Dodaj do ulubionych

"Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann...

03.07.06, 12:33
zaintrygowało mnie w księgarni podczas oglądania książki stwierdzenie, że
jest to "filozoficzna powieść kryminalna". Może ktoś ją już czytał? Warto?
Obserwuj wątek
    • braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 03.07.06, 15:35
      14:45 pl radio pr 3. czytają, od dziś. Poczatek ładny. Raczej kupięsmile

Psmile
    • nika.78 Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 04.07.06, 21:55
      Ja już mam smile Zaczyna się całkiem, całkiem...
      • zielonamysz Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 08.07.06, 08:34
        No i jak??? Tez zauwazylam.. i przymierzam sie..
        • braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 08.07.06, 20:40
          hymmmmmmmm
          tak do setnej strony bywa miejscami zabawnie, a potem zaczyna sie totalna
          zmuła. Pani próbuje zrobić coś trochę w klimatach puchatkowych, czyli podlane
          filozofią opowiastki o cokolwiek trzepniętych zwierzaczkach, dośc na siłę
          łacząc to w sumie raczej wydumana intrygą kryminalną. I ksiązka traci cąły
          rozpęd i zmienia się w zbiór dywagacji w stylu Cohela czy innego Whartona.
          Straciłem do niej cąła sympatię w okolicach 150 strony i potem juz tylko na
          chama brnąłem

Psmile
          • chiara76 Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 08.07.06, 22:20
            nie pocieszyłeś mniecrying Zamówiłam sobie w ramach książki na urlop...
            • braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 09.07.06, 21:09
              Nonieno, to spróbuję Cię pocieszyć tym, że ja średnio przepadam za
              zwierzaczkową konwencją i zarówno Folwark, jak i Wodnikowe zaliczam do lektur
              raczej obojętnych, znaczy fajnie, że komuś się chciało, ale mnie nie przkonuje.
              Tak więc nadal za najlepszy zwierzakowy kryminał uznaję Blacksad, czyli
              klasyczne hard-boiled z kotami w rolach głównych (komiks), ale te Owce to się w
              sumie moga podobać, choć niekoniecznie wszystkim.

Psmile
              • ronron Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 19.07.06, 20:47
                Nie wiem czy Ci ufać braineater, ale załóżmy, że mimo, iż przepadam za
                zwierzaczkową konwencją, nie nabędę "Owiec". Co zatem polecisz poza komiksami i
                Puchatkiem? wink
                • braineater Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 19.07.06, 22:48
                  Nie ufaj mismile Ja się kieruje tylko i wyłącznie subiektywnymi przesłankami i nie
                  staram ich racjonalnie uzasadniaćsmile
                  Co do zwierzaczkowej konwencji to w sumie cięzko mi cos wymyślić, poza Mausem
                  (no wiem, znowu komikssmile, gdzie takonwencja jest wygrana rewelacyjnie,
                  doskonałym opowiadaniem Roberta Silverberga pt "Druga przemiana",
                  opowiadającego historie Georga Samsy z punktu widzenia karalucha i jeszcze
                  lepszym tekstem Fredericka Pohla 'Dajmy szanse mrówkom'. Ale to wszystko SF w
                  sumie (za wyjątkiem Mausa) a nie kryminały.
                  Zdaje się ze Jottka na tym forum, lub na któryms z kilku innych na którym sie
                  spotykamy, wspominała o Johimie Lisie, ale nigdy do tych książek nie dotarłem,
                  więc nie będe polecał, choc w gust Jottki wierzęsmile

Psmile
          • chiara76 Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 02.08.06, 10:21
            no i ja miałam jednak podobne odczucia. Szkoda, bo zaczęło się fajnie. W sumie
            przeczytałam na wakacjach, ale jakoś na siłę bym nie polecała.
            • ashton Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 22.08.06, 14:08
              Nie widzę sensu porównań z "Wodnikowym wzgórzem", całkowicie inny klimat!
              Jakby nie patrzeć, porażka na całej linii. A początek zapowiada naprawdę niezłą
              lekturę...
          • formaprzetrwalnikowa Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 22.08.06, 14:49
            jestem na 215. nadal mi sie podoba. troche sie w niektorych dywagacjach
            pogubilam, ale skladam to na karb czestych przesiadek w metrze.
            bo to dobrze czytadlo do metra jest.
    • escott Re: "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann... 26.08.06, 21:07
      Przeczytalam. Niezle, ale za nic nie potrafilam wytropic, gdzie w tym kryminale
      filozofia? Owce maja swoj urok, ale jakos mnie nie przekonaly. Intryga sama w
      sobie, bez welny, dywagacji panny Maple etc. chyba by nie uszla...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka