Dodaj do ulubionych

piesek ze schroniska czy szczeniaczek?

31.12.04, 00:48
Mam prośbe o poradę do włąścicieli przygarnietych psiaków. Trzy miesiące temu
po długiej chorobie zmarła nasza ukochana suczka, i choć było nam strasznie
smutno i dalej za nią tęsknimy, dom bez psa jest tak pusty, ze postanowiliśmy
wziąć kolejnego psiaka. Tu jednak pojawia się problem - ja mieszkam juz
osobno, choć dość blisko, by codzinnie wyprowadzić psa na długi spacer.
Piesek ma tez do dyspozycji własny ogródek no i moją babcię, która utratę
Funi przeżyła najbardziej. Ze względu jednak na pracę ja i moi rodzice
spędzamy masę czasu poza domem, więc wszystkie 'dogodnosci' posiadania
szczeniaczka - sprzątanie nieczystości, 'zniszczenia';-) byłyby na głowie
babci. Nie muszę dodawać, ze jest ona osobą starszą, a to bardzo kłopotliwe
obowiazki. Zastanawiamy się więc nad przygarnięciem pieska już nieco
starszego, np. ze schroniska. napewno znalazłby u nas dobry dom. Chciałam się
jednak wcześniej zapytac kogoś, kto przygarnął takiego psiaka, czy powinniśmy
się spodziewać jakichś ewentualnych kłopotów. Czy takie psy mogą np. być
agresywne i czy da się to wcześniej przewidzieć. Jak wybrać takiego pieska? A
moze w naszej sytuacji lepiej jednak wziać szczeniaka?
Obserwuj wątek
    • solaretka Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 31.12.04, 20:41
      Moje wszystkie psy jakie miałam były ze schroniska. Były wierne i oddane
      doceniły to ,że je wziełam. Sama się przejdz i zobaczysz tebiedne oczy ,które
      potem nie będą poza Tobą widziały zycia.
      • miss_dronio DOKŁADNIE! 31.12.04, 20:44
        Zgadzam sie w 100% z Solaretką. Moje doświadczenia sa identyczne. Zresztą w
        schroniskach są też szczeniaczki:) Powodzenia i napisz nam koniecznie jakiego
        wyboru dokonałaś:))))
      • gutz Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 04.01.05, 12:43
        Ja mam znajde, ktora przygarnelam jak mial 7-8 miesiecy. Jesli sie boisz
        doroslego psa ze schroniska, to wez rocznego. Zalety: nie sika i nie gryzie +
        nie rozpacza bardzo jak sam zostanie w domu, da sie go jeszcze uksztaltowac,
        nie wymaga tyle czasu co szczeniak (z ktorym trzeba wychodzic co 2 godziny,
        scierac siki, zaslaniac meble przed pogryzieniem itp ...)
        Mozna tez wziasc starszego psa i jak bedzie agresywny to oddac ... Poza tym na
        Paluchu jest zawsze troche szczeniakow...

Cudownego pupilka!
        grazyna :)
    • carramel Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 02.01.05, 14:59
      ja tez mialam psa ze schoroniska i wkurat nie bylo z nim problemu, ale nie licz
      na to ze tak jest z kazdym psem. Czasem pies wziety ze schroniska (a zwlaszcza
      dorosly!) moze przysporzyc wiecej klopotow niz szczenie.
      • malea81 Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 02.01.05, 18:53
        Mój pies też był przygarnięty!Był z nami do 19 roku życia. Był wierny, oddany i
        kochał nas jak żaden. Musieliśmy poświęcić mu sporo czasu,ale było warto. Ja
        jestem za psem ze schroniska. Na miejscu dostaniesz odpowiednią pomoc. Doradzą
        Ci jaki pies będzie ok. Oni znają swoich podopiecznych.

