nicol-e 24.02.04, 10:50 Witam! moje pytanie dokładnie jak w tytule- nie mam pojęcia, jak zdrabniac imiona benjamin i Jonatan, a bo=iore je pod uwagę w wyborze imienia dla dziecka, choć jeszcze nie wiem, jaka będzie płeć pozdrawiam- Aureliai 24 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 24.02.04, 11:49 Bardzo ładne imiona. Nie mam pomyslu co do zdrobnień. Beniamin - niektorzy mogą zdrabniac Benek (co mi sie nie podoba wcale), może być Beni, Beniaminek. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 24.02.04, 12:23 Nicole, Jonathan - zdrobnienia to Jon, Jono. Moj synek nazywa sie sam "Tan" Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 24.02.04, 12:28 zdrobnienia przyjdą same, jak popatrzysz na dziecko mi przychodzi do głowy dla Jonatana: Jonek, Jonuś, Joneczek, Natek, Natuś, Nateczek, Natanek, Jonatek, Joni, Dżoni dla Benjamina: Ben, Beni, Benek, Beneczek, Minek, Minuś, Jaminuś J. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 24.02.04, 12:45 Hej! bardzo podoba mi się dla Beniamina- Minek- bo tak wolam na swego męża Super! Tak więc na pierwsze bedzie Natan lub Nataniel, na drugie Benjaminek- Minek albo Jonatan / jeśli to bedzie chłopczyk/. Może komuś jeszcze przyjdzie coś do głowy? pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 24.02.04, 13:51 Jonathan i Nathan to sa dwa rozne imiona (przynajmniej tu, gdzie mieszkam), dlatego nie powinno sie dziecku mieszac i wolac Go Natanek. Ja malego nazywam Jonatanek - przyzwyczailam sie i nie odczuwam problemu "dlugosci" imienia. Poniewaz Dziadkowie skojazyli sobie synka imie z odmiana jablek, wolaja na Niego "Jabluszko" - przyjemnie - humorystycznie) Odpowiedz Link Zgłoś
klarek Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 24.02.04, 17:59 "Oficjalne" zdrobnienie od Beniamina to Beniek, Benek pochodzi bodajże od Benedykta. A że ja również wybrałam dla mojego synka imię Beniamin, to na razie na brzuszek wołamy z mężem - Benio. No, chyba że się urodzi Benia Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 25.02.04, 12:48 ja nie uznaję czegoś takiego, że "oficjalne zdrobnienie" moim zdaniem to sprawa tego, kto nazywa, i tego, kogo nazywa, i jest okazją do niepohamowanej kreatywności ;o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 25.02.04, 15:34 judytak napisała: > ja nie uznaję czegoś takiego, że "oficjalne zdrobnienie" Ja tez nie hihi Moim zdaniem zdrobnienie Nati od Jonatana az sie prosi. W UK np jest czesto uzywane w formie Natty/Nattie (od Jonathan`a wlasnie) W ogole dowolnosc. A od Beniamina moze Ben, Minek (Muminek ), Minio, Misiek Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Jonatan, Beniamin- jak zdrabniać? 26.02.04, 08:49 Hej. Rzeczywiscie Jonatana można tak samo zdrabniac jak Nataniela czy Natana. My imię naszego chłopca zdrabniamy - Nati, Natuś, Natek, Natanuś. Dla Jonatana można podobnie. Zresztą zdrobnienia imion podpowie Ci serce, jak ujrzysz dziecinkę Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś