Dodaj do ulubionych

Dodatkowe szczepienia

07.01.05, 23:29
------------------------------------------------------------------------------
--
W koncu nadszedl radosny dzien - Marta po raz pierwszy po operacji poszla
poznac kolezanki i kolegow z nowej klasy (w Luksemburgu szkola zaczyna sie od
3 lat). I wszystko byloby super, gdyby nie drobny szczegol. Panie
nauczycielki poinformowaly mnie, ze wlasnie w sasiedniej klasie jedno z
dzieci zachorowalo na ospe wietrzna i ze przewiduja w najblizszych tygodniach
mala epidemie.
Stad wrocil do mnie jak bumerang temat dodatkowych szczepien. Oczywiscie tego
na ospe Marta jeszcze nie miala! A mi, na sama mysl o kolejnej chorobie, nogi
sie ugiely.
Dlatego, natychmiast po powrocie do domu, skontaktowalam sie z pediatra.
Marta jeszcze dzis po poludniu zostala zaszczepiona przeciw ospie wietrznej szczepionka VARILRIX .

Ponad miesiac temu, po przebytym ostrym zapaleniu oskrzeli (spedzila 10 dni w
szpitalu i grozilo jej zapalenie pluc), Marta zostala rowniez zaszczepiona
jednoczesnie przeciw grypie (szczepimy ja co roku od urodzenia) i po raz
pierwszy przeciw zakazeniom pneumokokami szczepionka PNEUMOVAX 23 .
Szczepienie przeciw Haemophilus Influenzea typu B jest juz u nas na szczescie
w kalendarzu szczepien obowiazkowych.
Czy Wy rowniez stosujecie jakies dodatkowe szczepienia? A jezeli tak, to
jakie i kiedy? Co na to Wasi lekarze? Zalecaja, czy odradzaja?
Obserwuj wątek
    • elasie Re: Dodatkowe szczepienia 08.01.05, 21:33
      Małgosiu, w najbliższym czasie zamierzam zaszczepic Mateuszka pw. pneumokokom
      tą samą szczepionką. Również chętnie zabezpieczyłabym Małego przed ospą, ale to
      raczej w późniejszym terminie, ponieważ ta szczepionka kosztuje aż ok. 180 zl
      (musze uzbierać taką sumę).
      Pozdrawiam!
      elasie
      • gosiap10 Re: Dodatkowe szczepienia 09.01.05, 10:22
        Elu,
        Wiem, ze szczepionka przeciw ospie wietrznej jest droga - zaplacilam 49,37EUR.
        Podsumowalam jednak koszty jakie ponioslam podczas otatnich : zapalenia
        oskrzeli oraz anginy i mimo, ze nasza kasa chorych zwraca za duza czesc lekow,
        to i tak wydalam z wlasnej kieszeni ponad 100,-EUR! A nie liczylam kosztow
        benzyny na dojazdy, parkingow za 10 dni pod szpitalem i podczas wizyt u
        lekarzy, strat poniesionych na skutek mojej niebecnosci w pracy...
        A to sa tylko koszty wymierne, bo tych zwiazanych z cierpieniem dziecka nie
        mozna wyliczyc.
        Niby ospa to nic takiego. Mamy jednak juz tak szczerze dosyc ciaglych wizyt u
        lekarza (od ponad 2 miesiecy przynajmniej raz w tygodniu), podawania lekow,
        klucia Marty.... ze jedynym naszym marzeniem jest, aby jak najszybciej mogla
        wrocic do NORMALNEGO, RADOSNEGO zycia.
    • danusia-mamusia Re: Dodatkowe szczepienia 09.01.05, 10:11
      Dzięki z aporuszenie ważnego tematu-szkoda tylko że tak mało osób się
      wypowiedziało-ciekawa jestem jak inni lekarze "naszych" dzieci podchodzą do
      tego tematu.Ja osobiście szczepię Michałka co roku przeciw grypie.Jak miał 3
      latka to przechodził ospę wietrzną więc już szczepienie nie potrzebne/chociaż
      podobno półpasiec ma związek z tą chorobą i można na to zachorować w każdym
      wieku-ciekawe czy taka szczepionka uchroniłaby Mikiego w przyszłości przed
      półpaścem??/Pamiętam że szczepiłam go jeszcze potrójną szczepionką: przeciwko
      odrze, różyczce i śwince i teraz się cieszę że się na nią zdecydowałam/wtedy
      jeszcze nie wiedziałam o wadzie serduszka u Mikiego/ Ale muszę pogadać z
      lekarzem na temat innych szczepionek żeby jak najlepiej chronić moje dzieckosmile
      Pozdrawiam-Danusia-mamusia.Małgosiu jak się czuje Twoja córcia -przecież tak
      niedawno miała operację czyż nie? Buziaki1!!!!!!
      • gosiap10 Re: Dodatkowe szczepienia 09.01.05, 10:42
        Danusiu,
        Widze, ze tez siedzisz przy komputerze. Wywalczylam sobie wlasnie pierwszy
        niedzielny ranek tylko dla mnie (nawet obiad ma ugotowac moja rodzinka!) i moge
        troszke pobuszowac w sieci.
        Martusia ma sie juz duzo lepiej. Operacja przebiegla znakomicie. Po 3
        tygodniach bylismy w domu. Niestety po kolejnych 2-och zlapala zapalenie
        oskrzeli. Znowu szpital i co gorsza spadek saturacji, spora niewydolnosc prawej
        komory (jedynej jaka Marta ma), niedomykalnosc II stopnia zastawki trojdzielnej
        (tez tej najwazniejszej, bo przeciez mitralna nie istnieje) i woda wokol lewego
        pluca. Wszyscy byli zaniepokojeni. Leczenie farmakologiczne przynioslo jednak
        pozytywne rezultaty. Bylismy w srode 5/01/05 na kontroli w Paryzu i lekarz
        Marty byl bardzo zadowolony. Powolutku zaczyna rosnac saturacja, prawa komora
        tez juz prawie w normie. Do idealnego stanu jeszcze dluga droga, ale
        najwazniejsze, ze idzie ku dobremu.
        Podpytaj prosze lekarzy Michalka o dodatkowe szczepienia (jest to tez apel do
        nas wszystkich!). Mysle, ze warto bedzie przedyskutowac dokladnie ten temat z
        kardiologami. Jezeli szczepienia sa naprawde wskazane w przypadku naszych
        dzieci, to byc moze powinnismy wlaczyc je do celow "Funduszu na rzecz dzieci z
        wadami serca" i poprzez niego pomoc rodzicom w finansowaniu kosztow zakupu.
    • anfido Re: Dodatkowe szczepienia 09.01.05, 11:47
      Nie wiem czy tylko ja się z tym spotykam, ale jeżeli chodzi o szczepienia
      dodatkowe, to lekarze zupełnie nie są o nowych szczepionkach informowani.
      Druga sprawa dotyczy faktu, że zupełnie nie wiedzą czy te szczepionki można
      podawać dzieciom poważnie chorym.
      Trzecia sprawa, to fakt,że istnieje przekonanie, że jeżeli dziecko na coś nie
      choruje, to po co je na jakąś chorobę szczepić. Chodzi tu głównie o Pneumovax
      23. Nie mówię o szczepionce na ospę, chociaż specjalistka d/s szczepień do
      której trafiłam, kazała zaszczepić starszego syna, a Adasia nie. To samo
      dotyczyło szczepionki przeciwko grypie. Adasia nie szczepić ,a cała najbliższą
      rodzinę zaszczepić.
      Czwarta sprawa, to przekonanie, że takie małe dzieci mają tak przeładowany
      kalendarz szczepień w pierwszym roku życia, że lepiej innych szczepionek nie
      wprowadzać wtym okresie.
      Na własną prośbę kazałam zaszczepić Adasia przeciwko HIB, a w najbliższym
      czasie będę go i Filipka szczepić przeciwko ospie, tym bardziej, że Filipek
      poszedł właśnie do przedszkola. Mam nadzieję, że zdążę zaszczepic Adasia zanim
      Filipek przyniesie ospę z przedszola. Adas może mieć kolejna szczepionkę
      dopiero za 6 tyg, bo kilka dni temu dostał szczepionke przeciwko odrze, śwince
      i różyczce.
      Myślę jeszcze o szczepionce przeciwko żółtaczce typu A mając na uwadze fakt, że
      Adas kiedyś będzie prawdo podobnie musiał miec operację, a wiadomo jakie
      świństwa można złapać przebywając w szpitalach.
      • dorek3 Re: Dodatkowe szczepienia 11.01.05, 10:38
        Powiem szczerze, że ja konsultowałam szczepienia z dwoma niezależnymi lekarzami
        (pediatra z Unstytutu Matki i dziecka gdzie sie chłopcy urodzili oraz
        konsultant ds szczepień ze szpitala na Niekłanskiej) i w obydwu przypadkach
        isłyszałam to samo: szczepić rozszerzonym kalendarzem: HIB, grypa, ospa,
        penumokoki i meningokoki. Pewnie, że należy to jakos rozsądnie rozłożyć w
        czasie. moi chłopcy mieli HIB i grypę, teraz wreszcie zaszczeoię ta nieszczęsną
        potrójną, póxniej wypada nim chyba kolejna dawka Di-Pre-Te z HiB-em i dopiero
        na końcu ospa.
        Strasznie tego dużo. Czasami jak czytam wypowiedzi przeciwników szczpeiń (na
        e0dziecku ich nie barkuje) to mam wrażenie że kompletnie nie wiedza o czym
        mówia/pisza.
        • gosiap10 Re: Dodatkowe szczepienia 11.01.05, 15:59
          Dorota,
          Czy moglabys poprosic konsultanta ds szczepien o probe stworzenia kalendarza
          szczepien wskazanych dla dzieci z wadami serca? Wydaje mi sie, ze mogloby nam
          to pomoc sie odnalezc w calym morzu nowych lekow. Wiem, ze np. przeciwko
          pneumokokom istnieje wspaniala szczepionka Prevenar. Niestety jest droga i
          najlepiej nia szczepic dzieci ponizej 2 roku zycia. Kiedy sie o niej
          dowiedzialam Marta miala juz ponad 3 latka i dlatego zaszczepilam ja
          Pneumovaxem 23. Wiem jednak, ze Prevenar wszedl od tego roku do kalendarza
          szczepien obowiazkowych w Luksemburgu (podobnie jest we Francji). Na
          meningokoki szczepienie u nas jest obowiazkowe od 2 lat (nazwa leku
          Meningitec). Rowniez obowiazkowo szczepimy dzieci przeciw Haemophilus
          Influenzae typu B w polaczeniu z DI-PER-TE, polio i Hepatite B (w czterech
          powtarzalnych dawkach, jedynie Hepatite B 3x). Obecnie wprowadzono takze
          szczepienie przeciw ospie w polaczeniu z odra, rozyczka i swinka.
          Jest tyle nowych szczepionek, czesto laczonych, ze warto byloby miec opinie
          specjalisty na to co i kiedy podac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka