Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym?

IP: *.magma-net.pl 09.11.06, 16:12
    Czy Wy jako potencjalni pracodawcy zatrudnilibyscie taka wlasnie osobe? Czy
    potencjalny pracownik bylby u Was z miejsca skreslony np. z powodu (zaczne od
    tych banalnych) - tradziku, widocznej blizny, zeza, nadwagi, bardzo skromnego
    (ale schludnego) ubioru a nawet kalectwa czy niepelnosprawnosci?

Przeglądam sobie rózne ogłoszenia, czytam gazetowe forum:) itp. I tak -
    właśnie skończyłam czytać wątek dziewczyny, która napisała, ze ma problemy ze
    znalezieniem pracy z powodu...swojej tuszy!!

Rozumiem, ze pracownik ma reprezentowac firme, dbac o jej wizerunek, dobre
    imie itp. ale zeby zaraz dyskwalifikowac z powodu wygladu? nawet jesli dana
    osoba ma swietne kwalifikacje, wyksztalcenie, doswiadczenie? Firma nie rozwija
    sie i nie zdobywa renomy dzieki urodzie pracownikow tylko dzieki efektom ich
    pracy.

Heh wiadomo, ze najlepiej miec pracownika atrakcyjnego i wyksztalconego ale
    nie zawsze mozna wszystko na raz.

W "mojej" firmnie sa rozne osoby - od tych (mowiac kolokwialnie) brzydkich po
    atrakcyjne. U nas nikt nie zwraca uwagi na wyglad zewnetrzny, nie trzeba byc
    super modnie ubranym...wystarcza kwalifikacje, wyksztalcenie - licza sie
    efekty naszej pracy i to, co firma osiaga dzieki swoim procawnikom.
    Obserwuj wątek
      • Gość: niewazne kto:) Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.crowley.pl 09.11.06, 16:55
        no wlasnie dobre pytanie...
        bo ja mam wyksztalcenie wyzsze, 28 lat dziecko, komputer w jednym paluszku
        angielski znam prawie biegle....tylko ze ... mam bardzo widoczny defekt
        twarzy(cos w stylu paralizu), nie moge jedna strona normalnie jesc mam wade
        wymowy tzn. seplenie,nie moge sie usmiechac...jedna strona twarzy zdeformowana,
        mam tylko lekki stopien niepelnosprawnosci bez prawa do renty:(
        no i pracy nie mam mimo iz aktywnie jej szukam studia ukonczylam rok temu i nic,
        jestem zmuszona siedziec z dzieckiem w domciu:)
        i to ma byc kuzwa sprawiedliwosc?????!!!!!!!
        • Gość: elka Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.magma-net.pl 13.11.06, 19:21
          niewazne kto:) napisał(a):

> no wlasnie dobre pytanie...
          > bo ja mam wyksztalcenie wyzsze, 28 lat dziecko, komputer w jednym paluszku
          > angielski znam prawie biegle....tylko ze ... mam bardzo widoczny defekt
          > twarzy(cos w stylu paralizu), nie moge jedna strona normalnie jesc mam wade
          > wymowy tzn. seplenie,nie moge sie usmiechac...jedna strona twarzy zdeformowana,
          > mam tylko lekki stopien niepelnosprawnosci bez prawa do renty:(
          > no i pracy nie mam mimo iz aktywnie jej szukam studia ukonczylam rok temu i nic
          > ,
          > jestem zmuszona siedziec z dzieckiem w domciu:)
          > i to ma byc kuzwa sprawiedliwosc?????!!!!!!!

przykro mi:(

PS. Myslalam, ze wypowie sie wiecej osob...
      • Gość: ktos taki Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.crowley.pl 13.11.06, 23:20
        powiem tak: osoby z tzw. defektem fizycznym lub malo atrakcyjne sa przewaznie
        gorszymi pracownikami,poniewaz sa niesmiale,brak im pewnosci siebie, slabo
        aklimatyzuja sie w grupie, maja kompleksy. Dlatego ja nie zatrudnilbym takiej
        osoby, nie z powodu wygladu tylko tych cech,ktore wymienilem, bo juz pracowaly u
        mnie takie osoby to wiem jak jest.
        • Gość: w kropce Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 23:31
          To co one mają zrobić?Iść się zabić?
          • Gość: scin Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: 195.116.246.* 14.11.06, 00:03
            Nie wiem, czy to Cię pocieszy, ale osoby wykształcone, znające języki, mające
            doświadczenie i do tego atrakcyjne tez mają cholerne prolemy ze znalezieniem
            pracy :/ Nie wiem, czy wygląd jest aż tak istotny, ja przestałam wysyłać swoją
            fotę w CV, bo doszłam do wniosku, że więcej mi ona może przynieść szkody niż
            pożytku (młode, atrakcyjne kobiety, jesli już odniosły jakiś sukces są
            traktowane z przymrużeniem oka - pare razy tego doświadczyłam). No ale niestety
            oferty mnie nie zalały :( więc nie wiem jak to jest. Chciaż przyznam rację
            użytkownikowi "ktoś taki": faktycznie, u mniej atrakcyjnego pracownika
            problemem może byc nie tyle wygląd, ile pewność siebie, stosunek do siebie i
            innych.
          • Gość: gosc Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.bph.pl 22.12.06, 14:38
            mozna zalozyc swoja dzialalnosc gosp.
      • agulha Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym 14.11.06, 00:10
        Ja mam sporą nadwagę i mam dobrą pracę. Pracuje u nas jeden kolega wybitnie
        otyły i jedna kierowniczka ze sporą nadwagą. Pracowała dziewczyna z rzucającym
        się w oczy zezem. Można więc, to zależy od rodzaju pracy i od kultury pracodawcy.
      • mariola2006 Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym 14.11.06, 04:28
        tak zatrudnilabym.W pracy stykam sie bardzo czesto z osobami
        niepelnosprawnymi,na rentach inwalidzkich,z chorobami umyslowymi,itp.I powiem
        to jedno:sa to ludzie niezawodni w pracy,zmotywowani i niezrazajacy sie
        niepowodzeniami.Oni chca pracowac,prace doceniaja i nie uciekaja i unikaja
        pracy jak ognia(w przeciwienstwie do ich zdrowych kolegow).
        Statystyki podaja ze 1 na 5 osob na chorobe psychiczna lub jest niepelnosprawna
        w jakims stopniu.Rozejrzyjscie sie po swoich znajomych,znajdzie sie ich wiecej
        niz myslicie.
        Osoba,ktora wypowiedziala sie ponizej o swojej umiejetnosci obslugi komputera i
        o paralizu twarzy powinna sie skupic na ubieganiu sie o pozycje ktore nie
        wymagaja bezposredniego kontaktu z klientem,ale moze wlasnie nalezy wykorzystac
        te umiejetnosc obslugi komputera,moze wprowadzanie danych,moze cos podobnego.
        Nie dyskryminujmy nikogo,bo nigdy nie wiadomo czym nas samych zycie
        zaskoczy.Pozdrawiam i zycze powodzenia i niezrazania sie w poszukiwanich.
        • mariola2006 Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym 14.11.06, 04:37
          kilka faktow,tak dla wszystkiego,dane wprawdzie nie z polskiego podworka ale
          zaleznosc w populacji rozklada sie tak samo.Niezaleznie od tego gdzie sie
          mieszka .
          Disability Facts and Statistics
          *2.2 million Australians of working age have a disability.
          *A disability is any condition that restricts a person's mental, sensory or
          mobility functions. It could be caused by accident, trauma, genetics or
          disease.
          *A disability may be temporary or permanent, total or partial, lifelong or
          acquired, visible or invisible.
          *88% of disabilities are invisible.
          *17.7% of Australians will experience a mental health problem at some point in
          their lives.
          *In 2003, 53.2% of people with a disability participated in the labour force
          compared to 80.6% of people without a disability.
          *The Disability Discrimination Act (1992) requires employers to provide
          adjustments whenever it is necessary, possible and reasonable to do so.
          These adjustments could be any administrative, physical, or procedural