Pozdrawiam
    • elli_nika Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 02.01.05, 21:44
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Dopiero teraz odnalazłam swój wątek, bo
      przypadkowo zadałam to pytanie na forum przyjmę-oddam zwierzaka no i naruszyłam
      regulamin tamtego forum. dzięki za przeniesienie wpisu tutaj Edzioszko :-)
      A co do pieska, to w tym tygodniu wybieramy się do schroniska. Oczywiście dam
      znac,jak tam psinka, jak już będzie z nami ;-)
    • dotka29 Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 02.01.05, 22:43
      W Twojej sytuacji najlepiej byloby przygarnac starszego psiaka, ktory nie wymaga
      tyle spacerkow wybiegania,nie niszczy w domu. Ja prawie dwa lata temu
      przygarnelam 8 letniego psiaka ze schroniska,to bardzo kochany madry wierny
      psiak.takie starsze psiaki obdarzone sa pewna zyciowa madroscia i smutnym
      doswiadczeniem,raczej maja nikle szanse na adopcje,wiele lat spedzaja w
      schronisku, dlatego chyba pozniej odplacaja sie sama miloscia. Naprawde warto
      adoptowac starszego psa, nie nalezy sie tego bac, bo jednak zauwazylam bedac
      wolontariuszem w schronisku, ze ludzi przeraza starszy wiek psa, i nawet jesli
      szczeniak sie dla nich nie nadaje z roznych wzgledow, to i tak wybieraja
      szczeniaka.A naprawde, wiek dodaje tlyko psu zrownowazenia, madrosci, wiem co
      mowie :)
      pozdrawiam
      Dorota z Enterkiem ;)
      • elli_nika Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 02.01.05, 22:56
        Wiesz, nie przeraża mnie wiek psa, ani to, za za chwilę np. zniedołężnieje.
        Funia bardzo chorowała (nowotwór, 2 operacje), ostatnie miesiące kroplóweczki,
        noszenie na rękach i tak dalej. Tylko ciężko jest mi przyjąć do siebie fakt, ze
        ledwo co przyjmujemy nowego domownika, a juz za chwilę trzeba będzie sie z nim
        rozstać... Chciałabym, by piesek był jak najdłużej z nami, dlatego myśleliśmy o
        takim moze 3-5 letnim. No ale pewnie Ty jako wolontariusz masz większe
        doswiadczenie. Powiec jak takim psiakiem się zajać po zawiezieniu go do domu?
        Jak do siebie przekonac, sprawić by czuł się dobrze? Będę b. wdzięczna za
        rady ;-)
        • dotka29 Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 03.01.05, 14:33
          Elli przede wszystkim zawsze mowie nie zrazac sie :) tzn tym,że nie zachowuje
          sie tak jak bysmy to sobie wyobrazali, nie zmuszac go do niczego, on sam sobie
          wszystko"pouklada" na pewno jest to dla niego szok, zmiana :) jeszcze nie wie ze
          na dobre, chociaz pewnie juz przeczuwa.Jak piszesz mialas psa wiec pewnie sporo
          wiesz :) Z jakiego miasta jestes? Moze sie zgadamy na meila :) bedzie latwiej
          :)ja jestem z Wawy.
          pozdraiwam Cie serdecznie
          • kraxa ze schroniska koniecznie 05.01.05, 10:15
            Dlatego, ze kupujac szczeniaki wspieramy ich "produkcje" przez nieodpowiednich
            do tego ludzi. Szczególnie jesli nie zalezy Ci na psie rasowym w schronisku
            znajdziesz napewno psa, z którym przypadniecie sobie do gustu. Wiek ma juz
            mniejsze znaczenie. Poza tym kupujac szczeniaka nie masz zadnej wiedzy w jakich
            warunkach byl chownay, po jakich rodzicach, czy nie doswiadczal agresji.
            Dokladnie taka sama ruletka jak w przypadku porzuconych piesków. PIES ZE
            SCHRONISKA RULEZ!!!!!
        • paluszek11 Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 06.01.05, 09:49
          Hej,
          ja tez wzięłam starszego psiaka ze schroniska (ok. 8 lat; z Palucha).
          Jest z nami już ponad rok i jest fantastyczny!
          Grzeczny, wdzięczny, a jeszcze wesoły i skory do zabawy.
          Po zabraniu go ze schorniska spędzilismy ok. tygodnia razem (urlop w pracy),
          aby się lepiej poznać, a potem już zostawał w domku.
          Mieliśmy szczęście trafiając na tak fajnego psa. W gruncie rzeczy to był
          przypadek, bo niestety w schornisku Na Paluchu nikt nie potrafił nic sensownego
          o psie powiedzieć, więc braliśmy "w ciemno". Ale warto było.
          I te oczyska patrzące w Ciebie!
          Pozdrawiam,
          Agnieszka
          ps. a tu mój psiak
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=17701730
          • dan8 Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 06.01.05, 12:20
            Jak to dobrze,ze trafil do dobrego domu,lozeczko,poduszeczka,kocyk i kochajacy
            go ludzie,pelnia szczescia dla tego slicznego stworzenia.
            • baskarek Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 06.01.05, 23:31
              jestem zdecydowanie za psem ze schroniska!!! W tak zwanym międzyczasie też
              takiego miałam. I coś Ci powiem, mam teraz inne psy, ale żaden nie jest tak
              cudny i wdzięczny jak tamten.
              Baskarek.
              • baskarek Re: piesek ze schroniska czy szczeniaczek? 06.01.05, 23:40
                baskarek napisała:

> jestem zdecydowanie za psem ze schroniska!!! W tak zwanym międzyczasie też
                > takiego miałam. I coś Ci powiem, mam teraz inne psy, ale żaden nie jest tak
                > cudny i wdzięczny jak tamten.
                > Baskarek.

Oczywiście te które teraz mam tez kocham nad życie, są super, ale nie maja tego
                czegoś, co miał mój Lucki. To jest po prostu COŚ takiego, czego nie da się
                opisać. Jak już będziesz wybierała tego psa w schronisku i jakiegoś sobie
                upatrzysz-spójrz mu bardzo głęboko w oczy i zatrzymaj spojrzenie. Ja też tak
                zrobiłam. Ta jedna chwila wystarczy Ci, żeby upewnić się, czy to jest TEN PIES,
                którego chcesz mieć! I pamietaj, że to będzie najważniejsza chwila w JEGO
                życiu, a w Twoim jedna z przyjemniejszych.
                Chyba Ci zazdroszczę tego wyboru, ja na razie nie mogę.
                Baskarek.
    • rezurekcja : piesek ze schroniska 07.01.05, 09:48
      Przestudiuj te porady.
      PIsali jes ludzie z doswiadczeniem

www.schronisko.infocomp.pl/porady.htm
      www.psitulmnie.pl/porady.php?id=12102003_1414
      forum.4lapy.info/L-forum/rozwin-440.html
      • agata.balu Re: : piesek ze schroniska 10.01.05, 18:21
        rezurekcja, ja dam jeszcze jedna radę. Jeżeli sie zdecydujesz na psa ze
        schroniska to postaraj sie nawiazać najpierw kontak z wolontariuszami tego
        schroniska. Namiary na krakowskich moge dać. Warszawskich i innych
        wolontariuszy znajdziesz na www.dogomania.pl w temaie "psy w potrzebie". Otwórz
        temat: przyjmę psa, a sypną sie propozycje :-)
        Idzie o to, ze personel schroniska naogół nie ma dobrego rozeznania wśród
        swoich podopiecznych ... ot to poprostu ich praca a ne hobby.
        Natomiast wolontariusze znaja psy doskonale i potrafia sensownie doradzić.
        Powodzenie w poszukiwaniach i trzymam kciuki za tego bezdomnego, którego
        przygarniesz :-)
        • deotyma23 Re: : piesek ze schroniska 10.01.05, 20:05
          no właśnie to samo chciałam napisać- wolontariusze najwięcej o psu powiedzą.
          Sama wzięłam ostatnio sunię ze schroniska- jest u mnie już prawie miesiąc- jest
          grzeczna i cały czas wdzieczna , tak bardzo bardzo wdzięczna że ją wzięłam, tak
          bardzo się stara żeby już na zawsze został ten domek.
          A domek zostanie i moja sunia w nim też bo jest kochana, ma cudne wierne oczki i
          duże serduszko zdolne pokochać dozgonnie.
          Polecam wziąść pieska ze schroniska- proszę dać im szansę one na to zasługują.
          Pozdrawiam
          • baskarek Re: : piesek ze schroniska 11.01.05, 00:59
            Bardzo chciałabym zobaczyć znów takie wdzięczne oczy. Czy masz możliwość dać
            fotkę na forum :Zwierzeta-Fotografie"?
            Baskarek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka