03.03.15, 20:53
Znow na TVP KULTURA leca "Chłopi", dzis odcinek - Jarmark.

Ogladalam z prawdziwa przyjemnoscia.

Tyle lat, a film sie nie starzeje.

Jak piekny ten jarmark - chusty, zapaski, korale...

Jak arabskie targowisko.
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: suk 13.01.16, 07:13
      I znow powtarzaja....
    • jozly Re: suk 13.01.16, 21:34
      Dla mnie film jednak trąci - hmm - propagandą czasów, w których powstał. Do książki wracam co roku.
      • plater-2 Re: suk 18.01.16, 18:01
        czemu ?
        • jozly Re: suk 18.01.16, 22:29
          Czemu "trąci"? Np. Rocho przedstawiony jako nieomal rewolucjonista, wesele rodem z Cepelii, postać dziedzica, pomijanie wątków "kościelnych", religijnych i jeszcze inne. Film nie oddaje piękna powieści.
          • tt-tka Re: suk 20.01.16, 20:11
            jozly napisał:

> Czemu "trąci"? Np. Rocho przedstawiony jako nieomal rewolucjonista, wesele rode
            > m z Cepelii, postać dziedzica, pomijanie wątków "kościelnych", religijnych i je
            > szcze inne. Film nie oddaje piękna powieści.

Co pominieto z watkow koscielnych ? Nie przypominam sobie...
            Natomiast swietnie pamietam, ze omal sie nie przewrocilam po raz pierwszy ogladajac na widok Pieczki w roli proboszcza :-)
            Mnie sie film podoba. Nawet bardzo. Dwie najmocniejsze imho sceny - bitwa o las i twarz Dominikowej na chwile przed wtargnieciem wsi do jej chalupy. Swietnie zagrane.

I kilka scen w powiesci nieobecnych, a w filmie zaznaczonych - np Jozka z koszem (z lapowka rzeczowa) i wojt, ktory straznikow poszukujacych Rocha zaprasza i ugaszcza. Widac, ze nie ma ochoty, wiemy, ze Roch placzacy sie po wsi mu nie lezy, ale czujemy zarazem, ze nie ma on odwagi wylamac sie, ze presja wsi jest zbyt silna. Perelka.
            • jozly Re: suk 20.01.16, 21:24
              Nie, żebym krytykował i wybrzydzał. Aktorsko było wiele perełek, choć Pieczka niezgodny z pierwowzorem, za to Dominikowa świetna, Witek genialny. Jednak nadzór też był - pl.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_R%C3%B3g-%C5%9Awiostek

Bardzo chciałby doczekać nowej wersji, o czym tutaj była dyskusja. Może trzeba zbiórkę ogólnonarodową urządzić?
              • tt-tka Re: suk 21.01.16, 16:47
                jozly napisał:

> Nie, żebym krytykował i wybrzydzał. Aktorsko było wiele perełek, choć Pieczka niezgodny z pierwowzorem, za to Dominikowa świetna, Witek genialny. Jednak nadzór też był -

Zawsze jest :-), jak nie ideologiczny, to rynkowy

> Bardzo chciałby doczekać nowej wersji, o czym tutaj była dyskusja. Może trzeba
                > zbiórkę ogólnonarodową urządzić?

Balabym sie... choc jesli powstanie, obejrze na pewno. Ale mam uraz po Trylogii, w starszych czesciach bylo aktorstwo, a w nowej glownie efekty komputerowe. Nie chce, zeby mi "Chlopow" spaskudzono :-(
                • plater-2 Re: suk 21.01.16, 17:28
                  Ta scena, jak Hanka wygania Jagne z domu... Jak jakas kaplanka ogniska sie jawi...
                  • dziunia35 Re: suk 21.01.16, 17:46
                    Mnie zawsze telepie,gdy Jaguś ze zdziwieniem i obrazą pyta Hankę:"A com ci to winna?"...Oj,aż ciśnienie wzrasta:)
                    • tt-tka Re: suk 21.01.16, 19:04
                      Dla mnie swietne sa wszystkie sceny z organiscina. Antka widze po swojemu (Gogolewski mi nie pasowal, choc to znakomity aktor), innych tez, a organisciny inaczej niz ta zagrana juz nie potrafie. Bardzo sugestywna byla.
                      • dziunia35 Re: suk 21.01.16, 22:47
                        Ale przyznajcie,że muzyka do filmu trochę drażniąca...szczególnie przy końcowych napisach.
                        • plater-2 Re: suk 24.01.16, 12:33
                          Po tym serialu zaczela sie moda na granie na drewnianych fletach enerdowskich.
                        • enesaj Re: suk 15.11.16, 22:15
                          Mnie się akurat spodobała i jakoś tak wryła w pamięć, że mogłabym zapomnieć, o czym był serial, a ta melodia tkwi mi w głowie czy też w uchu.
          • bupu Re: suk 15.11.16, 22:24
            jozly napisał:

> Czemu "trąci"? Np. Rocho przedstawiony jako nieomal rewolucjonista, wesele rode
            > m z Cepelii, postać dziedzica, pomijanie wątków "kościelnych", religijnych i je
            > szcze inne. Film nie oddaje piękna powieści.

Tym weselem kiej z Cepelii toście mnie kumie zabili. A jak ma waszym ano zdaniem wyglądać wesele chłopskie w Łowickiem, w drugiej połowie dziewiętnastego wieku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka