Dodaj do ulubionych

Autobus 124/194 Kampus UJ

11.10.05, 20:41
Chciałem was prosić o odpowiedź na pytanie.

Czy popierasz pomysł przedłużenia linii 124 do przystanku Kampus UJ, kosztem skrócenia linii 194?
Głosowanie
Obserwuj wątek
    • konkurs_pk Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 11.10.05, 21:20
      a) ankieta chyba nie dziala
      b) wydaje mi sie, ze w linie 194 angazowal sie UJ i m.in. dlatego jedzie ona
      przez miasteczko studenckie
      • ruczaj.x Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 11.10.05, 21:34
        > a) ankieta chyba nie dziala
        nie?
        w sumie nie wiem, wykorzystałem jakieś ogólnodostępne rozwiązanie, tam jest chyba problem z pokazywaniem wyniku przez "Show result", pod oddaniu głosu jest OK.

b) Miasteczko studenckie, rozumiem przyszłe miasteczko studenckie?

Przy czym częstotliwość przejazdu 124 jest na tyle duża, że spokojnie zrekompensowała by stratę 194.

Ale w sumie nie jestem pewnien, czy jest o co walczyć, może ludzie tego nie chcą ;)
        • konkurs_pk Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 11.10.05, 21:46
          a) w ogole mi sie nie otwiera ten poll
          b) przez obecne miasteczko studenckie agh przejezdza, zgarniajac studentow,
          ktorzy mieszkaja w akademikach (te nie naleza jedynie do agh, poza tym ogolnie w
          tej okolicy mieszka wielu studentow), aby ich dowiezc do kampusu na ruczaju.
          • trineo Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 00:39
            no to jak nie 194 ,to 114 mozna skrócić.Bo nadal pozostaje ten kretyński
            podział.
          • ruczaj.x Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 10:01
            > a) w ogole mi sie nie otwiera ten poll
            ??
            > b) przez obecne miasteczko studenckie agh przejezdza, zgarniajac studentow,
            > ktorzy mieszkaja w akademikach (te nie naleza jedynie do agh, poza tym ogolnie
            > w tej okolicy mieszka wielu studentow), aby ich dowiezc do kampusu na ruczaju.
            No ale studenci mogą dojechać do przystanku Ruczaj i przejść sobie ten krótki fragment, a 124 z uwagi na częstotliwość i trasę (alejki, podwale, PKP, mogilskie) wydaje się ciekawszym rozwiązaniem (oczywiście zdaje sobie sprawę, że nie dla wszystkich).
    • anetamr Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 08:42
      Pomysł przedłużenia linii 124 o te 2 przystanki jest bardzo dobry. Mielibysmy
      choc jeden autobus jadący bezpośrednio do centrum. Popieram jak najbardziej!!!
      Nawet pisałam w tej sprawie do MPK, ale otrzymałam odpowiedz odmowną, ze tam
      jest planowany szybki tramwaj i ze do tego czasu mozemy jezdzic z przesiadkami.

Ale to byl tylko list od jedenj osoby, moze jak więcej osób będzie postulowło
      przedłużenie 124, albo udałoby się zaangazować w to np Radę Dzielnicy moze taki
      wniosek potraktowany byłby poważniej.
      Przeciez to w zasadzie chodzi o wydłużenie trasy o 2 przystanki. Nie sądzę zeby
      to znacząco podnosiło koszty itp...
      • ruczaj.x Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 09:49
        sprawa być może jest do przeforsowania, tylko jest jeden problem, w pętli pod OE nie ma miejsca dla 3 linii, więc jeśli chcielibyśmy mieć 124 (z uwagi na częstotliwość i trasę wydaje mi się optymalna) wiązałoby się to ze skróceniem 114 albo 194.

A szybki tramwaj 2-3 lata, do tego czasu musimy sobie jakoś radzić.
        • qqlio Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 10:10
          Pozwole sobie zauwazyc, ze szybki tramwaj za 2-3 lata to niezla mrzonka jest.
          10-15 o ile w ogole - juz predzej.
          Dlatego WSZYSTKIE kroki powinny isc w kierunku przedluzania linii o te 2
          przystanki i prob wygospodatowania m-ca na zatoczce na 3 autobusy (poszerzenie?
          a moze odpowiednie ulozenie rozkladu?)
          Pozdrawiam
          • ruczaj.x Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 10:14
            Wszystko kwestia pieniędzy, gdyby nie było UJ pewnie bym się zgodził... na szczęście za kilka lat "na karku" będziemy mieli jakieś 10 tys. studentów, a autobusem przez Kapelankę i MC to miasto raczej tego nie obsłuży.
            • qqlio Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 10:38
              Nie zgodze sie. MPK i miasto nie mysla w ten sposob. Poza tym Uj-owi wystarcza
              stara petla na ruczaju a studentami stojacymi w korkach kompletnie nikt sie nie
              bedzie przejmowal.
              Moze faktycznie "za pare lat". Dlatego napisalem o 10-15 latach.
              Pora skonczyc z bajaniami nt. szybkiego tramwaju. MPK mowi o tym tylko zeby
              zbijac argumenty tych, ktorzy chca przedluenia linii autobusowych.
              Daleki Ruczaj potrzebuje m.in. poszerzenia Bobrzynskiego a nie ciaglych
              historii s-f o tramwaju. Na kurdwanowie tez tak ludzie sluchali... 20 lat...
              Pzdr
        • shaddock Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 18:33
          ruczaj.x napisała:
          > sprawa być może jest do przeforsowania, tylko jest jeden problem,
          > w pętli pod OE nie ma miejsca dla 3 linii

Przecież niedługo ma być uruchomiona linia 178 z Kampusu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=30206849&a=30215511
          więc wychodzi na to, że jednak jest tam miejsce na 3 linie.
    • pinkdotr Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 11:24
      Poparłem w głosowaniu tę zamianę. Gdyby UJ się upierał, to może być również 124
      za 114.

Przy tym, jeśli będziemy pisać jakiś wniosek, bardzo ważna jest jedna sprawa. W
      kolejnych rozkładach jazdy o 5-10 minut przyśpieszany jest ostatni kurs w
      kierunku Ruczaju (to dotyczy wszystkich linii). Dzięki temu osiągnęliśmy już
      dziurę pomiędzy ostatnim dziennym a pierwszym nocnym wynoszącą od 1.5 do 2
      godzin w zależności od dnia tygodnia. Ten proces trzeba zatrzymać i odwrócić.
      Ostatni kurs 124 po wydłużonej trasie spod Dworca musi być najwcześniej o 23:30
      a nie około 22:30 jak teraz.

To powinno być zgrane z kursami nowego nocnego 609, który wg mnie najlepiej
      obsłużyłby nasze potrzeby, gdyby stał się linią okrężną przez Grota Roweckiego,
      Bobrzyńskiego, Czerwone Maki, Lubostroń, Kobierzyńską (może być w odwrotnym
      kierunku, jeśli podjazd na Czerwonych Makach jest zbyt stromy) i był
      obsługiwany przez małe autobusy z częstotliwością co 30 minut zamiast przez
      duże co 60.

pinkdotR
    • janravic Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 21:13
      Popieram wydłużenie do Kampusu linii 124, ponieważ brakuje bezpośredniego
      dojazdu z Bobrzyńskiego/Chmieleniec np. na dworzec, ale JESLI JUŻ, TO KOSZTEM
      114. 194 jeździ do Kampusu o wiele częściej niż 114 i byłoby szkoda zabierać nam
      tak dobrą linię. Pozdrawiam!
      • ruczaj.x Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 12.10.05, 22:01
        nie pomyślałem o tym, ale fakt, skrócenie 114 może być nawet łatwiejsze, na pewno będziemy mogli liczyć na pomoc naszych radnych
        • janravic Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 13.10.05, 21:55
          Weź jeszcze pod uwagę sugestie dotyczące przedłużenia linii 114 lub 194 do
          nowej, chyba odremontowanej, pętli w Skotnikach. Te propozycje są w linku na
          forum Chmieleńca. Dzięki za Twoje inicjatywy dla Ruczaju. Pozdrawiam!
          • gilu9986 Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 28.10.05, 21:34
            mi by nawet to pasowało... bo wokońcu najważniejsze to to, że 124 je3ździ na
            POLITECHNIKE
    • gilarski Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 29.10.05, 16:46
      1. Oczywiście, że każde wzmocnienie linii w kierunku Ruczaju znajdzie nasze
      poparcie, ale
      2. Rozmowy z MPK są bardzo trudne, od 2 lat próbowałem załatwic prosta sprawę -
      przedłużenie linii o 3 km, odpowiedx jest jedna - jeśli nie wyrazimy zgody na
      redukcje w innym miejscu - to nie ma oczym mówic. Argument w stylu, że szybko
      wzrasta liczba mieszkańców nie trafia.
      3. Dlatego mam nadzieję, że chociaz juz wlistopadzie zostanie uruchomiona linia
      z Kampusu do Mistrzejowic, zawsze to cos niz nic.
      4. Sam dojezdzam do pracy i dzielnicy komunikacja miejska, więc widze co sie
      dzieje w tych autobusach (jeżdże 106, 128 czasami 114 i 194), dlatego nie
      trzeba mnie dodatkowo mobilizowac w sprawie.
      5. Proponuję spisać wszystkie wasze pomysły i spotkać się z nami (mamy 2
      radnych, którzy zawodowo zajmuja się komunikacją zbiorową - w tym wasz
      reprezentant), moglibyśmy spróbowac zaproponowac wspólnie jakies rozwiązanie
      MPK.
      6. Irytuje mnie często sytuacja, gdy MPK na prośby mieszkańców odsyła ich po
      opinię do Dzielnicy, a na nasze interwencje przewaznie odpowiada - vide p 2,
      jest propozycja, że od nowego roku powstanie komórka organizacyjna w ZDiKu
      zajmująca sie zarządzaniem komunikacją zbiorową (nie będą tego robiły jak
      dotychczas 3 instytucje tj. MPK, ZDiK, Wydział Gospodarki Komunalnej i OŚ UMK),
      zobaczymy co z tego wyniknie.
      MG
      • chmielowianka Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 31.10.05, 11:21
        Panowie mieszkacie blizej ul. Kobierzynskiej. Pamietacie o tych co blizej ul.
        Bobrzynskiego, ale ja tak z autopsji:
        Obecnie poranne 114, 194 na Chmielencu jest juz wypelnione "odpowiednio".
        Zarowno na OE, jak i na Chmielencu przybylo WIELU mieszkancow. Komfort jazdy -
        raczej sredni. Przedluzenie 124 do OE jest b. wskazane, bo i 114, i 194 lekkim
        lukiem omijaja Środmiescie, do ktorego jednak dojezdza sporo uczniow, studentow
        i ludzi pracy.
        Chetnie podpisze sie na jakims liscie do MPK, ktore niezmiennie egzekwuje, samo
        niewiele dajac. Moje dzieci wielokrotnie juz "gnaly" w te, czy druga strone z
        powodu "zaginiecia" autobusu liniowego.

Zyczac wytrwalosci - pozdrawiam !
        • trineo Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 01.11.05, 00:03
          Ciekawi mnie tylko jedna rzecz:
          Dlaczego szanowne eMPeka ciągle upiera sie przy petli na Ruczaju?Przecież o
          wiele więcej miejsca jest na pętli Kampus OE..
          Spokojnie pomieszczą sie tu 3 linie i może jeszcze jedna:)
          Natomiast petla na Ruczaju peka w szwach kiedy na raz zjadą 3 przegubowce...
          Czemu eMPeKa nie może zrozumieć,że są dla nas-a nie my dla nich....
    • krilanov2 Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 23.04.06, 18:08
      nie, nie, nie... niech rozbuduja petle (przeniosa dalej, zrobia wiekszą, ale niech nic nie skracaja)!
      • ruczaj86 Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 23.04.06, 20:33
        nie!nie!nie!
    • gerni.d Re: Autobus 124/194 Kampus UJ 24.04.06, 16:17
      ja bym widział to tak zeby wszystkie linie jeździły do Europejskiego , a jak nie
      ma miejsca na pętlli to można przedłużyc niedużo kurs i jest wygodna , nowo
      odremontowana petla w Skotnikach - a z tamtąd tez dużo osób jeździ codziennie do
      miasta (znają to ci próbujący dostac sie do 106 przy szuwarowej )
    • ramazzotti20 tak ale weź pod uwagę 06.05.06, 10:45
      to że to głosowanie nie spowoduje ze przedłużą 124 ;p

wszystko jasne? ;p
      • emrg Re: tak ale weź pod uwagę 06.05.06, 14:05
        a powinni!!
        ostatnio widziałem 4 autobusy stojące przy pętli pod OE, więc argument z brakiem miejsca dla 124 jest małoprzekonujący

a głosowanie było tylko z ciekawości;) podjerzewam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka