Dodaj do ulubionych

Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak

19.08.08, 20:14
Witam
Wprawdzie Odrzywół znajduje sie 6 km od Klwowa (albo odwrotnie) ale
w Klwowie potrafią wybudować boisko dwa razy taniej. Bo o ile w
Odrzywole koszt takiego boiska wyniósł przeszlo 500 tys. zł,
/zobacz link i Nr -6/
www.bip.odrzywol.akcessnet.net/index.php?idg=5&id=462&x=2&y=97
(wprawdzie jest tam kwota: Cena wybranej oferty: 485373,33 PLN
ale byly dodatkow "koszty" i wyniosło to 506 tys. zł.

Tymczasem, boisko w Klwowie (też trawiaste)
/zobacz link Nr 3/
www.bip.klwow.akcessnet.net/index.php?idg=5&id=495&x=3&y=2
O G Ł O S Z E N I E
Wójt Gminy Klwów
Informuje, że w postępowaniu przeprowadzonym
w trybie przetargu nieograniczonego na:

„Budowa boiska sportowego trawiastego w miejscowości Klwów – I etap”
Wygrała oferta firmy:
TRANSMAR
Przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe
Marek Sasin
Ul. Placowa 38 m 1
26 – 600 Radom
za cenę brutto: 216 988,21 zł

Czyli:
Nic tylko Nasze trzeba nazwać jw. ewentualnie inne propozycje!

Słwomir Gajewski - radny

Obserwuj wątek
    • baraniarz01 Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 19.08.08, 21:34
      Nie chwal dnia przed zachodem słońca.A te koszty to pierwszy etap budowy. Niech
      zakończą sie wszystkie etapy to dopiero oceniaj.A tu jeszcze pastwisko a nie
      boisko a wychwaliłeś jaki to stadion za 200 coś tyś......
      • nemne Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 19.08.08, 21:56
        baraniarz01 napisał:

> Nie chwal dnia przed zachodem słońca.A te koszty to pierwszy etap
        >budowy. Niech zakończą sie wszystkie etapy to dopiero oceniaj.A tu
        >jeszcze >pastwisko a nie boisko a wychwaliłeś jaki to stadion za
        >200 coś tyś......

Witaj <baraniorz01>
        No, cóż, z przykrością, czy tez raczej z zazdrością (jako
        mieszkaniec Gminy Odrzywół) muszę przyznać, że wg zapowiedzi Pana
        Wójta - Papisa (na Dniu Papryki w Klwowie - piękna impreza była) ma
        to być stadion z trybuną na 1000 miejsc.
        Oczywiście, zainteresuję się, jakie Pan Wójt - Papis załatwił
        dofinansowanie.
        Dla przypomnienia Szanowny Wójt Kmieciak załatwił dofinansowanie w
        20%. Reszta została sifnansowana za KREDYT.
        Pozdrawiam - Sławek
        • baraniarz01 Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 19.08.08, 22:22
          namne jeśli do mnie piszesz to nie baraniorz tylko baraniarz, kpw?. To interesuj
          się dalej. Ale mnie interesują fakty nie słowa.Pod publikę to można powiedzieć
          ,że za 200tyś zł będzie jeszcze w tym basen kryty.Ale myślałem,że jesteś już
          taki duży ,że nie dajesz wiary w to co na trybunie się ludziom sprzedaje tylko
          to co na papierze.Zresztą każdy jest zawsze dzieckiem:)i bajki lubi słuchać i
          oglądać:))). Pora na dobranoc bo już księżyc świeci, misie lubią dzieci dzieci
          lubią misie. Pa,pa:)
          • nemne Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 19.08.08, 22:46
            Szanowny <baraniarz01>
            1. Doskonale wiem, że misie lubią dzieci i odwrotnie;))
            2. Biuletyn informacji publicznej - oficjalnego UG Klwów, to
            nie "pod publikę" czy coś tam.
            3. Rzeczywiście, błędnie napisałem twoój login. Jesli tego chcesz,
            to mea culpa. Przyjmij przeprosiny.
            Pozdrawiam - Sławek
            PS.
            Nie wiem, jak Ci to napisać, ale bez urazy Ty też, błędnie napisałeś
            mój login (namne, zamiast nemne);)) (sprawdź)
            • tajnosagentos2 Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 20.08.08, 14:13
              Niestety jak widać nasza gmina staje się zaściankiem, gdzie nam
              teraz do Klwowa, Potworowa czy Rusinowa. Nasze dzieci będą nadal
              zdzierać kolana na asfaltowych boiskach, a nasze „obiekty
              sportowe”(stwierdzenie trochę na wyrost) nadal będą najdroższe w
              całym powiecie.
    • chester64 Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 20.08.08, 23:06
      Witaj <nemne>
      Jak to możliwe że u nas w Odrzywole wszystko musi być droższe(w przybliżeniu 2 razy)? Chyba ta różnica gdzieś wyparowuje. Dobrze że w Radzie Gminy znalazło się 4 radnych, którzy bronią interesów Odrzywołu. Inaczej JNP i jego klika puściliby z torbami nas wszystkich. Tak trzymajcie.
      • maniek-1 Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 21.08.08, 01:30
        Cześć wszystkim w tym temacie
        mam kilka pytań które kieruje do Sławka(nemne jak kto woli)
        pytanie
        1) Do ilu instytucji została zgłoszona przez Ciebie budowa boiska w Odrzywole?
        2)Czy wiesz gdzie ma oddział firma, która wygrała przetarg w Klwowie?
        3)Czy wiesz, że Klwów ogłosił przetarg na "Budowa chodnika w ciągu drogi
        krajowej nr 48" i czy wiesz jaka firma go wygra aż jestem ciekawy?
        4)Czy wiesz ile przetargów wygrała w Klwowie ta firma, która wygrała przetarg na
        boisko
        5)Czy sprawdziłeś w jednej setnej okoliczności jakie się w tej gminie dzieją czy
        po prostu masz jeden cel(tak jak J. Busch Binladen) Marian K.
        pozdrawiam
        maniek-1
        PS. I powiedz mi, że ktoś tu nie jest zawzięty na Mariana K. z pobudek osobistych
        • fajny-super-kielonek Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 21.08.08, 10:44
          Ciekawe pytania.To może Sławek spróbuj na nie odpowiedzieć, co?
          • nemne Proponuję też i pomnik Wilkiemu Menago 25.08.08, 20:27
            Witam
            Również w Wieniawie taki "stadion" jak w Odrzywole (dodatkowo z
            TRYBUNAMI) kosztował 300 tys. zł. Dlatego proponuję dodatkowo przed
            naszym "stadionem" postawić pomnik Wielkiemu Menago.

Oczywiście, taki pomnik zamówimy w fabryce betonu. Skoro Wielki
            Menago zamiast faktury na pewien pomnik przedstawia DWIE faktury, z
            BETONIARNI, na BETON przemysłowy B-30 i B-10 w ilosci 10,25 m sześć.
            (dziesięć)to i jemu zrobimy z BETONU, który po prostu wyleją koło
            bramy, a chętni ulepią z niego postać Wielkiego Menago. Bo jest
            oczywiste, że albo wótowie z Klwowa i Wieniawy nie znają się na
            inwestycjach, albo ... co się odwlecze, to nie uciecze;)))

Pozdrawiam - Sławek
            • maniek-1 Re: Stadion im. Marian 500 tys. Kmieciak 25.08.08, 22:55
              Cześć Sławuś
              Ty jak zwykle coś czarujesz określ się troszkę z tym stadionem w Wieniawie, a
              mianowicie za co te 300tys zł ha ha ha:)
              pozdrawiam
              maniek-1
              PS. A ja proponuję pomnik wielkiego Sławomira i wielkiego Jana po drugiej
              stronie boiska w Odrzywole tak przed UG po prawej i po lewej stronie wejścia.
              • nemne Dlaczego w Odrzywole jest przeszło 100% drożej?! 25.08.08, 23:10
                maniek-1 napisał:

> Cześć Sławuś
                > Ty jak zwykle coś czarujesz określ się troszkę z tym stadionem w
                >Wieniawie, a mianowicie za co te 300tys zł ha ha ha:)
                > pozdrawiam
                > maniek-1
                > PS. A ja proponuję pomnik wielkiego Sławomira i wielkiego Jana po
                >drugiej stronie boiska w Odrzywole tak przed UG po prawej i po
                >lewej stronie wejścia

Szanowny Mańku.
                No cóż, z ubolewaniem stwierdzam, że "nie rozumiesz", prostego
                przecież porownania. Czyli boisko Wieniawa - 300tys. (i to z
                TRYBUNAMI), następnie boisko w Klwowie za 216 tys. zł. Wybudowano
                także w Przysusze (ustalę cenę) za pewnie porównywalna cenę,
                tymczasem w ODRZYWOLE kosztowało przeszło 500tys. zł!!!!!!

Dlatego, moja tolerancja wynosi 10%, a nawet (z sympatii do Ciebie
                niech będzie to nawet 25% więcej).

Tymczasem, jest to przeszło 100% DROŻEJ

Wobec powyższego - jeśli łaska, bardzo chętnie przeczytam Twoją
                wersję "uzasadnienia" - z czego to wynika. (hehehe)

• maniek-1 Re: Dlaczego w Odrzywole jest przeszło 100% droże 26.08.08, 00:01
                  Sławku jak mogę zrozumieć Twoje porównanie np:
                  Wieniawa 300 tys zł
                  Odrzywół 500 tys zł

Ja wolę takie porównania:

Wieniawa 300 tys zł
                  dot.: Modernizacja boiska do piłki nożnej w Wieniawie-kontynuacja
                  Opis przedmiotu, wielkości i zakresu zamówienia :

Roboty budowlne zgodnie z przedmiarem robot I Specyfikacją Istotnych Warunków
                  Zamówienia:
                  - polegające na robotach wykończeniowych budynku szatni,
                  - wybodowanie studzienki chłonnej
                  - ogrodzenie boiska

Odrzywół 500 tys zł
                  Budowa boiska sportowego w Odrzywole
                  Przedmiot zamówienia obejmuje wykonanie następujących elementów:

1) Roboty ziemne w zakresie przygotowania płyty boiska.

2) Wykonanie płyty boiska.

3) Wykonanie chodników z kostki brukowej oraz schodów z bloczków betonowych wraz
                  z balustradą.

4) W zakresie małej architektury wykonanie siedzeń drewnianych na
                  prefabrykowanych żelbetowych stojakach.

5) W zakresie zieleni wykonanie trawników dywanowych.

6) Wykonanie ogrodzenia płyty boiska.

7) Zmiana trasy linii napowietrznej NN na niekolidującą z projektowanym
                  zagospodarowaniem działki nr 356/2 na boisko sportowe w miejscowości Odrzywół

Pozdrawiam
                  maniek-1
                  • nemne Re: Dlaczego w Odrzywole jest przeszło 100% droże 26.08.08, 00:45
                    Szanowny Mańku
                    Ponieważ z BIP UG Wieniawy, nie wynika ILE kosztowało, to co byłeś
                    łaskaw zamieścić, dlatego ... zobowiązuję się skierować wniosek o
                    udzielenie informacji dotyczącej CENY za to co raczyłeś napisać, a
                    także CENY za CAŁOŚĆ budowanego boiska. (to 300 tys. dotyczyło
                    CAŁOŚCI w tym i TRUBUN, a nie tylko tego co wymieniłeś).

Oczywiście, żebyś miał dodatkowe porównania - uczynię podobnie z UG
                    w Klwowie oraz UMiG Przysucha. (Odrzywół chyba sobie darujemy).

Pozdrawiam - Sławek

• lepperandrzej1 Re: Dlaczego w Odrzywole jest przeszło 100% droże 26.08.08, 10:25
                      Czyli tak na chłopski rozum patrząc na te wliczenia ktoś mógłby na
                      budowie stadionu imienia JNP przytulić sobie tak ze 300 tys.zł
                      • nemne Łubudubu, łubudubu niech nam żyje ...JNP!!! 29.08.08, 19:35
                        lepperandrzej1 napisał:

> Czyli tak na chłopski rozum patrząc na te wliczenia ktoś mógłby na
                        > budowie stadionu imienia JNP przytulić sobie tak ze 300 tys.zł

Witam
                        Jest takie przysłowie:
                        "Sami nie wiecie, co posiadacie", które odnosi się do Naszego
                        Ukochanego Gospodarza - czyli Mariana 500tys. Kmieciaka.

