Dodaj do ulubionych

technik farmacji - jakie macie zdanie???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:35
chodzi mi o to, czy łatwo o pracę (widzę dużo ogłoszeń w gazetach, ale może
jest już nadpodaż ludzi po tym kierunku)?
Po skończeniu trzeba odbyć staż. Czy wiecie, ile on trwa, czy łatwo się na
niego dostać?
Obserwuj wątek
    • Gość: asia Re: technik farmacji - jakie macie zdanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:04
      Też o tym myśle:)Dzis dzwoniłam do mojego kuzyna który skonczył studia
      farmaceutyczne i prosiłam o rade!Powiedział ze bardzo poleca nauke jako technik
      farmacji!Tacy podobno czesciej znajduja prace niż Ci po studiach bo pracodawcy
      muszą im zapłacic mniej a ich wiedza wcale nie jest mniejsza:)A gdzie idziesz
      do Studium????Moze Lublin??
      • Gość: farma Re: technik farmacji - jakie macie zdanie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 00:33
        Wiedza musi być mniejsza bo technik konczy studium, które trwa nie wiem chyba 2
        czy 3 lata a farmaceuta kończy 5-letnie studia. Praca rzeczywiście jest,
        dlatego że technik zajmuje się praktycznie tym samym co farmaceuta i przy tym
        mniej zarabia, "sporo mniej" od farmaceuty, także pomyślcie czy warto kończyć
        takie studia...
        • Gość: justy Re: technik farmacji - jakie macie zdanie??? IP: 213.241.34.* 29.07.05, 16:11
          > Wiedza musi być mniejsza bo technik konczy studium, które trwa nie wiem chyba
          > 2 czy 3 lata a farmaceuta kończy 5-letnie studia
          2 letnie studium. przez te 2 lata technik uczy sie wyłącznie tego, co potrzebne
          do pracy w aptece; studia na farmacji daja szerszą więdzę, przygotowują do
          pracy na różnych innych stanowiskach.
          wiedza jest mniejsza, ale nie ta, która jest niezbędna do codziennej pracy w
          aptece. (oczywiście nie mam tu na myśli szkół zaocznych i nieuków, którzy
          kupują egzaminy)
      • Gość: nan Re: technik farmacji - jakie macie zdanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:17
        nie, niestety Szczecin:)
    • Gość: justy Re: technik farmacji - jakie macie zdanie??? IP: 213.241.34.* 29.07.05, 16:08
      praca jest.
      pod warunkiem, że uda ci się najpierw skończyć (a najpierw załapać się)
      dwuletni staż w aptece otwartej (i zamkniętej). odkąd zaostrzono przepisy dot.
      stażu absolwentom studium jest bardzo ciężko znaleść aptekę na staż.
      poza tym nie masz właściwie możliwości rozwoju w aptece: najpierw jesteś
      stażystą, potem technikiem. i tak już zostaje. dot. to też zarobków. dodatkowo
      technik ma w świetle przepisów (życiowa praktyka to co innego) b. małe
      uprawnienia.

przepisy dot. stażu: Rozp. min. zdr. z 17 lipca 2002r Dz.Ustaw nr 126
      co może technik (w praktyce moze wszystko): Ust. Prawo Farmaceutyczne z 6
      września 2001r art.90 i 91

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka