Dodaj do ulubionych

Tęsknię za krajem.

19.03.07, 12:33
Powód dla którego przesiaduję na tym czy innym forum jest łatwy dla
odgadnięcia, po prostu tęsknię za krajem.

Za ludźmi,za krajobrazem i nawet tym drobnomieszczańskim sposobem myślenia,
który juz nie irytuje, ale śmieszy swoją egzotyką.
No cóż wiem,ze wiele osób by z kraju wyjechało i wiele to robi. Jednak z
czasem człowiek nabiera dystansu do przykrych wspomnień.I tak ze mną się
stało.

W tym roku jadę do kraju w maju, w srodku maja, tak aby uniknąć turystów i
dotkliwych upałów. Które i tu nietsty, są ale dzięki wentylacji łatwiej je
przeżyć.

Co charakteryzuje nas jako naród? To lekkość, lekkosc pod wieloma względami,
w kontaktach międzyludzkich, tolerancji i wielu innych aspektach.

Czy tylko ja tesknię za krajem, czy ktoś jeszcze to robi?

Obserwuj wątek
    • kryskaedka Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 12:43
      a gdzie ty jestes rodaczko?
      • taisy Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 12:50
        kryskaedka napisała:

> a gdzie ty jestes rodaczko?
        ...
        Krysia, bez znaczenia w EU jestem:))) Ten sam szajs wszędzie.

Tak w ogole jestem z Szczecina.:))))
        Szczecin bardzo się z Polszczył.I jest bliski memu sercu.
        • magnostique Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 13:16
          zabawne, od pewnego czasu spotykam Polakow, tez na ulicy, ale tak, ze wchodzimy
          w jakies tam interakcje... Ostatnio w Austrii, w samolocie, poza tym
          komunikacja miejska, rodacy, ktorym trzeba pomoc, bo jezyk itp.

niby nic, a jednak... jestem juz dluzej za granica, moje kontakty z Polakami
          ulegly z czasem przerzedzeniu, nawet jezyk tak jakby kulal w bezposredniej
          konwersacji... A tak go uwielbiam!

czy tesknie za krajem? nie zastanawialam sie nad tym do tej pory, sadzac po
          tych wielu wielokropkach chyba tak, za czyms tesknie:). ale to poszczegolne
          rzeczy, przyjaciele, polski i kunszt jego uzywania, te wszystkie "wtedy", nawet
          telewizja byla swietna:) jesli chodzi o kraj sam w sobie, raczej nie. tu, gdzie
          jestem, zycie tez juz jest moje, takie, ze nie chcialabym sie zamieniac i to
          chyba nie zalezy tak bardzo od tego, gdzie jestem. Choc czy takie w Polsce
          byloby mozliwe?..

ciesze sie z mozliwosci tego forum, do tej pory pasywnie przygladalam sie
          Waszym dyskusjom, ale teraz...
          jakos tak blisko sie czuje:)
          pozdrawiam przeserdecznie
          no coz, temat jest jak najbardziej aktualny dla mnie
          • taisy Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 13:57
            Widzę ze rozumiesz dlaczego czytamy te forum, czy inne..:))))
            serdecznie pozdrawiam,
    • c_y_n_i_k Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 12:52
      He, he... twoja tęsknota jest niegroźna i zrozumiała. :)
      Inni znajdujący się w podbnej do twojej sytuacji prawdopodobnie również
      odczuwają to uczucie.
      Patrząc na nasz kraj mam wrażenie, że fajnie jest tu przyjechać na wakacje, na
      wycieczkę. Żyć tu z ambicjami na coś więcej niż wegetacja, to raczej mżonki, no
      chyba, że ma się zadatki na cwaniaka i oszusta lub lepiej polityka. Wtedy tak;
      można się nawet nieźle odnaleźć.
      Toteż zapraszamy, wpadnij, pozwiedzaj, powspominaj i uciekaj spowrotem. :)
      • taisy Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 17:18
        c_y_n_i_k napisał:

> He, he... twoja tęsknota jest niegroźna i zrozumiała. :)
        > Inni znajdujący się w podbnej do twojej sytuacji prawdopodobnie również
        > odczuwają to uczucie.
        > Patrząc na nasz kraj mam wrażenie, że fajnie jest tu przyjechać na wakacje,
        na
        > wycieczkę. Żyć tu z ambicjami na coś więcej niż wegetacja, to raczej mżonki,
        no
        >
        > chyba, że ma się zadatki na cwaniaka i oszusta lub lepiej polityka. Wtedy
        tak;
        > można się nawet nieźle odnaleźć.
        > Toteż zapraszamy, wpadnij, pozwiedzaj, powspominaj i uciekaj spowrotem. :)

...
        Domyslam sie jak jest w kraju. jednak na obczyznie jest obco. Po prostu obco,
        jak bys tego jezyka nie znal, a ja znam bardzo dobrze - studiowalam ten jezyk,
        na tutejszym Uniwersytecie - to zawsze bedzie ci teskno do kraju.

Choc linje lotnicze tanieja z roku na rok i mozna przyjechcac doslownie za
        grosze w ciagu 1 godziny , to i tak sie teskni.:=)

• tchekyk Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 13:05
      emigracja bez tesknoty jest jak -/tu mozna podac jakies banalne porownania:)))/

Zgadzam sie z Toba co do tesknot /chlip/ jednak, vetuje czesc cech
      charakteryzujacych nasz narod: lekkosc w kontaktach miedzyludzkich,
      tolerancji?!? -stawiam na ciezkosc i to znaczna. Moim zdaniem i doswiadczeniem
      wiekszosc swiata bije nas na glowe w tym temacie. Choc zdarzaja sie otwarci,
      serdeczni rodacy to fakt ale na pewno nie przeklada sie to na ogolna ceche
      narodowa i jest mi przykro z tego powodu.
      Mam chyba obok "slowianskiej duszy" druga poludniowa, przejawia sie to w
      umilowaniu do sjesty, upalow, cieplego morza i saczacego sie chlodnego wina:)))

Ale jednak tesknie coraz bardziej z kazdym rokiem, miesiacem, czuje ten bol a
      łagodzę go jak najczestszymi podrozami do kraju co polecam wszystkim.
      pozdrawiam
    • kryskaedka Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 13:21
      taisy, jak bys wrocial do szczecina to tesknilabys za tym miejscem gdzie teraz
      jestes i tak w kolko. ja tesknie za szwecją , niemcami, wlochami i tak dalej.
      tesknie nawet za mazurami jak siedze w wawie w pracy. potesknijmy sobie czasem
      to nic strasznego. jak ci tam zle z jakiegos innego powodu to rozumiem, wracaj
      wtedy na stare smieci. czasami wydaje mi sie ze jestem obywatelem ziemi i nie
      mam za czym tesknic no chyba ze polece na ksiezyc albo marsa;)
      • taisy Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 13:42
        kryskaedka napisała:

> taisy, jak bys wrocial do szczecina to tesknilabys za tym miejscem gdzie
        teraz
        > jestes i tak w kolko. ja tesknie za szwecją , niemcami, wlochami i tak dalej.
        > tesknie nawet za mazurami jak siedze w wawie w pracy. potesknijmy sobie
        czasem
        > to nic strasznego. jak ci tam zle z jakiegos innego powodu to rozumiem,
        wracaj
        > wtedy na stare smieci. czasami wydaje mi sie ze jestem obywatelem ziemi i nie
        > mam za czym tesknic no chyba ze polece na ksiezyc albo marsa;)

....
        Krysia , tu mi nie jest źle. Ale brak mi polskich dusz, takich szczerych
        zwyczajnych, gdzie pogadasz o wszytskim, posmiejesz się, normalnosci mi brak.
        Wierz mi Polacy to szczegolny naród w porównaniu z innymi.

Owszem, zgadzam sie wszędzie jest dobrze gdzie nas nie ma. I ja nie mogłabym
        mieszkać w kraju na stałe. Tutaj mam mój stały kąt i przede wszytskim dzieci,
        kogos bliskiego od serca.
        Ale mogłabym częsciej wpadać do kraju co jest dobre dla psychiki conie?:))).

Pozdrawiam serdecznie:))))
        • kryskaedka Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 15:03
          zgadzam sie w 100 procentach, przemieszczanie sie czeste w rozne ukochane lub
          nieznane miejsca robi cudownie dla duszy!

trzymaj sie i wpadaj jak najczesciej do nas/was:DDD
    • aniek133 Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 16:14
      Ja z tęsknoty za Polskością wróciłam. I moim marzeniem jest, zebym juz nigdy
      nie musiała wyjeżdzać z tego kraju, bo tylko tutaj czuję sie jak w domu...
      Współczuję wszystkim tęskniącym emigrantom :((
      • taisy Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 17:12
        aniek133 napisała:

> Ja z tęsknoty za Polskością wróciłam. I moim marzeniem jest, zebym juz nigdy
        > nie musiała wyjeżdzać z tego kraju, bo tylko tutaj czuję sie jak w domu...
        > Współczuję wszystkim tęskniącym emigrantom :((
        ...
        Rozumiem Cie doskonale. Ja wracam do Polski na rozne sposoby np. poprzez
        gotowanie iscie polskie. Wlasnie zabieram sie do robienia rolady jablkowej.;))))
        • etau56 Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 18:50
          Bardzo ceiekawy dla mnie temat. Z tym, ze ja naleze do tych, ktorzy mieszkaja w POlsce i sa ta cala
          polskoscia potwornie zmeczeni. Mowiac polskosc - nie mam na mysli oczywiscie ani kraju, ani ludzi,
          ani obyczajow, ani wspanialych przyjaciol, ktorych tu mam
          • tchekyk Re: Tęsknię za krajem. 19.03.07, 23:40
            Mysle, ze miejsce to tylko miejsce, wazni sa ludzie, ktorzy nas otaczaja, z
            ktorymi jestesmy, pracujemy, scieramy sie, bawimy itd.

Dzis Polakow mozna znalezc wszedzie w miejscach najmniej spodziewanych i tych
            bardzo popularnych, taki np. Londyn nazywany jest 17 polskim wojewodztwem -nasz
            jezyk uslyszysz wszedzie nawet czesciej niz angielski:)
            Sa na swiecie miejsca bardzo polskie gdzie czuje sie "prawie" jak w kraju choc
            to prawie robi roznice, na szczescie sa serdeczni rodacy -najlepsze lekarstwo
            na objawy "choroby" emigracyjnej.

Za czym tesknimy?
            Ja w kolejnosci:
            1.Ludzmi
            2.Ludzmi
            3.Ludzmi
            4.Przyroda
            5.Stare smieci
            6.Kuchnia
            7.Stare polskie sale kinowe
            wiecej grzechow nie pamietam...

pozdrawiam
          • taisy Re: Tęsknię za krajem. 20.03.07, 18:55
            Slyszalam taka opinie, ze najwiekszyn skarbem Polski sa
            sami Polacy. Czy to prawda??
            ...
            To taki delikatny komplement:))) najwiekszym skarbem Turcji są...Turcy. itepe.
            Oczywiscie ze ludzie są najwiekszym skarbem kazdego kraju.

Zawsze jest coś co ciągnie, mnie ciagnie przyroda i swojskosc ludzi. Choć ja z
            tych bardzo ostrożnych i nie otwieram się przed nieznajomymi, jednak ludzie
            maja jakieś zaufanie do mnie i lubią mi opowadać historie swojego zycia....i ja
            to KOCHAM słuchać, to jakbym czytała cudowną ksiażke przygodową. Wykorzystam
            kiedy mój talent do słuchania i opisze wszystkie podróże odbyte pociagiem na
            trasie Szczecin- Lodz, ile ludzie kiedyś sobie opowadali, gdzie tam kto myślał
            i psychologu. Wystarczyło ze wsiadł w pociąg i opowiedział tajemnice swojego
            zycia.

To co jest wartosciową cecha i już cecha przemijajacych czasów to
            człowieczeństwo wielu Polaków.Zachod jest 'odczłowieczajacy'. Ludzie stają sie
            jak cząstki maszyny w wielkim kieracie, gdzie indywidualność, odrębność /i
            potzreby człowieka / ma coraz mniej miejsca.Banalnym przkładem niech bedzie
            pokaz kolekcji i reklama Hennes i Mauritz piosenkarki Madonny. Zimne,
            sofistyczne pozbawione uczuć i ciepła odpychajaca odzież do tego Madonna z
            pejczem w ręku. Tak się kończy gwiazda.
    • mazur39 ja przestałem tęsknić! 19.03.07, 19:18
      po wielu latach spędzonych na emigracji wróciłem z dnia na dzień do Polski.
      I nie muszę już tęsknić. Męczy mnie tylko odpowiadanie: Dlaczego wróciłeś?
      I jest mi dobrze. Tam też było nieźle. Ale tutaj jest fajniej. Swojsko.
      • gagatek10 Re: ja przestałem tęsknić! 20.03.07, 02:54
        Ja wrocilam dwa tygodnie temu, jest mi strasznie ciezko bo musze sie na nowo
        odnalezc ale wiem tez ze jak sie juz odnajde to tu moge byc naprawde szczesliwa,
        tam bylo fajnie, poznalam wspanialych ludzi, niektorych juz bardzo bardzo mi
        brak ale tam nigdy nie czulam sie "u siebie" i nigdy bym sie nie poczula, a to
        jest dla mnie najcenniejsze.
      • isabelchen Re: ja przestałem tęsknić! 20.03.07, 19:41
        mazur39 napisał:

> po wielu latach spędzonych na emigracji wróciłem z dnia na dzień do Polski.
        > I nie muszę już tęsknić. Męczy mnie tylko odpowiadanie: Dlaczego wróciłeś?
        > I jest mi dobrze. Tam też było nieźle. Ale tutaj jest fajniej. Swojsko.

i co odpowiadasz w takiej sytuacji?
        • mazur39 co odpowiadam? prawdę, miłość mnie tu przywiodła, 21.03.07, 17:29
          poszedłem za głosem serca. ;-)
    • clarissa3 Re: Tęsknię za krajem. 20.03.07, 11:55
      a ja myślę że ta tęsknota to nasza polska niechęć do spojrzenia na świat z
      innej perspektywy, akceptacji innych wizji - coś co jest w naszym kraju
      popularne. To taka nasza duma która nakazuje nam twierdzić: a w Polsce to jest
      lepiej, edukacja dobra, ludzie otwarci, .. i pełni humoru - co jest wierutną
      bzdurą bo wszyscy dobrze wiemy że tak nie jest. Umysły zamknięte, edukacja zła
      i ogólne ponuractwo. Bo życie tu w ciągłych ograniczeniach. Uważaj więc na to
      bo możesz skończuć jak wielu polaków których widziałam na własne oczy - ogórki
      kiszone i kiełbasa w lodówce, na obiad schabowe i pół litra, i to gadanie jak
      to w Polsce jest lepiej a tubylcy do bani. Iluzja!!! Integruj się to ci
      przejdzie.
      • taisy Re: A z czym ja mam się integrować? 20.03.07, 12:35
        clarissa3 napisała:

> a ja myślę że ta tęsknota to nasza polska niechęć do spojrzenia na świat z
        > innej perspektywy, akceptacji innych wizji - coś co jest w naszym kraju
        > popularne. To taka nasza duma która nakazuje nam twierdzić: a w Polsce to
        jest
        > lepiej, edukacja dobra, ludzie otwarci, .. i pełni humoru - co jest wierutną
        > bzdurą bo wszyscy dobrze wiemy że tak nie jest. Umysły zamknięte, edukacja
        zła
        > i ogólne ponuractwo. Bo życie tu w ciągłych ograniczeniach. Uważaj więc na to
        > bo możesz skończuć jak wielu polaków których widziałam na własne oczy -
        ogórki
        > kiszone i kiełbasa w lodówce, na obiad schabowe i pół litra, i to gadanie jak
        > to w Polsce jest lepiej a tubylcy do bani. Iluzja!!! Integruj się to ci
        > przejdzie.
        ....

Co ja z innej planety tu przyleciałam? Jakie wielkie róznice masz tu czy tam w
        Polsce aby je integrować?

A jakich ograniczeń nie masz za granicą?Czy wiesz jaki tu jest system?
        Funkcjonujący jedynie na papierze. Wolność? Gdzie są ludzie wolni w EU, czy USA?
        Wolni ludzie mieszkaja w buszu i dolinie Amazonki.Niech ci się troche w głowie
        przejasni, ze wolnosci jako takiej nikt nie ma i nigdzie w zadnym systemie
        politycznym nie istnieje.

Skończyc jak wielu Polaków... z lodówka ze schabowymi, ogórkami i kiełbasą? No
        nie bądź smieszna. Tutaj w bogatym państwie, które od 200 lat wojny nie
        widziało jeżeli przeciętny obywatel ma w ogóle w lodowce schabowe i kiełbasę to
        juz żyje dobrze.

Nie wiem czy wiesz ale recepty na polski chleb, wyroby wedliniarskie itepe,
        doskonale sprzedaje się w USA, gdzie w niektórych stanach tylko polskie
        jedzenie sprzedają.

Poziom nauczania niski? Bzdura, przeciez w dobie Internetu poziom wyrównuje
        się. Znajac choćby 2 jezyki i jako podstawa angielski, wchodze na Internet i
        czytam, czy kupuje ksiazki potrzebne mi do studiów.Kazda szkoła dostosywowuje
        poziom nauczania do jak wiekszej rzeszy studiujących, czyli do tych
        przeciętnych. Chcesz zdobyć więcej wiedzy, musiz się sam wookól tego zakręcić.

Poza tym większosc literatury jest w j. angielskim. I tak samo korzystaja z
        literatury w tym jezyku na polskich uczelniach co i zagranicznych.

Tesknota ma swoje różne źródła i dla każdego wynika z czegos innego, widze ze
        temat dla ciebie zamknięty i niezrozumiały.

• clarissa3 Re: A z czym ja mam się integrować? 20.03.07, 12:41
          Zapomniałam dodać: ..i napastliwi!
          • taisy Re: Nie mozna wszystkiego widziec 20.03.07, 13:00
            clarissa3 napisała:

> Zapomniałam dodać: ..i napastliwi!
            ....
            W bialych i czarnych kolorach.
            Owszem sa i napastliwi i ja takich tez znam, ale znam wielu bardzo milych i
            pokornych ludzi.Takich nie wolno pomijac,:=)
    • camel_3d serio? 20.03.07, 13:05
      to pomysl o LPR, PiS ´to ci przejdzie.
      Nie wiem gdzie jestes, ale ja nie tesknie.
      Za rodzina tak, mam sporo fajnych wspomniej z mojego rodzinnego miasta, z
      czasow studneckich itp. Ale nie chcialbym mieszkac w Polsce.
      • facettt Ci w Berlinie nie tesknia. 20.03.07, 15:03
        gdyz sa piec minut od Polski i moga w byc w kraju w kazdy weekend.

Ci , co sa dalej - tesknia.

I jedno i drugie jest normalne.
        • camel_3d Re: Ci w Berlinie nie tesknia. 20.03.07, 16:37
          a ci z innych stolic europejskich nie?
          samoloty lataja. :)

a to moj weekend wPolsce

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=59293924

chyba bym sie zalamal gdybym mial co weekend do Polski jezdzic:)))
          • facettt Re: Ci w Berlinie nie tesknia. 20.03.07, 16:45
            camel_3d napisał:

> a ci z innych stolic europejskich nie?
            > samoloty lataja. :)

- to mniejszosc. wiekszosc nie ma lotniska pod bokiem, ani tu, ani w kraju :)

>> a to moj weekend w Polsce
            > chyba bym sie zalamal gdybym mial co weekend do Polski jezdzic:)))

nie liczy sie, ze nie jezdzisz.
            liczy sie, ze teoretycznie, gdy zapragniesz, to praktycznie w kazdy weekend
            mozesz.

Nie jestes maly chlopczyk i powinienes wiedziec,
            ze TESKNOTA powstaje wskutek pragnienia, ktorego NIE MOZNA spelnic.
      • taisy Re: W Polsce jedza zle. 20.03.07, 18:34
        W Polsce jezdza bardzo zle.
        W Szczecinie mieszkałam przy skrzyzowaniu ulic. W tygodniu było około 7-8
        wypadków drogowych. Wytłumacz mi dlaczego?
        Kiedyś z rozmową z mama, mama mówi:"no my mamy już 178 ofiarę smiertelną..." A
        ja się pytam:" W przeciągu roku?" "Nie dzis jedynie w ten weekend..."

To tutaj masz tyle ofiar rocznie.
    • tygrysek27 Re: Tęsknię za krajem. 20.03.07, 19:45
      niedługo mam lecieć do Polski w sprawach urzędowych
      jak o tym pomyslę to płakac mi się chce
      jak czytam wiadomości to jest mi smutno

nie, zdecydowanie nie tęsknię
      wolę tą dziwną Flandrię
      • hholy Re: Tęsknię za krajem. 20.03.07, 23:00
        ja tez tesknie...
        ale na Wielkanoc pojade,a we wrzesniu juz zostaje na zawsze...
        nie wyobrazam sobie,zebym miala zostac TU na zawsze
        ja nie moge bez multikina co piatek i kinepolis w niedziele...
        bez biegania nad Warta i spacerow po starym...
    • yesamin Re: Tęsknię za krajem. 21.03.07, 17:44
      Taisy, czyś ty z byka spadła?... Jaka tu tolerancja?.. Jaka tu lekkość?.. Toż
      Polska to wysoce ciężkostrawna potrawa powodująca liczne nadęcia, wzdęcia,
      zadęcia, miażdzycę i zwapnienie mózgu! Polska powoduje śmierć wczesniejszą o co
      najmniej kilka lat, niżby natura żyć nam pozwalała!...
      • taisy Re: A ja ci powiem krótko. 21.03.07, 21:35
        yesamin napisała:

> Taisy, czyś ty z byka spadła?... Jaka tu tolerancja?.. Jaka tu lekkość?.. Toż
        > Polska to wysoce ciężkostrawna potrawa powodująca liczne nadęcia, wzdęcia,
        > zadęcia, miażdzycę i zwapnienie mózgu! Polska powoduje śmierć wczesniejszą o
        co
        >
        > najmniej kilka lat, niżby natura żyć nam pozwalała!...
        ...
        Wcale nie..:))))
        • ala.l Re: A ja ci powiem krótko. 21.03.07, 21:39
          a u mnie jest tak,
          ze tesknote zaglusza strach i obawa o to ,czy moglabym znowu nauczyc sie zyc w
          tym kraju..

• taisy Re: A ja ci powiem krótko. 21.03.07, 21:47
            ala.l napisała:

> a u mnie jest tak,
            > ze tesknote zaglusza strach i obawa o to ,czy moglabym znowu nauczyc sie zyc w
            > tym kraju..
            >
            ....
            Ja jestem w dokładnie w takiej samej sytuacji:)))) Dokładnie mam takie same
            mysli i odczucia.
            Ale ja lubie być tu i tam i ówdzie. To co mnie zatrzymało w jednym miejscu na
            dłużej, to jedynie moje dzieci, ich studia i fakt, ze jestem im jeszcze bardzo
            potrzebna. A tak poza tym to mam dusze globtrotera.>)))
          • kryskaedka Re: A ja ci powiem krótko. 21.03.07, 21:55
            tu sie da tylko na wakacje przyjezdzac! moje dwie siostry wyszly za niemcow i
            jedna to planuje powrot od zawsze ..tylko że : nie ma tu (W POLSCE) dobrej
            pracy, slabe zarobki, brudno,bidnie itd. ale jakos my mieszkamy w odnowionym
            domu, mamy dobra prace, niczego nam nie braknie:DD
            • ala.l Re: A ja ci powiem krótko. 21.03.07, 22:12
              kryskaedka napisała:

> tu sie da tylko na wakacje przyjezdzac! moje dwie siostry wyszly za niemcow i
              > jedna to planuje powrot od zawsze ..tylko że : nie ma tu (W POLSCE) dobrej
              > pracy, slabe zarobki, brudno,bidnie itd. ale jakos my mieszkamy w odnowionym
              > domu, mamy dobra prace, niczego nam nie braknie:DD

no przecie Paco dobrze zarabia:)))

tu nie chodzi o porządek na ulicach i nie rozchodzi sie rowniez o budynki..
              tu sie rozchodzi o ludzi i ich mentalnosci..

• taisy Re: A ja ci powiem krótko. 21.03.07, 22:47
                tu nie chodzi o porządek na ulicach i nie rozchodzi sie rowniez o budynki..
                tu sie rozchodzi o ludzi i ich mentalnosci..

....
                Nie wiem ale wydaje mi sie ze tych z mentalnosica 'niemilych' jakoś unikam. Nie
                chce ich specjalnie znac.
              • kryskaedka Re: A ja ci powiem krótko. 23.03.07, 13:04
                ale Alu, przyjaciele to chyba wszedzie są tacy sami (może sie mylę jednak) lecz
                masz racje co do otwartości danej narodowosci, Usmiechy na twarzach hamburskich
                sasiadów przemowily do mnie jednoznacznie: polacy to maruderzy (ogólnie
                oczywiście)
    • lola_32 Re: Tęsknię za krajem. 22.03.07, 20:17
      A ja nie, wszedzie pelno "naszych" ...
      • anksis Re: Tęsknię za krajem. 23.03.07, 02:18
        Tez nie tesknie, wcale.Moze nieco za kuchnia polska, ale przyzwyczailem sie do
        norweskiego jedzenia.
    • allspice Re: Tęsknię za krajem. 23.03.07, 11:06
      Proste. Trzeba powrócić:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka