze boi
        sie wsi i odwetu? A co mowi jej maz, przeciez to jego dziecko? Chorzy Ci ludzie
        czy co? Kary sie nawet nie domagaja? Co sie w tym Kraju wyrabia?
        • maureen2 Re: Nie rozumiem matki dziewczyny!! 25.10.06, 22:33
          rodzina otrząśnie się i zmieni zdanie.
          • uchachany Niekoniecznie zmieni - to wiocha. Wiele zależy tam 26.10.06, 00:15
            od hierarchii - jeśli rodzice oprawców Ani stoją wyraźnie wyżej od jej
            rodziców, to oni będą siedzieć cicho.
    • 01boryna Cyt:"Ta dziewczynka nie sprawiała problemów." 25.10.06, 09:32
      I to jest w pewnym sensie motto calej tej sprawy....
      • 12x1 Re: Cyt:"Ta dziewczynka nie sprawiała problemów." 25.10.06, 09:46
        w dalszym ciagu apeluje do rodzicow
        wychowujcie swoje dzieci
        to tylko od was zalezy
        dzieci w gimnazjum to nie dorosli
        od doroslych zalezy [rodzicow,nas wszystkich i nauczycieli]
        jaka bedzie mlodziez
        np dlaczego te szczawiki sa w nocnych lokalach
        hihi ile razy policja sprawdzila kto tam pije i narkotyzuje
        a rodzice pozwalaja na takie nocne zycie
        na ubior jak dla doroslych
        daja kase na odczepne itd itd itd

no i dotad preferowana w szkolach prawa uczniowskie a nie ich obowiazki
        czyli najpierw obowiazki szkolne a potem prawa...tak powinno byc
        no ale nie dziwmy sie matura z 1 przedmiotu ndst moze byc
        wiec dzieciom to w graj...
      • pinia1a Re: Cyt:"Ta dziewczynka nie sprawiała problemów." 25.10.06, 09:46
        Młodzież dzisiaj jest albo zbyt agresywna albo zakompleksiona i nadmiernie
        cicha i zastraszona. Jest to problem psychicznej odporności na stres.
        Należy się zająć tymi gagatkami co dokonali w szkole gwałtu ale też zbadać
        warunki w domu u tej dziewczynki. Może bała się reakcji rodziców na to gdyby
        się przyznała do tego co zaszło w szkole. Była może zastraszona. Często dzieci
        boją się w domu mówić prawdę bo rodzice nie umieją na to prawidłowo reagować i
        rozmawiać z dziećmi, tylko zaraz krzyczą i wymyślaja surowe kary. To jest też
        sprawa wychowania przez rodzców. Rodzice albo dają zbyt luzu młodzieży i nie
        interesują się co robią w domu i szkole albo wszystkiego zabraniaja i straszą
        karami. Nic w nadmiarze nie jest dobre!
        • tees1 rodzice sa w wiekszosci normalni 25.10.06, 09:52
          pinia1a napisała:

> Była może zastraszona.
          > Rodzice albo dają zbyt luzu młodzieży i nie
          > interesują się co robią w domu i szkole albo wszystkiego zabraniaja i straszą
          > karami.

Jak podaje artykul, dziewczynka byla pogodna, a nie zastraszona, jak sugerujesz
          ty. A rodzice sa w wiekszosci normalni, a nie zli tak czy inaczej.
        • maureen2 Re: Cyt:"Ta dziewczynka nie sprawiała problemów." 25.10.06, 12:37
          gdyby w domu zezwalano jej na chodzenie bez majtek,a tatuś wsadzał jej rękę
          między nogi tak dla urozmaicenia sobie dnia, to zapewne pomysł kolegów z kla
          sy nie zrobilby na niej wrażenia.
    • majimeil "Ta dziewczynka nie sprawiała problemów..." 25.10.06, 09:35
      Moze byla po prostu najbardziej normalna z nich wszystkich.