Na tym forum jest wiele wpisów różnych malkontentów, (do których
                        rownież (mea culpa) i ja się zaliczam), którym nie podobają się
                        wysokie koszty inwestycji.

Tymczasem,kazdy o tym wie, że wybudować boisko za NĘDZNE 216 tys. zł
                        to potrafią i w Klwowie i w Wieniawie, a nawet w Przysusze.

Tymczasem (moim skromnym zdaniem) SZTUKĄ jest wybnudować takie
                        boisko, za 500tys. zł (i to z kawałkiem), czego nie potrafią w
                        sąsiednich Gminach.

Tak samo, prawdziwą Sztuką (przez duże S - a co?!) jest wybudowanie
                        Swietlicy Wiejskiej w Kamiennej Woli za 740 tys. zł.
                        /zobacz ten link/
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=83960189
                        W związku z powyższym, jest oczywiste, że tak to tylko potrafi Nasz
                        Kochany Marian 500 tys.
                        Dlatego, za pośrednictwem tego forum zaśpiewajmy razem:

"Łubudubu, Łubudubu, niech nam żyje nasz drogi ... (braklo mi rymu,
                        ale nie o to chodzi).
                        A kto nie będzie śpiewał, to ... go zwolnią z pracy, a nawet mogą mu
                        i szkołę zamknąc w której pracuje:))
                        Pozdrawiam - Sławek
                        • maniek-1 Re: Czary mary krzykacz stary ha ha ha:) 29.08.08, 20:10
                          Witam Sławomira
                          nemne napisał:
                          "Tymczasem,kazdy o tym wie, że wybudować boisko za NĘDZNE 216 tys. zł
                          to potrafią i w Klwowie i w Wieniawie, a nawet w Przysusze.
                          Tymczasem (moim skromnym zdaniem) SZTUKĄ jest wybnudować takie
                          boisko, za 500tys. zł (i to z kawałkiem), czego nie potrafią w
                          sąsiednich Gminach.
                          Tak samo, prawdziwą Sztuką (przez duże S - a co?!) jest wybudowanie
                          Swietlicy Wiejskiej w Kamiennej Woli za 740 tys. zł."

Uważam, że szpuntować ludzi możesz wtedy kiedy udowodnisz jakiś przekręt czy to
                          na "boisku" czy na "świetlicy"

O ile dobrze się orientuję to próbowałeś nie jednokrotnie nasyłając na UG i
                          Wójta różne instytucje kontrolujące i co i gu...

Ale dalej trzęsiesz się w jednym i tym samym temacie (pomnik, boisko) a
                          przepraszam teraz doszła jeszcze świetlica

Może wytłumaczysz wszystkim na czym polega przetarg (zamówienie publiczne)
                          zamiast krzyczeć: przekręt, JNP500tys czy 10m betonu

Krzyczałeś również na temat wspólnoty i co i wielkie g... Dom Towarowy ziemia
                          odpisana i sprzedany. I bardzo dobrze bo chociaż coś ciekawego może tam
                          powstanie, ze Wspólnoty jak kradli drewno(drzewa) tak kradną i tak będzie
                          jeszcze długo jak nie powstanie zarząd.

A komu dać medal za to że Wspólnota jest rozgrabiana? ha ha ha:)

pozdrawiam
                          maniek-1

• baraniarz01 Re: Czary mary krzykacz stary ha ha ha:) 29.08.08, 21:10
                            Wybudować można za kilka milionów zł. np stadion narodowy.Także trzeba porównać
                            prace i koszty ich wykonania a nie tylko ich całkowity koszt.
                            • nemne Szkodliwa dzialalność wojta wobec Wspolnoty 29.08.08, 22:41
                              Czcigodny ,maniek-1> napisał:
                              >Uważam, że szpuntować ludzi możesz wtedy kiedy udowodnisz jakiś
                              >przekręt czy to na "boisku" czy na "świetlicy"
                              > O ile dobrze się orientuję to próbowałeś nie jednokrotnie
                              >nasyłając na UG i Wójta różne instytucje kontrolujące i co i gu...
                              > Ale dalej trzęsiesz się w jednym i tym samym temacie (pomnik,
                              >boisko) a przepraszam teraz doszła jeszcze świetlica
                              > Może wytłumaczysz wszystkim na czym polega przetarg (zamówienie
                              >publiczne) zamiast krzyczeć: przekręt, JNP500tys czy 10m betonu
                              > Krzyczałeś również na temat wspólnoty i co i wielkie g... Dom
                              >Towarowy ziemia odpisana i sprzedany. I bardzo dobrze bo chociaż
                              coś ciekawego może tam powstanie, ze Wspólnoty jak kradli drewno>
                              (drzewa) tak kradną i tak będzie
                              > jeszcze długo jak nie powstanie zarząd. A komu dać medal za to że
                              Wspólnota jest rozgrabiana? ha ha ha:)
                              >
                              > pozdrawiam
                              > maniek-1

Szanowny i Czcigodny <mańku-1>
                              1. Jak pewnie zauważyłeś, napisałem POCHWAŁĘ wobec Naszego
                              Ukochanego wójta, który wybudował boisko za 500tys. zł, a nie jak w
                              sąsiednich gminach (takie same) za marne 200-250 tys.
                              2. Jak mi wiadome, w sprawie faktury na BETON zamiast na
                              pomnik, prowadzone jest postępowanie i lepiej ... "nie wywołuj
                              wilka z lasu";))
                              3. Jak sobie przypominam, to kiedyś na forum twierdziłeś, że to
                              ja ... wziąłem łapówkę za grunt pod Domem Towarowym;))) (halo-halo)
                              4. W wyroku NSA w sprawie wspólnoty, znalazł się zapis,
                              że "działanie Wójta Gminy Odrzywół w sprawie Wspólnoty jest
                              SZKODLIWE".

W związku z powyższym:
                              NIE WYWOLUJ WILKA Z LASU;)))
                              Pozdrawiam - Sławek Gajewski
                              • nemne Co <studentas> sądzi o nadaniu imienia "stadionowi 10.09.08, 19:55
                                <nemne> napisał:
                                > Szanowny i Czcigodny <mańku-1>
                                > 1. Jak pewnie zauważyłeś, napisałem POCHWAŁĘ wobec Naszego
                                > Ukochanego wójta, który wybudował boisko za 500tys. zł, a nie jak
                                w
                                > sąsiednich gminach (takie same) za marne 200-250 tys.
                                > 2. Jak mi wiadome, w sprawie faktury na BETON zamiast na
                                > pomnik, prowadzone jest postępowanie i lepiej ... "nie wywołuj
                                > wilka z lasu";))
                                > 3. Jak sobie przypominam, to kiedyś na forum twierdziłeś, że to
                                > ja ... wziąłem łapówkę za grunt pod Domem Towarowym;))) (halo-halo)
                                > 4. W wyroku NSA w sprawie wspólnoty, znalazł się zapis,
                                > że "działanie Wójta Gminy Odrzywół w sprawie Wspólnoty jest
                                > SZKODLIWE".
                                >
                                > W związku z powyższym:
                                > NIE WYWOLUJ WILKA Z LASU;)))
                                > Pozdrawiam - Sławek Gajewski

Sznowny <studentasie>
                                Jeśli łaska, to czy jesteś przeciwnikiem, aby nazwać ten wspaniały
                                stadion im. Marian 500tys. Kmieciak?
                                Pozdrawiam - Sławek
                              • niekumaty_2 Re: Szkodliwa dzialalność wojta wobec Wspolnoty 10.09.08, 22:44
                                To w Klwowie jest już wybudowany stadion i to z trybunami?! A w którym miejscu,
                                to pojadę zobaczę jak wygląda. A w Przysusze to taka miniaturka boiska tego ze
                                sztuczną nawierzchnią ( to chyba zły przykład,)
                                • nemne Ile kosztuje w Wieniawie, Klwowie i Przysusze 10.09.08, 23:19
                                  Szanowny <niekumaty_2>
                                  1.Co do Klwowa, to przeczytaj tu sobie o tym, że ma takie boisko
                                  (tez z nturalna trawą) ma tam kosztowac 216 tys. zł. Bo na taka
                                  kwote wygrała tam przetarg firma, ktora ma to wykonać.
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=83576840&a=83576840
                                  Czyli, (nawet-gdyby) 216tys. w Klwowie do przeszlo 500 tys. w
                                  Odrzywole ... to lekka przesada.
                                  2. zapomnialeś (w końcu jestes niekumaty) dlatego przypominam, że w
                                  Wieniawie z TRYBUNAMI atkie boisko kosztowalo ok. 300 tys. Byłem na
                                  Dożynkach Powiatowych i ogładalem to boisko osobiscie. Ma TAKIE
                                  SAMO ogrodzenie, TAKIE SAME bramki i TAKĄ SAMĄ (też zieloną)
                                  trawę.
                                  3. Aby rozwiac wszelkie wątpliwości skieruję do Wójta z Klwowa,
                                  Wójta z Wieniawy oraz burmistraz z Przysuchy następujące pismo:

Sławomir
                                  Gajewski
                                  Odrzywół 10.09.2008r.
                                  26-425 Odrzywół
                                  Pl. Kilińskiego 47

Urząd Gminy
                                  w Wieniawie

Na podst. art. 61, w związku z art. 8 ust. 2 Konstytucji RP, art. 11
                                  a ustawy o samorządzie gminnym oraz art. 2 ust. 1 i art. 10 ust. 1
                                  ustawy z dnia 6 września 2001r. o dostępie do informacji publicznej
                                  (Dz. U. nr 112, poz. 1198) proszę o udzielenie następującej
                                  informacji dotyczącej wbudowanego boiska piłkarskiego znajdującego
                                  się w Wieniawie obok szkoły.
                                  W szczególności proszę o podanie:
                                  1. wymiarów i powierzchni boiska
                                  2. zakresu i kosztów robót (osobno np. koszt ogrodzenia,
                                  wykonania murawy, zasiania trawy, wybudowania trybun z ilością
                                  miejsc itp. ewentualnie dodatkowych kosztów oraz zakresu robót)
                                  3. całkowitego kosztu wybudowanego boiska piłkarskiego

Jednocześnie, na podstawie art. 14 ust. 1 powołanej ustawy,
                                  wnoszę o udostępnienie mi powyższych informacji pocztą na jeden z
                                  podanych powyżej adresów.

Z poważaniem

• niekumaty_2 Re: Ile kosztuje w Wieniawie, Klwowie i Przysusze 11.09.08, 07:13
                                    Ja jestem niekumaty, nie ukrywam tego i dlatego czy możesz "nemne" wytłumaczyć
                                    mi o co chodzi z tym, że I etap budowy boiska będzie kosztował 216 tyś zł. To
                                    będą jakieś jeszcze inne etapy i dodatkowe koszty wybudowania stadiony w Klwowie?
                                    • nemne Re: Ile kosztuje w Wieniawie, Klwowie i Przysusze 13.09.08, 15:34
                                      niekumaty_2 napisała:

> Ja jestem niekumaty, nie ukrywam tego i dlatego czy możesz "nemne"
                                      >wytłumaczyć mi o co chodzi z tym, że I etap budowy boiska będzie
                                      >kosztował 216 tyś zł. To będą jakieś jeszcze inne etapy i dodatkowe
                                      >koszty wybudowania stadiony w Klwowie?

Witaj <niekumaty_2>
                                      Podczas Dni Papryki w Klwowie, Pan wójt - Papis mówił o stadionie z
                                      TRYBUNAMI.
                                      Dlatego ten I etap, dotyczy zapewne budowy boiska.
                                      Jak sobie przypominasz (najlepiej idż na ulicę warszawską) to nasz
                                      słynny stadion wybudowany za przeszło 500tys. im. Marian 500tys.
                                      Kmiciak raczej ... "nie ma II etapu".

No chyba, że te kilka ławek wg Ciebie to "trybuny";))
                                      Pozdrawiam - Sławek.
                                      PS.
                                      Napisałem wniosek w tej sprawie do UG w Klwowie, dlatego o
                                      dodatkowych informacjach poinformuję, gdy dostanę odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka