chiara76 03.07.06, 12:33 zaintrygowało mnie w księgarni podczas oglądania książki stwierdzenie, że jest to "filozoficzna powieść kryminalna". Może ktoś ją już czytał? Warto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 03.07.06, 15:35 14:45 pl radio pr 3. czytają, od dziś. Poczatek ładny. Raczej kupię P Odpowiedz Link
nika.78 Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 04.07.06, 21:55 Ja już mam Zaczyna się całkiem, całkiem... Odpowiedz Link
zielonamysz Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 08.07.06, 08:34 No i jak??? Tez zauwazylam.. i przymierzam sie.. Odpowiedz Link
braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 08.07.06, 20:40 hymmmmmmmm tak do setnej strony bywa miejscami zabawnie, a potem zaczyna sie totalna zmuła. Pani próbuje zrobić coś trochę w klimatach puchatkowych, czyli podlane filozofią opowiastki o cokolwiek trzepniętych zwierzaczkach, dośc na siłę łacząc to w sumie raczej wydumana intrygą kryminalną. I ksiązka traci cąły rozpęd i zmienia się w zbiór dywagacji w stylu Cohela czy innego Whartona. Straciłem do niej cąła sympatię w okolicach 150 strony i potem juz tylko na chama brnąłem P Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 08.07.06, 22:20 nie pocieszyłeś mnie Zamówiłam sobie w ramach książki na urlop... Odpowiedz Link
braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 09.07.06, 21:09 Nonieno, to spróbuję Cię pocieszyć tym, że ja średnio przepadam za zwierzaczkową konwencją i zarówno Folwark, jak i Wodnikowe zaliczam do lektur raczej obojętnych, znaczy fajnie, że komuś się chciało, ale mnie nie przkonuje. Tak więc nadal za najlepszy zwierzakowy kryminał uznaję Blacksad, czyli klasyczne hard-boiled z kotami w rolach głównych (komiks), ale te Owce to się w sumie moga podobać, choć niekoniecznie wszystkim. P Odpowiedz Link
ronron Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 19.07.06, 20:47 Nie wiem czy Ci ufać braineater, ale załóżmy, że mimo, iż przepadam za zwierzaczkową konwencją, nie nabędę "Owiec". Co zatem polecisz poza komiksami i Puchatkiem? Odpowiedz Link
braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 19.07.06, 22:48 Nie ufaj mi Ja się kieruje tylko i wyłącznie subiektywnymi przesłankami i nie staram ich racjonalnie uzasadniać Co do zwierzaczkowej konwencji to w sumie cięzko mi cos wymyślić, poza Mausem (no wiem, znowu komiks, gdzie takonwencja jest wygrana rewelacyjnie, doskonałym opowiadaniem Roberta Silverberga pt "Druga przemiana", opowiadającego historie Georga Samsy z punktu widzenia karalucha i jeszcze lepszym tekstem Fredericka Pohla 'Dajmy szanse mrówkom'. Ale to wszystko SF w sumie (za wyjątkiem Mausa) a nie kryminały. Zdaje się ze Jottka na tym forum, lub na któryms z kilku innych na którym sie spotykamy, wspominała o Johimie Lisie, ale nigdy do tych książek nie dotarłem, więc nie będe polecał, choc w gust Jottki wierzę P Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 02.08.06, 10:21 no i ja miałam jednak podobne odczucia. Szkoda, bo zaczęło się fajnie. W sumie przeczytałam na wakacjach, ale jakoś na siłę bym nie polecała. Odpowiedz Link
ashton Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 22.08.06, 14:08 Nie widzę sensu porównań z "Wodnikowym wzgórzem", całkowicie inny klimat! Jakby nie patrzeć, porażka na całej linii. A początek zapowiada naprawdę niezłą lekturę... Odpowiedz Link
formaprzetrwalnikowa Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 22.08.06, 14:49 jestem na 215. nadal mi sie podoba. troche sie w niektorych dywagacjach pogubilam, ale skladam to na karb czestych przesiadek w metrze. bo to dobrze czytadlo do metra jest. Odpowiedz Link
escott Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 26.08.06, 21:07 Przeczytalam. Niezle, ale za nic nie potrafilam wytropic, gdzie w tym kryminale filozofia? Owce maja swoj urok, ale jakos mnie nie przekonaly. Intryga sama w sobie, bez welny, dywagacji panny Maple etc. chyba by nie uszla... Odpowiedz Link