Dodaj do ulubionych

Prawda o klamstwach historycznych!

13.10.07, 10:59
Powoli wychodzi szydlo z worka, Zawisza Czarny z rodu niemieckiego, a wiec
jego brat Jan Farurej takze;) Zyndram Z Maszkowic rowniez.
Teraz dowiadujemy sie , ze Marcin z Wrocimowic to tysz Niemiec, a wiec ilu
tam polskich rycerzy walczylo?
Musze ale przyznac, ze imie Marcin , czytej Martin to wtedy typowe imie
niemieckich kolonistow.

Przjdzie czas, ze bedzie udowodniona kolejna prawda historyczna, ze Dagobert i
Burisleif to Mieszko i Boleslaw!
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 13.10.07, 23:41
      Nie wiem Ballest, czy komukolwiek sa potrzebne takie prawdy, aż tak szczegółowe
      prawdy historyczne ? Może naukowcom.
      • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 13.10.07, 23:48
        RICIUNIU KOCHANA, one sa bardzo potrzebne, bo bez nich nie bedzie POJEDNANIA!
        Polacy powinni w koncu zrozumiec, ze ich idole czasami NIEMCAMI sa!
        Nie tylko Kopernik, czy Zawisza, ale takze Generalowie Anders czy Rommel!
        • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 13.10.07, 23:56
          Ballest, nawet jakbyś jeszcze bardziej zmiękczał mój nik i jak najbardziej
          wyszukiwane przymiotniki dodawał, to mnie nie przekonasz, bo akurat ta
          szczegółowa wiedza nie jest mi potrzebna i w większości innym też. Bo pojednanie
          jest w sercach, nie w samej historii i w takich szczegółach.
          • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 00:00
            Rita, chcesz mi wmowic, ze Tobie historia kolo d.py wisi, nienawisc jest wazniejsza?
            Rita, bez znajomosci historii nie bedzie pojednania!
            Mieszko, czytaj Dagobert, Burisleif, Zawisza, to tylko poczatek!
            • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 00:12
              Ballest, gwarantuje ci , ze nie znając histori czlowiek równie dobrze może być
              dobry, a nawet chętniejszy do pojednania, bo będzie bez obciążeń historycznych
              jakie nosi w sobie , jak w Twoim przypadku.
              Powiem ci prosto - pal sześc historię, chcemy dobrze ze sobą zyć, chcemy
              współpracować - a co Ty na to ?
              Ty na to tak: - ale musicie zatwierdzić moją historię, bo ja mówię prawdę.
              A po co nam ta prawda historyczna, kiedy mlodzież wyjeźdza na zarobek do innych
              krajów, czy ona tam poznaje historie , czy zarabia pieniądze, zeby godnie zyć ?
              Odpowiedz mi na pytanie - czy Twój syn potrzebuje histori do żucia, albo synowa
              ? Oni potrzebują wczasów, zabawy, pracy i godnego życia.
              Pewnie , ze można poznawać historię, nawet należy ale nie aż w takich szczegółach.
              Takie jest moje zdanie.

Jeszcze ta nienawiśc - nienawiśc ma ten, kto nosi w sobie żal. Czy aby Ty tego
              żalu nie nosisz w sobie ?
              • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 00:20
                Rita, historia jest potrzebna, ale ta wlasciwa, bo na razie jest w Polsce
                historia wykorzystywana do siania nienawisci do swoich sasiadow!
                Powiedz mi, ktory Polak wie, ze Zawisza byl Niemcem!
                Dla Polakow, ZAWISZA, to szlachetny polski rycerz, co walczyl z niemieckimi
                mordercami!
                Jesli sie Polacy dowiedza, ze ten szlachetny POLAK Niemcem byl, to inaczej beda
                Niemcow postrzegali!
                • stix Polacy nigdy zdania o Niemcach nie zmienią. 14.10.07, 09:46
                  Nie łudź się. Niemiec to będzie zawsze ktoś obcy, ktoś kto lubi
                  rabować i mordować.
                  • ballest Re: Polacy nigdy zdania o Niemcach nie zmienią. 14.10.07, 09:57
                    Czyli Zawisza lubil rabowac i mordowac?
                    • stix Czym jest jeden Zawisza wobec niezliczonych 14.10.07, 10:10
                      niemieckich zbrodni?
                      pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnie_niemieckie_w_Polsce_%281939-1945%29
                      • ballest Re: Czym jest jeden Zawisza wobec niezliczonych 14.10.07, 10:20
                        Stix, pisz na temat, bo o zbrodniach mozemy pisac na innym watku!
                        Zaraz go Tobie zaloze!
                        • sloneczko1 Re: Czym jest jeden Zawisza wobec niezliczonych 14.10.07, 10:24
                          żodyn niy biere pod uwaga,że wśród tych zamordowanych obywateli
                          polskich było bardzo dużo potomków byłych osadników
                          niymieckich ,wojna to straszno rzecz
                          • sloneczko1 Re: Czym jest jeden Zawisza wobec niezliczonych 14.10.07, 10:26
                            mi sie wydaje,że ostatnio jest coroz gorzi z tym
                            nacjonalizmym,kiedyś to nikomu niy przeszkodzało kto kim je z
                            pochodzynia,yno jego uczynki abo majontek sie liczoł
                            • ballest Re: Czym jest jeden Zawisza wobec niezliczonych 14.10.07, 11:33
                              Sloneczko, za rzadow PiSu sie stosunki bardzo pogorszyly.
                • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 11:25
                  ballest napisał:

> Jesli sie Polacy dowiedza, ze ten szlachetny POLAK Niemcem byl, to inaczej beda
                  > Niemcow postrzegali!

To ciekawe, że wielu szlachetnych Niemców walczyło po stronie Polski, wielu
                  szlachetnych Niemców jest do dziś . Ja najczęściej spotkałam wspaniałych Niemców
                  w literaturze. Napisali piekne książki opisują zdarzenia wojenne obiektywnym
                  okiem, nie nosząc w sobie nienawiśći. Mamy wiele przykładów, że Polacy stali się
                  Niemcami i odwrotnie.
                  I w czym widzisz problem ?
                  • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 11:27
                    Ballest, możesz odpowiedzieć konkretnie - jaki żal nosisz w sobie w stosunku do
                    Polski ?
                    • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 11:31
                      Mam OGROMNY zal do Polski, ze Niemcy tyle dobrego dla Polakow zrobili a oni
                      ciagle ich nienawidza.
                      • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 11:36
                        Upewnie sie , ze Niemcy są szczerzy co do intencji tak wspaniałej pomocy
                        niemieckiej, jak Niemcy zmienią swoją konstytucje jeszcze przedwojenną. Ballest
                        kiedy to zmienią, tą starą konstytucję niemiecką ?
                        • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 11:59
                          Rita, to tylko dobra wola Ottona w 1000 roku wprowadzila Polske do
                          Europy, potem kolonisci niemieccy postawili Polske na nogi, pozniej
                          kolejna kolonizacja Jozefinska, nastepnie ogloszenie polskiej
                          niepodleglosci w 1916 roku a ostatniuo umorzenie polskich dlugow
                          przez niemiecki rzad, ktory je przjal, czyli Niemieccy obywatele
                          splacicli polski dlug, no i wprowadzenie Polski do UE!