Dlaczego Polacy sa tak bardzo buraczanym spoleczenstwem?
      Kiedy sie to zmieni? Dlaczego zgwalcona kobiete pyta sie
      dlaczego sprowokowala.
    • rayan222 Ona już nie żyje...problem z głowy. Winnych brak. 25.10.06, 09:37
      ...koniec kropka
    • rayan222 Przyczyna - debilnie wychowni rodzice !!! 25.10.06, 09:39
      Tych smarkaczy. Rozkład poziomu wychowania rodziców, dorosłych a niedojrzałych
      wychowawczo , bez pozytywnego wpływu na dziecko - oto przyczyny...
    • katarzynka17 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:41
      Dyrektor nie ma zamiaru " na siłę szukać winnych" ?! To jeszcze musi szukać?!
      Mam nadzieję, ze następnym razem chętni do takich zabaw rozbiorą jego!!!!!!!!!!!
    • wiarusik Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 09:47
      Gdy chodziłem do podstawówki pamiętam,że nauczyciele z autorytetem,którzy nie
      bali się powiedzieć do chamskiego ucznia żeby się zamknął lub wyrzucić go za
      drzwi,po pewnym czasie byli usuwani w cień lub znikali.Na ich miejsce trafiały
      mierne pierdoły,które nie potrafiły zapanować nad żywiołem.Widziałem raz na
      przerwie,że jeden uczeń drugiego prał na przerwie pod okiem nauczycielki,która
      zamiast natychmiast zdecydowanie reagować,pytała się jednego dlaczego bije
      drugiego:)))
      Nauczyciele w większości nie warci są tych 1200 złotych.Odpowiedzieć muszą
      wszyscy łącznie ze sprawcami oczywiście.
      • danuta49 Nauczyciele mają związane ręce-nic im nie wolno!!! 25.10.06, 09:56
        >Nauczyciele w większości nie warci są tych 1200 złotych.Odpowiedzieć muszą
        wszyscy łącznie ze sprawcami oczywiście<
        Poza gadaniem nauczyciele i dyrektorzy nic nie mogą - takie są przepisy, tak
        działają wysoko opłacane urzędasy od oświaty!!!
        • darnaw Re: Nauczyciele mają związane ręce-nic im nie wol 25.10.06, 11:32
          danuta49 napisała:

> Poza gadaniem nauczyciele i dyrektorzy nic nie mogą - takie są przepisy

Nauczyciele nie mogą siedzieć w klasie podczas lekcji? Bo do tego tu chyba doszło.
          Pani Danuto, nauczyciele MOGĄ być w klasie podczas lekcji, I POWINNI. Gdyby tam ktoś (nauczyciel!) był, to byśmy tu terez nic nie pisali.
          • danuta49 Nauczycielom mogą się zdarzyć różne sytuacje! 25.10.06, 12:23
            To,że nauczyciel czasem musi wyjść z klasy z różnych powodów, często bardzo
            uzasadnionych.14 latki często przebywają bez nadzoru w różnych miejscach i
            trudno zakładać,że spuszczone na chwilę z oka zgwałcą sie nawzajem, pozabijają
            itd.
            To akurat się stało w klasie, a ona(ta 14-latka) zareagowała w taki
            sposób.Podobne rzeczy dzieją się jednak na przerwach, w toaletach,
            przebieralniach WF, przed i po lekcjach itp.itd.Szkoła nie może niczego poza
            gadaniem zrobić sprawcom podobnych czynów i stąd ich uzasadnione poczucie
            bezkarności.Gdyby ona nie zareagowała w ten sposób to niezależnie od czasu i
            miejsca sprawa by się "rozeszła po kościach"!Teraz też się zresztą pewnie
            rozejdzie...
          • microprofesor Re: Nauczyciele mają związane ręce-nic im nie wol 25.10.06, 13:22
            darnaw napisał:
            > Pani Danuto, nauczyciele MOGĄ być w klasie podczas lekcji, I POWINNI. Gdyby tam
            > ktoś (nauczyciel!) był, to byśmy tu terez nic nie pisali.

taaa, jasne, nauczyciel nie ma prawa mieć okresu, bólu brzucha, sraczki itd...
    • tsuranni zwyrodnialstwu nie liczy sie wieku 25.10.06, 09:48
      Powinni dostać dożywocie, a w ramach odsiadki przymusowe roboty.
      Ktoś w tej szkole ewidentnie zawinił, ale główną przyczyną jest rozpasanie
      społeczeństwa w wyniku solidarnościowej rewolucji i rządów. TO co dzieje się w
      szkołach jeszcze 20 lat temu działo się co najwyżej w poprawczakach. Ojcowie
      pokazali dzieciom stosunek do prawa, nic sobie z niego nie robiąc w latach 80-
      tych i podnosząc rękę na przedstawicieli prawa - milicjantów. Niech więc się
      teraz nie dziwią swoim dzieciom - jest przecież wolność i wolno WSZYSTKO!
      • pinia1a Re: zwyrodnialstwu nie liczy sie wieku 25.10.06, 09:52
        tsuranni napisał:

> Powinni dostać dożywocie, a w ramach odsiadki przymusowe roboty.
        > Ktoś w tej szkole ewidentnie zawinił, ale główną przyczyną jest rozpasanie
        > społeczeństwa w wyniku solidarnościowej rewolucji i rządów. TO co dzieje się
        w
        > szkołach jeszcze 20 lat temu działo się co najwyżej w poprawczakach. Ojcowie
        > pokazali dzieciom stosunek do prawa, nic sobie z niego nie robiąc w latach 80-
        > tych i podnosząc rękę na przedstawicieli prawa - milicjantów. Niech więc się
        > teraz nie dziwią swoim dzieciom - jest przecież wolność i wolno WSZYSTKO!
        >
        > Zgadzam się w pełni z tą opinią!!!!
        TAKIE SĄ RZECZPOSPOLITE JAK ICH MŁODZIEŻY CHOWANIE - i to zależy przede
        wszystkim od rodziców!
        • brzoza36 Wolność to odpowiedzialność 25.10.06, 10:22
          Mylisz się .Wolność to luksus , a od 17 lat naszym dzieciom mówimy , że luksus
          to forsa ,a wszystko wolno .
          Odpowiedzialność i zadośćuczynienie .
          Do tego więzienie i niech mi nikt nie mówi o terapii psychologicznej .
          Czas dać po dupie bandytom , ich rodzicom i niekompetentnym dyrekcjom szkół.
          Żadna szkoła nie może być obowiązkowa . Wywalać i do kopania rowów . Liberalne
          pomysły się nie sprawdzają.
      • jotka42 Re: zwyrodnialstwu nie liczy sie wieku 26.10.06, 02:11
        do tsuarnnami, czy jakoś tam. Ty komunistyczna zarazo sieć cicho. Ty o prawie w
        komunizmie mowsz i o naszych wzniesionych rekach i o naszych opornikach? Bardzo
        przepraszam rodzicow tego biednego dziecka, ale przywolywanie w mommenccie tej
        tragedii naszego oporu przeciw komunizmowi, jako przyczyny tej tragedii, to już
        jest więcej niż cynizm. Nie ptrafię tego nazwać.
    • newtemida Kastracja -Idealna kara za gwalt! 25.10.06, 09:50
      Wykastrowac tych "dwóch kolegów Ani"!!!Moze nauczyloby to ich troszke szacunku
      do kobiet!!!
      • tsuranni fakt 25.10.06, 09:52
        Na pewno by im to nie zaszkodziło. I tak nie potrafią korzystać ze swoich
        narządów.
        • kika113 Tak sie teraz nowocześnie i liberalnie 25.10.06, 10:08
          Wychowuje młodzież. Pisma typu Bravo czyli przedruki z niemieckich
          półpornograficznych gazetek dla młodzieży to lieratura na której rosna
          pokolenia odmóżdzonych ale za to uświadomionych przesadnie małolatów.
          Poczytajcie sobie o czym piszą dla młodych ludzi tylko sex i ciuchy. A przy
          niemieckim Bravo, Playboy to pikuś, a później zdziwienie. Jakie przyczyny takie
          skutki. Odrzucenie i ośmieszanie wszelkich wartości a zastąpienie ich tylko
          seksem i pieniędzmi. Nie musimy naśladować wszystkiego co spłodzą chore umysły
          nastawione tylko na zysk. Mamy prawo bronić siebie i naszych dzieci. I nie
          tłumaczcie tego wolnością słowa, bo jakieś wartosci trzeba jednak ocalić.
          • myslacyszaryczlowiek1 Re: Tak sie teraz nowocześnie i liberalnie 25.10.06, 11:52
            Nie wiem jak jest teraz ale te pisemka miały bardzo niską cenę w porównaniu z
            podobnymi produktami. Czyżby ktoś to robił po kosztach aby wychować sobie
            odmóżdżonych konsumentów, dla których liczy sie nie towar ale metka na towarze,
            a tym samym na wartości zyskuje reklama która podnosi wartość metki.
            Dlaczego jest taka wściekła nagonka na Giertycha? Komu przeszkadza wychowanie
            patriotyczne. Czyżby ktoś miał nadzieję na wychowanie sobie ludzi dla ktorych
            wszystko jedno czy będą żyli w Polsce czy gdzie indziej będą obywatelami drugiej
            kategorii. A tu się zrobi tygiel narodów w imię zysków wielkich korporacji w
            imieniu których działa wybiórcza.
    • wiarusik Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 10:00
      Popieram Giertycha jeśli chodzi o wprowadzenie szkół o zaostrzonym rygorze.
      Dzisiejsi gimnazjaliści to nic nie warte wegetujące ścierwa,którym od zbijania
      bąków kiełbie we łbie.Nic tylko ćpanie,papieroski,wóda,pieprzenie się,imprezki,
      gołe pępki...
      Normalny uczeń ma w tym kraju P R Z E S R A N E.
    • maureen2 Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 10:00
      czy pan dyrektor tej szkoly ma jakieś kwalifikacje, jego ocena sytuacji jest
      skandaliczna. Dziewczyna nie musiała wcześniej mieć żadnych problemów,czy zabu
      rzeń,wystarczyło,że publicznie zdjęto jej spodnie i majtki i zrobiono zdjęcia
      gołego tyłka przy rechocie kolegów.
    • dirgone Re: Samobójstwo 14-latki upokorzonej przez kolegó 25.10.06, 10:01
      Jestem zszokowana po prostu...
      Tym bardziej, że miałam podobny (choć o wiele mniej drastyczny) problem w
      podstawówce. Grupka chłopaków z klasy wyżej (ja w 6, oni w 7) w chamski sposób
      "przystawiała się" do mnie. Klepanie po tyłku znienacka było codziennością, a
      moje protesty sprawiały im tylko radość. Pewnego dnia, gdy wracałam ze szkoły
      (szkoła na dwie zmiany, więc wracałam po ciemku) z dwoma kolezankami, otoczyli
      mnie i koleżanki i zaczęli obmacywać. Trwało to chwilę, bo głośno krzyczałyśmy.
      Następnego dnia poszłam do wychowawczyni, ona do dyrektora i sprawa została
      rozwiązana bardzo szybko. Chłopcy (6 ich było) prawie wylecieli ze szkoły, na
      koniec dostali oceny naganne ze sprawowania, a do tego przez cały semestr
      pełnili dyżury na korytarzu (pilnowanie drzwi, zbieranie śmieci - normalnie
      robiły to całe klasy na zmianę). Do tego mieli zakaz zbliżania się do mnie i do
      koleżanek - następne klepnięcie nas w tyłek skończyłoby się wydaleniem z naszej
      szkoły i przeniesieniem (każdego odzielnie) do innych szkół, czasami oddalonych
      dość sporo od naszej.
      Jestem przerażona też tym, że w tej sytuacji obwinia się nauczyciela! To nie
      były przedszkolaki przecież, których nei można na moment zostawić! To był po
      prostu gwałt zbiorowy i za taki te osoby powinny być sądzone. O reszcie klasy
      nawet nie wspomnę.
      • rsrh Rodzice tej dziewczynki powinni wziąc sprawe we 25.10.06, 10:09
        własne ręce.Gdyby historia taka spotkała moją córke - zabiłbym sprawców!!!
        • bonobo44 Re: Rodzice tej dziewczynki powinni wziąc sprawe 25.10.06, 14:17
          rsrh napisał:

> własne ręce.Gdyby historia taka spotkała moją córke - zabiłbym sprawców!!!

jestem przeciwny karze śmierci, ale w podobnym przypadku...
          jestem pewien, że zrobiłbym dokładnie to samo... nie miałbym cienia litości...
          dopadłbym ich wcześniej czy później... moje życie i tak straciłoby jakikolwiek
          sens...
          i dziwi mnie tylko jedno: to, że tacy sk...e najwyraźniej nie biorą takiej
          możliwości poważnie pod uwagę...
          na ich miejscu od dzisiaj nie wyszedłbym już więcej spokojnie na ulicę...
        • owera Re: Rodzice tej dziewczynki powinni wziąc sprawe 26.10.06, 09:30
          Podobno matka w obliczu krzywdy dziecka znajduje w sobie siłę dwudziestu
          mężczyzn. Zabiłabym sprawców, gdyby przytrafiło sie to mojej córce. O ile bym
          zdążyła przed jej ojcem.
      • indis Dirgone, Twój problem zdarzył w innej erze... 25.10.06, 11:23
        Teraz takie rozwiązanie jest niemożliwe. Dyrektor nie może przenieść ucznia do
        innej szkoły bez zgody rodziców. Gdyby taki problem jak Twój zdarzył się teraz,
        dyrektor szkoły wiłby się jak piskorz aby sprawę przedyskutować, może zrobić z
        Ciebie głupa, może wezwać Twoich rodziców, może w ostateczności rodziców tych
        chłopaków, czyli zrobiłby wszystko, aby nic nie zrobić, nic konkretnego w
        szczególności.

NB. Giertych, jeśli lewacy dadzą mu złapać oddech, powinien przeprowadzić
        kontrreformę, zlikwidować gimnazja i powrócić do poprzedniego systemu z 8-letniż
        podstawówką.
        • dirgone Re: Dirgone, Twój problem zdarzył w innej erze... 25.10.06, 12:17
          Dlatego właśnie to opisałam - nie rozumiem, dlaczego zasady, jakie były kiedyś,
          nie mogą teraz obowiązywać. I też uważam, że wprowadzenie gimnazjum było
          ogromnym błędem.
          • indis Re: Dirgone, Twój problem zdarzył w innej erze... 26.10.06, 14:36
            > Dlatego właśnie to opisałam - nie rozumiem, dlaczego zasady, jakie były kiedyś,
            > nie mogą teraz obowiązywać.

Czasy sie zmieniają a my zmieniamy sie wraz z nimi. A raczej nie zmieniamy się
            się tylko jesteśmy poddawani zmianom.
            Czy kiedyś były parady równości? Nie było. A homoseksualisci byli? Byli. To
            dlaczego teraz jest przyzwolenie społeczne na ich parady?
            Do niedawna jedynym oficjalnym światopoglądem głoszonym w Polsce mógł być tylko
            i wyłącznie światpogląd głoszony przez gazetę wyborczą. Tylko gw nadawała ton i
            mówiła co można myśleć i jak mozna myśleć. Pozostałe, inne światopoglądowo media
            miały bardzo mały zasięg i tym samym niewielki wpływ. Na szczęście ten czas już
            mija.
      • titta Jak widac mozna cos zrobic z "trudnymi przypadkami 25.10.06, 16:24
        Dirgone, twoj post powinien byc przykladem, ze w takiej sytuacji da sie
        skutecznie dzialac, a nie wykrecac, ze to "trudna klasa".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka