Dodaj do ulubionych

Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik

28.09.06, 11:47
Regionalna alternatywa dla skaczących sobie do gardła ogólnopolskich partii
może chwycić, zwłaszcza, że obecny rząd robi wszystko, by obnażyć słabość
obecnej postaci samorządności. Kampania RAŚ wygląda lepiej niż we
wcześniejszych wyborach. Stowarzyszenie obecne jest jak nigdy w mediach,
pojawiają się jego bannery i plakaty.
Obserwuj wątek
    • alfa1234 Blok PO-Raś-Psl 28.09.06, 16:52
      i sejmik zdobyty (zwłaszcza że PO połknęła parę dodatkowych popularnych nazwisk
      z PD czy WS jak Ludgarda Buzek i Piechniczek). A podpięcie się pod silniejszego
      sojusznika z bloku nie spowoduje efektu obaw przed zmarnowanie głosu. I RAŚ
      powinien wprowadzić radnych.
      • slezan Re: Blok PO-Raś-Psl 28.09.06, 17:21
        Ciekawe co będzie, jeśli PSL wejdzie do koalicji rządowej? Jaki wpływ może to
        mieć na koalicję w województwie? Moźe żaden, bo PSL będzie miał kłopot z
        wprowadzeniem choćby jednego radnego. Cztery lata temu mieli niewiele ponad 4%,
        a od tego czasu ich notowania raczej spadły. PO ma spore szanse objąć rządy w
        województwie, ale w dużym stopniu może to zależeć od wyniku RAŚ i uzyskania
        przez autonomistów mandatów. No chyba, że Platforma gotowa jest wejść w sojusz
        z Sojuszem lub tworzyć POPiS.
        • mieszko966 Re: Blok PO-Raś-Psl 28.09.06, 18:00
          Teoretycznie PO dogadało się z PiSem w Województwie Śląskim. W porozumieniu
          była mowa o szukaniu wspólnych kandydatów, popieraniu kandydatów drugiej strony
          w ewentualnych dogrywkach prezydenckich itp. Jak Kaczory nie biorą się do
          rozmów, to zawsze jest szansa, żeby się dogadać.

A co do PSLu, to po ostatnich wydarzeniach nie będzie mógł sobie chyba pozwlić
          na wejście do rządu. Tym bardziej, że PiS ma ich gdzieś i daje im tylko
          ochłapy, a do tego brnie w zaparte w sprawie korupcji politycznej, udając, że
          nic się nie stało i to wbrew opinii społecznej. Moim zdaniem PiS tylko się
          pogrąża, a co gorsza, grozi mu to, że nie spełni kolejnej swojej obietnicy, bo
          zdażył już zapowiedzieć, że jeśli do października nie zbierze większości to
          złoży wniosek o samorozwiązanie parlamentu, a tymczasem wygląda na to, że
          jednak nie zechce złożyć takiego wniosku (bo będzie bał się kompromitacji
          wyborczej).
          • slezan Re: Blok PO-Raś-Psl 28.09.06, 19:38
            To dogadanie z PiS to bajki. Na to nie pozwoliłyby centrale obu partii.
        • ikonostas Re: Blok PO-Raś-Psl 29.10.06, 01:31
          Miarą skuteczności w polityce jest osiaganie wyznaczanych celów merytorycznych.
          A u nas liczą sie koterie. jak sie jużzmontuje większość to towarzystwo sie
          "rozsiada". I gdyby nie inicjatywa ludzi - to nic by sie nie działo... zadnego
          postepu, projektów... A towarzystwo tylko przecina wstegi, i wystawia buziuchny
          do fleszy i kamer.
      • eug50 Re: Blok PO-Raś-Psl 20.10.06, 20:12
        alfa1234 napisał:

> i sejmik zdobyty (zwłaszcza że PO połknęła parę dodatkowych popularnych
        nazwisk
        > z PD czy WS jak Ludgarda Buzek i Piechniczek). A podpięcie się pod
        silniejszego
        > sojusznika z bloku nie spowoduje efektu obaw przed zmarnowanie głosu. I RAŚ
        > powinien wprowadzić radnych.
        W opolskim blok PO PSL MN chyba nie o to chodziło ustawodawcy
      • bladelico Re: Blok PO-Raś-Psl 21.10.06, 23:12
        3 listopada TK zdecyuje czy to zgodne z konstytucja.Jesli niezgodne,to niestety
        glos stracony.
    • ausrufezeichen5 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 01.10.06, 01:29
      slezan napisał:
      >Kampania RAŚ wygląda lepiej niż we
      > wcześniejszych wyborach.

???? cos niesamowitego a myslalem, ze kampanie zasze juz byly naj!!!!
      zdzisiu sciemniasz i tyle!!!
      • mieszko966 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 01.10.06, 09:34
        Kampania RAŚ wyglądała ostatnio tak, że Gorzelik wystąpił w TVN i powiedział
        kilka zdań po śląsku. Z tym tylko, że odniosłem wrażenie, jakby strasznie go
        męczyła ta gwara. Robił wrażenie faceta, który mówi w obcym języku, nie czuje
        się zbyt pewnie i boi się, czy nie palnie przed kamerą jakiejś gafy.
        • ikonostas Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 29.10.06, 01:36
          ::)) sie widocznie denerwował czy dobrze wypadnie
          w końcu wyborcy patrzą
          no i ta autonomia - fajne hasło, wszyscy krzykną "Hurrraaa!" i pobiegną głosować
          - jak na Samoobronę - no w końcu oni tezjeszcze nie rzadzili.
          Pardąsik!
          Nie rozsiadali się...
          • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 31.10.06, 05:48
            Fajna koalicja Samoobrona -RAŚ
    • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 02.10.06, 23:46
      Pomysł z wykorzystaniem Śląskiego niezły. Zobaczymy, kto z kandydatów na
      najwyższe urzędy zechce go podchwycić.
    • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 16.10.06, 20:58
      Lista RAS z okręgu chorzowskiego:

1 Henryk Krzysztof Mercik, lat 37, zamieszkały w Rudzie Śląskiej
      2 Krzysztof Jan Karwat, lat 48, zamieszkały w Bytomiu
      3 Eugeniusz Piotr Nagel, lat 52, zamieszkały w Chorzowie
      4 Marek Piotr Smuda, lat 33, zamieszkały w Zabrzu
      5 Piotr Mirosław Langer, lat 41, zamieszkały w Siemianowicach Śląskich
      6 Tycjan Gerard Kotara, lat 26, zamieszkały w Siemianowicach Śląskich
      7 Andrzej Stanisław Skaźnik, lat 47, zamieszkały w Chorzowie
      8. Piotr Ludwik Kanert, lat 44, zamieszkały w Świętochłowicach
      9 Grzegorz Miler, lat 41, zamieszkały w Piekarach Śląskich
      10 Mariola Anna Benigier-Wosz, lat 32, zamieszkała w Chorzowie
      11 Jarosław Krzysztof Maciuś, lat 35, zamieszkały w Świętochłowicach
      12 Mariusz Antoni Kowolik, lat 33, zamieszkały w Zabrzu
      13 Monika Katarzyna Przewłoka, lat 25, zamieszkała w Chorzowie
      14 Rafał Adrian Adamus, lat 34, zamieszkały w Chorzowie

Jest parę nazwisk - Mercik to znany konserwator zabytków z Rudy Śłąskiej,
      Karwat należy do najbardziej znanych publicytstów w regionie. Pani Benigier-
      Wosz to córka byłego piłkarza Ruchu.

Okręg katowicki:

1 Jerzy Gorzelik, lat 34, zamieszkały w Katowicach
      2 Stefan Wawrzyniec Stachoń, lat 57, zamieszkały w Lędzinach
      3 Eugeniusz Józef Olej, lat 49, zamieszkały w Mysłowicach
      4 Dariusz Marek Jerczyński , lat 38, zamieszkały w Katowicach
      5 Zuzanna Marianna Górecka, lat 64, zamieszkała w Tychach
      6 Rafał Krzysztof Warmusz, lat 28, zamieszkały w Mysłowicach
      7 Joanna Katarzyna Brehmer, lat 31, zamieszkała w Tychach
      8 Jan Zenon Szczygieł, lat 28, zamieszkały w Katowicach
      9 Damian Józef Przygocki, lat 43, zamieszkały w Lędzinach
      10 Dawid Konrad Brehmer, lat 23, zamieszkały w Katowicach
      11 Marcin Sylwester Richter, lat 25, zamieszkały w Mysłowicach
      12 Mariusz Krzysztof Sładek, lat 33, zamieszkały w Katowicach
      13 Ryszard Herbert Spyra, lat 48, zamieszkały w Katowicach
      14 Bogusław Jerzy Świętek, lat 55, zamieszkały w Katowicach
      • soso3 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 17.10.06, 11:28
        Pytania:
        1. Jak wyglądają Wasze listy w innych okręgach (Rybnik, Gliwice)?
        2. Jest jakis dokument programowy z którym mozna się zapoznać?
        Będę wdzięczny za sugestie.

p.s. trochę się interesuję Wami - nazwisko Spyra na liście w Katowicach - to
        jakaś rodzina Waszego adwersarza?
        • bartoszcze Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 00:09
          soso3 napisał:

> p.s. trochę się interesuję Wami - nazwisko Spyra na liście w Katowicach - to
          > jakaś rodzina Waszego adwersarza?

Nazwisko Spyra jest popularne - sam znam co najmniej dwóch niespokrewnionych ze
          sobą:)
    • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 19.10.06, 00:14
      Wg mnie glosowanie na RAS to przy obecnej sytuacji w centrali strata
      glosu.Spojrzcie na to ze PiS dazy do jak najwiekszej centralizacji wszelkich
      organow wladzy i na pewno nie dopusci zadnych postulatow ograniczajacych ich
      wladze i wplywy gdziekolwiek.Program RAS to zamach na idee Kaczorkow wiec ich
      program raczej nie przejdzie.Lepiej wziac to pod uwage i uwazac bo bracia K. sa
      nieobliczalni:/
      • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 19.10.06, 15:00
        Właśnie podałeś świetne argumenty ZA głosowaniem na RAŚ.
        • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 19.10.06, 19:40
          Hmm...pokaz mi w ktorym momencie...widac ze masz dosc ograniczone spojrzenie na
          polityke.RAS ma nierealny postulat, nie do spelnienia w panstwie unitarnym jakim
          jest Polska, a poza tym Kaczory juz pokazaly jak mozna zagrac funduszami
          unijnymi.Zagrozili Uszokowi ze jesli nie bedzie startowal z ich listy to
          fundusze unijne dla Slaska zostana hmm...spozytkowane inaczej(bylo o tym dosc
          glosno). Kaczory maja swoj elektorat na wschodzie najsilniejszy i w razie czego
          maja gdzie skierowac te fundusze(zobacz jak we Wloszczowej dworzec zalatwil
          Gosiewski).Trzeba przeczekac ich autorytaryzm i na razie ich nie draznic, bo
          mozna stracic glos ktory inaczej spozytkowany bylby szansa wyrwania Polski z ich
          rak.Jak dla mnie glos stracony i toczenie piany o nierealny postulat.Polska to
          nie Hiszpania, a poza tym na Slasku mieszka duzo osob naplywowych i one raczej
          nie musze sie utozsamiac z idea Autonomii. Badz Polakiem a dopiero potem
          Slazakiem. Nie po to nasi dziadowie walczyli o Slask w POLSCE!!!Pamietaj o
          tym.Charles De Gaulle mowil...chyba o Zabrzu..."najbardziej slaskie ze slaskich
          miast czyli najbardziej polskie z polskich miast". Reasumujac,postulat
          NIEREALNY,NIEPOTRZEBNY,glos niestety stracony.
          • settembrini Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 19.10.06, 20:25
            1. de gaulla nie traktowalbym jako znawcy slaska. bzdury wypowiadane podczas
            kurtuazyjnych wizyt oficjeli nie stanowia rozsadnego argumentu.
            2. za franco tez jakakolwiek mysl o dalej posunietej samorzadnosci katalonii
            wydawala sie nierealna.
            3. czy fobie i kompleksy kaczynskich, ich prezenie podwiedlych bicepsow, maja
            stanowic argument przeciwko glosowaniu na organizacje regionalne? dla mnie to
            argument za glosowaniem na nie. juz pomijam to, ze regionalizm jest mi mentalnie
            bliski, mysle ze to zdrowa reakcja kazdego, kogo zniechecaja hasla
            antywyksztalciuchow.
            • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 00:30
              Szkoda, ze nadal nie pokazujecie mi argumentow za glosowaniem na RAS tylko
              sugerujecie ze ja takowe pokazalem, co nie jest prawda.
              1.Przyjalbym ze Kaczorki, to taki maly Franco i na razie nie moze byc mowy, za
              ich rzadu, o jakiejkolwiek autonomii.Jest to po prostu nierealne,konstytucje bys
              chcial zmienic, przy takim ukladzie sil??Jestesmy panstwem unitarnym a nie
              federalnym:/
              2.Dla mnie objawem zdrowego rozsadku jest glosowanie na partie,przy ktorej
              jestem pewny ze moj glos nie zostanie zmarnowany na program, ktory obecnie nie
              ma szans na realizacje.Powiedz szczerze,chcesz zeby w Sejmiku reprezentowal Cie
              ktos kto ma irracjonalny na obecne warunki program??
              3.RAS=RUCH AUTONOMII SLASKA...sama nazwa wskazuje o co chodzi temu
              ideologicznemu ruchowi, czemu tak malo jest o wyciaganiu Slaska z zapasci
              gospodarczej i kulturowej...nie za duzo ideologii w IV RP??Skupilibysmy sie
              wreszcie na tym zeby wyciagnac nasz region z zapasci a nie klepac biede, tyle ze
              sami.Rzad juz raz zagrozil ograniczeniem swobody w dysponowaniu unijnymi
              srodkami.W ich programie jest ich wykorzystanie, ale RAS(nazwa chyba nie
              klamie??) skupi sie na toczeniu piany o sprawy polityczne(narodowosc Slaska etc)
              i karmiac swoich wyborcow tanimi obietnicami o gruszkach na wierzbie,zaniedba
              sprawy gospodarcze i bezrobocie nadal bedzie wynosic 20 i wiecej procent.Nie
              chce stac na zmywaku w Irlandii,chce tu miec dom i prace,ale jesli bedziemy
              tracic czas na obecnie bezsensowne postulaty to nad Slaskiem zaczna zawracac
              wrony.Tylko poprzez wzmocnienie gospodarki mozemy miec silniejsza pozycje.Dla
              RAS nie jest to priorytet dlatego uwazam ze trzeba glosowac za gospodarka a nie
              ideologia...Zobaczcie LPR tez ma program gospodarczy jednak skupia sie na
              idelogii-gejach,Darwinie:) i pseudoreformach w szkole.RAS niestety skonczy
              podobnie,jest zbyt ideologiczny.Zadziala podobny mechanizm co z LPR.Dla mnie
              jest to glos stracony...
              • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 08:35
                Ale "naukawy" wywód:-).
                Po pierwsze, zasada - głosujemy na program, który w obecnej sytuacji wydaje się
                być "racjonalny" czyli zgodny z obecnie obowiązującymi aktami prawnymi (w sumie
                po co wtedy startować - skoro nie chce się zmieniać prawa?) - jest skrajnie
                nieracjonalna. Oznacza ona bezruch w życiu publicznym.
                Właśnie w obecnej sytuacji, kiedy rząd centralny dokonuje zamachu na
                samorządność, w sejmiku powinni znaleźć się ci, którzy samorządności będą
                twardo bronić i dążyc do jej rozszerzenia.
                Po drugie, trzeba wiedziec czym jest autonomia. W państwach unitarnych także
                mogą funkcjonowac regiony utonomioczne (przykłady: II RP, Hiszpania, Włochy).
                Uważasz postulat autonomii za ideologiczny? Nie dostrzegasz jehgo związków z
                gospodarką? To oznacza, że brak Ci elementarnej wiedzy.
                Obietnic gruszek na wierzbie poszukaj w programach każdej ogólnopolskiej
                partii. Jest ich tam mnóstwo. Żadna nie zgłosiła konkretnych propozycji dla
                wojewówdztwa śląskiego, więc ciekaw jestem na jakie to programy chcesz głosować.
                • soso3 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 10:39
                  Przyznam bez bicia:
                  - Janusz Wita ma mój głos! W końcu umieściliście listy na stronie www. Znam
                  człowieka jeszcze z samorządu gospodarczego, jak zastępca wójta też się
                  sprawdził :-)
                  - Rodzina z okręgu gliwickiego oddałaby głos na Gorzelika (wierni słuchacze,
                  audycji o sztuce górnosląskiej) - ale nic straconego, w końcu w gorzelikowym
                  okręgu też ma się krewnych :-)
                  Mnie podoboda się pomysł decentralizacji i autonomizacji. Zresztą chyba we
                  wczorajszym "Dzienniku" znowu pisano jak to pis-y zamierzają urządzić skok na
                  fundusze regionalne, dając całe kompetencje w ręce wojewody.
                  Decentralizacja, autonomia - jestem jak najbardziej za!
                • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 14:08
                  Dalej zadnych konkretow.Lapiesz mnie za slowka.Chcesz zmienic konstytucje-prosze
                  bardzo.II RP miala chyba troche inny sklad narodowosciowy i Slask sam sie
                  kreslil jako POLSKI.A co jesli inne regiony zazadaj podobnych praw??Musi sie to
                  odbywac rownolegle w calym kraju. A co do gospodarki to malo miejsca jej
                  poswiecaja wiec chyba skupiaja sie na autonomii. Poza tym nie twierdze, sluszna
                  uwaga, ze trzeba glosowac na racjonalny program.ALE ICH jest zbyt egzotyczny.
                  • johann_os Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 15:24
                    Prosze bardzo tu masz konkrety odnosnie ekonomii i gospodarki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=50150217&v=2&s=0
                    A twoja teza, zeby nie glosic pewnych idei bo sie nie podobaja wladzy to wybacz,
                    ale jest jakies kuriozum! To mamy sobie zafundowac druga Bialorus?

Pozdrawiam
                    J O/S
                  • eichendorff Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 16:01
                    bladelico napisał:

> A co jesli inne regiony zazadaj podobnych praw??Musi sie to
                    > odbywac rownolegle w calym kraju.

A kto im broni? Co jednak jeśli oni nie zażądają takich praw? Mamy czekać na
                    nich i spoglądać jak ucieka nam sprzed nosa pociąg z napisem "do nowoczesności i
                    bogactwa"?

> A co do gospodarki to malo miejsca jejposwiecaja wiec chyba skupiaja sie na
                    > autonomii.

Autonomia jest nierozerwalnie związana z gospodarką.
                    A co do tezy, że RAŚ nie poświęca jej miejsca przypomnę tylko, że przed
                    miesiącem podczas wizyty premiera Kaczyńskiego w USA koncern GE zwrócił się z
                    propozycją budowy nowoczesnej elektrowni w Polsce. Tylko RAŚ zainteresował się
                    wtedy tym pomysłem
                    www.raslaska.aremedia.net/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=3
                    > Poza tym nie twierdze, sluszna
                    > uwaga, ze trzeba glosowac na racjonalny program.ALE ICH jest zbyt egzotyczny.

Egzotyka po pewnym czasie przestaje być egzotyką.
                    Wystarczy sprawdzić ile w Unii Europejskiej funkcjonuje (bardzo sprawnie
                    zresztą) autonomicznych regionów, a dojdzie się do wniosku, że właśnie polski
                    system ustrojowy jest egzotyczny...
                    • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 16:43
                      Czytalem ten artykul,ale cale moje jak kolega stwierdzil "wywody" sprowadzaja
                      sie do tego ze JA JESTEM ZA JAK NAJSZERSZA SAMORZADNOSCIA,ale AUTONOMIA to jeden
                      most za daleko. Pytal mnie Slezan o programy gospodarcze innych partii. Nie
                      podam nazwy partii, ale w jej programie jest jak najszersza idea wolnosci
                      gospodarczej,leseferyzm,liberalizm gospodarczy etc.Wtedy mozemy osiagac lepsze
                      rezultaty niz poprzez taki "fundamentalizm" w sprawie autonomii.Da sie to zrobic
                      mniejszym kosztem,poprzez sprawdzone partie i dzialajace dla calego
                      spoleczenstwa.Silny Slask tylko w silnej Polsce,bo inaczej osiagniete ewentualne
                      bogactwo i rozwoj trzeba bedzie oddac na rzecz zacofanych.Isc razem jest
                      latwiej.Wiecej samorzadnosci,ale nie az tak daleko.Pozdrawiam Merytorycznych
                      dyskytantow:)
                      • arnold7 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 17:42
                        bladelico napisał:

> Czytalem ten artykul,ale cale moje jak kolega stwierdzil "wywody" sprowadzaja
                        > sie do tego ze JA JESTEM ZA JAK NAJSZERSZA SAMORZADNOSCIA,ale AUTONOMIA to jede
                        > n
                        > most za daleko. Pytal mnie Slezan o programy gospodarcze innych partii. Nie
                        > podam nazwy partii, ale w jej programie jest jak najszersza idea wolnosci
                        > gospodarczej,leseferyzm,liberalizm gospodarczy etc.Wtedy mozemy osiagac lepsze
                        > rezultaty niz poprzez taki "fundamentalizm" w sprawie autonomii.Da sie to zrobi
                        > c
                        > mniejszym kosztem,poprzez sprawdzone partie i dzialajace dla calego
                        > spoleczenstwa.Silny Slask tylko w silnej Polsce,bo inaczej osiagniete ewentualn
                        > e
                        > bogactwo i rozwoj trzeba bedzie oddac na rzecz zacofanych.Isc razem jest
                        > latwiej.Wiecej samorzadnosci,ale nie az tak daleko.Pozdrawiam Merytorycznych
                        > dyskytantow:)

A jak daleko bylo przed wojna?
                      • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 17:46
                        mniejszym kosztem,poprzez sprawdzone partie i dzialajace dla calego
                        > spoleczenstwa.

czy mógłbyś wyjaśnić o jakie to sprawdzone partie chodzi , bo moim skromnym
                        zdaniem większość partii reprezentowanych obecnie w Sejmie sprawdza się
                        doskonale w kompromitacji obecnego systemu politycznego w Polsce.
                        • lswaczyna Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 20.10.06, 20:24
                          Ruch Autonomii Śląska czego chcemy? - moja propozycja dla Rudy Śląskiej

Obserwując słaby rozwój naszego regionu, utrzymujące się duże bezrobocie, marazm
                          w wielu obszarach życia gospodarczego, Ruch Autonomii Śląska uważa za konieczną
                          zmianę dotychczasowego sposobu rządzenia. Przed naszym województwem stoi zadanie
                          przeprowadzenia szybkich i dynamicznych zmian, w efekcie których będzie
                          dogonienie rozwijających się regionów Europy. Dotychczasowe koalicje
                          ogólnopolskich partii politycznych nie potrafiły zapobiec stagnacji
                          gospodarczej. Nasila się migracja zarobkowa. Powszechne jest poczucie braku
                          perspektyw wśród ludzi młodych.
                          W tej sytuacji Ruch Autonomii Śląska widzi potrzebę zmiany dotychczasowego
                          sposobu zarządzania.
                          Priorytetem naszym jest dynamiczny wzrost gospodarczy. Uważamy za niezbędne
                          skierowanie wszystkich sił na rozwój gospodarczy regionu. Chcemy by w wyniku
                          rozwoju pojawiły się miejsca pracy dla wszystkich poszukujących, a w dalszej
                          perspektywie nastąpił wzrost zamożności mieszkańców porównywalny do średniej
                          zamożności w krajach UE. Aby to nastąpiło władza i pieniądze publiczne muszą być
                          przekazywane jak najbliżej obywateli. Postulujemy by co najmniej 80%
                          wypracowanych podatków, pozostawało w regionie. Dość marnotrawienia przez
                          centrale publicznych pieniędzy! Wzorem dla nas są sprawdzone rozwiązania
                          funkcjonujące w bogatych autonomicznych regionach Unii np. w Południowym
                          Tyrolu, czy Kataloni.
                          Ruch Autonomii Śląska opowiada się za działaniem ponad podziałami politycznymi
                          na rzecz rozwoju gospodarczego regionu, miast, powiatów, gmin. Uważamy, że w
                          samorządach jest za dużo polityki. Przemożny wpływ partii politycznych nie służy
                          dobru mieszkańców. Opowiadamy się za jednomandatową ordynacją wyborczą, która
                          zmniejsza wpływ partii politycznych. Chcemy by o wyborze radnych decydowali
                          wyborcy i tylko wyborcy a nie ordynacja wyborcza czy mas-media . Obecna
                          ordynacja nie wyczerpuje tego postulatu.
                          Ruch Autonomii Śląska zapowiada bezwzględną walkę z korupcją. Działania władzy
                          muszą być przejrzyste a przy dzieleniu publicznych pieniędzy musi obowiązywać
                          zasada jawności. Jesteśmy za zniesieniem koncesji i pozwoleń, wszędzie tam gdzie
                          to jest możliwe. Zapowiadamy współpracę z organizacjami, które stawiają sobie za
                          cel uczciwość w życiu publicznym. Jesteśmy za jawnością stanu majątkowego
                          radnych i źródeł jego pochodzenia.
                          Na Górnym Śląsku brakuje znaczących inwestycji. Bardzo słabo rozwinięty jest
                          sektor badawczo – rozwojowy a wydatki na niego są żenująco niskie. Ruch
                          Autonomii Śląska zamierza zwiększyć nakłady i wydatki w tym sektorze.
                          Dostrzegamy potrzebę intensywniejszej i efektywniejszej współpracy między
                          sektorem badawczym a przemysłem. Uważamy, że skok cywilizacyjny będzie realny z
                          chwilą pojawienia się w regionie nowoczesnych technologii.
                          Działania, którymi zamierzamy zająć się w pierwszej kolejności to:
                          - rozwój infrastruktury teleinformatycznej,
                          - rozwój infrastruktury drogowej, w tym budowa obwodnic wokół miast,
                          - prace projektowe zmierzające do budowy autostrady północ – południe,
                          - likwidacja barier w budownictwie mieszkaniowym, region nasz zajmuje
                          ostatnie miejsce gdy chodzi o liczbę nowych mieszkań w stosunku do liczby ludności,
                          - likwidacja barier w rozwoju sektora usług i handlu.

Stale aktualna jest kwestia absorpcji środków unijnych. Dziś potrzebna jest
                          dokładna analiza skuteczności i racjonalności wykorzystania funduszy unijnych.
                          Wielu specjalistów z naszego regionu zastanawia się, dlaczego ich zarobki na
                          budowach współfinansowanych przez Unię Europejską drastycznie różnią się w
                          Polsce od zarobków w krajach starej Unii.
                          Służba zdrowia.
                          Ruch Autonomii Śląska opowiada się za szeroką koalicją wszystkich
                          zainteresowanych podmiotów w celu opracowania strategii wyprowadzenia służby
                          zdrowia z głębokiej zapaści, oraz powstrzymania wyjazdów lekarzy. Uważamy za
                          niedopuszczalne przypadki odmowy świadczeń lekarskich z powodu „wyczerpania się
                          punktów” pod koniec roku kalendarzowego.
                          Oświata.
                          Uznając doniosłą rolę edukacji Ruch Autonomii Śląska zamierza wspierać w
                          szczególności:
                          - kształcenie informatyczne,
                          - kształcenie językowe w ilości dwóch języków obcych już od pierwszego
                          etapu nauczania,
                          - wiedzę o regionie.
                          - zmianę systemu finansowania oświaty poprzez wprowadzenie “ bonu oświatowego”
                          Ruch Autonomii Śląska zapewnia swoich wyborców, iż w przypadku wygrania wyborów
                          samorządowych, powyższy program zrealizuje.
                          Oddaj swój głos na Ruch Autonomii Śląska!
                          Autonomia to rozwój!
                          • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 21.10.06, 00:13
                            To sa piekne postulaty, ale kiedy skonczy sie hossa na rynku wegla kamiennego to
                            te 80% moze stac sie groszowa sprawa i bedziemy zmuszeni proscic inne regiony o
                            pomoc, ktora teraz uznajemy za niepotrzebna,chcemy pewnego rodzaju autarkii, to
                            dosc ryzykowne wg mnie.Rozwoj technologii-zgadzam sie,ale mozemy nie zdazyc za
                            obecne zasoby surowcow i przemyslu ciezkiego tego sfinansowac,musimy miec
                            odwody.Chcemy sami gnac...nie wiem czy nam to wyjdzie:/ Trzeba miec mocne plecy
                            w centrali w silnej partii, z programem ochrony i priorytetowym traktowaniem
                            inicjatywy prywatnej,samorzadnosci regionow bo jesli nasz region np podupadnie
                            poprzez zly plan gospodarczy i zazadamy pomocy z centrali mozemy uslyszec veto
                            za zbytni egoizm w dobrych czasach.Musimy byc pewni ze nasze postulaty beda tez
                            chronione w centrali a RAS nie ma widokow na duza ilosc "szabelek" w Sejmie.To
                            moze byc droga w jedna strone:/...Pozdrawiam
                            • eichendorff Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 22.10.06, 14:26
                              bladelico napisał:

> kiedy skonczy sie hossa na rynku wegla kamiennego

Oczywiście, że się skończy. Oto scenariusz co należy zrobić by konsekwencje
                              końca hossy nie były dla Śląska tragiczne:
                              "Wprawdzie popyt na węgiel kamienny niedługo – po Olimpiadzie w Pekinie – znów
                              się zmniejszy i – co za tym idzie – nastąpi spadek cen, jednak ceny innych
                              surowców energetycznych – gazu i ropy naftowej – ze względu na wojnę z
                              terroryzmem i sytuację na Bliskim Wschodzie jeszcze bardzo długo pozostaną
                              wysokie. Jest to niewątpliwie szansa dla śląskiego górnictwa, gdyż już od dawna
                              znane są technologie zamiany węgla w gaz lub paliwa płynne.
                              W okresie komunistycznym kuchenki w naszych mieszkaniach zasilał gaz
                              koksowniczy. Wtedy gaz ten był bardzo zanieczyszczony dlatego też zaprzestano
                              jego użycia. W chwili obecnej dostępne są technologie, które pozwoliłyby na
                              całkowite oczyszczenie tego gazu i ponowne użycie go tak w przemyśle jak i u
                              odbiorców indywidualnych. Nie doprowadziłoby to oczywiście do całkowitego
                              zaspokojenia potrzeb gazowych, ale z pewnością – częściowo przynajmniej –
                              uniezależniłoby Polskę od dostaw gazu z Rosji.
                              Podobnie sytuacja wygląda w przypadku paliw płynnych. W wielu krajach (np. w USA
                              i RPA) funkcjonują z powodzeniem rafinerie przerabiające węgiel kamienny na
                              dobrej jakości paliwa, które bez obaw leje się do baku samochodu. W Polsce
                              planowano budowę podobnej instalacji w zakładach chemicznych w Oświęcimiu,
                              jednak do chwili obecnej plany te nie zostały zrealizowane.
                              W trakcie wrześniowej wizyty premiera Kaczyńskiego w Stanach Zjednoczonych prasa
                              doniosła o propozycji złożonej polskiej delegacji przez przedstawicieli koncernu
                              General Electric budowy w Polsce nowoczesnej elektrowni opartej na technologii
                              zgazowywania węgla. Choć wydaje się niemożliwe, że taka elektrownia mogłaby
                              powstać poza Śląskiem, Ruch Autonomii Śląska zaapelował do władz samorządowych
                              regionu o lobbing na rzecz pozyskania tej inwestycji. Działacze RAŚ kierowali
                              się doświadczeniem związanym z odrzuceniem kandydatury Stadionu Śląskiego jako
                              jednego ze stadionów, na których rozgrywane będą mecze EURO 2012, choć wcześniej
                              wszyscy uznawali kandydaturę „Śląskiego” za tak naturalną, że nie wymagającą
                              żadnego lobbingu. Czy podobnie będzie i z amerykańską elektrownią?
                              Istnieją więc w obecnej chwili aż 3 tzw. czyste technologie węglowe, które
                              mogłyby pozwolić na wzrost energetycznego bezpieczeństwa Polski, spadek cen na
                              stacjach paliw i u dostawców gazu i energii elektrycznej oraz – przede wszystkim
                              – ratunek dla wielu miejsc pracy w górnictwie."
                              • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 22.10.06, 21:52
                                jakoś obecni włodarze nie widzą takich prostych rozwiązań ( nie chcą widzieć)-
                                a wspominał już o tym wcześny Gierek
                                • eichendorff Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 16:05
                                  Obecni włodarze oglądają się na przyzwolenie bądź polecenie z centrali swojej
                                  partii. Ponieważ centrala ma wszystko w d..ie (a niby dlaczego miałaby się
                                  przejmować Śląskiem skoro są ważniejsze rzeczy do załatwienia w Warszawie?)
                                  sprawy te leżą i kwiczą. I leżeć będą dopóki górnictwo nie zostanie zlikwidowane
                                  w całości bądź osoby zainteresowane jego ratunkiem nie wezmą sprawy w swoje ręce.
                                  Dlatego uważam, że tylko RAŚ - niepowiązany z ugrupowaniami ogólnopolskimi - ma
                                  możliwość i chęci walki o korzystne dla nas wszystkich zmiany w górnictwie...
                                  • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 27.10.06, 17:23
                                    Ale to jest przecież za proste
                                  • kowol Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 06.11.06, 15:01
                                    Na tej mapie nie ma Siemianowic!
                        • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 21.10.06, 00:03
                          Nie chce robic nikomu kampanii, bo do tego by to sie sprawdzilo.Sami musicie
                          ocenic czyj program i ktorzy ludzie z danej partii sa gwarantem
                          samorzadnosci,sowbod gospodarczych etc. oraz ktorzy ludzie wykonaja ten program...
                          • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 21.10.06, 10:51
                            Ocena jest prosta - doświadczenie uczy, że żadna ogólnopolska partia nie broni
                            interesów regionu, a żadni politycy pogólnopolskich ugrupowań nie sa gwarantem
                            realizacji jakiegokolwiek programu. Dlatego najbardziej racjonalny wybór na
                            poziomie sejmiku to RAŚ, a na poziomie lokalnym - rózne ugrupowania regionalne
                            lub lokalne.
                            • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 21.10.06, 16:59
                              Porozumienia lokalne od kilku kadencji wygrywaja wybory samorzadowe w swych
                              miastach w cuglach a ich liderzy zostaja prezydentami , wydaje mi sie ,że tak
                              bedzie i tym razem.
                              wielokrotnie próbowano ten model wykorzystać przy okazji wyborów do sejmiku czy
                              sejmu niestety bez powodzenia , stowarzyszenia nie mogą sie dogadać a szkoda bo
                              można by trochę wyżej zamieszać .W chwili obecnej powstanie jednego śląskiego
                              bloku wyborczego skupia się wokół RAS i dobrze byłoby to wykorzystać.
                              • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 21.10.06, 23:01
                                RAS ta szanse najpewniej zmarnuje.Zezra ich wewnetrzne spory.Zawsze tak jest
                                kiedy bez zastanowienia uklada sie nie pasujace do siebie klocki.Kazdy z
                                mnniejszych bedzie ciagnal w swoja strone i nic dobrego z tego nie wyjdzie dla
                                regionu
                                PIĘKNY CYTAT Z CIEBIE:
                                "stowarzyszenia nie mogą sie dogadać a szkoda bo można by trochę wyżej
                                zamieszać"...to mówi samo przez się.Jeśli sie teraz nie umieją dogadać to co
                                dopiero by się działo np przy podziale pieniędzy.Wole nie myśleć.Dziekuje za
                                dobry argument:):)Chora ambicja i wewnatrzna rywalizacja w RAS przeszkodzi w
                                czymkolwiek konstruktywnym.To jest wiecej niz pewne...Pozdrawiam i dzieki za
                                poparcie mojej tezy:) wiecej pisac chyba nie musze;]
                                • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 22.10.06, 10:13
                                  Tjaaaa, typowy przykłąd gołosłowia. "Chore ambicje i wewnętrzne podziały" - na
                                  razie widać je w PiS (w regionie zażarta walka między Polaczkiem a Nowakową o
                                  palme pierwszeństwa), PO (Tusk - Rokita, w regionie sprawa Szygi, w Opolu
                                  sprawa Kowalskiego)), PSL (Pawlak - Kalinowski), na lewicy (SdPL - SLD). A
                                  kolega wydumał to sobie u innych. Tak uwagi od słabości swoich pupili nie
                                  odwrócisz. A teza o obronie interesu regionu przez ogólnopolskie partie jest
                                  tak odległa od rzeczywistości, że szkoda ją nawet komentować:-).
                            • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 21.10.06, 23:11
                              Najbardziej egzotyczny i najbardziej chybiony. To po pierwsze, a po drugie,
                              kolega eug50 sam stwierdzil, ze te wspaniale komitety lokalne i regionalne jakos
                              nie umieja sie dogadac w sprawie wspolnej listy. O czyms to swiadczy..chyba o
                              rozbieznosci interesow i nadmiarze ambicji...Wiec co dopiero by sie dzialo po
                              wyborach??Gorzej niz w hotelu sejmowym chyba by bylo.RAS wprowadzilby tylko
                              chaos w Sejmiku.Trzeba glosowac na partie, ktora i w centrali moze obronic
                              interes regionu.Zobacz jak Gosiewski wymiata.Nawet dworzec zalatwil:)(NIE
                              POPIERAM PISU i uwazam to za glupote,ale chce pokazac mechanizm,nie chodzi o
                              zalatwianie bzdur jak ten dworzec, ale o posiadanie takiej wladzy, o
                              zasade).Maja protektora i sa nie do ruszenia w swietokrzyskim, a wy dalej sie
                              napinajcie.Powtarzam: o jeden most za daleko,to was zgubi i sprawia ze glos na
                              was to glos stracony...
                              • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 22.10.06, 08:58
                                No nie gorzej niż w Sejmie to już nie może być , prosze bez przesady.
                                Lokalne komitety potrafia się dogadać ale w obecnej kampanii RAS udało ię
                                również dogadać paru komitetom co dobrze wróży na przyszłość, poza tym dochodzi
                                jeszce blokowanie list z PO i PSL- więc w sumie nie ma źle- głos nie bedzie
                                stracony
                                • soso3 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 11:40
                                  Moim zdaniem powoływanie się na Gosiewskiego to najlpeszy przykład na to, jak
                                  bardzo chory jest to kraj i że mentalnie ciągle (część przynajmniej naszego
                                  społeczeństwa) tkwi w mysleniu, że przyjdzie dobry car i załatwi.
                                  Inicjatywa z budową dworca czy lotniska w Kielcach byłaby jak najbardziej
                                  cenna, gdyby wyszła od środowisk lolaknych i miała przełożenie na rachunek
                                  ekonomiczny. Powiem szczerze: niech politycy w centrali popierają to, co jest
                                  dobre, a nie wymyslają andronów, bo to co robi Gosiewki to centralizam i
                                  arogancja czystej wody (król chce, król ma) a nie wspieranie regionów. Mimo
                                  wszystko, gdyby nam Polaczek obiecał kosmodrom pod Raciborzem to po prostu
                                  postukałbym się w czoło, a nie traktował pana ministra jako rzecznika praw
                                  regionu.
                                  • hanysowo Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 13:22
                                    a co zrobil RAS??Nic, a Ty tego nie widzisz,lobbowali za elektorwnia,super moze
                                    im sie uda,ale wczesniej wykazali sie "aktywnoscia"-kiedy przespali wielcy
                                    dzialacze organizacje euro na slaskim??nie sa wcale skuteczni, mogli sie
                                    wykazac.Wiec nie zachwalaj ich,a kolega o Gosiewskim,no dosc skrajnie,ale trzeba
                                    wyposrodkowac a nie gadac na niego ze to be skoro zalatwil.Zazdroscicie??
                                    • soso3 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 13:32
                                      hanysowo napisał:

>>>>Zazdroscicie??
                                      Nie ma czego. Tu raczej trzeba zapłakać, że coś takiego dzieje się w tym kraju!
                                    • eichendorff Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 16:10
                                      hanysowo napisał:

> wczesniej wykazali sie "aktywnoscia"-kiedy przespali wielcy
                                      > dzialacze organizacje euro na slaskim??

RAŚ pierwszy - gdy tylko pojawiły się informacje, że może stać się cud i jedyny
                                      w Polsce stadion dopuszczony przez FIFA nie będzie miał mistrzostw -
                                      zorganizował akcję wysyłania petycji do biura organizacji EURO 2012 w sprawie
                                      lobbingu na rzecz Śląskiego.
                                      • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 17:42
                                        No i gościu się klasycznie skompromitował:-).
                                        A moze to ktoś z RAŚ się podłożył, żeby się autonomiści pochwalić mogli?
                                      • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 17:51
                                        A wczesniej, przepraszam co robił??Obudzili sie z ręka w nocniku i tyle.Powinni
                                        trzymac reke na pulsie, bo warszaffka nie spi. I tak jak ktos pisal we
                                        wczesniejszym watku, warszawka ma duzo lepszych zajec, dlatego powinni byc jacys
                                        ludzie kompetetni ktorzy beda lacznikiem miedzy regionem a centrala. Ludzie tak
                                        zachwalaja ten RAS, ale jak widac nie umie byc skuteczny.Trzeba umiec sie
                                        dogadywac, a nie stawac okoniem,kiedy to zrozumiesz??Przegrywaja kiedy trzeba
                                        cos zalatwic w centrali.Polityka to sztuka kompromisu,trzeba byc
                                        elastycznym..."polityka nie jest nauka scisla"...z kogo to cytat??Jemu chyba nie
                                        zarzucicie nieskutecznej polityki,tylko prosze bez epitetow wartosciujacych:
                                        dobry,zly.
                                        • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 18:11
                                          No to właśnie widać jak Twoi faworyci załatwili, heheheheheh. Śmiech na sali.
                                          Wybacz, ale teraz nie można było zareagować inaczej. Kolejny argyment za RAŚ.
                                          Skoro ci, co siedza cały czas w Warszawie nie potrafią załatwić nic (no chyba,
                                          że załatwiają nas), to zdecydowanie lepiej głosowac na autonomistów.
                                          • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 18:55
                                            Dalej sie napinaj.Jesli w RAS sa ludzie tak konstruktywnie nastawieni do rozmow
                                            z centrala to gratuluje.Ze Slaska nic nie zostanie,czemu nie powiesz "Mea Culpa,
                                            powinnismy dmuchac na zimne"(Euro 2012), tylko ciagle psioczysz, ze Wawa czegos
                                            wam nie dala. Umiesz tylko narzekac, a chcesz byc taki przebiegly.Kampania na
                                            zasadzie "oni juz byli" szczerze powiedziawszy wiecej sie po was spodziwalem.
                                            Sami wiecie jaka jest Warszaffka i jestescie zdziwieni ze czegos nie
                                            dostaliscie,wogole nie jestescie przebiegli, trzeba umiec walczyc o swoje kiedy
                                            klimat nie sprzyja, czyli teraz, a wy nic nie pokazaliscie vide prestizowa
                                            porazka-Euro...
                                            • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 18:59
                                              To Wasza porażka - bo mam pełną świadomość Twoich politycznych preferencji.
                                              POPiSaliście się nieudolnością czy po prostu obojętnością na sprawy regionu. A
                                              RAŚ pokazał, że ma lepszy timing i więcej oleju w głowie. Najpierw pierwszy
                                              zareagował na plany "wasrzawki" a potem od razu przedstawił plan B - starania o
                                              finał Pucharu UEFA do czego "warszawka" jest niepotrzebna.
                                              • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 19:35
                                                Oj bardzo nie trafiles...POPiS to nie moje klimaty, niestety.PD i nie wyrokuj
                                                tak. Jakbyscie mieli lepszy "timing"rozumiem jestes fanem Szaranowicza;) to
                                                byscie do tego nie dopuscili, bo Slaski to wizytowka Slaska.Ale coz, na bezrybiu
                                                i jak ryba, a przyslowia madroscia narodu.
                                                • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 20:33
                                                  Myśle ,że Śląsk ma więcej wizytówek
                                                • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 21:25
                                                  Niewiele się pomyliłem - ogólnopolska partia, która region ma gdzieś. Co
                                                  zrobiliście w kwestii Śląskiego? Kiedy my trąbiliśmy już na alarm, Wasz
                                                  kandydat do sejmu, Antoni Piechniczek, stwierdził tylko, że nie wierzy, by
                                                  Śląski zostal pominięty.
                                                  • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 21:39
                                                    Ma wiecej wizytowek,zgoda..ale powiedz mi komu mozesz dac korzystniejszej te
                                                    wizytowki, niz ta ze stadionem Slaskim i wielka impreza jaka jest Euro??Widzisz
                                                    lepsza opcje promocji Slaska??Bo ja nie bardzo, a przynajmniej nie tak
                                                    oczywista,przy okazji...co do slezana...PD, a Piechniczek startuje z PO:)
                                                    trabiliscie i nic nie wytrabiliscie.Trzeba bylo to zalatwic,pokazac skilla a nie
                                                    mowic ze Antek czy Heniek tez nic nie zrobili.pozdro
                                                  • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 22:22
                                                    Piechniczek był Waszym kandydatem do sejmu, a że teraz startuje z PO - no cóż,
                                                    straciliście swój ostatni atut w regionie. W przwciwieństwie do Was my
                                                    zrobiliśmy coś w sprawie Śląskiego. I dalej robimy - w końcu to my promujemy
                                                    pomysł organizacji finału Pucharu UEFA w Chorzowie. A Wasz obecny koalicjant
                                                    dyrektor jakoś tak mało aktywny jest w promowaniu obiektu. Tyle to partie
                                                    ogólnopolskie robią dla regionu:-).
                                                  • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 23:09
                                                    Suma summarum to efekty dzialan nie sa imponujace.NIC NIE ZROBILISCIE,gdybanie i
                                                    wrozenie z fusow to nie jest polityka.Tez moge powiedziec ze zaltwie World Cup w
                                                    20xx..pokaz mi efekty a nie napinke.
                                                  • arnold7 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 23:16
                                                    Mozesz tez powiedziec, ze zorganizujesz 2 edycje Gornoslaskich Dni Dziedzictwa.
                                                  • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 23:39
                                                    Powiedzieć zawsze może, gorzej będzie z wywiązywaniem się z tych obietnic. No
                                                    ale to standard w przypadku ogólnopolskich partii:-).
                                                  • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 23.10.06, 23:56
                                                    Dni Dziedzictwa...o ile pamietam leciały na 160 kanałach w 80 krajach świata:D:D
                                                    Im ktos mniej obiecuje tym jest wieksza szansa, ze cos zrobi, Wy narazie nic nie
                                                    zrobiliscie, a obiecujecie gruba sprawe EURO...uwazajcie bo mozecie byc
                                                    goloslowni...poza tym lepiej sie mile zaskoczyc a nie robic zludne nadzieje,Euro
                                                    to sliska sprawa...
                                                  • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 00:11
                                                    Nie Euro - doczytaj. O porównania naszych i Waszych dokonań jestem dziwnie
                                                    spokojny. Zwłaszcza zaś o porównanie kto ile zrobił społecznie.
                                                  • settembrini Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 00:15
                                                    caly czas chwytasz sie zarzutu co ktos zrobil. z mojego punktu widzenia raś,
                                                    zwazywszy na dostepne mu narzedzia, zrobil wiele. jako samofinansujaca sie
                                                    organizacja zaistniala w mediach, przyczynila sie do zasitnienia szeregu
                                                    inicjatyw kulturalnych, wspoluczestniczy w debacie publicznej na temat slaska i
                                                    jego miejsca w europie. nie uwazasz, ze jak na skromne srodki finansowe i brak
                                                    uczestnictwa w samorzadzie, to bardzo wiele? mierz wyniki przez pryzmat
                                                    dostepnych narzedzi i srodkow. w innym wypadku to tylko banalne malkontenctwo.
                      • adekw Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 05.11.06, 14:31
                        JA JESTEM ZA JAK NAJSZERSZA SAMORZADNOSCIA,ale AUTONOMIA to jede
                        > n
                        > most za daleko

• slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 05.11.06, 20:17
                          To jesteś za żadną samorządnością. Pokaż mi jedno duże państwo, które może
                          służyć za wzór, w którym nie ma autonomicznych regionów.
                          • adekw Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 07.11.06, 13:30
                            tyn post sie mi tu niechcąco wkleił, pojrzi niżyj:)
                      • adekw Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 05.11.06, 14:38
                        A JESTEM ZA JAK NAJSZERSZA SAMORZADNOSCIA,ale AUTONOMIA to jede
                        > n
                        > most za daleko
                        Mylisz się, bo autonomia to własnie najwyższy stopień samorządności. Polska
                        powinna składać się z autonomicznych regionów tak jak np. Włochy czy Hiszpania.

Nie
                        > podam nazwy partii, ale w jej programie jest jak najszersza idea wolnosci
                        > gospodarczej,leseferyzm,liberalizm gospodarczy etc.Wtedy mozemy osiagac lepsze
                        > rezultaty niz poprzez taki "fundamentalizm" w sprawie autonomii

Raś ma akurta bardzo podobny program gospodarczy co partia o której piszesz.
                        Wklajem fragment programu który tego tyyczy:V. Założenia polityki gospodarczej

Ruch Autonomii Śląska opowiada się za wolnością w życiu gospodarczym, opartym na
                        zasadach wolnego rynku, którego podstawy stanowić powinna wolna konkurencja oraz
                        przejrzyste regulacje prawne. RAŚ konsekwentnie opowiada się za zmniejszeniem
                        roli państwa w życiu gospodarczym, które nie powinno tworzyć barier
                        uniemożliwiających bądź utrudniających swobodny przepływ kapitału, a jedynie
                        stać na straży uczciwości i praworządności systemu gospodarczego.

1.

WOLNOŚĆ GOSPODARCZA - opowiadamy się za likwidacją nadmiernych barier
                        administracyjnych przy podejmowaniu działalności gospodarczej. Sprzeciwiamy się
                        koncesjom i zezwoleniom wydawanym przedsiębiorcom na podstawie uznaniowości
                        organów administracyjnych. Za niebezpieczne dla konkurencji gospodarczej uważamy
                        powstawanie monopoli, które zaprzeczają zasadom gospodarki wolnorynkowej.
                        Uważamy, że w zakresie swych kompetencji państwo powinno tworzyć instrumenty
                        prawne chroniące obrót przed nieuczciwą konkurencją.
                        2.

PRYWATYZACJA - powinna objąć majątek państwowy, charakteryzujący się dużo
                        mniejszą efektywnością niż własność prywatna. Zarówno prywatyzacja jak i
                        reprywatyzacja powinna odbywać się z uwzględnieniem interesów gospodarczych
                        mieszkańców Górnego Śląska.
                        3.

RESTRUKTURYZACJA PRZEMYSŁU - uważamy, że konieczna jest rzeczywista
                        przebudowa gospodarcza Górnego Śląska. Odejście od zbyt rozbudowanego przemysłu
                        ciężkiego powinno odbywać się poprzez ograniczanie jego udziału w strukturze
                        dochodów oraz nakładów na rzecz innych gałęzi gospodarki (np. usług). Poprzez
                        system podatkowy (ustalony w Górnośląskiej Konstytucyjnej Ustawie Skarbowej)
                        należy przyciągnąć inwestorów śląskich, polskich i zagranicznych. Wzrost
                        gospodarczy Górnego Śląska powinien być również stymulowany poprzez system
                        preferencji dla inwestorów tworzących miejsca pracy w branżach innych niż
                        przemysł ciężki.
                        4.

WALKA Z FISKALIZMEM - opowiadamy się za uproszczeniem systemu podatkowego,
                        m.in. przez wprowadzenie tzw. „podatku liniowego”. Skarb Regionalny powinien
                        posiadać uprawnienia w zakresie polityki fiskalnej, zagwarantowane w
                        Górnośląskiej Konstytucyjnej Ustawie Skarbowej.
                        (patrz par.II pkt 3)
                        5.

TRANSPORT - uważamy, że szansą dla rozwoju regionu jest jego dogodne
                        położenie, mogące przynieść korzyści z rozwoju infrastruktury transportowej

* transport drogowy - w dużej mierze powinien opierać się na osi
                        autostrad północ-południe oraz wschód -zachód o charakterze obwodnicy dla ruchu
                        tranzytowego, a także przebiegającej przez środek GOP trasy szybkiego ruchu,
                        tzw. „Trasy Średnicowej”, usprawniającej ruch między poszczególnymi miastami
                        GOP; rozbudowana powinna zostać również droga nr 4 od Gliwic do Bytomia, gdzie
                        łączyłaby się z trasą łączącą Piekary Śląskie z Katowicami; opowiadamy się za
                        zakazem wjazdu ciężarówek w ruchu tranzytowym do centrów miast GOP, Opola i
                        tych, które posiadają obwodnice; w oparciu o sprawdzone rozwiązania miast
                        europejskich należy rozważyć możliwość stworzenia tzw. systemu P+R (Park & Ride).
                        * komunikacja miejska - należy rozwijać nowe i eksploatować istniejące
                        już linie tramwajowe, jako bardziej ekologiczny środek komunikacji miejskiej;
                        opowiadamy się za tworzeniem prywatnych, obok istniejących już komunalnych,
                        linii komunikacji miejskiej
                        * transport kolejowy - może stanowić szansę dla rozwoju Górnego Śląska
                        m.in. w związku z planowanym uruchomieniem linii szybkich ekspresów z Europy
                        zachodniej w kierunku Ukrainy. Ruch Autonomii Śląska opowiada się za
                        odtworzeniem Śląskiej DOKP, a także za dopuszczeniem do działalności
                        przewoźników prywatnych, mogących m.in. obsługiwać połączenia Katowic z Ostrawą,
                        Głubczyc z Karniowem, Raciborza z Opawą (w obydwu przypadkach po konserwacji
                        linii), czy Nysy z Jesenikiem. Opowiadamy się również przeciwko likwidacji
                        lokalnych połączeń kolejowych, rzekomo z powodu ich niskiej opłacalności

1.

ROLNICTWO - zdaniem Ruchu Autonomii Śląska gospodarstwa rolne powinny być
                        rozwojowe, tzn. nastawione na produkcję nie tylko na własne potrzeby - dla
                        takich mogą być przyznawane kredyty preferencyjne; opowiadamy się za likwidacją
                        zbędnych pośredników na linii producent-konsument, a także wspieraniem tzw.
                        gospodarstw szerszego typu. Korzystając z doświadczeń legislacyjnych państw
                        zachodnioeuropejskich opowiadamy się za możliwością tworzenia nowego rodzaju
                        spółek rolnych wg wzoru ustawodawstwa francuskiego
                        2.

TURYSTYKA - zdaniem Ruchu Autonomii Śląska tworzenie zaplecza
                        turystycznego, w postaci tak ekskluzywnych hoteli jak i placówek nastawionych na
                        obsługę masowego ruchu turystycznego powinno stanowić jeden z priorytetów
                        polityki promocji Górnego Śląska; rozwój ruchu turystycznego w regionie powinien
                        opierać się na trzech zasadniczych filarach, które tworzą:

* turystyka wypoczynkowa - obejmująca głównie obszary Beskidów oraz Gór
                        Opawskich, a także jezior: otmuchowskiego oaz turawskiego
                        * turystyka miejska - wykorzystująca walory historycznych miast
                        górnośląskich, m.in. Opola, Raciborza, Nysy, Cieszyna, Bielska, a także zabytków
                        kultury przemysłowej
                        * turystyka pątnicza - dotycząca głównych sanktuariów górnośląskich na
                        Górze Św. Anny oraz Piekarach Śląskich, a także mniejszych ośrodków religijnych

Promocją turystyczną powinny zająć się na szczeblu lokalnym gminne oraz
                        powiatowe biura informacji turystycznej, zaś na szczeblu regionalnym Regionalne
                        Biuro Promocji Turystyki
      • ikonostas Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 29.10.06, 01:43
        koleżanka ma całkowita rację
        ale zblokowanie listy z PO daje niejaka szansę wejscia do Sejmiku
        ale jesli Trybunał obali "blokowanie" to raczej kiszeczka
        Cóz, jesli jednak RAŚ jest instytucją "długiego trwania" to ma szansę w
        demokracji. Ich program musi dojrzeć, bo narazie to zbiór poboznych życzeń i
        fajerwerków programowych (w rodzaju finał FIFA).
        • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 29.10.06, 08:20
          Ja tu nie widze żadnych fajerwerków , tylko ciężka prace która musi przynieść
          efekty.
          • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 29.10.06, 11:36
            Zwolennicy ogólnopolskich partii z ciężką pracę uznają tylko to, co skutkuje
            synekurami. To co wykonyane społecznie to dla nich żadna praca:-).
    • angrusz Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 13:06
      Jestem przeciwko autonomii Górnego Śląska
      • soso3 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 14:03
        A ja jestem za
        • settembrini Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 14:07
          to se pogadaliscie :)
          • soso3 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 14:54
            bo rozmowne z nas typy :)
            • arnold7 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 18:22
              Ja tez.
              • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 24.10.06, 21:38
                Każdy ma prawo do swojego zdania
    • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 25.10.06, 17:52
      W dzisiejszym Dzienniku Zachodnim artykuł o blokowaniu list PO PSL PAS -
      wszyscy zyskują!!!
    • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 27.10.06, 21:43
      Szykuje się bal
      Kazimierz Kutz2006-10-27,
      Oczywiście mam na myśli zbliżające się wybory do samorządów, choć w Katowicach
      zanosi się raczej na "kinderbal", bo w ramach rodowych przygotowań prominentne
      rodziny wydelegowały swoich chłopców do startu w biegu o posadę prezydenta
      miasta. Odnoszę wrażenie, że "Ferdydurke" naszego nonszalanckiego klasyka
      literatury ma coraz większy wpływ na praktyki polityczne IV RP. Ale w całym
      kraju rodzinne klany ruszyły w tan wyborczy do wszystkich możliwych ciał i
      posad. Szykuje się nam Polska Nepotyczna! Familie zaczęły w otwartości
      demokracji dostrzegać alibi dla swojego kumoterstwa. Bezwstyd wywindowali do
      cnoty.

Klan za plecami

To jest oczywiste wynaturzenie, możliwe dzięki odtrąceniu przez rządzących
      wielu środowisk; ci odwzajemniają się odwróceniem plecami do uczestniczenia w
      życiu publicznym. Poczucie niesprawiedliwości i zbiednienie wielu grup
      społecznych spowodowały narastające zobojętnienie społeczeństwa na sprawy
      publiczne. Ta trwała tendencja nieuczestniczenia w wyborach stwarzała korzystne
      przesłanki do myślenia klanowego: wybory to przede wszystkim pula do wzięcia,
      bo to jedna z najłatwiejszych dróg do upychania swoich, do kariery i władzy bez
      wymogów kwalifikacyjnych. Wystarczy wpisać się do jakiejś partii, mieć trochę
      zmysłu organizacyjnego i determinacji, by dostać wiatr w żagle, i mieć za sobą
      doświadczony klan rodzinno-partyjno-towarzyski. Właśnie na takiej glebie
      posiane zostało nasze partyjniactwo, które jest prostym następstwem psucia
      demokracji obywatelskiej. Będzie ono trwało tak długo, jak długo samorządy nie
      staną się strukturą pozapartyjną.

Do walki z partiami

Na Górnym Śląsku jest wiele pozytywnych doświadczeń w bojach o wyeliminowanie
      partyjniactwa w wyborach samorządowych. Miejmy nadzieję, że zbliżające się
      wybory będą kolejnym etapem rozwoju na tej drodze. Zwłaszcza że przed nami
      dwie, politycznie groźne, machinacje koalicjantów. Mam na myśli przejęcie przez
      administrację centralną funduszy Unii Europejskiej, dzielenie ich według
      politycznych kryteriów rządu, co spowoduje zarekwirowanie w najbliższych latach
      Śląskowi ponad 2 miliardów euro. Równie groźna, bo antydemokratyczna, jest
      znowelizowana ustawa wyborcza do samorządów, która ma na celu stuprocentowe
      zawłaszczenie samorządów przez koalicję PiS - Samoobrona - LPR. Jest to
      zwyczajny powrót do praktyk PRL-u: wiodąca partia z satelitami urządza nas - i
      uszczęśliwia - według swojego widzimisię! Jeśli miałoby do tego dojść, Polska
      stanie się kotłem pod parą bez wentyla bezpieczeństwa.

Są to niebezpieczeństwa groźne, trzeba o nich wiedzieć w przededniu wyborów i
      nie dopuścić do ich realizacji. Dlatego uczestnictwo w wyborach samorządowych
      będzie miało znaczenie większe niż kiedykolwiek. Sytuacja jest dla Ślązaków
      bardzo dramatyczna, wszak mamy do czynienia z próbą kolejnego
      ubezwłasnowolnienia społecznego, znanego z odleglejszej i bliższej przeszłości.
      Najprostszym sposobem sprzeciwu będzie wrzucenie kartki na kandydatów spoza
      bloku koalicyjnego. Wystarczy znany i uczciwy człowiek. Dlatego należy bardzo
      pozytywnie ocenić zespolenie wyborcze Platformy Obywatelskiej z Ruchem
      Autonomii Śląska. Mamy tu do czynienia (ze strony PO) z przykładem
      proeuropejskiego myślenia i potwierdzeniem głoszonych deklaracji ideowych. Ten
      oryginalny układ - oryginalny, bo po raz pierwszy do niego doszło - jest godny
      poparcia. Niesie on nadzieję, że autonomiczni Ślązacy znajdą nareszcie godne
      miejsce w swoich sejmikach samorządowych. Jestem przekonany, że już sama
      obecność dr. Jerzego Gorzelika w samorządzie wojewódzkim podniesie poziom
      intelektualny i merytoryczny izby, jakiego od dawna w niej nie było. Jest także
      nadzieja, że zostanie przełamana tradycyjna hegemonia SLD-owska, a patenty
      przedstawicieli "podregionu zagłębiowskiego" (jak siebie teraz nazywają) zejdą
      na plan drugi. Słowem, może w samorządach podnieść się poziom tożsamości
      wybrańców, dzięki czemu wzrośnie przewaga myślenia obywatelskiego nad nawykami
      partyjniackimi. I o to by głównie szło.

Nie mam nic wspólnego z separatyzmem

Poprawiona ordynacja PiS-u jest przykładem realizacji "państwa historycznego",
      państwa monopartyjnego i centralnie zarządzanego, które stoi w pełnej
      sprzeczności z praktykami demokracji europejskiej. Ale takie państwo przede
      wszystkim jest sprzeczne z pragnieniami ludzi. Dlatego nie wolno do takiego
      państwa dopuścić. Jest pora najwyższa, aby Ślązacy obudzili się z historycznego
      letargu, ponieważ grozi im utrata wolności wyboru i prawa stanowienia o sobie.
      W obliczu takiego zagrożenia pójście do urn wyborczych to już za mało: jest
      najwyższy czas, by nie tylko myśleć o współczesnej autonomii Górnego Śląska,
      ale zacząć ją organizować. Ochota upartyjnienia samorządów i okradanie Górnego
      Śląska z funduszy Unii Europejskiej jest kolejnym drastycznym przykładem
      traktowania naszej ziemi jako państwowego latyfundium. Górny Śląsk był co
      najmniej od dwustu lat przez państwa traktowany podmiotowo, a od kiedy z
      własnej woli wszedł w granice Państwa Polskiego, dawał dolę i haracze na rzecz
      innych. Był wyzyskiwany, dojony i ograbiany, bo był zawsze zniewolony.
      Najwyższa pora przerwać ten przeklęty krąg oraz przyjęte zwyczaje i próbować
      gospodarować u siebie na innych prawach. Na prawach samorządowej autonomii
      Górny Śląsk ma swoją etniczną odrębność kulturową, własną historię i swoją
      filozofię. To jest kultura, którą należy nie tylko chronić, kontynuować, ale i
      czerpać z niej energię społeczną. W dzisiejszej Polsce mamy wolność i prawną
      możliwość samorządzenia, usankcjonowaną zapisami Konstytucji i prawami Unii
      Europejskiej. Uczmy się z tych dobrodziejstw korzystać i jest ku temu okazja.

Moje myślenie nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek separatyzmem. Wszystkie
      dzielnice Polski winny mieć swój własny wymiar współczesnej demokracji, w
      oparciu o własne tradycje i doświadczenia. Państwo powinno być jeno
      służebnikiem samorządów obywateli, bo to oni są właścicielami współczesnej
      Rzeczpospolitej. A nie mało poważne elity rządzących.
    • mieszko966 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 13:44
      Problem RAŚ, jak się okazuje, jest taki, że jego zwolennicy są skupieni głównie
      w centralnej części województwa. W pozostałych rejonach w dużej mierze do
      wyborów startują tzw. "spadochroniarze".

W okręgu gliwicko-bytomskim z 12 kandydatów do sejmiku, tylko 4 rzeczywiście
      mieszka w swoim okręgu. Pozostała ósemka to właśnie spadochroniarze z Katowic,
      Chorzowa czy Piekar. Podobnie jest na Podbeskidziu, nie wspominając o Zagłębiu
      i Częstochowie, ale to akurat w miarę oczywiste, że do tych dwóch ostatnich
      okręgów trzeba kandydatów "dowozić autobusami".
      • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 13:52
        Ni tacy jak np. stary Giertych
        Co do okręgów to nie moge zrozumieć dlaczego akurat Bytom jest razem z
        Gliwicami czyżby chodziło o wyodrębnienie ludnośći napływowej.Logicznie
        byłoby Bytom w okręgu 5 i Zabrze do Gliwic a to zmieniłoby tę arytmetyke
      • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 13:52
        W gliwickim kandydatów spoza okręgu dała ze swojej strony głównie mniejszość
        niemiecka. Trzeba jednak zaznaczyć, ze lider listy, choć mieszka w Katowicach,
        jako piłkarz Polonii Bytom związany jest z okręgiem. Drugi i trzeci na liście
        to kandydaci zamieszkali na terenie okręgu. Z tego co wiem Marcin Melon, który
        ma podane miejsce zamieszkania Katowice, naprawdę mieszka w Bytomiu, a uczy w
        jakiejś szkole w Radzionkowie. Na oficjalnych drukach podaje się jednak
        miejscowość, w której figuruje w spisie wyborczym. W okręgu bielskim większość
        kandydatów jest z okręgu, a drugi na liście prof. Sokół pochodzi z Ustronia. W
        Zagłębiu jest dwóch kandydatów z okręgu.
        • peacock79 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 14:16
          Ech,kiedy skończy się to uporczywe szukanie dziury w całym przez przeciwników
          Ruch Autonomii Śląska? O kandydacie "spadochroniarzu" można mówić kiedy np.PiS
          lub PO wystawi w Katowicach swojego działacza z Białegostoku. Jeśli kandydat
          mieszka w Chorzowie, jeden przystanek od granicy z Bytomiem,a pracuje w Bytomiu
          to nie można mówić,że nie zna problemów Bytomia. To przecież jedna aglomeracja.
          • mieszko966 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 16:24
            Wiesz, ja ostatnio nawet przestałem być przeciwnikiem RAŚ. Z jednej strony
            dlatego, że sprzymierzyli się z PO; z drugiej, dlatego, że sam program
            decentralizacji mają niezły, a autonomii (której jestem przeciwny) jako takiej
            i tak nie wprowadzą (bo to wymaga wygrania krajowego referendum); a po trzecie,
            ostatecznie sam też jestem Ślązakiem, więc chyba wypada wspierać swoich. :)

Nie mniej, jako gliwiczanin z pewnością nie zagłosowałbym w wyborach do sejmiku
            na kogoś z Piekar czy Katowic. Po to są oddzielne okręgi, żeby każdy okręg miał
            swoich własnych przedstawicieli w sejmiku. Jaką mam pewność, że facet z Katowic
            naprawdę będzie dbał o moje, gliwickie interesy, a nie o swoje katowickie??
            • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 16:33
              No to głosuj na Gliwiczanina - taki przecież jest na tej liście
              • mieszko966 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 17:38
                Cały jeden. To w zasadzie nie jest wybór. Na pocieszenie zostaje mi, że PO
                wystawia bardziej gliwicką listę i między innymi dlatego zagłosuję właśnie na
                to ugrupowanie. A pośrednio także na RAŚ - o ile bloki okażą się zgodne z
                konstytucją - więc chyba wszyscy będą zadowoleni. ;)
            • peacock79 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 16:56
              mieszko966 napisał:
              > Nie mniej, jako gliwiczanin z pewnością nie zagłosowałbym w wyborach do
              sejmiku na kogoś z Piekar czy Katowic. Jaką mam pewność, że facet z Katowic
              naprawdę będzie dbał o moje, gliwickie interesy, a nie o swoje katowickie??

A jaką będziesz miał gwarancję,że gliwiczanin będzie dbał o interesy Gliwic a
              nie o interes warszawskiej centrali swojej partii,swojej rodziny czy jeszcze
              kogoś innego? Dlatego należy głosować na ludzi sprawdzonych,które wzbudzają
              zaufanie.
              Na pewno istnieją sytuacje,w których Gliwice i np.Katowice mają sprzeczne
              interesy,jednak specyfika aglomeracji górnośląskiej jest taka,że gminy mają
              więcej interesów wspólnych niż rozbieżnych. Pamiętajmy,że wciąż trwają prace
              nad powołaniem do życia Związku Metropolitalnego a wielu nawołuje nawet do
              stworzenia w GOPie jednego ogromnego miasta.
              Niezmiernie cieszy mnie,że Ruch Autonomii Śląska ma coraz więcej zwolenników we
              wszystkich miastach województwa śląskiego i opolskiego.
              • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 28.10.06, 20:58
                No może poza Zagłębiem, bo województwo ślaskie to jednak twór sztuczny
              • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 29.10.06, 23:58
                A jaka masz gwarancje ze Twoj super zaufany kandydat z RAS to nie agent WSI na
                przyklad??Czemu czujesz spisek i nadmierna lojalnosc wobec centrali wszedzie,
                tylko nie u siebie??A co jesli szef RAS to kaczor bis dazacy do przylaczenia
                Slaska do Niemiec i wszyscy jego ludzie maja go popierac??Trzeba stosowac zasade
                ograniczonego zaufania...nie mozna pisac ze Ci z ogolnopolskich sa be,a ten z
                RAS cacy,i tu i tu trzeba uwazac.
                • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 30.10.06, 15:49
                  Troche się zagalopowałeś z tym nowym podziałem Europy podobno już od jakiegoś
                  czasu bez granic.
                  • bladelico Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 30.10.06, 18:55
                    Hmm...jestes w bledzie. Sa ludzie ktorzy marza o przylaczeniu Slaska do Niemiec
                    i maja nawet takie avatary na forach.Np mapka Niemiec gdzie Slask jest w kolorze
                    Niemiec...czy to nie jest niebezpieczne wg was,autonomistow??Bo to w waszych
                    kregach dzialaja zagalopowani Slazacy.
                    • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 30.10.06, 20:41
                      Taaa, i co jeszcze? Gdzie czai się podstępny wróg?
                      • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 30.10.06, 20:58
                        Wydaje mi się,ze to chodzi o mojego nieżyjacego już opy.
        • ebul Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 07.11.06, 21:44
          > W gliwickim kandydatów spoza okręgu dała ze swojej strony głównie mniejszość
          > niemiecka(...) Drugi i trzeci na liście
          > to kandydaci zamieszkali na terenie okręgu.

który kandydat z poza okręgu jest członkiem mniejszości(myślę o dfk)?
          • slezan Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 07.11.06, 22:04
            Mniejszość to chyba nie tylko DFK:-).
            • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 08.11.06, 19:44
              No nie jest jescze D Brehmer ale co ważne - po raz pierwszy mniejszości idzie
              wspólnie ( w naszych okregach) i oczywiście na listach RAŚ nare ście realizuje
              sie pomysł Jedności Górnośląskiej
    • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 31.10.06, 20:20
      Rząd agituje za małą frekwencją wyborczą ciekawe dlaczego?
      • arnold7 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 31.10.06, 23:31
        eug50 napisał:

> Rząd agituje za małą frekwencją wyborczą ciekawe dlaczego?

Bo przy malej doszedl do wladzy.
        • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 01.11.06, 14:28
          a nie mogą wymyśleć i przegłosować takiej ustawy żeby wygrać - przecież PZPR to
          potrafił
          • mieszko966 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 01.11.06, 23:13
            > a nie mogą wymyśleć i przegłosować takiej ustawy żeby wygrać - przecież PZPR
            > to potrafił.

Uchwalili. Tylko, że teraz zaczęła się zwracać przeciwko nim, a co gorsza może
            się okazać, że zawetuje ją Trybunał Konstytucyjny. Gorąco kibicuję takiemu
            rozwiązaniu. Być może PO czy RAŚ o wiele lepiej wyszłyby na blokowaniu list,
            niż PiS, ale żal by było takiej okazji do dania Kaczyńskiemu pstryczka w nos.
            Swoją drogą, przeraziła mnie wypowiedź Kaczyńskiego, który zapytany o wynik
            obrad Trybunału stwierdził, że ma nadzieję, iż Trybunał będzie tę sprawę
            rozpatrywał już w nowym składzie. Wiadomo, jak Trybunał nie chce poprzeć jego
            zbrodni na demokracji, to tym gorzej dla Trybunału. :-/
            • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 03.11.06, 16:30
              A teraz nawet Trybunał to zaklepał.
              • mieszko966 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 05.11.06, 16:12
                Też dobrze. Jak się rzekło, PO+RAŚ+PSL to dużo większa siła, niż PiS+SO+LPR.
                Nie wiem, jak w pozostałych regionach kraju, ale na Śląsku PiS srodze się
                przejedzie na tym pomyśle z blokowaniem list.
                • soso3 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 07.11.06, 07:57
                  Na Śląsku mam nadzieję, że tak.
                  W innych regionach może to wyglądać inaczej, ale tam to już niech się inni
                  martwią :-)
                  • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 10.11.06, 17:46
                    Ostatnie wyniki sondaży dają przewagę PiS ?
                    Konieczna mobilizacja
                    • arnold7 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 10.11.06, 23:22
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=51093114&wv.x=1&a=51933973
    • eug50 Re: Kampania Ruchu Autonomii Śląska - sejmik 12.11.06, 14:42
      A z frekwencją mizernie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka