Dodaj do ulubionych

3tom Astrologii Wrońskiego

26.12.06, 23:13
witam i polecam/właśnie tuż przed świętami ukazał się trzeci tom/Nina
Obserwuj wątek
    • anahella Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 27.12.06, 00:13
      W Merlinie jeszcze nie ma. Ile kosztuje? Czy znow cena kolejnego tomu jest
      wyzsza od poprzedniego?
      • janina62 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 27.12.06, 00:24
        cena nie jest niska/ cóż z tego? pieniądz rzecz nabyta a Astrologia wg Wrońskiego na rynku księgarskim jest bezcenną pozycją/N.
        • anahella Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 27.12.06, 00:29
          janina62 napisała:

> cena nie jest niska/ cóż z tego? pieniądz rzecz nabyta a
          > Astrologia wg Wrońskie
          > go na rynku księgarskim jest bezcenną pozycją/N.

Ale ja chce wiedziec ile kosztuje - bo w mojej ksiegarni internetowej jeszcze
          nie ma, a nie znam strony wydawcy. Mozesz podac cene?
          • janina62 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 27.12.06, 00:33
            wydawnictwo Ars Scripti-2 proponuje w wysyłce 64.00zł/N.
            • anahella Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 27.12.06, 18:23
              janina62 napisała:

> wydawnictwo Ars Scripti-2 proponuje w wysyłce 64.00zł/N.

Dzieki za informacje. Przyznam, ze za zle zredagowana ksiazke (takie byly dwa
              pierwsze tomy) to jednak stanowczo za duzo. Poczekam, az pojawia sie na allegro
              taniej.

Nie mam nic do tekstu - zawartych w nim informacji - jednak uwazam, ze polski
              wydawca kompletnie polozyl swoja czesc pracy: czasem gdy pisze sie o czyms, to w
              jednej czesci uzywa sie jednego nazewnictwa, w innej innego. Dwa odrebne wyrazy
              i zero wyjasnienia, ze chodzi o to samo. Rozumiem, ze mistrza sie nie poprawia,
              ale wydawca moze do jego pracy dolozyc przypis. Hm.. ma nawet taki obowiazek,
              zwlaszcza gdy ksiazka tyle kosztuje.
              • antares22 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 30.12.06, 01:08
                Hmm... a ja muszę przyznać, że z jednej strony nieco mnie rozczarowała
                zawartość, bo nie ma tam nic nowego a z drugiej miałam szczery ubaw czytając
                to, bo fizycznie przekonałam się z czyjego dorobku niektóre sławy astrologii
                korzystały. Co nie jest zresztą niczym nagannym. No, ja też korzystam smile
                Na Allegro jeszcze nie widziałam i myślę, że na razie nie ma co liczyć na okazję
                Ale bez względu na cenę warto aby narybek to poznał, bo jednak jest to coś,
                czego się nie publikowało w takiej formie jak ta monografia a wiadomości te
                można było tylko zdobyć na wykładach u dobrych astrologów.
                • janina62 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 05.01.07, 11:28
                  czytam i polecam...nie podzielam zupełnie Waszego sceptycyzmu; jest to zestaw na razie 3ch ksiazek a w każdej takie "smaczki", taki klimat, tyle ciekawostek zaskakujacych i jednocześnie odkrywczych, że czytam niemal jak powieść kryninalną i chce się do tego wracać;
                  nie jestem z tych co juz wszystko wiedzą i nic ich nie może zaskoczyć; może tym własnie rózni sie hobbysta od profesjonalisty; pozdrawiam Nina.................
                  • antares22 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 09.01.07, 03:12
                    To nie jest sceptycyzm, tylko stwierdzenie faktu, że nihil novi... Ja
                    bynajmniej wszystkiego nie wiem, ale to akurat owszem, zresztą żadna tajemnica:
                    było sobie do niedawna warszawskie Collegium Psychtroniczne i tam, na wykładach
                    z astrologii owe wiadomosci były słuchaczom przekazywane. Jeśli zaś ktoś
                    uważnie czyta to dostrzeże wpływy Wronskiego i u Zawadzkiego i u humanisty
                    Weresa a nawet u Arroyo...Czemu nie ma się co dziwić, bo nasi - dziś "wielcy"
                    siedzieli w jednym kociołku towarzystwa astrologicznego czy jak to się tam
                    zwało,(nie tylko oczywiście astrolodzy)i był taki czas, ze "byli jednością" a
                    potem to wszystko - jak zwykle między naszymi rodakami - zaczęło się różnić i
                    dzielić. Ale jeszcze raz powtarzam - warto czytać, może komuś się rozjaśni co
                    nieco podczas tej lektury, bo właściwie na polskim rynku nie ma dobrych
                    publikacji tej klasy.
                  • anahella Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 09.01.07, 18:10
                    Moj sceptycyzm wynika z niskiego poziomu edytorskiego i wysokiej ceny. Jezeli
                    ksiazka jest droga, to powinna byc tez super przygotowana. Twarda oprawa i fakt,
                    ze ktos ma jeszcze po Wronskim prawa autorskie nie tlumaczy tej ceny. Nawalila
                    polska redakcja.
                    • janina62 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 09.01.07, 21:15
                      nie oceniam wydawnictwa jako wydawca; jestem czytelnikiem więc interesuje mnie
                      tematyka w/w pozycji podana w sposób przystępny; specyfika słownictwa typowego
                      dla dziedziny jaką jest astrologia nie sprawia najmniejszej trudności ale tylko
                      w przypadku średniej chociaż znajomości zagadnienia;
                      fakt- równiez dopatrzyłam sie kilku błędów edytorskich; dla kogoś wchodzacego w
                      te sprawy moga one stanowić powód do niejasności; można było tego uniknąć...ale
                      nie moja już w tym głowa;Nina
                      • potrek Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 02.02.07, 23:41
                        Czytam 3 tom Wrońskiego i naprawdę polecam. Mam dość sporo literatury astro
                        ale kwadranty, opis osi domów przeciwległych, opis domów na krzyżu oraz opis
                        domów zgodnie z żywiołami naprawdę bardzo ciekawy. Naprawdę bardzo dobra
                        pozycja ( tom 3) uważam warta tej ceny. Z przesyłką do pracy zapłaciłem 60 zł
                        50 gr. Wątpię czy tyle informacji zdobył bym na kursie w cenie 60zł. Gorąco
                        polecam początkującym a także tym bardzo zaawansowanym, gdyż mogą się zdziwić
                        że coś nieco mogą się jednak nowego dowiedzieć.
                        Pozdrawiam potrek
                        • antares22 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 03.02.07, 23:16
                          Przepraszam Was wszystkich, jeśli ktoś poczuje się urażony... Ale wiadomości
                          zawarte w tych tomikach nie są niczym nowym, to są przecież podstawowe
                          wiadomości! Jak bez tego można efektywnie pracować? Rozumiem, że dla wielu osób
                          są - niestety - nowe, i polecam każdemu zaczynającemu swą przygodę z
                          astrologią, ale bez przesady Potrku - ci "wielcy i znani" mają to w małym
                          palcu, bo to są wiadomości, które były w obiegu, kiedy oni się uczyli. Prawda,
                          że przekazywane na wykładach, były wewnętrzne skrypty itp - bo nie wydawano
                          prawie żadnych książek o tematyce astrologicznej, a jeśli to jakieś
                          badziewiaste, w stylu Malinowskiej albo o tematyce bardziej ogólnej. Dziś zaś
                          wśród zalewu bezwartościowych pozycji traktujących o astrologii i innych
                          dziedzinach trafiają się perełki. Ta jest jedną z nich. Może nareszcie
                          niektórzy zaczną poważniej traktować temat smile
                          • janina62 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 03.02.07, 23:53
                            ja wiem...dla wielu nie ma to zadnego znaczenia ale dla mnie ma wielkie; nareszcie mamy /po prosu/ pieknie wydaną ksiażkę o astrologii; godna pochwały okładka i takiż sam papier...astrologii nalezy sie to od nas; wyszlismy z podziemia broszur i powielaczy; wiedza usystematyzowana w zbiory stanowiące zamknięta całośc; no ludzie...przeciez to święto dla nas;mam nieskrywaną przyjemnosc sięgać do tych ksiazek; zalezy mi na tym aby prace Wrońskiego były wydane w Polsce w całości;pozdroNina
                            • potrek Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 04.02.07, 03:10
                              Witam Antares )
                              Ponieważ jestem astrologicznym samoukiem i nie miałem dostępu do skryptów z
                              warsztatów to dla mnie to pozycja b.wartościowa , ponieważ uwazam że ci wielcy
                              nie zawsze chcą się dzielić swoim doświadczeniem. Doświadczenie to też
                              pieniądz. Reasumując tom 3 polecam.
                              Pozdrawiam potrek.

• jerry.uk Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 04.02.07, 04:51
                                Potrek, podaj chociaż jeden powód dla którego "wielcy" nie mieliby chcieć
                                dzielić się swoim doświadczeniem?
                                Czy mieliby zabrać swoje doświadczenie do grobu?
                                Pozdrawiam wszystkich nie-śpiących o tej porze i czuwających wink
                                • potrek Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 04.02.07, 09:10
                                  Potrek, podaj chociaż jeden powód dla którego "wielcy" nie mieliby chcieć
                                  dzielić się swoim doświadczeniem?
                                  Czy mieliby zabrać swoje doświadczenie do grobu?

Wiedza, informacje czyli domena Merkurego była zawsze zwłaszcza w dawnych a
                                  także w dzisiejszych czasach rzeczą bezcenną. Każdy artysta bez względu na
                                  zawód, nie pokazuje swym uczniom
                                  Całej swej dupy. Przepraszam że tak mocno to określiłem. Ale patrząc z
                                  prespektywy zawodu który wykonuje (fryzjer) i mając okazję znać tych
                                  najlepszych ( nie mówię o sobie) zauważyłem że pewne kruczki zabieraja niestety
                                  do grobu. Dobrym przykładem jest tu też Wroński i jego cykl 12 tomów
                                  astrologii. Może nie zabrał swej wiedzy do grobu, ale podzielił się nią poza
                                  bliskimi uczniami dopiero po swojej śmierci z resztą astrologów. Jego uczniem i
                                  bliskim przyjacielem był Liwin, którego uwielbiam czytać ale czy jego pozycje
                                  są dostępne poza Internetem ? To jest Jerry jeden z przykładów? Zajmujesz się
                                  astrologia biznesową i czy zawsze dzielisz się ze wszystkimi informacją że
                                  akcje tej jedynej spółki pójdą do górę- Koziorożec a inne spadną na łeb-Baran
                                  na szyję- Byk ? Astrologia przynajmniej w byłym bloku socjalistycznym jest
                                  zawodem mało lukratywnym . Reasumując śmietanę spijają najbardziej znani, gdyż
                                  oni znają te kruczki by z tego wyżyć. Ale czy to jest śmietana? Raczej nie,
                                  patrząc z prespektywy Polski 2007 roku sad
                                  Pozdrawiam Piotr
                                  PS.
                                  Mam nadzieję że jak będziesz w Łodzi to wpadniesz do mnie na przepyszną kawę do
                                  salonu.
                                  WWW.piotralexander.com

• antares22 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 04.02.07, 11:35
                                    Brawo Potrek! Tak właśnie jest. Od kilkunastu lat ciągle ktoś coś pisze i
                                    wydaje, ale są to albo wiadomości powielane - jeden od drugiego niemiłosiernie
                                    zrzyna - albo takie, no... bezwartościowe, nie wnoszące nic konkretnego,
                                    głębszego. A na wykładach jest to samo. I tu biję się w bufet: to prawda, ze ja
                                    miałam możliwość poznać to, co jest u Wronskiego, więc dla mnie nowością to nie
                                    jest, ale też prawda, że że moja psorka wszystkich tajemnic swojego żadnych
                                    oporów... a i inni robią dokładnie tak samo. Hm... ja też... nie jestem lepsza.
                                    • antares22 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 04.02.07, 11:43
                                      Wyżarło mi tekst; miało być, że: moja psorka wszystkich tajemnic swojego
                                      warsztatu nie ujawnia, choć deklaruje, że nie ma przed tym żadnych oporów. Ot,
                                      przewrotność. Ale faktycznie, dużo mi przekazała, nie mogę narzekać na jakość
                                      nauki smile
                                  • jerry.uk Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 04.02.07, 14:48
                                    Zapytałem, bo osobiście nie widzę powodu żeby coś zachowywać dla siebie, jeśli
                                    ma się wiedzę. Pytałeś czy dzielę się informacjami - piszę bloga i notatki robię
                                    tam codziennie. Może głównym powodem, który ogranicza przekazywanie wiedzy i
                                    informacji jest czas, którego potrzeba na ujęcie tego wszystkiego?
                                    Jeśli chodzi o zaproszenie na kawę, to chętnie. Pod koniec lutego przyjeżdżam do
                                    Łodzi na dwa tygodnie i chętnie spotkam się z astrologami w rodzinnym mieście.
                                    Pozdrawiam.
                                    • potrek Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 04.02.07, 16:25
                                      Zapraszam ciebie Jerry nie tylko do mojego miejsca pracy, ale także do domu na
                                      dobrą kawę.
                                      Pozdrawiam serdecznie potrek i czekam na odwiedziny.
                                      • rigel79 Re: 3tom Astrologii Wrońskiego 14.02.07, 15:56
                                        Kupiłem dziś właśnie III tom Wrońskiego i jestem na razie usatysfakcjonowany.
                                        Na tyle, żeby go komuś polecić.

A swoją drogą: jeżeli stać nas na biżuterię, albo ciuchy, której faktyczna cena
                                        bywa o kilkadziesiąt, kilkaset (!) złotych zawyżana wobec faktycznej wartości,
                                        to myślę, że wielkim grzechem nie będzie przepłacenie tych kilkunastu zł.
                                        Proszę spojrzeć choćby na te wystawy sklepowe obcinające ceny o 20, 30, czasem
                                        50%, i nie chodzi tylko o rzeczy sezonowe. Moim zdaniem 50 zł byłoby uczciwszą
                                        ceną, zamiast tych 64 ( bardziej traktuję to kwestię symbolicznie, niż
                                        marketingowo ), ale trudno.
                                        Prywatnie nie robię wielkich zakupów ww. "dóbr" smile

Inna sprawa że nie każdego stać na ryzykowanie kwotą sześćdziesięciu paru
                                        złotych w miesiącu, znam to uczucie na własnej skórze. W tym jednak wypadku
                                        sądzę, że warto zaryzykować. Właściwa argumentacja nastąpi jednak po DOKŁADNYM
                                        przeczytaniu tej książki i stwierdzeniu, co z niej dla siebie wziąłem. Myślę,
                                        że wtedy będzie można poważniej porozmawiać, a nie od razu wybrzydzać, że złe:
                                        tłumaczenie, okładka, czcionka, cena, autor, szkoła, nurt / niepotrzebne
                                        skreślić.

Pozdrawiam i odezwę się za jakiś czas. Nie wiem jaki, bo nie czytam książek,
                                        tylko się zaczytuję wink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka