Dodaj do ulubionych

gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy

19.12.06, 00:29
Drogie Internautki, ślub zaplanowany na 30 czerwca a my jeszcze nie zaczeliśmy
przygotowań. ślub ma być skromny, przyjęcie weselne ograniczamy do obiadu w
restauracji dla najbliższych i przyjaciół. myślę, że ze wszystkim zdążymy,
ale... mam pewniem problem... musimy załatwić wszystko u księdza. może
powiedzie mi jak Wy przez to przeszłyście??? jakie dokumenty musimy zabrać na
pierwsze spotkanie?? z góry dziękuję za wszelka pomoc. pozdrawiam serdeczniesmile
Obserwuj wątek
    • czuczi24 Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 00:40
      My zaczynamy od jutra wszystko załatwiać.Czeka nas nielada
      wyzwanie.Urzędy,parafie te sprawy.Wszędzie trzeba być miłym choć ta druga
      strona nie zawsze jest ale Ci zależy więc się poświęcasz(chodzi mi tu o
      urzędy).Idziemy jutro zaklepać termin i bierzemy już metryki chrztu św.
      (oczywiście z zaznaczeniem,ze to do ślubu),świadectwa szkolne na których
      widnieje ocena z religii(mam nadzieję,że to uwzględni ksiądz),dowody osobiste i
      mój narzeczony zaświadczenie tym razem z innej parafii z bierzmowania) bo ja
      mam takowe w tej parafii co bierzemy ślub.Sprawę złożenia wnosku w USC
      zostawiam na przyszły tydzień,ale akty urodzenia już mamy więc to tylko
      formalność aczkolwiek ważna.
      Nie przejmuj się my mamy ślub prawdopodobnie w marcu ale o tym pisałam w innym
      wątku a jak nie będzie można to w kwietniu a dopiero zaczynamy działać.W sumie
      najważniejsze żebyście mieli zaklepany już termin w kościele i w lokalu a
      sprawy formalne załatwia się na 3 miesiące przed śłubem bo większość
      zaświadczeń jest tylko tyle ważna.Powodzenia.
      • mg_lena Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 00:48
        dziękuję Ci bardzo, trochę mnie to uspokoiło. jestem przerażona bieganiem po
        urzedach, ale to późniejsmile teraz jak najwcześniej musimy udać się do księdza.
        mam nadzieję, że pójdzie bezboleśniesmile może w przerwie między świętami a Nowym
        Rokiem znajdziemy czas, chociaż obawiam się, że to wtedy ksiądz nie bedzie miał
        dla nas czasu (kolędy się zaczynają). ja pracuję w szkole, więc jeszcze jako
        tako znajduję popoludniami czas, ale moj "przyszły mąż"smile jest lekarzem i nasz
        wolny czas omalże nigdy się nie pokywa. boję się, że nie uda się nam zaklepać
        terminu 30. czerwca, to dość porządany termin... jak myślisz wypda, żebym sama
        wszystko załatwiała????
        • czuczi24 Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 00:54
          W sumie jak nie macie innego wyjścia to czemu nie ale podejrzewam,że będzie Ci
          przykro chociaż troszeczkę.Ja swojego ciągnę wszędzie bo dziwnie bym się
          czuła,ale Ty śmiało załatwiaj jak nie robi Ci to różnicy.Hmmm... ale z naukami
          będzie troszkę gorzej???Twój narzeczony będzie tam musiał być.
          • mg_lena Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 00:59
            jestem przyzwyczajona, robie to od ponad sześciu latsmile
            • czuczi24 Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 01:01
              To nie przejmuj się niczym tylko śmiało załatwiaj.Będzie dobrze
              zobaczysz.Trzymajcie dziewczyny jutro za mnie kciuki bo ciężki dzień mnie
              czeka.Pozdrwiamsmile))
    • nantu Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 00:43
      na ierwszej wizycie w kancelarii my tylko zapisalismy sie i ustalilismy date i
      godzine ślubu, jezeli bedziecie miec slub konkordatowy to trzeba zalatwic
      papiery z USC(sa wazne tylko przez3 miesiace!!!),dokumentu potrzebne ksiedzu:
      -swiadectwo chrztu
      - swiadctwo bierzmowania
      - swiadectwo nauki religii
      - nauki przedmałzenskie
      - dowod osobisty
      - zaswiadczenie z USC
      - jezeli slub chcecie w innej parafii niz Wasza to zgoda proboszcza
      poza tym nalezy zalatwic:
      - zapowiedzi
      -kartki do spowiedzi
      - omowic kwestie organisty
      to raczej te najwazniejsze rzeczy(wlasnie skonczylismy nauki i stad te informacjewink
      • czuczi24 Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 00:47
        My w sumie wszystkie dokumenty mamy skompletowane ale na jutrzejsze pierwsze
        spotkanie wystarczą te co mamy?Możemy później donieść zaświadczenie z USC?Kiedy
        już koniecznie trzeba je mieć?
        • mimi78 maksymalnie 3 miesiące przed ślubem 19.12.06, 00:52
          inaczej dokumenty tracą ważność.
    • promyczek_k Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 17:32
      Też mam ślub 30 czerwca, we Wrocławiu. Byłam u księdza jakiś czas temu i bardzo
      sie zdziwił, że tak szybko chcę termin. Kazał przyjść na wiosnę. Tyle, że ja
      potrzebowałam terminu bardzo konkretnego, co do godziny, więc zapisał i jest.
      Ale dokumenty na wiosnę. W urzędzie w ogóle pani mnie i narzeczonego niemal
      wyśmiała i kazała przyjść na początku kwietnia.
      Na Twoim miejscu teraz zajęłabym się szybko lokalem i fotografem
      Powodzenia w przygotowaniach smile
      • a.bc Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 19:54
        Przede wszystkim
        iść do Księdza,zeby zaklepać termin!
        Na tym spotkaniu wszystkiego sie dowiecie, jak macie świadectwa z kursem
        przedmałżeńskim to weźcie ze sobą i zapytajcie czy są ważne a jeśli nie to
        gdzie macie chodzic na kurs
      • mg_lena Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 20:41
        dziekuje promyczku_ksmileniby to jeszcze szmat czasu, ale termin wydaje mi sie dosc
        popularny, wiec nic dziwnego, ze kazdy chce tak szybko go sobie zaklepac. ja tez
        to niebawem zrobie. urzedy jednak zostawie na pozniejsmile
    • mysza_klapsiara Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 19.12.06, 21:30
      Na pierwsze spotkanie u księdza nie potrzebujecie żadnych dokumentów. Idźcie i
      porozmawiajcie, bo w każdej parafii są inne zwyczaje. My mamy ślub w lipcu i
      przy pierwszym spotkaniu zarezerwowaliśmy termin uroczystości, otrzymaliśmy
      karteczki na nauki przedślubne (sami o nie poprosiliśmy, bo chcieliśmy odbyć je
      wcześniej) i tyle. Dowiedzieliśmy się, kiedy mamy przyjść spisać protokół
      przedślubny i tyle. Ksiądz wytłumaczy wam, jakie dokumenty potrzebujecie, itd.
      Pozdrawiam ciepło.
      • amelia00 Re: gubię się w tym wszystkim, potrzebuje pomocy 11.02.07, 14:48
        mam pytanie ... czy odpis skrócony aktu urodzenia zostawiam zarówno u księdza,
        jak i w USC (pani z USC powiedziała, że aby otrzymać zaświadczenie o braku
        przeciwskazań do zawarcia związku małż. mamy się oboje zgłosić z tym odpisem,
        ale zapomniałam zapytać, czy on u nich zostaje). Czy w takim razie potrzebuję 2
        takich odpisów?
        Czy ten odpis też traci ważność po 3 miesiącach od chwili wydania, czyli że w
        USC nie przyjmą mi go jeśli będzie starszy niż te 3 miesiące?

Mam odpis wydany 20.01.2007, czy mogę go już teraz zanieść do księdza, jeśli
        ślub mam w 10.2007?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka