Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Niepoważne ogłoszenia pracodawców

16.11.06, 22:48
    Czy Was też trafia, jak widzicie takie ogłoszenia? :

W związku z dynamicznym rozwojem naszej firmy (jakiej?) szukamy...

Dla naszego klienta, międzynarodowej korporacji (jakiej?) szukamy...
    (popisowy numer wszelkich agencji pośrednictwa)

Duża firma z wieloletnią tradycją (jaka?) zatrudni...

Oferujemy atrakcyjne wynagrodzenie (dla jednego to jest 2000, dla innego
    10000zł)

Jaki sens ma taka zabawa w ciuciubabkę? Dlaczego potencjalny przyszły
    pracowniknie ma prawa wiedziec,gdzie wysyła swoje CV? Dla mnie to jest to
    jakiś chory zwyczaj i nie mam pojęcia, czemu może służyć. Rozumiem, jeśli pod
    taką ściemą ukrywa się Eniro lub Biedronka ;), ale często takie chwyty
    stosują, wydawać by się mogło, poważne firmy.

Może by tak w odpowiedzi na te, jakże wiele mmówiące, jasne i konkretne
    oferty wysyłać odpowiedzi o terści "nazywam się x, mam dobre wykształcenie,
    pracowałam w różnych firmach na różnych stanowiskach, znam jeden język i
    chciałbym u Państwa dużo zarabiać" ???
    Obserwuj wątek
      • Gość: dcio Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: *.cebit.com.pl 16.11.06, 23:11
        Ja radze szerokim lukiem omijac takie ogloszenia.
        Sam sie naciolem. Zmarnowalem ponad 2 miesice na rozne szkolenia a jak doszlo
        do finalizacji to okazalo sie ze mam byc naganiaczem na ubezpieczenia i z tego
        zarabiac %.
      • Gość: A Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: 205.223.239.* 17.11.06, 11:33
        W Wielkiej Brytani tez sa ogloszenia, w ktorych nie podaje sie nazwy firmy,
        aczkolwiek nie ma tych sloganow tylko konkrety, ze to firma finansowa,
        ubezpieczeniowa itp, jaki maja wymagania, jakie kwalifikacje, jakiegos
        doswiadczenia oczekuja itp.
        Zwykle jak sie zadzwoni do agencji i porozmawia z rekruterem, to mozna sie
        dowiedziec co to za firma.

Zarobki sa w wiekszosc przypadkow podane i to uwazam za duzy plus, bo nie
        wyobrazam sobie skladania w ciemno cv. A jak nie ma podanych, to rekruter tez
        czesto mowi jakie sa widelki i od razu wiadomo czy chce sie isc na interview czy
        nie.
        • Gość: R Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: 195.205.44.* 17.11.06, 15:24
          Mnie ostatnio pozytywnie zaskoczyla jedna firma (duzy koncern, notowany na
          giełdzie).
          Na początku rozmowy rekruter zapytał jakie są moje oczekiwania finansowe, bo
          jeśli nie będą w stanie ich spełnić, to szkoda zcasu na caly proces rekrutacji.

Dodam, ze w ogloszeniu byla podana nazwa firmy oraz zakres obowiazkow jaki
          czeka na przyszlego pracownika.
          • djo4 Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców 17.11.06, 16:05
            moje postulaty do ogoszeń:
            1. podawac zarobki
            2. zakres obowiazkow
            3. i to co pracodawca oferuje procz wynagrodzenia ( pakiet socialny, mozliwosc
            awansu etc.)
      • Gość: Kasia Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: *.aster.pl 17.11.06, 16:34
        Ja ostatnio zmarnowałam 5 godzin na rozmowach w jednej firmie. Na pierwszym
        spotkaniu podałam swoje warunki finansowe (sami pytali), a na drugim oni na
        koniec rozmowy zaproponowali mi swoje. Okazało się, ze są 5-ciokrotnie niższe
        od moich oczekiwań. Wstałam i wyszłam śmiejąc się dość głośno.
        Żałuję, ze nie powiedziałam, że są lekko kopnięci i szukają frajerów. Była to
        duża, znana firma.
        Zapytałam się ich tylko czy nie szkoda im czasu na takie rekrutacje, bo mi jest
        szkoda.
        • djo4 BRAWO 17.11.06, 18:10
          bardzo podobaja mi sie takie zachowania!
          :)))))))))
          pozdrawiam serdecznie Ciebie!
        • Gość: g Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: 205.223.239.* 17.11.06, 18:32
          Podaj nazwe firmy, niech inni nie marnuja czasu.
        • Gość: bamboocha Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: *.chello.pl 17.11.06, 19:52
          i baaaardzo dobrze!!
          brawo!
        • absolwencina Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców 18.11.06, 10:29
          a wg mnie takie zachowanie jest niepoważnie i źle o tobie świadczy;

wystarczy przecież tylko grzecznie podziękować i wyjść;

nie musisz zniżać się do poziomu niepoważnego pracodawcy;

jaki był cel twojego zachowania, chciałaś np odreagować wcześniejsze
          niepowodznia w innych firmach i dowartościować się;

po co ?
          • Gość: Ewa Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: 195.116.125.* 18.11.06, 14:44
            Zgadzam się z absolwenciną. Jeżeli pracodawca/rekrutujący zachowuje się jak
            cham bądź traktuje całą rozmowę i osobę niepowaznie to wybuch smiechu i wyjście
            bez słowa wydaje mi się rónie nieprofesjonalne. I też uważam, że to jest
            zniżenie się do poziomu pracodawcy, zupełnie niepotrzebne. Nie tweirdzę, że gdy
            się jest obrażanym na rozmowie to trzeba nadstawiać drugi policzek ale niestey
            nasze reakcje świadczą o nas, jakimi jestesmy ludźmi i czego się mozńa po nas
            spodziewać jako pracownikach. Nigdy nie wiadomo, czy dane zachowanie
            rekrutującego nie jest tylko sprawdzeniem jak ragujemy w trudnych reakcjach, a
            moze podanie tak niskiego wynagrodzenia milao np sprawdzić umiejętności
            negocjacji kandydata?? Myślę, że nie ma gorszego upokorzenia dla rekrutującego
            jak zachowanie się z klasą i pełnym szacunkiem dla osoby, ktoa tego szacunku nie
            przestrzega, zniżenie się do jego poziomu tylko mu uidawadnia i potwierdza, że
            takie zachowanie jest do przyjęcia. PZdr
      • Gość: 777 Re: Niepoważne ogłoszenia pracodawców IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.06, 16:21
        Z mojego doświadczenia i rzeczy zasłyszanych od znajomych wynika, że można sobie odpuścić — te firmy pośredniczące praktycznie nie odpowiadają na aplikacje, chyba, że są firmami outsourcingowymi. Potwierdza się chyba mądrość ludowa, że na stanowisko jest oferowany zwykle jakiś znajomek kogoś z firmy.
      • Gość: Bis Gwoli wyjaśnienia. IP: *.server.ntli.net 18.11.06, 16:23
        To, że firmy w Polsce nie podają przybliżonego wynagrodzenia w ogłoszeniu to
        jest zwykle chamstwo, zwłaszcza, że często się okazuje, że proponowane
        wynagrodzenie to jest coś smiesznego, co nawet nie zwraca kosztów życia i poco
        tracić czas na takie firmy.
        Natomias to, że agencja POŚREDNICZĄCA nie podaje nazwy firmy to jest normalne i
        naturalne. Firma pośrednicząca zarabia na znalezieniu pracownika i gdyby
        pracownik mógł ominąć agencje, to dogadałby się bezpośrednio z pracodawcą, co
        by było lepsze dla niego jak i dla pracodawcy, ale straciłaby agencja. Drugi
        powód jest, taki, że często renomowane firmy, chcą zachować anonimowość bo
        zostałyby zarzucone setkami podań i dlatego zlecają wstępną selekcje agencjom
        pośrednictwa pracy.
        • Gość: dorota firmy pośredniczące IP: *.chello.pl 09.12.06, 21:25
          a ja wrócę na chwilę do tematu firm pośredniczących. Zaproszono mnie na rozmowę
          do jednej z takich firm i zaproponowano całkiem ciekawą propozycję pracy, co o
          tym sądzicie?Ryzykować?
          • annajustyna Re: firmy pośredniczące 09.12.06, 21:31
            Ryzykowac. A jak Ci sie nie spodoba, to odejsc. A moze akurat praca bedzie w
            porzadku? Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka