mika_1 23.11.05, 23:07 Jakie znacie? Bardzo proszę o pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazisi Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 23.11.05, 23:11 "Alienista" Carra, krwawy kryminał, ale z klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 23.11.05, 23:26 "Śniadanie u Tiffany'ego"... Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 23.11.05, 23:27 Jak się wstawia takie serduszko??? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 23.11.05, 23:30 Kopiuje się z Worda:) I wkleja. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 24.11.05, 07:22 M. Puzo - "Dziesiąta Aleja", "Ojciec chrzestny" J. Głowwacki - "Antygona w Nowym Jorku" Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 24.11.05, 07:25 Głowacki oczywiście i jeszcze J. Kosiński - "Pasja" m.in. w NY. Salinger - "Buszujący w zbożu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamara Re: Książki z akcją w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 10:54 Niania w Nowym Jorku Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 24.11.05, 13:22 Sophie Kinsella, "Shopaholic ties a knot" - ta czesc o "shopaholiczce" rozgrywa sie w NY. Choc naiwna to ksiazka (lub raczej bohaterka). "Nianie w N.Jorku" czytalam i nawet plakac mi sie chcialo miejscami przy niektorych szczegolnie "drastycznych" posunieciach rodzicow chlopczyka - glownego bohatera, ale w sumie - to tez raczej slaba powiesc. Cos z ksiazek Jane Green (ale po polsku chyba nie ma). Wszystkie w/w to ksiazki raczej dla dziewczyn (pan). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
puna Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 24.11.05, 14:48 Polecam "Trylogię nowojorską" Paul Auster, no i nowość tego samego pisarza "Szaleństwa Brooklinu" Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 24.11.05, 14:55 Tak czytam wasze propozycje i... żałość bierze. NY jakoś nie ma szczęścia do dobrych pisarzy. Moskwa, Londyn, Paryż, Petersburg... Smutny ten NiuJork. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 24.11.05, 17:53 Mary McCarthy "Grupa". Nie jest to oczywiście książka o Nowym Jorku, ale tam się akcja dzieje (chociaż nie tylko tam), nawet są podane pewne punkty topograficzne, co prawda nie wiem, czy aktualne, bo akcja powieści rozpoczyna się w roku 1933, ale już sam początek jest bardzo nowojorski :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 24.11.05, 18:23 O takie książki mi chodzi. Właśnie dostałam przesyłkę z Alienistą i zabieram się do czytania... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 25.11.05, 12:05 Aaaa no i jeszcze "Diabel ubiera sie u Prady" Lauren Weisberger... Mnie tez czasem zalosc bierze, czytajac nasze propozycje. Po prostu widocznie malo takich ksiazek czytalismy, a jeszcze mniej pamietamy (mnie czasem zamazuje sie miejsce akcji na przyklad...). Trzebaby popytac na jakims amerykanskim forum ksiazkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 25.11.05, 12:58 Oriana Fallaci "Penelopa na wojnie" Odpowiedz Link Zgłoś
r.misza Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 25.11.05, 16:05 Jak z akcją to może być opowiadanie A. Niemirskiego pt. "Brooklyn crime story" ze zbioru "Zbrodnia prawie doskonała". Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 02.12.05, 07:37 Edith Wharton - "Wiek niewinności" Newland Archer jest zaręczony z piękną i dobrze urodzoną Mary Welland - ich ślub ma połączyć dwie najbardziej wpływowe rodziny w NY. W tym czasie z Europy powraca hrabina Ellen Oleńska, która opuściła męża - bogatego polskiego hrabiego. W NY ludzie są równie konserwatywni, jak w Europie. Potępiają hrabinę.Archer jest nią zafascynowany... E. Wharton za tę powieść w 1921 r. otrzymała Nagrodę Pulitzera - wtedy po raz pierwszy przyznaną. W 1993 r. M. Scorsese nakręcił film z W.Ryder i M. Pfeiffer. Odpowiedz Link Zgłoś
byash Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 02.12.05, 19:23 "opowiadania nowojorskie" Damon Runyon Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 02.12.05, 20:36 Ksiazki Singera "Wrogowie", "Meszuge", "Cienie nad rzeka Hudson". Tej ostatniej jeszcze nie czytalam, mam zamiar w najblizszym czasie. Polecam Singera:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 03.12.05, 21:17 "Szklany klosz"? Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 04.12.05, 02:22 "Cienie w raju" Remarque'a - co prawda dzieje się w czasie II wojny, ale to w końcu nie tak dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 04.12.05, 11:21 "Biedna pani Morris"-Magdy Dygat. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Książki z akcją w Nowym Jorku 05.12.05, 18:26 Wlasnie koncze czytac ksiazke Romy Ligockiej "Tylko ja sama", w tej ksiazce tez jest zawarty jeden bardzo ciekawy watek o nowym jorku.Polecam wiec... Odpowiedz Link Zgłoś