Dodaj do ulubionych

Za Wielką Wydmą przeszłość

09.08.06, 20:59
Za Wielką Wydmą przeszłość

O jakże w dali wabi nas,
W słonecznej kotlinie głęboko skryty
Zaczarowany ogród, dzieciństwa czas!
Jakże przejrzysty, światłem spowity,
Tamtejszej gwiazdy blask o brzasku!
O, przebudzenie radosne
Wesoły bieg po ciepłym piasku!
Zabawy śmiech, śpiew ptaków na wiosnę,
I małe kotki na słońcu się grzały!
Ach, naszych zabaw tysiąc cały!
I ciepła słodycz brązowych piesków małych –
I kuszące kwiaty w trawie
I bukszpanu rzędach
I białe jagody, które deptane głośno pękały
I szkarłatne, które usta pięknie malowały –
I nad stawem ważki błyszczące
Niebieskie, groźne, szybko latające
I dużego żuka zielone iskrzenie
I całe ciemne
Skrzydła motyla, który nas tak zdziwił –
Ach, wszystko było tak dobrze znane, tak piękne –
I tylko przed wężem ciche lęki –
Obserwuj wątek
    • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 09.08.06, 20:59
      Lecz zawsze wiedzieliśmy o Starcu
      Niewidzialnym, który zło przeganiał,
      Przy wichrze i burzy nie wątpiąc w sercu,
      Że grzeczne dzieci będzie ochraniał,
      Bo je kochał –
      • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 09.08.06, 21:00
        Aniele Stróżu Pamięci,
        Usłysz mnie, wołam!
        Na zewnątrz wicher zamieci
        Dmie, noc ciemna,
        A sen późno do nas, starych, puka.
        Zielonego ogrodu szukam,
        Zanieś mnie tam
        Delikatnie!
        Zobacz, jestem bardzo malutka,
        Zanurzona w twe lekkie piórka.
        Patrzymy z góry na chmur grzebienie
        Białego morza lśnienie
        I w złotym piasku szukamy
        Małych butów śladów zaginionych
        I miękkich psich łap,
        Oto i ogród, patrz!
        Tam płonie czerwień
        Nasturcji, ukochanych przez matkę –
        Biada, biada,
        Jak głośno sypie się piasek!
        Jak mgła się z morza podnosi!
        Głuchy aniele, który tak lekko nosisz,
        Spójrz, blednie
        To, co nęciło kusząco wcześniej.
        Tylko kipiel uderza
        Spieniona, jak serca
        Na niepokoju obrzeżach.
        O, daleko, za daleko
        Leży Wysoka Wydma przeszłości.
        • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 09.08.06, 22:26
          Czekać dalej ?
          • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 09.08.06, 22:26
            Oj, am zaboczyła napsiać 'Koniec'.
            • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 09.08.06, 22:34
              To pamiętajmy , że za Wielką Wydmą jest przeszłość, czyli Ci piersi, Ci o
              których coraz bardziej się zapomina. Patrzymy na kamienie, ale te najstarsze są
              przykryte ziemią.
              • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 09.08.06, 22:42
                To trzeba by napisać jeszcze jeden wiersz, o kamieniach. Ten jest bardziej
                ulotny, o piasku smile Podoba mi się, bo myślę, że wielu ludzi (a może wszyscy) ma
                taki 'zaczarowany ogród, dzieciństwa czas'. Mniej podoba mi się autorka, ale o
                niej napiszę jutro.
                • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 09.08.06, 22:47
                  Ło kamnieniach tyż może być psienkne, bo kamnień to tyż historia i zlepek
                  psiasku. To chyba wracamy do źródeł. Tak ja taki kóntek dzieciństwa miałam na
                  podwórku dómu. I psiasek dzie bawziłam sia w sklep, a roślinki buły towarem i
                  kamnień to mury domu. Piaskownic natenczas nie buło.
    • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 10.08.06, 21:39
      Czas przedstawić autorkę:
      Wiersz napisała Agnes Miegel (tłumaczenie: Małgorzata Tobiasz, Rafał
      Żytyniec).
      Wysoka Wydma istnieje naprawdę, choć w rzeczywistości nazywa się Wielką Wydmą i
      leży na Mierzei Kurońskiej. Oddziela autorkę wiersza od krainy dzieciństwa, a
      były nią Prusy Wschodnie, gdyż Agnes Miegel urodziła się w Królewcu (który
      zapewne nazywała Königsburgiem, a który dziś widnieje na mapach świata pod
      rosyjską nazwą Kalinigradu). Agnes urodziła się 9 marca 1897 jako córka kupca
      Gustava Adolfa i Helene Miegel. Po skończeniu szkoły w Weimarze wyjechała do
      Anglii, gdzie przygotowywała się do zawodu nauczycielki. Podróżowała także po
