Dodaj do ulubionych

Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006

08.09.06, 23:01
www.wojtekhobbyklub.com.pl/?a=news
Obserwuj wątek
    • molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 18:04
      to może mojego pająka zabrać;D
      • graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 18:25
        No - czemu nie? Jest super!
        • molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 19:58
          zartowałam.
          gdzieś w tle, z daleka co by niedociagnięć nie było widzać, to może:D
          • graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:21
            E, a ja myślałam, że wreszcie się przełamałaś :) i go pokażesz namacalnie.
            • molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:44
              a bedzie nam pasowal do stoiska? fakt ze to z papieru, ale konwencja jakże inna:)
              • graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:51
                :D Zrobimy sobie niekonwencjonalnie!
                Pogadamy w przyszłym tygodniu - dziś rozmawiałam z Ewą, zatem napewno kartki.
              • molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:52
                na Jarmarku wojewódzkim na Piorkowskiej było duzo stoisk regionalnych i na jednym spotkalam kilka egzemplarzy, dłuuuugo kontempolwałam:
                www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64a1e05ea16f8218.html
                www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6caa13eee91f2990.html
                • graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:58
                  Takie jeżyki to z babcią robiłam, umiem, ha!
                  Lubię sztukę ludową, popełniłam nawet wycinanki niby-łowickie :)
                  • molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 23:08
                    też widziałam. śliczne :)
    • janek_muzykant Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 23.09.06, 13:07
      a jak wygląda Wasze stoisko - w formie wystawy, warsztatu czy jeszcze inaczej?
      pytam, bo mój brat będzie z serwetkami, frywolitkami i wycinankami i chce wziąć
      ode mnie trochę origami do wystawienia...
      wtedy w Łodzi byłyby dwa pynkty origami.
      • graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 23.09.06, 13:12
        Wystawowo-warsztatowe. Taka jest idea festiwalu - prezentacja i wymiana
        doświadczeń, propagowanie i upowszechnianie, wzajemna inspiracja i zachęcenie
        publiczności do działań twórczych :)
        • molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 25.09.06, 22:11
          zajełam sie produkcją pudełeczek, póki co:)
          moze jakis warsztacik z robienia boxów, Grażko? moze dam rade:)
          po ostatnim wystepie troche odwagi we mnie wstąpiło, nie taki diabeł straszny:D
          • graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 26.09.06, 08:02
            No pewnie :) Przecież to aż trzy dni, możemy pokazywać różne rzeczy :)
    • graz.ka Kilka szczegółów 03.10.06, 22:59
      ważnych, o które już mam zapytania.
      Regulamin festiwalu nie zezwala nam na sprzedaż komercyjną materiałów origami -
      zatem na stoisku nie będziemy prowadzić sprzedaży papieru do origami, książek i
      innych materiałów. Będziemy natomiast udzielać tego rodzaju informacji - gdzie
      można zakupić w/w poza imprezą.

Planujemy natomiast możliwość nabycia drobiazgów wykonanych techniką origami -
      ale w skromnym zakresie, jak ktoś znajdzie czas, by w ogóle coś zrobić ;)
      Ewentualnie ekspozycje po zamknięciu imprezy ;) - tak jak w BUŁ chciano nam
      rozkupić na miejscu eksponaty.

Poza zaplanowanymi warsztatami będzie można na miejscu nauczyć się prostych
      składanek - ale stanowisko wystawowe nie zmieści naraz więcej niż dwie-trzy
      osoby chętne.
    • graz.ka A po sąsiedzku: 05.10.06, 09:08
      www.ariadna.com.pl/article.php?id=404
      Można zaliczyć dwie imprezy :)
    • graz.ka Jutro startujemy :) 12.10.06, 21:58
      Wystawka przygotowana - trochę gwiazd, choinki, pudełka, bombki, kartki,
      aniołki. Drobiazgi świąteczne. Po sąsiedzku z "kołderkami" :)
      • graz.ka Dzień drugi 14.10.06, 22:41
        Dnia pierwszego nie relacjonuję, bo podczas festiwalu nie byłam.
        Dzień drugi - sporo zwiedzających i zainteresowanych wysawką, zadziwienia i
        okrzyki - czy to trudne?
        Odwiedzili nas Krystyna i Wojtek Burczykowie, a po sąsiedzku mamy prace
        Sławomira Kozłowskiego (rodzinny występ muzyczny też ciekawy).
        Warsztaty - Sonatinka i Molla, a potem Asia - też udane :)
        Jutro więcej, bo już zaasypiam.
      • graz.ka Re: Jutro startujemy :) 14.10.06, 22:43
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3683918.html
        Kołderki dla chorych dzieciaków
        Karolina Brzozowska 2006-10-13, ostatnia aktualizacja 2006-10-13 21:06

Na rozpoczętym w piątek w Łodzi Festiwalu Koronki i Rękodzieła spotkaliśmy
        przedstawicielki Projektu za Jeden Uśmiech, nie chciały się przedstawić, bo
        tłumaczyły, że ich dzieła mają wiele autorek, ale opowiedziały nam o tym, co
        robią
        Karolina Brzozowska : - Czemu służy Projekt za Jeden Uśmiech?

Panie z Projektu za Jeden Uśmiech: - Uszyciu pięknej kołderki, na widok której
        na twarzy chorego dziecka pojawi się uśmiech. Chcemy dawać im radość i kolorowe
        sny pod naszymi kołderkami. Kołderkami obdarowujemy dzieci przewlekle chore,
        które wymagają szczególnej troski i opieki. Takie maleństwa często spędzą
        znaczną część swojego dzieciństwa w szpitalnym łóżeczku.

- Jak wybierane są dzieci, którym wręcza się kołderki?

- Dostajemy informacje od szpitali, ale bardzo często zgłaszają się do nas sami
        rodzice i mówią o ciężkiej chorobie swojej pociechy.

- Jak wymyślacie takie kołderki?

- Przede wszystkim chcemy wiedzieć jak najwięcej o dziecku, jakie lubi kolory,
        jakich ma ulubionych bohaterów kreskówek, powieści, aby móc zaprojektować dla
        niego jak najładniejszą kołderkę. Kołderki szyjemy z kwadracików, na których
        wyszywamy wzory, bądź naszywamy przygotowane wcześniej aplikacje. Na kwadracie
        często jest imię hafciarki i miejscowość, z której pochodzi. Do kołderek dajemy
        dla rodzeństwa chorego malucha poduszki - przytulanki i kartki dla rodziców.
        Wszystko ręcznie robione.

- Ile już rozdałyście kołderek?

- Przez 2, 5 roku istnienia w Polsce projektu ,,Kołderki za jeden uśmiech''
        wręczyłyśmy ich ponad trzysta, na terenie całej Polski.

- Ile osób szyje kołderki?

- W Polsce w projekcie uczestniczy ponad 500 osób. Wszyscy charytatywnie.

- Jak zatem się spotykacie?

- Projekt istnieje dzięki stronie internetowej. Na forum dajemy informację o
        kołderce i dziecku, dla którego ją uszyjemy. Następnie zgłaszają się osoby,
        które będą ją wykonywać. Część osób wyszywa kwadraty, inne je zszywają i
        wykończają kołderkę. Obecnie miejscem składania gotowych kwadracików jest
        Opole. Ponownie ogłaszamy na forum, kto chce uszyć kołderkę. Z Opola kwadraciki
        są wysyłane do osób, które je zszyją w cała kołderkę.

- A gdzie projekt miał swój początek?

- Sam pomysł projektu ,,Kołderki za jeden uśmiech'' narodził się w USA. Do
        Polski przywiozła go Polka, która zaczęła w nim uczestniczyć podczas swojego
        pobytu w Niemczech.

- Jak dzieci przyjmują Wasz dar?

- Dostajemy gorące podziękowania od rodziców dzieci. Nasze kołderki mają bardzo
        pozytywne działanie. Jesteśmy szczęśliwe, że chociaż tak możemy pomóc chorym
        maluchom.

Festiwal Koronki i Rękodzieła; sobota 10 - 18, niedziela 10 - 17, Hale Expo,
        ul. Stefanowskiego 17 i 30

Strona projektu:

www.za-jeden-usmiech.prv.pl
        • rudlis Pierwsze relacje :-) 15.10.06, 23:14
          Po prostu pięknie! www.cafeart.pl/content/view/433/175/
          • graz.ka Irenko :) 15.10.06, 23:42
            Z ingą z caferatu rozmawiałyśmy - wiele ciepłych słów pod adresem autorek
            kartek - czyli i Twoim. I kartki sobie jeszcze pożyczyłyśmy, ale teraz to już
            Agnieszka Ci odda :)
            • molla7 Re: Irenko :) 16.10.06, 19:32
              Idea targów bardzo mi sie podobała, zwłaszcza że i my znalazłyśmy tu swoje miejsce.
            • inga34 :) cieszę się że Was poznałam!!! 17.10.06, 10:20
              hej!!!
              Własnie miałam dać Grażce linka do caferatu, ale wiedzę, że już znalazłyście :D
              Starsznie się cieszę, że Was spotkałam!!! Piękne, barwne stoisko!!! Mam
              nadziję, że współpraca się rozwinie - dziwczyny kartkujące i nie tylko zachęcam
              do działania!!!
              PS. Grazka, jak co - dawaj znaki o kurskiach kartkowych jak ten herbaciany, co
              go do dziś nie mogę odżałować:) (że nie dotarłam:( )
              Same dobre moce - Bea Inga
          • sonatinka Re: Pierwsze relacje :-) 16.10.06, 20:14
            Cóż.Dużo było różności. Gdybym tak miała luźny tysiączek........
            A co do naszej kolekcji origami to wielu osobom oczka się zaświeciły na to i
            owo. Najczęstsze zdanie jakie słyszałam to "kiedyś złożyłam żurawia" albo "a my
            mamy w domu książkę!". Pudełka, kartki, kusudamy i łabędzie z modułu chińskiego
            oraz kimona w rozmiarze XXL, będące częścią dekoracji, to moim zdaniem główne
            modele zwracające uwagę zwiedzających. Parę modeli można było sprzedać, gdyby
            umieć wycenić ich wartość, a nie bardzo byłyśmy przygotowane z tejże wyceny!!
            Oczywiście pytania o warsztaty i siedzibę naszej działalności. Ciekawe, czy
            ktoś zawita w klubie miłośników origami?
            Był też pan z papierem (kółeczka i kwadraty z Gimaru). Bogate stoisko
            zaprezentowała firma OLFA (cyrkle, noże, ostrza i super maty do cięcia). Tam
            też bym spory grosik wydała.
            Pozdrawiam wszystkich.

• molla7 Re: Pierwsze relacje :-) 16.10.06, 21:57
              oj tak, luźny tysiączek albo i dwa. a kołderki, a ceramika, a łowickie hafty na chustach z jedwabiu, a drobiazgi z dekupazem:)
              Wypatrzyłam akcenty japonskie w postaci zwiewnych gejszy na parawanach z jedwabiu i obraz wyszywany krzyzykiem z panna młodą w slubnym kimonie
        • graz.ka Po Festiwalu 16.10.06, 23:11
          Fakt, wolne środki płatnicze bardzo by się przydały, te narzędzia olfy też
          widziałam, a w końcu nic nie kupiłam :( Słowiańskiej krajki też nie, bo za
          długie wszystkie były.
          Czeka nas ustalanie spotkań, te dzieciaki chętne na zajęcia fajnie byłoby
          przygarnąć.
          Dziś już trochę odpoczęłam, a za pasem KOTE i Światowy Dzień Origami :)
          • sonatinka Re: Po Festiwalu 21.10.06, 11:38
            Wrzuciłam 5 zdjęć z wystawy na flickr (są tam też nasze starsze zdjęcia)
            www.flickr.com/photos/54222243@N00/show/
    • graz.ka Relacja w TV3 - Festiwal Łódź 2006 24.10.06, 23:43
      www.wojtekhobbyklub.com.pl/index.php?a=news&id=16
    • graz.ka Tak było w zeszłym roku 05.10.07, 01:32
      zapraszamy za tydzień!
    • graz.ka Festiwal HKi i R Łódź 2007 !!! 12.10.07, 15:19
      Jesteśmy, działamy, składamy i gadamy. "Kołderki" po sąsiedzku - a i
      sporo całkiem forumowiczów na różnistych rękodzielniczych
      warsztatach.
      • allama11 Re: Festiwal HKi i R Łódź 2007 !!! 12.10.07, 19:31
        Weźcie pieniądze. Jest co kupić. Warsztaty różnorodne do
        zaliczenia.Bilet wstępu 5 zł.