Dodaj do ulubionych

Dlaczego Exim miesza z cenami ?

12.08.04, 10:15
Mieszają jak w ruskim czołgu !
Jakieś 2-3 tygodnie temu ( w domu mam wydruk ze strony z konkretną datą)
hotel Mahdia Palace (Tunezja), do którego się wybieramy w październiku we
wszystkich wrześniowych i październikowych terminach kosztował 2 400 (2
tygodnie). Podkreślam, że to cena katalogowa - jako taka widniała w
necie.Ponieważ jest to 5* hotel, skusiliśmy się natychmiast. Pojechaliśmy do
agentki upewnić się co do szczegółów i jeszcze raz ceny. Faktycznie było
2400 - na 1 i 8 października (oraz wcześniejsze terminy). Z zaliczką wybrałam
się następnego dnia i pojawiło się pierwsze zdziwienie. W ciągu jednego dnia
cena katalogowa zmieniła się na 2560. Niby to "tylko" 160 zł więcej, ale
zawsze byłoby na jakąś wicieczkę etc.
W obawie przed kolejną nieprzewidzianą zmianą ceny, wpłaciłam zaliczkę od
kwoty 2560 - nie było wyjścia, bo uparliśmy się na ten hotel.
Tymczasem od kilku dni wg oferty na stronie Eximu do 24 wrzesnia włącznie
widnieją już (!!!) tylko last minute (nie ma to jak dobra definicja tego
pojęcia...) w cenie 2350. I niech sobie będą. W końcu mieliśmy jechać w
październiku. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie kolejna zaskakująca zmiana.
Tak jak pisałam, cały październik (a wcześniej i wrzesień, dopóki nagle nie
zmienił się w last minute) był w równej cenie 2 560 zł za 2 tygodnie.
Rozważaliśmy początkowo wyjazd 1 października, ale ostatecznie, ponieważ cena
(KATALOGOWA) była _TAKA SAMA_ i 1 i 8 października, czyli 2560,
zdecydowaliśmy się na 8-ego.
No i co od kilku dni mówi strona Eximu ? Że wyjazd 1 października (jako
KATALOGOWA) kosztuje nie 2 560 a 2 470 ! A nasz wyjazd kosztuje... niestety
wciąż to samo 2560. Jak pech to pech... W ciągu niecałych 3 tygodni 3-krotne
zmiany cen katalogowych. Rozumiem, że w przypadku last minute byłoby to
dozwolone, ale katalog ?
Czy może jest ktoś mądry, kto mógłby mi wyjaśnić tę procedurę ?

dziękuję i pozdrwaiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: jola Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? IP: *.brtvp.pl / *.brtvp.pl 12.08.04, 12:00
      Witam,
      Ja też to zauważyłam,przezytaj na forum Tunezja-Wyspa Djerba.
      Najpierw moja wycieczka kosztowała 2.850,-All Incl.i było to last minute,po 2-
      ch dniach kosztowała 3.000,- i też była last minute,ateraz też jest last minute
      i kosztuje 3.300,-.Więcej niż cena katalogowa.Na szczęście rezerwacji dokonałam
      wcześniej przez internet i zaliczkę wpłaciłam też przez internet.Zwróć uwagę że
      zamawiając w wielu biurach imprezę przez internet są ceny niższe.Długo jeszcze
      na forum wakacje można było kupić mój hotel po tej cenie co ja wykupiłam,a w
      Eximie już sprzedawano po najwyższej.Też tego nie rozumiem wypada się tylko
      doinformować w Eximie.Pozdrawiam
      • Gość: Adaś Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:49
        Takie prawo sprzedawcy ze moze zmieniac ceny jesli myśli
        że i tak to sprzeda za wyższą kwotą

najlepiej kupowac przez internet albo na stronie eximu
        www.eximtours.pl
        albo na stronie agenta z rezerwacją online np:
        www.travelbook.pl
        www.akodo.turystyka.net
        www.juvidtravel.pl
        www.capri.info.pl
        Exim oferuje dla klientow sprzedaż online wiec jak sie zarezerwuje
        za okresloną kwotę to ta kwota obowiazuje.
        Nie będzie wtedy sytuacji że u agenta następnego dnia będzie drożej,
        albo że na następny dzień nie będzie już miejsc.

Pozdrawiam
        • corrina_f1 Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? 13.08.04, 22:46
          Ale sęk w tym, że my właśnie rezerwowaliśmy przez internet ! Co prawda w biurze agentki, ale ona wypełniła formularz ze strony i wydrukowała nam potwierdzenie oraz umowę.
          Inna sprawa, że kilka dni wcześniej, kiedy cena była 2 400, zrobiliśmy rezerwację sami przez net i do dzisiejszego dnia nie dostaliśmy żadnego potwierdzenia. Dzwoniłam do Eximu a pani niestety nie umiała znaleźć w systemie naszego zgłoszenia. Dlatego poszliśmy do najbliższego agenta i zrobiliśmy to przez niego.