Polska ale sie zawsze pluciem na Niemcow odplaca!
                          • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 13:26
                            Ballest, zyjemy w innych czasach. Jakbyśmy chcieli się wracać to musimy sie
                            przenieść do życia plemiennego. Teraz mi powiedz, bo jestes blisko żródeł skąd
                            wypływa konstytucja niemiecka - dlaczego nie chcą zmienić w zapisie swoich
                            granic na aktualne ? I jeszcze jedno - czyja jest Unia Europejska ?
                            • sloneczko1 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 13:54
                              a czymu nos sie niy zapytosz,czy chcymy tych granic jakie tera som?
                              czymu niymcy abo poloki majom decydować za nos?
                              takie sympy to som wszyscy co sie na nasz kraj ciepli ,i kiedyś i
                              tera
                              • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 14:03
                                Bo pytanie postawiła Ballestowi. Jego zdanie chcę wiedzieć.
                            • cirano Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 14:35
                              Tereny zachodniej Polski oddano po wojnie pod polską administrację. Faktycznie z
                              upływem lat stały się polskie, ale zaakceptować tego status quo nie da rady.
                              Formalnie nadal pozostają tylko pod polską administracją i tak chyba jeszcze
                              jakiś czas pozostanie aż kiedyś wrócą do prawnych właścicieli pod właściwą
                              administrację
                              • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 15:22
                                Czyli sprawa jest otwarta, a to nie zbyt budujące dla ludzi chcących żyć w pokoju.
                              • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 17:20
                                cirano napisał:

> jakiś czas pozostanie aż kiedyś wrócą do prawnych właścicieli pod właściwą
                                > administrację

A jacy to są prawni właściciele ? Wojna nie jedną własność zburzyła. Skutki
                                wojny nie jeden porządek naruszył. Czy będziemy sie cofać w tył i ciągle się
                                rozliczać ?
                                Czy młodzież niemiecka tak samo mysli jak Ballest ? Czy syn Ballesta tak myśli ?
                                - bardzo wątpię.
                                • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 19:15
                                  Rita, pierwszy raz slysze, ze w niemieckiej konstytucji cos o granicach stoji,
                                  jak cos na ten temat wiesz, to prosze oswiec mnie.!!

Wiem ale, ze w ukladzie poczdamskim skreslono, ze kwestia granic miedzy Polska a
                                  Niemcami musi byc w traktacie pokojowym miedzy tymi krajami rozwiazana, bo
                                  faktum jest takie jak Cirano skreslil, ziemie te sa naprawdse tylko prawnie na
                                  to patrzac, pod tymczasowa polska administracja.
                                  Faktum tysz jest, ze Polakow traktat pokojowy z Niemcami na razie wcale nie
                                  interesuje, co sie byc moze w przyszlosci zemscic moze!

Mlodych Niemcow na polityka nie interesowala, zaczeli sie dopiero interesowac,
                                  jak Kaczynscy rozpetali wojne przeciw Niemcom w Brukseli, wtedy nawet Anna i
                                  Adrian mnie sie pytali, dlaczego Polacy jeszcze dzisiaj tak Niemcow nienawidza?
                                  • alladyn15 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 19:49
                                    Ballest jest typowym typem agitatora.Slepo wierzy w to co mowi i
                                    zyje tym.Tacy ludzie sa niezbedni dla Parti,jakakolwiek ona jest.
                                    Taki na ten przyklad mlody komunista,jak juz wywalczylby rownosc i
                                    sprawiedliwosc, to by mu zaczelo sie nudzic troszeczke.No bo co
                                    teraz?
                                  • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 20:25
                                    Nie, nie chce już rozwijać tego tematu Ballest, bo wmawiasz Polce nienawiść. A
                                    nienawiść masz zakodowaną w glowie i wiem, ze nigdy tego slowa nie usunuiesz ze
                                    swoich mysli. Ale jeszcze się zapytam, bo mi na myśl przychodzi: Czy spotkałes
                                    nienawiść osobiście w Polsce ?
                                    • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 20:33
                                      Tak w Polsce osobiscie nienawisc spotkalem, ale najwiecej tu na forum!
                                      Mnie ale dalej dziwi, ze Niemcy choc tyle Polsce dali, nigdy jej tego nie
                                      wypowiadaja, ale Polacy choc tyle dostali ciagle im malo!

Rita,. mam pytanie , wiedzialas o tym, ze Zawisza Czarny, czy Marcin z
                                      Wrocimowic Niemcami byli?
                                      • rita100 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 20:56
                                        Wiesz, czytałam o Zawiszy Czarny ale nie w materiałach naukowych
                                        Z tego urywku możemy sie domyślać, ze sercem stał przy Polakach.

"Jesień była słoneczna, barwna, cudowna, polska jesień. Szeroką drogą,
                                        pamiętająca czasy Kazimierza Wielkiego zdążał ku Dobrzynowi orszak jezdnych.
                                        Niezbyt liczny. Nie lada kto musiał jechać, jakoż krolewskie prawie dostojeństwo
                                        biło z młodych urodziwych lic jadącego na czele rycerza, którego postać
                                        olbrzymia odcinała sie ostro na tle barwnych, lśniących szat dworzan. Okryty
                                        czarnoszmelcowaną zbroją, bez żadnych ozdób ni świecidełek, na ramiona narzucony
                                        miał czarny płaszcz rycerski, takiejże barwy pęk piór strusich powiewał na
                                        szyszaku, spod ktorego wyglądało smagłe, czarnookie i czarnowłose
                                        oblicze, pogodne i szlachetne. Koń nawet jeźdzcy onego czarny był, jak krucze
                                        pióra, gwaiazdką tylko niewieką na czole znaczony.
                                        Jeździec ów był to Zawisza Sulimczyk, Czarny zwany, dla swego zamiłowania w
                                        ciemnych barwach. Młody wiekiem, słynął z waleczności, siły, jako też
                                        szlachetności niezwykłej, dla której nie tylko swoi, ale i obcy czcią otaczali
                                        go wielką, a słowo jego we wszystkich państwach ówczesnych wyrokiem dla
                                        rycerstwa było.
                                        Wiele tez czasu spędzał poza granicami kraju, każdy bowiem z panujących za
                                        zaszczyt sobie miał gościć go na swym dworze. Mimo to Zawisza wiernym synem
                                        Polski pozostał, czujnym na każde jej zawołanie. I teraz, porzuciwszy świetny
                                        dwór cesarza Zygmunta, kędy gwałtem zatrzymać go usiłowano, spieszył do Polski
                                        na wezwanie króla Władysława Jagiełły, który co przedniejsze rycerstwo ściągać
                                        zaczynał, gotując się powoli do walnej rozprawy z Krzyzakami.
                                        Że zaś pośpiechu wielkiego nie było, zatem postanowił Zawisza do Dobrzynia po
                                        drodze skoczyć, jako, że z Chełmickim Jakubem przyjaźń ich serdeczna łączyła."

Ballest, zostaw nam tego Zawisze Czarnego, naszego rycerza, na którym słowie
                                        plegać możemy.
                                        Ale też przyznać trzeba, ze w tamtych czasach wynajmowano orszaki za pieniądze,
                                        a Niemcy brali udział w takich walkach i wyjątkowo byli waleczni, nie przekupni
                                        co opisuje Sienkiewicz w "Ogniem i mieczu".

Uciekam już od tego tematu...... nie goń mnie
                                        • sloneczko1 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 21:59
                                          a czy Ballest miyszkajonc w niymcach je niymcym?bo jakoś w to wontpia
                                          • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 23:05
                                            Suoneczko, znosz mego ojca i wontpij dali w to!

Rita, ja wam zostawie Zawisze, dlaczego nie, ale nie zapomnijcie, ze byl z rodu
                                            niemieckiego, o to tylko prosze.
                                            Przyznam tez, ze watpie, ze on, Zawisza, po polsku potrafil? Nikolaus
                                            Copernicus tez jezyka polskiego nie znal!
                                          • ak_2107 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 14.10.07, 23:43
                                            sloneczko1 napisała:

> a czy Ballest miyszkajonc w niymcach je niymcym?bo jakoś w to
                                            wontpia

Objektywnie rzecz biorac ballest nie jest Niemcem,
                                            urodzil sie wychowal i zdobyl (podstawowe,srednie ?) wyksztalcenie
                                            w Polsce.
                                            Jezyk niemiecki potoczny i fachowy ma zapewnie zupelnie
                                            dobrze opanowany, jednak nie na tyle by wiekszosc Niemcow
                                            nie rozpoznala po krotszej lub dluzszej konwersacji jego
                                            slowianskiej (wschodnioeuropejskiej) przeszlosci.
                                            Przypuszczam, ze ma troche (moze sporo ?) problemow z gramatycznie i
                                            ortograficznie poprawnym zredagowaniem pisemnych tekstow w jezyku
                                            niemieckim.(Przypuszczam, poniewaz nie zetknalem sie z nimi na tym
                                            na forum). Paradoksalnie cala jego tworczosc na tym forum
                                            swiadczy o tym, ze w grucie rzeczy tkwi po uszy w swojej polskiej
                                            przeszlosci - zapewnie sprawy sobie z tego nie zdajac.
                                            Ballest mieszka w Niemczech i posiada niemiecki paszport.
                                            I to jest cala jego - objektywna - niemieckosc.

Subjektywnie uwaza sie za 110% Niemca. I chce byc za takiego
                                            uwazany - tutaj dajac temu wyraz zapewne bardziej niz gdzie indziej.
                                            Po polsku zreszta.

W zasadzie jednak ten dysonas miedzy objektywnym a subjektywnym
                                            ballestem jest bez znaczenia. Niezaleznie o tego,czy go wsadzic do
                                            polskiej czy niemieckiej szuflady, ballest zostanie tylko ballestem.
                                            Mniej lub bardziej sympatycznym lub inteligentym a czy
                                            Slazakiem, Niemcem lub Polakiem ??? To jest przede wszystkim jego
                                            sprawa.

To dotyczy zreszta nie tylko ballesta.

• ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 15.10.07, 06:32
                                              Juz raz napisalem, ze nie czuje sie ani Niemcem ani Polakiem, tylko
                                              Europejczykiem i z urodzenia Slonzakiem.
                                              Jesli tylko troszeczke Niemcow znasz, tos powinien wiedziec, ze
                                              Niemcom jest obojetnie, kim ktos je, u nich sie tylko LEISTUNG liczy
                                              a nic wiecej.
                                              ------------------
                                              Ja ale nie jestem tematem tego watku, tylko polskie klamstwa
                                              historyczne.
                                              Dzisiaj sa w wikipedii tworzone w jezyku polskim strony o polskich
                                              bohaterach historycznych, ale prawdy i tam sie nie dowiesz, a
                                              skandalem jest wyssana z palca geneza herbu Sulima (herb z czarnym
                                              orlem), choc wiekszosc historykow napewno wie, co Dlugosz na temat
                                              jego pochodzenia skreslil!
                                              • sloneczko1 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 15.10.07, 22:15
                                                ballest napisał:

> Juz raz napisalem, ze nie czuje sie ani Niemcem ani Polakiem,
                                                tylko
                                                > Europejczykiem i z urodzenia Slonzakiem

to niy o odczucie chodzi yno o konkrety;)
                                                • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 15.10.07, 22:31
                                                  a jakie Konkretzy na mysli mosz, inaczy, kim ty sie czujesz?
    • builder Re: Prawda o klamstwach historycznych! 15.10.07, 01:10
      imie Martin, to imie niemieckie-ballest please=ja juz nie moge....;
      (((,

-

• ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 15.10.07, 06:41
        Builderku, naucz sie czytac, prosze, albo jestes ciagle pijany.
        Podaj mi link, gdzie ja napisalem, ze Martin to niemieckie imie?
    • 999s Re: Prawda o klamstwach historycznych! 16.10.07, 20:21
      To co pomylili strony jak przyszło do rozlewu krwi? Ustawili konie łabami w
      złym, kierunku jak przyszło co do czego?

Skoro byli Niemcami to po jaką cholerę walczyli przeciw Niemcom zamiast
      bohatersko mordować i gwałcić Serbów i Litwinów (oraz rzecz jasna Polaków) jak
      na porządnych Niemców przystało?
      • sloneczko1 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 16.10.07, 20:37
        pedzioł co wiedzioł,i poszoł dali;)
        • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 18.10.07, 13:39
          "Okres kolonizacji czynszowej XIII - XIV wiek

W ciągu XIII wieku przeżyła Polska okres przełomowy stanowiący
          wielkie przyspieszenie w jej dotychczasowym rozwoju gospodarczym i
          społecznym, nastąpił wzrost zaludnienia i zamożności kraju.
          Przyspieszenie to w niemałym stopniu związane było ze ściągnięciem
          do Polski wielkiej liczby osadników, przede wszystkim z Niemiec,
          gdzie istniały w tym czasie nadwyżki ludzi, przynąszącym do nas
          swoją technologię jak rozpowszechnienie pługa z żelaznym lemieszem i
          odkładnicą, brony ramowej drewnianej z żelaznymi cynkami, sierpa do
          zbioru zbóż i kosy do zbioru traw, nową organizację wsi tj regularną
          trójpolówkę, i nowe prawo. Pewien wpływ na przyśpieszenie rozwoju
          miał fakt względnego pokoju w tym okresie i obniżenie ciężarów
          ludności. Władcy Polski, podobnie zresztą jak i Czech i Węgier,
          chcieli w ten sposób dogonić Europę Zachodnią w rozwoju, gdyż
          skończyło się łatwe zdobywanie jeńców wojennych. Ciekawe ile krwi
          niemieckiej jest w Polakach? Na pewno nie tyle co w Czechach, którzy
          są w 80% Niemcami, chociaż ze 20% może być.

Szczególną opieką tj przywilejami otaczał narody niemieckie król
          Kazimierz Wielki....."

www.mardanowski.webpark.pl/dobrzynska.htm
          • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 18.10.07, 20:53
            Uobejrzicie, ale ruscy wiedzom:
            forum.vgd.ru/38/9634/
            fto by se to pomyslou!
            • alladyn15 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 18.10.07, 22:19
              Obecna Krolowa Angielska jest z niemieckiego rodu.Z tego samego jak
              ostatni Car Rosji.
              Powstaje pytanie;czy ElzbietaII jest niemka?
              • ballest Re: Prawda o klamstwach historycznych! 18.10.07, 22:45
                Nie tylko oni, pol Europy bylo rzadzonych przez rody n iemieckie,
                www.abendblatt.de/daten/2002/11/18/93917.html
                a Tu se som pomysl!

Hollendrzy nawet w Hymnie spiewajom, ze Niemcami som;)
                • alladyn15 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 20.10.07, 23:57
                  No wlasnie,mialem to napisac, z powodow politycznych(opinia
                  publiczna)zmieniono nazwe rodu z Hannower na calkowicie wymyslana
                  Windsor.
                  Bardzo malo anglikow o tym wie,ze ich obecnie panujaca Krolowa
                  chodzi sobie po Palacu z taka malutka,niemiecka flaga,dyskretnie
                  wpieta do jej korony.
                • hanys_hans Re: Prawda o klamstwach historycznych! 21.10.07, 00:43
                  ballest napisał:

> Nie tylko oni, pol Europy bylo rzadzonych przez rody n iemieckie,
                  > www.abendblatt.de/daten/2002/11/18/93917.html
                  > a Tu se som pomysl!
                  >
                  > Hollendrzy nawet w Hymnie spiewajom, ze Niemcami som;)

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=lastup&cat=10008&pos=491
                  • alladyn15 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 21.10.07, 00:52
                    Uhm,zle to okreslilem.Roznie kombinowali.Tudor odpadlo z jakiegos
                    tam powodu i wybrano Windsor, bo bylo cos tam,cos tam skoligacone.

Ten hanys_hans,taki Sherlock Hemlock!
                    • alladyn15 Re: Prawda o klamstwach historycznych! 21.10.07, 01:00
                      Sluchaj Hanys,przyjedz na zawody balonowe do Gliwic w przyszlym roku.
                      Darmowy lot i kolorowe zdjecia beda z uprzejmosci organizatorow.
                      • rita100 Re: Konkurs 21.10.07, 21:23
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=70845800&a=70845823
                        999s i ak - zaglosujcie, nie warto zatrzaskiwać drzwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka