graz.ka 08.09.06, 23:01 www.wojtekhobbyklub.com.pl/?a=news Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 18:04 to może mojego pająka zabrać;D Odpowiedz Link
graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 18:25 No - czemu nie? Jest super! Odpowiedz Link
molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 19:58 zartowałam. gdzieś w tle, z daleka co by niedociagnięć nie było widzać, to może:D Odpowiedz Link
graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:21 E, a ja myślałam, że wreszcie się przełamałaś :) i go pokażesz namacalnie. Odpowiedz Link
molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:44 a bedzie nam pasowal do stoiska? fakt ze to z papieru, ale konwencja jakże inna:) Odpowiedz Link
graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:51 :D Zrobimy sobie niekonwencjonalnie! Pogadamy w przyszłym tygodniu - dziś rozmawiałam z Ewą, zatem napewno kartki. Odpowiedz Link
molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:52 na Jarmarku wojewódzkim na Piorkowskiej było duzo stoisk regionalnych i na jednym spotkalam kilka egzemplarzy, dłuuuugo kontempolwałam: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64a1e05ea16f8218.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6caa13eee91f2990.html Odpowiedz Link
graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 22:58 Takie jeżyki to z babcią robiłam, umiem, ha! Lubię sztukę ludową, popełniłam nawet wycinanki niby-łowickie :) Odpowiedz Link
molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 09.09.06, 23:08 też widziałam. śliczne :) Odpowiedz Link
janek_muzykant Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 23.09.06, 13:07 a jak wygląda Wasze stoisko - w formie wystawy, warsztatu czy jeszcze inaczej? pytam, bo mój brat będzie z serwetkami, frywolitkami i wycinankami i chce wziąć ode mnie trochę origami do wystawienia... wtedy w Łodzi byłyby dwa pynkty origami. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 23.09.06, 13:12 Wystawowo-warsztatowe. Taka jest idea festiwalu - prezentacja i wymiana doświadczeń, propagowanie i upowszechnianie, wzajemna inspiracja i zachęcenie publiczności do działań twórczych :) Odpowiedz Link
molla7 Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 25.09.06, 22:11 zajełam sie produkcją pudełeczek, póki co:) moze jakis warsztacik z robienia boxów, Grażko? moze dam rade:) po ostatnim wystepie troche odwagi we mnie wstąpiło, nie taki diabeł straszny:D Odpowiedz Link
graz.ka Re: Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2006 26.09.06, 08:02 No pewnie :) Przecież to aż trzy dni, możemy pokazywać różne rzeczy :) Odpowiedz Link
graz.ka Kilka szczegółów 03.10.06, 22:59 ważnych, o które już mam zapytania. Regulamin festiwalu nie zezwala nam na sprzedaż komercyjną materiałów origami - zatem na stoisku nie będziemy prowadzić sprzedaży papieru do origami, książek i innych materiałów. Będziemy natomiast udzielać tego rodzaju informacji - gdzie można zakupić w/w poza imprezą. Planujemy natomiast możliwość nabycia drobiazgów wykonanych techniką origami - ale w skromnym zakresie, jak ktoś znajdzie czas, by w ogóle coś zrobić ;) Ewentualnie ekspozycje po zamknięciu imprezy ;) - tak jak w BUŁ chciano nam rozkupić na miejscu eksponaty. Poza zaplanowanymi warsztatami będzie można na miejscu nauczyć się prostych składanek - ale stanowisko wystawowe nie zmieści naraz więcej niż dwie-trzy osoby chętne. Odpowiedz Link
graz.ka A po sąsiedzku: 05.10.06, 09:08 www.ariadna.com.pl/article.php?id=404 Można zaliczyć dwie imprezy :) Odpowiedz Link
graz.ka Jutro startujemy :) 12.10.06, 21:58 Wystawka przygotowana - trochę gwiazd, choinki, pudełka, bombki, kartki, aniołki. Drobiazgi świąteczne. Po sąsiedzku z "kołderkami" :) Odpowiedz Link
graz.ka Dzień drugi 14.10.06, 22:41 Dnia pierwszego nie relacjonuję, bo podczas festiwalu nie byłam. Dzień drugi - sporo zwiedzających i zainteresowanych wysawką, zadziwienia i okrzyki - czy to trudne? Odwiedzili nas Krystyna i Wojtek Burczykowie, a po sąsiedzku mamy prace Sławomira Kozłowskiego (rodzinny występ muzyczny też ciekawy). Warsztaty - Sonatinka i Molla, a potem Asia - też udane :) Jutro więcej, bo już zaasypiam. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Jutro startujemy :) 14.10.06, 22:43 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3683918.html Kołderki dla chorych dzieciaków Karolina Brzozowska 2006-10-13, ostatnia aktualizacja 2006-10-13 21:06 Na rozpoczętym w piątek w Łodzi Festiwalu Koronki i Rękodzieła spotkaliśmy przedstawicielki Projektu za Jeden Uśmiech, nie chciały się przedstawić, bo tłumaczyły, że ich dzieła mają wiele autorek, ale opowiedziały nam o tym, co robią Karolina Brzozowska : - Czemu służy Projekt za Jeden Uśmiech? Panie z Projektu za Jeden Uśmiech: - Uszyciu pięknej kołderki, na widok której na twarzy chorego dziecka pojawi się uśmiech. Chcemy dawać im radość i kolorowe sny pod naszymi kołderkami. Kołderkami obdarowujemy dzieci przewlekle chore, które wymagają szczególnej troski i opieki. Takie maleństwa często spędzą znaczną część swojego dzieciństwa w szpitalnym łóżeczku. - Jak wybierane są dzieci, którym wręcza się kołderki? - Dostajemy informacje od szpitali, ale bardzo często zgłaszają się do nas sami rodzice i mówią o ciężkiej chorobie swojej pociechy. - Jak wymyślacie takie kołderki? - Przede wszystkim chcemy wiedzieć jak najwięcej o dziecku, jakie lubi kolory, jakich ma ulubionych bohaterów kreskówek, powieści, aby móc zaprojektować dla niego jak najładniejszą kołderkę. Kołderki szyjemy z kwadracików, na których wyszywamy wzory, bądź naszywamy przygotowane wcześniej aplikacje. Na kwadracie często jest imię hafciarki i miejscowość, z której pochodzi. Do kołderek dajemy dla rodzeństwa chorego malucha poduszki - przytulanki i kartki dla rodziców. Wszystko ręcznie robione. - Ile już rozdałyście kołderek? - Przez 2, 5 roku istnienia w Polsce projektu ,,Kołderki za jeden uśmiech'' wręczyłyśmy ich ponad trzysta, na terenie całej Polski. - Ile osób szyje kołderki? - W Polsce w projekcie uczestniczy ponad 500 osób. Wszyscy charytatywnie. - Jak zatem się spotykacie? - Projekt istnieje dzięki stronie internetowej. Na forum dajemy informację o kołderce i dziecku, dla którego ją uszyjemy. Następnie zgłaszają się osoby, które będą ją wykonywać. Część osób wyszywa kwadraty, inne je zszywają i wykończają kołderkę. Obecnie miejscem składania gotowych kwadracików jest Opole. Ponownie ogłaszamy na forum, kto chce uszyć kołderkę. Z Opola kwadraciki są wysyłane do osób, które je zszyją w cała kołderkę. - A gdzie projekt miał swój początek? - Sam pomysł projektu ,,Kołderki za jeden uśmiech'' narodził się w USA. Do Polski przywiozła go Polka, która zaczęła w nim uczestniczyć podczas swojego pobytu w Niemczech. - Jak dzieci przyjmują Wasz dar? - Dostajemy gorące podziękowania od rodziców dzieci. Nasze kołderki mają bardzo pozytywne działanie. Jesteśmy szczęśliwe, że chociaż tak możemy pomóc chorym maluchom. Festiwal Koronki i Rękodzieła; sobota 10 - 18, niedziela 10 - 17, Hale Expo, ul. Stefanowskiego 17 i 30 Strona projektu: www.za-jeden-usmiech.prv.pl Odpowiedz Link
rudlis Pierwsze relacje :-) 15.10.06, 23:14 Po prostu pięknie! www.cafeart.pl/content/view/433/175/ Odpowiedz Link
graz.ka Irenko :) 15.10.06, 23:42 Z ingą z caferatu rozmawiałyśmy - wiele ciepłych słów pod adresem autorek kartek - czyli i Twoim. I kartki sobie jeszcze pożyczyłyśmy, ale teraz to już Agnieszka Ci odda :) Odpowiedz Link
molla7 Re: Irenko :) 16.10.06, 19:32 Idea targów bardzo mi sie podobała, zwłaszcza że i my znalazłyśmy tu swoje miejsce. Odpowiedz Link
inga34 :) cieszę się że Was poznałam!!! 17.10.06, 10:20 hej!!! Własnie miałam dać Grażce linka do caferatu, ale wiedzę, że już znalazłyście :D Starsznie się cieszę, że Was spotkałam!!! Piękne, barwne stoisko!!! Mam nadziję, że współpraca się rozwinie - dziwczyny kartkujące i nie tylko zachęcam do działania!!! PS. Grazka, jak co - dawaj znaki o kurskiach kartkowych jak ten herbaciany, co go do dziś nie mogę odżałować:) (że nie dotarłam:( ) Same dobre moce - Bea Inga Odpowiedz Link
sonatinka Re: Pierwsze relacje :-) 16.10.06, 20:14 Cóż.Dużo było różności. Gdybym tak miała luźny tysiączek........ A co do naszej kolekcji origami to wielu osobom oczka się zaświeciły na to i owo. Najczęstsze zdanie jakie słyszałam to "kiedyś złożyłam żurawia" albo "a my mamy w domu książkę!". Pudełka, kartki, kusudamy i łabędzie z modułu chińskiego oraz kimona w rozmiarze XXL, będące częścią dekoracji, to moim zdaniem główne modele zwracające uwagę zwiedzających. Parę modeli można było sprzedać, gdyby umieć wycenić ich wartość, a nie bardzo byłyśmy przygotowane z tejże wyceny!! Oczywiście pytania o warsztaty i siedzibę naszej działalności. Ciekawe, czy ktoś zawita w klubie miłośników origami? Był też pan z papierem (kółeczka i kwadraty z Gimaru). Bogate stoisko zaprezentowała firma OLFA (cyrkle, noże, ostrza i super maty do cięcia). Tam też bym spory grosik wydała. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
molla7 Re: Pierwsze relacje :-) 16.10.06, 21:57 oj tak, luźny tysiączek albo i dwa. a kołderki, a ceramika, a łowickie hafty na chustach z jedwabiu, a drobiazgi z dekupazem:) Wypatrzyłam akcenty japonskie w postaci zwiewnych gejszy na parawanach z jedwabiu i obraz wyszywany krzyzykiem z panna młodą w slubnym kimonie Odpowiedz Link
graz.ka Po Festiwalu 16.10.06, 23:11 Fakt, wolne środki płatnicze bardzo by się przydały, te narzędzia olfy też widziałam, a w końcu nic nie kupiłam :( Słowiańskiej krajki też nie, bo za długie wszystkie były. Czeka nas ustalanie spotkań, te dzieciaki chętne na zajęcia fajnie byłoby przygarnąć. Dziś już trochę odpoczęłam, a za pasem KOTE i Światowy Dzień Origami :) Odpowiedz Link
sonatinka Re: Po Festiwalu 21.10.06, 11:38 Wrzuciłam 5 zdjęć z wystawy na flickr (są tam też nasze starsze zdjęcia) www.flickr.com/photos/54222243@N00/show/ Odpowiedz Link
graz.ka Relacja w TV3 - Festiwal Łódź 2006 24.10.06, 23:43 www.wojtekhobbyklub.com.pl/index.php?a=news&id=16 Odpowiedz Link
graz.ka Festiwal HKi i R Łódź 2007 !!! 12.10.07, 15:19 Jesteśmy, działamy, składamy i gadamy. "Kołderki" po sąsiedzku - a i sporo całkiem forumowiczów na różnistych rękodzielniczych warsztatach. Odpowiedz Link
allama11 Re: Festiwal HKi i R Łódź 2007 !!! 12.10.07, 19:31 Weźcie pieniądze. Jest co kupić. Warsztaty różnorodne do zaliczenia.Bilet wstępu 5 zł. Odpowiedz Link
rudlis Festiwal Haftu Koronki i Rękodzieła Łódź 2007 15.10.07, 17:09 Ten adres picasaweb.google.com/rudlisenator a potem folder Festiwal Haftu.... Odpowiedz Link