pzdr
          Kasia
          • Gość: jola Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.04, 08:55
            nie miałam tego problemu,następnego dnia agentka sama zadzwoniła do nas i sama
            zajęła się resztą formalności.Może poprostu coś źle zrobiliście i dlatego nie
            było waszego zgłoszenia-najprawdopodobniej tak.Po dokonaniu rezerwacji na
            ekranie ukazuje się informacja że przyjęto rezerwację i odezwą się do Państwa.
            Pozdrawiam
            • Gość: d.c. Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.04, 09:00
              Aha,to że byłaś w biurze i wypełniała za Ciebie formularz pani to nie jest
              rezerwacja,rezerwacją by było gdybyś zapłaciła zaliczkę.Rezerwacja przez
              internet polega natym tak jak opisałam wyżej ale miałam 24 godz.na o że wpłacę
              zaliczkę i wtedy przesłano mi formularz umowy do podpisu faxem.Musiałam również
              przesłać potwierdzenie zapłaty.Rezerwacja w biurze to nie jest to.Teraz jasne
              że nie było twojego zgłoszenia.
              • corrina_f1 Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? 14.08.04, 10:38
                W biurze zaliczkę wpłaciliśmy od razu. Więc była to rezerwacja.
                Jak sobie wyobrażasz płacenie zaliczki przez net w ciągu 24 h , jeżeli nawet nie dostaliśmy potwierdzenia zgłoszenia ! Wpłacamy kasę Eximowi tak w ciemno po prostu ? Chyba procedura jest jednak taka, że wysyła sie zgłoszenie, dostaje jego potwierdzenie (zakładam, że ktoś tam czyta w ogóle te maile i zgłoszenia) i w ciągu 24 h płacimy - kiedy mamy potwierdzenie, że przyjęli i w ogóle są miejsca w hotelu.
                • Gość: Adaś Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? IP: *.linux.bielsko.pl 14.08.04, 19:10
                  Procedura jest taka że wypełnia się formularz
                  i po wypełnieniu generuje się rezerwacja wstępna
                  i jest to faktyczna rezerwacja która blokuje miejsca
                  i jest trzymana w eximie 24 godziny. Po tym czasie
                  musi być potwierdzona albo anulowana. Z tego właśnie wynika
                  że trzeba wysłać przynajmniej zaliczke w ciagu 24 godzin.
                  Jeśli agent internetowy potwierdzi rezerwację bez wpłaty
                  to ryzykuje że sam poleci na wakacje :)
                  A jeśli nie potwierdzi to rezerwacja zostanie anulowana
                  i może się zdażyć że nie będzie dla klienta miejsc.
                  U agenta który ma ten sam formularz nie ma tego problemu
                  bo jak zapłacisz od razu to agent może śmiało potwierdzać
                  rezerwację.
                  Przynajmniej tak mi to tlumaczyli :)
                  Na formularzu jest napisane ile miejsc jest jeszcze w hotelu
                  i w samolocie więc można sprawdzić czy po zrobieniu rezerwacji
                  ilość miejsc się zmniejszyła.
                  A czas wpłaty 24 godziny przeważnie nie jest problemem bo agenci
                  mają konta w różnych bankach i przeważnie są to wpłaty przez internet
                  które od razu są księgowane

Jeśli zrobiłaś rezerwację przez internet to powinnaś dostać mailem
                  warunki uczestnictwa i umowę zgłoszenie którą trzeba odesłać faksem podpisaną
                  Robisz później przelew i po przelaniu całej kwoty dostajesz potwierdzenie
                  rezerwacji.
                  Teoretycznie cały proces powinien iść przez zwykłą pocztę ale w przypadku lastów
                  z wylotem za tydzień poczta niestety odpada.
                  • corrina_f1 Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? 14.08.04, 20:44
                    Ze wszystkim masz rację, z tym,że powtarzam, nie dostaliśmy ŻADNEGO maila ani telefonu potwierdzającego jakiekolwiek zgłosznie/rezerwację wstępną, czy jakkolwiek się to nazywa. Na jakiej więc podstawie mieliśmy wpłacić kasę, skoro nie wiedzieliśmy nawet, czy są wolne miejsca w tym hotelu w tej ofercie ?
                    • Gość: Adaś Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? IP: *.linux.bielsko.pl 14.08.04, 22:12
                      Oczywiście ktoś miał sie z tobą skontaktować
                      Przecież prawdopodobnie nawet nie miałaś numeru konta,
                      pomijając oczywiście inne dokumenty.

Pociesz się że nie tylko ty straciłaś na tym zamieszaniu
                      Exim stracił kwotę prowizji, którą musi zapłacić agentowi,
                      a to jest więcej niż twoje 160 złoty
                • Gość: jola Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 19:37
                  Ja nie chciałam cię ani zdenerwować tylko grzecznie odpowiedzieć,nie rozumiem
                  twojego tonu,przepraszam jeśli cię moja wypowiedź zdenerwowała.A tak nawiasem
                  mówiąc to płaci się też przez internet,jeśli masz konto w banku.Jeszcze raz
                  przepraszam.Pozdrawiam
                  • corrina_f1 Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? 15.08.04, 21:54
                    Jolu, daj spokój, nikogo nie zdenerwowałaś, zupełnie nie rozumiem, skąd to przekonanie.
                    Wszystko zrobiliśmy tak jak trzeba, jeszcze na tyle się na tym znam :)
                    Była informacja, że się z nami skontaktują, lecz tego nie zrobili - proste !

Niestety nie mam konta internetowego, więc nie mogłam zrobić przelewu w ten sposób.
                    Już naprawdę nieważne, że przepłaciliśmy, 160 zł to nie fortuna, choć zawsze by się przydało...
                    Dziękuję za Twoje posty i pozdrwiam
                    Kasia
    • emmma Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? 16.08.04, 10:51
      Corrina, a te 160 zł więcej to nie była może opłata lotniskowa i jakieś inne
      dodatkowe opłaty? :)
      • corrina_f1 Re: Dlaczego Exim miesza z cenami ? 16.08.04, 11:42
        Nie, nie była, na pewno nie była.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka