Dodaj do ulubionych

wizerunek sprawcy brutalnego przestepstwa

10.04.08, 00:36
Osobiście zbulwersowany jestem sprawą K.Olewnika.
A widząc jego oprawców, ciężko powstrzymywać ludzki odruch odwetu.
Ale jeśli nie wprost to może inaczej.....

Powstaje baza z wizerunkami sprawców brutalnych przestępstw
( usiłowanie zabójstwa, zabójstwo, przestępstwa seksualne, pedofilia i in).
Oczywiście tylko takich, na które upublicznienie wyraził zgodę sąd.
Wszyscy MAMY PRAWO WIEDZIEĆ, GDZIE i WOKÓŁ KOGO ŻYJEMY !!!

Administrator bazy zwraca się z prośbą o przesyłanie na adres mailowy,
internetowego dziennika ebos.pl ( www.ebos.pl ), zdjęć z opisem sprawcy i podstawy skazania.
Po weryfikacji podstawy prawnej publikacji wizerunku sprawcy/skazanego,
zdjęcie wraz z opisem zostanie dodane do ogólnie dostępnej bazy.

Apel kierowany jest w pierwszej kolejności do ofiar przestępstw, ich rodzin,
ludzi wrażliwych oraz internautów, którzy dla celów wyższych/ społecznych,
z głębokich zasobów sieci, potrafią wydobyć wiele cennych i pożytecznych informacji.
Obserwuj wątek
    • irma223 Nie tędy droga. 10.04.08, 00:42
      Nie tędy droga.

Łatwo kogoś oskarżyć niesłusznie, potem może dojść do samosądów.

Tak już zresztą było w Anglii, gdzie dokonano samosądu na człowieku,
      który był chyba podobny do jednego z karanych pedofilów.

Ale ktoś się powinien wziąć w końcu za tę niesprawną a wszechwładną
      machinę "państwa w państwie", czyli policję i prokuraturę i wymyślić
      skuteczny (i apolityczny!) sposób kontroli sprawności ich działania.
      • ebos.pl Re: Nie tędy droga. 10.04.08, 00:54
        Rozmawiałem kiedyś z pracownikiem sądu...
        Sędziowie orzekający w sprawach np. pedofilii, mają świadomość,
        że sprawcy takich przestępstw, prędzej czy później powracają do przestępstwa tej samej kategorii.
        Taki człowiek, to szczególnie szkodliwa osoba dla społeczeństwa, dla dzieci.
        Często w mediach mowa była o sprawach, w których oskarżeni czy osądzeni, to ludzie, którzy już mają coś na sumieniu. Myślę głównie o przestępstwach na tle seksualnym.
        Czytałem również "dosieur" katów K.Olewnika.
        Poczytaj i oceń sama, czy nie warto było już wcześniej coś "więcej" wiedzieć na temat przynajmniej niektórych z nich ?

Portret skazanych
        • irma223 Re: Nie tędy droga. 10.04.08, 01:04
          ebos.pl napisał:

> Czytałem również "dosieur" katów K.Olewnika.
          > Poczytaj i oceń sama, czy nie warto było już wcześniej
          > coś "więcej" wiedzieć na temat przynajmniej niektórych z nich ?

Przestępcy - jak przestępcy.

Pytanie, dlaczego policjanci ich chronili?

Albo inaczej: dlaczego policjanci nie robili tego, co powinni?

Gdyby policja i prokuratura robiła to, co do niej należy, nie
          doszłoby do tragedii.
          • ebos.pl Re: Nie tędy droga. 10.04.08, 01:13
            ale koleżanka uparta ;-) i uczepiła się aparatu państwowego.
            .... rzeczywiście fakt bezsprzeczny, że działania tego aparatu były dość
            zastanawiające, by nie powiedzieć, podejrzane.

Nie mniej, poza aparatem, istnieje jeszcze społeczeństwo, które może i ma prawo,
            zorganizować się i "uzbroić" przed podobnymi zwyrodnialcami, żyjącymi wśród nas.
            A to "uzbrojenie" to też poprzez profilaktykę, np. info, jak wygląda lub jak się
            nazywa, naprawdę szkodliwy osobnik, który prędzej czy później na wolność wyjdzie.
            I niech sobie taki osobnik żyje pośród społeczeństwa, jeśli się zresocjalizuje,
            ale niech to społeczeństwo ma na niego przysłowiowe, oko.
            • ebos.pl Re: Nie tędy droga. 10.04.08, 21:28
              wracając do małej polemiki, to koleżance podrzucam krótką historię
              pewnego szkodnika społecznego, który kolejny raz skrzywdził drugiego
              człowieka; człowieka najbardziej wrażliwego - dziecko.
              ebos.pl/index.php?act=wiadomosci&id=20
              I gdybyśmy więcej wiedzieli o takich osobach, przynajmniej, że są gdzieś w pobliżu, to można by przedsięwziąć jakieś profilaktyczne kroki.
              • wanda43 Re: Nie tędy droga. 10.04.08, 21:39
                ty szykasz sprawcow wsrod zwyklych ludzi,tych szuka policja i prokuratura. Ty
                szukaj przestepcow wsrod mundurowych i tych, co powinni stas na strazy prawa, bo
                to oni sa bezkarni.
                • ebos.pl Re: Nie tędy droga. 10.04.08, 21:52
                  ja nie szukam przestępców wśród zwykłych ludzi. ich najczęściej znajduje
                  policja, ogólnie organy ścigania.ja mówię tu o tym abyśmy wiedzieli kogo mamy
                  obok siebie.
                  I nie myślę o tym aby napiętnować "zwykłych" drobnych przestępców.
                  Oni mają szansę na rzeczywistą resocjalizację.
                  Mowa jest o tych, którzy są szczególnie szkodliwi dla społeczeństwa lub
                  przynajmniej ponownie, potencjalnie mogą być niebezpieczni.
                  Wando43... poczytaj proszę statystyki, poczytaj, posłuchaj historii ludzi
                  poszkodowanych lub ich rodzin. Często sprawcami takich przestępstw jak np.
                  pedofilia, to sąsiad, znajomy itp. I najczęściej taki delikwent ma już coś na
                  sumieniu sprzed lat.
                  Warto wiedzieć z kim i gdzie mieszkamy, my i nasze dzieci.
                  • wanda43 Re: Nie tędy droga. 10.04.08, 22:04
                    ty mnie nie pouczaj, ja od 8 lat obserwuje sprawe "wyprodukowana" przez policje
                    i prokurature zoliborska. Sprawe, gdzie niewinni ludzie sa sadzeni na
                    pofalszowanych przez policje i prokurature papierach. Znam i sledze takie
                    wlasnie statystyki. Jest ich wiele. Bardzo wiele niewinnych ludzi wpakowanych do
                    aresztow i pozniej wiele lat gnebionych przez sąd. Czasem lepiej zdechnac jak
                    zwierze, niz przechodzic takie upodlenie.
                    • 1normalnyczlowiek Nie kłam ... nie tędy droga! 10.04.08, 22:12
                      wanda43 napisała: ty mnie nie pouczaj, ja od 8 lat obserwuje sprawe
                      "wyprodukowana" przez policje i prokurature zoliborska. Sprawe, gdzie niewinni
                      ludzie sa sadzeni na pofalszowanych przez policje i prokurature papierach.

---> Twoje zdanie w wielu innych sprawach zaprzecza temu co piszesz teraz. Podaj
                      linki do tej sprawy - przecież nie jesteś w tej sprawie sędzią, śledczym lub
                      adwokatem, ani ławnikiem! :)
                      • wanda43 Re: Nie kłam ... nie tędy droga! 11.04.08, 06:56
                        tu masz link. Na koncu jest o Marcinie.
                        rozmowywtoku.onet.pl/1205628,54,archiwum.html
                  • 1normalnyczlowiek Popatrz jak ci sami bronią przestępców :))) 10.04.08, 22:07
                    ebos.pl napisał:
                    ja nie szukam przestępców wśród zwykłych ludzi. ich najczęściej znajduje
                    policja, ogólnie organy ścigania.ja mówię tu o tym abyśmy wiedzieli kogo mamy
                    obok siebie.

---> Ci sami, którzy stoją po stronie złodziei, bandytów, ci co kryją afery
                    próbując kierować na inne tory, boją się, że wizerunki skazanych poznają uczciwi
                    ludzie, potencjalni sąsiedzi.
                    Publikacje wizerunków przestępców złodziei - także małolatów bandytów i
                    kieszonkowców - powinny być zamieszczane na regionalnych stronach urzędów miast
                    i gmin ... i to bezterminowo!
                    • ebos.pl Re: Popatrz jak ci sami bronią przestępców :))) 11.04.08, 18:31
                      "1normalnyczlowiek" widzę jesteś radykalny :-)
                      Ale masz rację; wielu obawia się upublicznienia ich persony.
                      Oczywiście są i tacy na których nie zrobiłoby żadnego wrażenia,to
                      że sąsiedzi znają ich grzeszki.
                      • 1normalnyczlowiek Re: Popatrz jak ci sami bronią przestępców :))) 11.04.08, 23:02
                        ebos.pl napisał: Oczywiście są i tacy na których nie zrobiłoby żadnego
                        wrażenia,to że sąsiedzi znają ich grzeszki.

---> Zauważ jak szybko bandyci potrafią otrzymać z sądu dane swoich ofiar a jak
                        trudno jest dostać ich dane - a nawet jak się otrzyma i zrobi się z nich użytek,
                        to od razu bandyci dostają status pokrzywdzonych ...
                        • ebos.pl Re: Popatrz jak ci sami bronią przestępców :))) 12.04.08, 13:59
                          Rzeczywiście, jest BARDZO zastanawiające jakie to proste.
                          Sam doświadczyłem sytuacji, kiedy wezwałem policję do zdarzenia, a już
                          dwa dni później sprawca wiedział kto dzwonił i wzywał policję do interwencji.

A tak troszkę z prądem Twojego radykalizmu, poczytaj:
                          ebos.pl/index.php?act=pasek&id=89
                          Takie rzeczy chyba nie realne w naszej części świata :-)
                          • ostry2000 Re: Popatrz jak ci sami bronią przestępców :))) 15.04.08, 19:14
                            he he he...
                            nieźle sobie poczynają w tym RPA ;-)
                            oczywiście to rozwiązanie nie na Europę.
                            ale z tymi facjatami "chwastów" chodzących i żyjących obok
                            nas to dobry temat!
                            W Stanach takie bazy chodzą....
                            Widziałem nawet bazę aktualnie odsiadujących wyroki w stanowym "pierdlu"
                • ebos.pl Re: Nie tędy droga. 13.04.08, 19:34
                  wanda43 napisała:

> ty szykasz sprawcow wsrod zwyklych ludzi,tych szuka policja i prokuratura. Ty szukaj przestepcow wsrod mundurowych i tych, co powinni stas na strazy prawa, bo to oni sa bezkarni.<

Ciekawi mnie wanda43, co powiesz na taką historię (poniżej link).
                  Chcesz tropić policję, prokuraturę, sądy, a poczytaj ile krzywdy potrafi sprawić tak zwany przez Ciebie, przysłowiowy "zwykły" człowiek. Dla takich, proponowałbym, poza upublicznieniem ich wizerunków, powrót do średniowiecznych zasad karania!!!
                  To przecież zwierzyna nie ludzie.

www.dziennik.pl/wydarzenia/article152980/Matka_sprzedawala_coreczke_pedofilom.html
                  • ebos.pl Re: Nie tędy droga. 13.04.08, 19:37
                    ach .... zapomniałem.
                    poczytaj i pomyśl... gdyby wcześniej wiedzieć z kim masz do czynienia,
                    podobne historie mogłyby się zdarzać przynajmniej rzadziej.

ebos.pl/index.php?act=wiadomosci&id=20
                    • ostry2000 Re: Nie tędy droga. 15.04.08, 19:54
                      ebos.pl napisał:

> ach .... zapomniałem.
                      > poczytaj i pomyśl... gdyby wcześniej wiedzieć z kim masz do czynienia,
                      > podobne historie mogłyby się zdarzać przynajmniej rzadziej.
                      >
                      > ebos.pl/index.php?act=wiadomosci&id=20

tak tak ...
                      rzeczywiście można by wcześniej i takim gościu coś wiedzieć,
                      ale w tym wypadku, skąd ta kobicina miałaby wiedzieć o tym zboczonym dziadku.
                      wątpię, żeby czytała jakąś porządną gazetę a co dopiero wieści z netu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka