plater-2 03.03.15, 20:53 Znow na TVP KULTURA leca "Chłopi", dzis odcinek - Jarmark. Ogladalam z prawdziwa przyjemnoscia. Tyle lat, a film sie nie starzeje. Jak piekny ten jarmark - chusty, zapaski, korale... Jak arabskie targowisko. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jozly Re: suk 13.01.16, 21:34 Dla mnie film jednak trąci - hmm - propagandą czasów, w których powstał. Do książki wracam co roku. Odpowiedz Link
jozly Re: suk 18.01.16, 22:29 Czemu "trąci"? Np. Rocho przedstawiony jako nieomal rewolucjonista, wesele rodem z Cepelii, postać dziedzica, pomijanie wątków "kościelnych", religijnych i jeszcze inne. Film nie oddaje piękna powieści. Odpowiedz Link
tt-tka Re: suk 20.01.16, 20:11 jozly napisał: > Czemu "trąci"? Np. Rocho przedstawiony jako nieomal rewolucjonista, wesele rode > m z Cepelii, postać dziedzica, pomijanie wątków "kościelnych", religijnych i je > szcze inne. Film nie oddaje piękna powieści. Co pominieto z watkow koscielnych ? Nie przypominam sobie... Natomiast swietnie pamietam, ze omal sie nie przewrocilam po raz pierwszy ogladajac na widok Pieczki w roli proboszcza :-) Mnie sie film podoba. Nawet bardzo. Dwie najmocniejsze imho sceny - bitwa o las i twarz Dominikowej na chwile przed wtargnieciem wsi do jej chalupy. Swietnie zagrane. I kilka scen w powiesci nieobecnych, a w filmie zaznaczonych - np Jozka z koszem (z lapowka rzeczowa) i wojt, ktory straznikow poszukujacych Rocha zaprasza i ugaszcza. Widac, ze nie ma ochoty, wiemy, ze Roch placzacy sie po wsi mu nie lezy, ale czujemy zarazem, ze nie ma on odwagi wylamac sie, ze presja wsi jest zbyt silna. Perelka. Odpowiedz Link
jozly Re: suk 20.01.16, 21:24 Nie, żebym krytykował i wybrzydzał. Aktorsko było wiele perełek, choć Pieczka niezgodny z pierwowzorem, za to Dominikowa świetna, Witek genialny. Jednak nadzór też był - pl.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_R%C3%B3g-%C5%9Awiostek Bardzo chciałby doczekać nowej wersji, o czym tutaj była dyskusja. Może trzeba zbiórkę ogólnonarodową urządzić? Odpowiedz Link
tt-tka Re: suk 21.01.16, 16:47 jozly napisał: > Nie, żebym krytykował i wybrzydzał. Aktorsko było wiele perełek, choć Pieczka niezgodny z pierwowzorem, za to Dominikowa świetna, Witek genialny. Jednak nadzór też był - Zawsze jest :-), jak nie ideologiczny, to rynkowy > Bardzo chciałby doczekać nowej wersji, o czym tutaj była dyskusja. Może trzeba > zbiórkę ogólnonarodową urządzić? Balabym sie... choc jesli powstanie, obejrze na pewno. Ale mam uraz po Trylogii, w starszych czesciach bylo aktorstwo, a w nowej glownie efekty komputerowe. Nie chce, zeby mi "Chlopow" spaskudzono :-( Odpowiedz Link
plater-2 Re: suk 21.01.16, 17:28 Ta scena, jak Hanka wygania Jagne z domu... Jak jakas kaplanka ogniska sie jawi... Odpowiedz Link
dziunia35 Re: suk 21.01.16, 17:46 Mnie zawsze telepie,gdy Jaguś ze zdziwieniem i obrazą pyta Hankę:"A com ci to winna?"...Oj,aż ciśnienie wzrasta:) Odpowiedz Link
tt-tka Re: suk 21.01.16, 19:04 Dla mnie swietne sa wszystkie sceny z organiscina. Antka widze po swojemu (Gogolewski mi nie pasowal, choc to znakomity aktor), innych tez, a organisciny inaczej niz ta zagrana juz nie potrafie. Bardzo sugestywna byla. Odpowiedz Link
dziunia35 Re: suk 21.01.16, 22:47 Ale przyznajcie,że muzyka do filmu trochę drażniąca...szczególnie przy końcowych napisach. Odpowiedz Link
plater-2 Re: suk 24.01.16, 12:33 Po tym serialu zaczela sie moda na granie na drewnianych fletach enerdowskich. Odpowiedz Link
enesaj Re: suk 15.11.16, 22:15 Mnie się akurat spodobała i jakoś tak wryła w pamięć, że mogłabym zapomnieć, o czym był serial, a ta melodia tkwi mi w głowie czy też w uchu. Odpowiedz Link
bupu Re: suk 15.11.16, 22:24 jozly napisał: > Czemu "trąci"? Np. Rocho przedstawiony jako nieomal rewolucjonista, wesele rode > m z Cepelii, postać dziedzica, pomijanie wątków "kościelnych", religijnych i je > szcze inne. Film nie oddaje piękna powieści. Tym weselem kiej z Cepelii toście mnie kumie zabili. A jak ma waszym ano zdaniem wyglądać wesele chłopskie w Łowickiem, w drugiej połowie dziewiętnastego wieku? Odpowiedz Link