          accommodations made in a workplace to enable a person with a disability to work
          effectively, such as an enlarged computer screen or flexible hours.
          Australian research indicates that 86% of all such adjustments cost less than
          $500 and most can be implemented quickly. Government financial assistance may
          also be available to employers in some cases.
          *Percentage of Australians with a disability in 1981 - 15%
          Percentage of Australians with a disability in 1998 - 19%
          Percentage of Australians with a disability in 2003 - 20%
          *3.2 million people say they are restricted in carrying out one or more daily
          activities, such as self care, mobility and communication.
          *88% of disabilities are invisible.
          Percentage of people aged 15-64 with disabilities employed in 1998 - 53%
          Percentage of people aged 15-64 without disabilities employed in 1998 - 80%
          *People with disabilities have disposable income of $26 billion per annum.
          Pozdrawiam.
      • krzysztofsf Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym 14.11.06, 09:39
        Kiedys czytalem wypowiedz pewnego informatyka (czyli pracownik zdecydowanego zaplecza bez kontaktu z klientem), ze nie moze przejsc pozytywnie przez rozmowy, bo ma fizjonomie "wscieklego mopsa" - cokolwiek to mialoby oznaczac.
      • Gość: niewazne kto:) Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.crowley.pl 14.11.06, 10:35
        Niestety prawda jest taka, ze wlasnie staram sie znalezc prace ktora nie wymaga
        dobrej prezencji i milej aparycji i wiecie co? wcale nie jest to latwe bo jezeli
        pracodawca ma na jedno miejsce iles tam osob to ja zawsze jestem ta osoba ktora
        odrzuci pierwsza. Po prostu pracodawca ma wybor, wiec woli osobe tzw.
        normalna,ktora nawet wcale nie musi byc piekna niz z defektem i to bardzo
        widocznym, nawet jezeli sa to zaklady pracy chronionej. Wiem co
        mowie:)doswiadczylam tego a odnoszac sie do wypowiedzi osoby takiego ktosia:P to
        nie zgodze sie z tym bo ja jestem osoba bardzo komunikatywna i nigdy nie bylam
        niesmiala.
        • Gość: Justyna Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.netpark.pl 14.11.06, 10:54
          Gdybym byla pracodawca, zatrudnilabym takiego "ktosia", jesli tylko spelnialby
          moje warunki. Na pewno bym nie dyskryminowala, bo moim zdaniem cale te teorie o
          wygladzie to bzdety. Co to widac przez komputer, ze masz jakis defekt twarzy? A
          seplenienie mi sie podoba :)
      • Gość: l Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 13:44
        Ja mam mały biust to defekt, który dyskwalifikuje? Dal niektórych być może....
        jestem ładna, nie przeginam. Jestem bardzo dobrym specjalistą, dobrze zarabiam,
        mam wyższe.
        • Gość: mamar Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 23:17
          wyżse co?
      • styloplume Re: Zatrudnilibyście osobe z "defektem" fizycznym 21.12.06, 23:36
        Ja kilka lat temu przyjąłem do pracy chłopaka o widoczynym fizycznym kalectwie.
        Ponieważ chłopak był bardzo mądry i dobrze mu z oczu patrzyło, postanowiłem dać
        mu szansę. Wiedziałem poza tym, że ma przerąbane, bo jego kalectwo czyniło go
        bardzo nieatrakcyjnym i nie miał lekko.

Nie zawiodłem się, choć na mnie różne pieski napadały, że co ja jakiegoś kalekę
        rzyjąłem i robię zakłąd pracy chronionej.

Teraz żaden z nas już w tej firmie nie pracuje, ale wiem, że zrobiłem dobry
        uczynek i pomogłem cłopakowi. Teraz wiem, że to przyjęcie do pracy było dla
        niego pozytywnym kopniakiem i bodźcem do działania. Super sobie teraz radzi w
        życiu, a ja mam satysfakcję, że dobry uczynek zrobiłem
      • Gość: Majka To wszystko zalezy od stanowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 00:30
        Jeśli ta osoba ma reprezentowac firmę - być sekretarką, handlowcem, rzecznikiem
        prasowym itp. to nie zatrudniłabym nikogo z defektem, siła wyższa, to musi być
        osoba wzbudzająca zaufanie, reprezentacyjna a nie siać niezdrowej sensacji swoją
        osobą. Jeśli miałoby to być stanowisko wewnętrzne w firmie to nie ma dla mnie
        znaczenia. Może być grubas, może z blizna, może łysy :) Kalectwo to troche inna
        sprawa, te osoby zatrudniają zakłady pracy chronionej a ot tak sobie to nie można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka