Dodaj do ulubionych

Origami z banknotów.

09.04.08, 21:19
Witam.

Dzisiaj tak sobie pomyślałem, że bardzo miło (no i oczywiście snobistycznie :P) mieć na biurku lub na półce np. motylka złożonego ze 100zł. Znalazłem fajne diagramy (www.origami-resource-center.com/money-origami.html) i nawet zacząłem robić próby na kartkach o odpowiednich wymiarach (wiadomo 100zł drogą nie chodzi więc należy się na takie święto ich zmarnowania przygotować ;p), ale co się okazało - polskie banknoty mają stosunek długości boków dokładnie 1:2. Przy czym dolary ($$$ :)) jak to z Amerykanami bywa wymyślili sobie inną wielkość banknotów i tu moje pytanie - jak sobie z tym radzicie? Czy chodzicie do banku wymieniać :P czy też macie inny sposób? Ja posiadam jeszcze Euro i Kuny (waluta chorwacka) i jeszcze jakieś korony (bodajże czeskie o ile mają tam korony) nie sprawdzałem jak jest z nimi, ale może ktoś ma doświadczenie w sprawach finansowo-origamistycznych (słownik chciał poprawić na "orgiastycznych" - wiecie może jak w takim przypadku należy odmieniać, no bo "orgiastycznych" na pewno nie ;p).

ps: proszę o podawanie linków do fajnych diagramów, bo dawno nic nie składałem, ale jak dacie coś ambitnego i ciekawego to na pewno będę miał motywację :)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • graz.ka Re: Origami z banknotów. 09.04.08, 23:03
      Najlepiej składać coś, gdzie płaszczyzną wyjściową jest prostokąt o
      powierzchni dwóch kwadaratów. Na szybko to mi się serduszko F. Owa
      kojarzy.
      • lukiluk48 Re: Origami z banknotów. 10.04.08, 18:58
        Tak, zgadza się, ale potrzebuje coś bardziej 'skomplikowanego' - właśnie coś w
        stylu motyl albo kwiat :).
    • graz.ka Na fotoforum: 03.05.08, 08:08
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,884,78536863.html
      praca sonatinki.
      Ja mam gotowego pawia i motyla, ale czekam na fotografa :)
    • graz.ka z archiwum i nie tylko: 21.12.08, 12:16
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16475&w=29581205&v=2&s=0
      z forum rękodzieła:

www.wykop.pl/ramka/61999/moneygami-niezwykla-sztuka-skladania-banknotow
    • katakwas Re: Origami z banknotów. 22.12.08, 19:22
      Dużo pomysłów na banknoty www.basteln-
      gestalten.de/geldgeschenke
      • katakwas Re: Origami z banknotów. 22.12.08, 19:22
        www.basteln-gestalten.de/geldgeschenke
        jeszcze raz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się