      Francji i Włoszech. Przez pewien czas pracowała jako dziennikarka
      w ‘Ostpreußische Zeitung’ a od 1926 poświęciła się całkowicie pracy
      literackiej. W lutym 1945 roku przeżyła ucieczkę w Prus Wschodnich przez Bałtyk
      do Danii, gdzie pozostała przez półtora roku w obozie dla internowanych. Po
      powrocie do Niemiec osiadła w Bad Nenndorf. Zmarła 26 października 1964r. W jej
      domu w Bad Nenndorf mieści się dziś muzeum poetki. (wg artykułu ‘Anioł Stróż
      pamięci’ Rafała Żytnieca)
      • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 10.08.06, 21:52
        Agnes Miegel była już osobą całkowicie dojrzałą, gdy do władzy w Niemczech
        doszła partia Hitlera. Jej stosunek do nazizmu można określić najdelikatniej
        jako kontrowersyjny. Należała do twórców uprzywilejowanych przez III Rzeszę –
        otrzymywała liczne nagrody, być może dlatego zdecydowała się podpisać wraz z
        innymi 87 literatami deklarację wierności Hitlerowi, napisała też hymn ‘Do
        Wodza’. Poparła także wojnę przeciwko Polsce.
        Po wojnie Agnes stała się piewczynią utraconej ojczyzny, popularną w kręgach
        ziomkostw. Wiersz ‘Za Wielką Wydmą przeszłość’ ukazał się w wydanym w 1966 roku
        zbiorze pod tytułem „Die Frauen von Nidden. Gesammelte Gedichte von unserer
        Mutter Ostpreußen” – Mutter Ostpreußsen, czyli Matka-Prusy Wschodnie, to
        określenie jakim posługiwali się Niemcy zgromadzeni w Ziomkostwie
        Wschodniopruskim mówiąc o tej ‘największej poetce Niemców ze Wschodu’. (wg
        artykułu ‘Anioł Stróż pamięci’ Rafała Żytynieca)
        • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 10.08.06, 22:12
          No to szok. Ale muszę przyznać, że sama widząc wojnę nie powinna popierać
          ziomkowstwa. Wojny już nikt nie chce tylko współpracy. Dobry tytuł "Anioł Stróz
          pamięci" ale tylko pamięci , tak jak my pamiętamy. To my możemy być Strażnikami
          jej pamięci w celach pokojowych. Jest artystką , wielką artystką , śliczne
          wiersze pisze, rozumię tęsknotę. Ale nikt juz nie chce wojny i nikt nikomu nie
          jest nic dłużny. Trzeba przyjąc ten stan rzeczy jaki jest i dla dobra naszych
          dzieci , ich pokoju, spokojnego życia trzeba się pogodzić.
          • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 10.08.06, 22:28
            Piękny wiersz i każdy, kto utracił swoją krainę dzieciństwa na pewno znajdzie w
            nim swoje uczucia, ale z drugiej strony nie ma tu żadnej odpowiedzi dlaczego
            tak się stało. Wszystko to dziwne, bo właśnie dziś w Berlinie otwarto
            wystawę "Wymuszone drogi. Ucieczka i wypędzenie w Europie w XX wieku". Czy
            będzie tam odpowiedź, kto i jak wymusił te migracje?
            W Libanie trwa wojna a ja pamiętam jak kilkanaście lat temu pojechałam do
            Hiszpanii na takie szkolenie zawodowe. I pierwszego dnia pewna pani w średnim
            wieku wstała ze swojego miejsca i przesiadła się koło mnie. Potem
            rozmiawiałyśmy ze sobą i co się okazało. To była Palestynka, która w 1968 jako
            młoda dziewczyna musiała na zawsze wyjechać z Jerozolimy. Przeniosła się
            właśnie do Bejrutu, a miejsce w sali wykładowej zmieniła kiedy się okazało, że
            siedziała obok amerykańskiej Żydówki. Tyle było w niej niechęci, wrogości do
            Żydów, że nawet nie mogła wysiedzieć obok kogoś, kogo nigdy przedtem nie
            spotkała i nie znała. Trudno tam myśleć o pokoju, prawda?
            • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 10.08.06, 22:43
              To trudna sprawa, polityczna i bardzo kontrowersyjna i na szczęscie nie dotyczy
              Polski bezposrednio. Rózne sa poglądy na tą sprawe i na wojnę na Bliskim
              Wschodzie. Świetnie to wyjasnia JKM i raczej jego słucham i Ziemkiewicza. Oni
              mnie przekonują do wielu spraw międzynarodowych.
              Ale wojnę zaczeli Niemcy i co do tego nie ma watpliwości. Taką cenę płacą, a i
              tym co osiedlali się z przymusu tez nie było lekko.
              Teraz nie ma sensu nic zmieniać , trzeba zyć i jak to mówią lepiej zjeść kromke
              chleba z usmiechem niż z szynką z płaczem.
              Zydzi tez nie są narodem łatwym.i co najgorsze nie są narodem lubianym.
              • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 11.08.06, 20:15
                Ja wcześniej napisałam , ze to jest kontrowersyjny temat - i kategorycznie
                musze się poprawić, bo dziedzictwo Prus Wschodnich jest wspolnym naszym
                dziedzictwem polsko-niemieckim "pejzażem pamięci". I tak to musi trakrować
                Ericzka, o ktorej chciałabym najmniej mówić , bo nie jest to osoba, którą nasza
                spokojna Warnija mogłaby się zajmować.
                Ale temat nie zakończę , bo własnie dotarłam do wspaniałego artykułu "Pruski
                mur". Rodzi sie pytanie po co więc dbać o pruską spuściznę skoro przez wiele
                lat naród polski, przez wiele wieków był niszczony ?
                Jak patrzeć na to dziedzictwo ? - to jest ważne pytanie. Jak patrzeć na taką
                twórczość i piękny wiersz pani..... ktora wojnę przeżyła, ale nie moze się
                pogodzić z przegraniem jej.
                To jest ważny artykuł , przytoczyć go Tralala ?
                To jest otwieranie kart , to już nie jest polonizowanie , ktore było za czasów
                PRL.
                Piękne poematy musieli pisać i Niemcy o tej ziemi i czas chyba ku temu by ich
                też docenić. I to sie nazywa współpraca chyba. W renowacjach zabytków powinni
                pomagać przede wszystkim Niemcy. I zwiedzać bedzie przyjemniej......
                Nie wiem czy dobrze mówię...
                Ale nie jest źle Tralala, młodzież nie garnie się do Ericzki ani do zimkowstwa.
                Jeśli macie inny zdanie to ja się nie obrażę.
                • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 11.08.06, 21:19
                  Mam nadzieję, że po tylu latach odeszliśmy dostatecznie daleko od tuż
                  powojennych pomysłów wyburzania krzyżackich zamków. Nikt dziś nie zastanawiałby
                  się, czy restaurować zamek malborski, a przez parę powojennych lat był to temat
                  dyskusyjny i ostateczna decyzja wcale nie była oczywista. Ale oczywiście
                  pozostają kontrowersyjne pytanie, choćby obelisk Bismarcka. Czekam więc na
                  artykuł - ciekawa jestem, jakie tam znajdziemy odpowiedzi.
                  Co do pani Eriki Steinbach - czy też stałaby na czele związku wypędzonych,
                  gdyby jej ojciec został wysłany na służbę wojskową do Holandii albo do Afryki,
                  a nie do Gdyni? Zakłamuje własną biografię i dlatego nie mam do niej zaufania,
                  kiedy mówi o pogodzeniu narodów i o innych szczytnych celach. Chyba ważniejsza
                  jest dla niej własna kariera sad
                  • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 11.08.06, 21:29
                    I co ciekawe to Ericzka jest bardziej sławna w Polsce niż w Niemczech. Dlatego
                    powinno sie ją przemilczeć i to by było najlepsze wyjście, bo przez taki szum
                    nabiera sławę i zaczynają się niepotrzebne dyskusje. Zauważyłas , ze na zjazd
                    ziomkowstwa przyjeźdza coraz mniej ludzi i to z czasem umrze. Sa nowe sprawy,
                    nowe wydarzenia i inny świat jak Europa Zjednoczona i w tym kierunku powinni
                    iść. Chciałabym poznac tez twórczość niemieckiej ludności na tych ziemiach. Tez
                    pewnie piękne opisywali krainę. Zresztą pamietam , że był taki wspaniały
                    Niemiec, mieszkał w Olsztynie, jeżdził do wielu sławnych miast i bedąc w
                    Pradze, podziwiając ją powiedział: tu jest niemniej pięknie jak w Olsztynie smile
                    • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 12.08.06, 20:23
                      Ciekawe Tralala, co sądzi o tym obelisku Bismarcka 'Borussia' ? Ich zadanie
                      jako fachowców warto by poznać.
                      • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 15.08.06, 21:59
                        Zamieszanie wprowadza Erika ta wystawą, to nie poprawia stosunków, wręcz
                        odwrotnie pogarsza i wprowadza wątpliwośc co do wracania do niektórych
                        kontrowersyjnych pomiątek. Przy takich decyzjach muszą być spokojne , pewne
                        warunki polityczne, ktore by nie wprowadzały konfliktów i zamieszania wśród
                        ludności.
                      • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 15.08.06, 22:11
                        Nic na ten temat nie wiem, w ogóle jakaś cisza zapadła jeśli chodzi o ten
                        obelisk, ale tak to jest z tymi sensacjami medialnymi - jakiś temat się pojawi,
                        za chwilę znika bo już kolejny trafia na strony gazet.
                        • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 15.08.06, 22:15
                          No może nie chca zadrazniać sytucaji. Moze cicho stoi i jest na swoim mniejscu.
                          Niech sobzie spokojnie bez mediów stoi. Jek tlo wspomnió to zara sia zrobzi
                          rajwach.
      • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 20:31
        Jak pisze Rafał Żytyniec Po wojnie Agnes Miegel „stała się piewczynią utraconej
        ojczyzny, a krąg jej recepcji zawęził się do środowisk ziomkowskich. Należy
        tutaj podkreślić, że utwory powstałe po 1945 roku stanowią niewielką część
        literackiej spuścizny Agnes Miegel (w dniu zakończenia wojny poetka miała 65
        lat). Obejmują one tomik wierszy o tematyce ucieczki ‘Du aber bleibst mir’
        (1949), zbiory opowiadań ‘Die Blume der Götter’ (1949) oraz ‘Der Federball’
        (1951), tom wspomnień ‘Die Meinen’ (1951), oraz zbiór historii ze starych stron
        ojczystych ‘Truso’ (1958). [...] Czytelnicy skupieni wokół Ziomkostwa
        Wschodniopruskiego darzyli autorkę wielką sympatią. Wyrażało się to nie tylko w
        nazywaniu jej ‘największa poetką Niemców ze Wschodu’, ale także w
        określeniu ‘Mutter Ostpreußen’. Dlatego próby wypominania poetce jej czynnego
        poparcia dla narodowego socjalizmu budziły ostry sprzeciw. Traktowano je jako
        daleko idące uproszczenie, nie cytując wierszy gloryfikujących trzecią Rzeszę
        (uzasadnienie: tego typu wiersze zdarzało się pisać każdemu poecie), zwracając
        raczej uwagę na miejsce twórczości poetki w kontekście literatury niemieckiej i
        europejskiej.”
        Szukałam tłumaczeń wierszy Agnes Miegel na inne języki, ale bez większych
        sukcesów. Choć w Niemczech najwyraźniej jest znana i to nie tylko, a nawet nie
        przede wszystkim, ze względu na powojenne wiersze.
        • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 20:41
          Bez większych sukcesów, ale parę wierszy jednak udało mi się wyszukać. Dziś
          jeden - bardzo odpowiedni na tę porę roku. I znów nostaligczny:
          Agnus Miegel
          'Późne lato'
          Idę w milczeniu wzdłuż ścierniska,
          śpiewają świerszcze i dzikie pszczoły,
          żar późnego lata pozłaca świat wesoły
          i słodko pachną łubiny z bliska.
          Bocianie gniazdo na domu sąsiada
          opustoszało od wczorajszego ranka,
          kłosów nie zbiera już dzieci gromada,
          pod strzechę trafiła ostatnia ich wiązanka.
          Lato ciemnoniebieskim spojrzeniem,
          zagląda ukradkiem na plażę naszego raju
          i wraca dawna tęsknota marzeniem
          do czasu róż kwitnienia w naszym kraju
        • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 20:44
          Ludzie sie zmienija po latach. Mysle , że w dzisiejszych czasach może by
          zrozumiała, że czas idzie naprzód i nie zmieni tego co było. No i oczywiście
          musiało by do niej dotrzeć , że przegrany w wojnie musi się liczyć z utratą
          granic. Gdyby wojny nie bylo, być może do dzis kraina byłaby tą samą jej krainą.
          Napewno piekne wiersze musiała poetka pisac i szkoda bardzo , że się tak
          zamkneli w starych stereotypach i została pochwycona dla pewnej polityki.
          Artyści , kultura nie znają granic i napewno mozna byloby ją traktować jako
          przedwojenna poetkę tej ziemi, ale bez podtekstów gloryfikowania III Rzeszy, bo
          przechodząc przez obóz sowiecki niejeden jeniec niemiecki przeklinał wojnę i
          niejeden tam zginął na skutek wojny.
          Szkoda , że zaplątała się w politykę.

Warto byloby się zapoznac z wierszami , ale kto je przetłumaczy ?

• tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 20:47
            Ja to bym się najbardziej cieszyła, gdyby ktoś przetłumaczył ten zbiór starych
            opowieści 'Truso'. Truso to był gród pruski nad jeziorem Druzno - może wśród
            tych opowiadań są stare legendy pruskie?
            • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 20:53
              tralala33 napisała:

> Ja to bym się najbardziej cieszyła, gdyby ktoś przetłumaczył ten zbiór
              starych
              > opowieści 'Truso'. Truso to był gród pruski nad jeziorem Druzno - może wśród
              > tych opowiadań są stare legendy pruskie?

Tralala, ales trafiła . Masz rację. Może zrobimy ściepkę na przetłumaczenie tej
              pozycji ? A czy nie może nam przetłumaczyć tego jakieś Stowarzyszenie ?
              • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 21:09
                Obawiam się, że poszlibyśmy z torbami zlecjając tłuamczenie ksiązki. Może trza
                sia po mniemniecku nauczyć?
          • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 20:51
            Agnus Miegel
            'Późne lato'
            Idę w milczeniu wzdłuż ścierniska,
            śpiewają świerszcze i dzikie pszczoły,
            żar późnego lata pozłaca świat wesoły
            i słodko pachną łubiny z bliska.
            Bocianie gniazdo na domu sąsiada
            opustoszało od wczorajszego ranka,
            kłosów nie zbiera już dzieci gromada,
            pod strzechę trafiła ostatnia ich wiązanka.
            Lato ciemnoniebieskim spojrzeniem,
            zagląda ukradkiem na plażę naszego raju
            i wraca dawna tęsknota marzeniem
            do czasu róż kwitnienia w naszym kraju

No i piękny wiersz, czuć tęsknotą, ale pamiętajmy, że też tęsknimy do swojej
            mlodości, tak jak my kochamy po cześci komunę , bo była nasza mlodością. A
            mlodość, mlodość , któż nie doceni.
            I dla Miegel, ten kraj był rajem, tak jak teraz jest dla nas. Czy nie warto
            połaczyć swoje uwielbienie dla tej krainy ? Czy jej milość jest lepsza od
            naszej ? Razem szanujemy ta ziemię, razem tęsknimy, razem wyspiewujemy i razem
            powinniśmy się szanować.

Będzie jeszcze jakiś wiersz ?
            • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 20:56
              Jeszcze tylko dwa - niestety. Musze znaleźć nazwisko tłumacza, bo to i jego
              dzieło. Znów będzie plaża, teraz już wiemy, że sambijska nad Bałtykiem. Tak,
              myślę, że powinny jej wiersze ukazać się po polsku. A ja przeczytałam o niej w
              miesięczniku 'Borussia'.

Agnes Miegel
              TO BYŁA WIOSNA

To była wiosna, - słodką pieśni strugą,
              unosił się śpiew słowika przez całą noc długą.
              Błękitny dzień, przepalony słońca promieniami,
              od zapachu kwiecia bzu czarnego był pijany.
              Pełne złota bursztyny przydawały plaży blasku,
              a fale słodko śpiewały na jej białym piasku,
              na skrzydłach mew ulatywała w jasny świat,
              dzika tęsknota moich osiemnastu lat.
              • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 21:07
                Mnie się podaoba taka współpraca kulturalna, taka więź z tymi, ktorych los też
                nieszczędził. To by było piekne, tak poznac wspaniałych poetów z tamtej strony.
                'Nie stawiac pytania jak żyłem , ale jak kochałem'
                Oni też kochali na swój sposób, też znali historię i naszym obowiązkiem jest
                przyjąć ich twórczośc godnie.

• tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 21:11
                  A tu niespodzianka - ktoś w Kanadzie przetłumaczył jeden z wierszy Agnes na
                  język angielski smile
                  Agnes Miegel:
                  Frühherbst
                  Die Stirn bekränzt mit roten Berberitzen
                  steht nun der Herbst am Stoppelfeld,
                  in klarer Luft die weißen Fäden blitzen,
                  in Gold und Purpur glüht die Welt.
                  Ich seh hinaus und hör den Herbstwind sausen,
                  vor meinem Fenster nickt der wilde Wein,
                  von fernen Ostseewellen kommt ein Brausen
                  und singt die letzten Rosen ein.
                  Ein reifer roter Apfel fällt zur Erde,
                  ein später Falter sich darüber wiegt -
                  ich fühle, wie ich still und ruhig werde,
                  und dieses Jahres Gram verfliegt.

Agnes Miegel:
                  Early Autumn
                  With crimson barberries adorned stands dashing
                  the autumn at the stubbled ground,
                  in clearer air the silver threads are flashing
                  and gold and purple in the world abound.
                  I'm looking out where autumn winds are soughing,
                  through vines that touch my window with a sigh,
                  far, far away I hear the Baltic laughing
                  and singing my last rose a lullaby.
                  A red, ripe apple from the tree descended,
                  a tardy butterfly above it sways -
                  I sense how this year's grief has ended
                  and how my quiet silence stays.
                  (tłumaczenie Walter A. Aue)
                  • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 21:42
                    Na dobranoc mam już ostatni wiersz Agnes przetłumaczony na język polski:

MODLITWA
                    Panie, daj nam jasne oczy,
                    abyśmy mogli dojrzeć piękno tego świata.
                    Panie, daj nam uszy tak czułe,
                    abyśmy mogli zrozumieć Twe wołanie!
                    A także dłonie łagodne i wrażliwe
                    na cierpienia naszych braci.

I słowa jak dzwon donośne,
                    w naszych niespokojnych czasach.
                    Panie, daj nam szybkie nogi,
                    w naszych miejscach pracy.
                    I wyciszoną duszę,
                    z Twoim w niej pokojem.
                    • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 16.08.06, 21:53
                      "I wyciszoną duszę,
                      z Twoim w niej pokojem"

I pokój mamy, teraz tylko zrozumienie
                      Cóz ta ziemia jest winna, że ma dwie miłości.
                      • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 17.08.06, 20:44
                        No i proszę, zupełnie niespodziewanie udało mi się znaleźć jeszcze jeden wiersz
                        Agnes Miegel, tym razem skrywanej pod imieniem Agnieszki. Też modlitwa ale
                        zupełnie inna:

Agnieszka Miegel

Modlitwa dziewczyny

Do ciebie, Boże, wznoszę mej modlitwy słowa:
                        spraw, by mój miły mocno, czule mnie całował!

I proszę, niech przez niego łzy moje nie płyną:
                        niech raczej umrze, niżby miał całować inną!

(Przełożyła Janina Brzostowska)

• tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 17.08.06, 20:48
      A tu możemy zobaczyć jak wyglądała nasza poetka za młodych lat. Można też o
      niej poczytać tlo po mniemniecku
      www.agnes-miegel-gesellschaft.de/index.html
      • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 17.08.06, 21:06
        Śliczna z niej była kobieta. Myślę , że i dobra, choc zobacz w ostatnim wierszu
        prosi o śmierć czlowieka , ktory by inną całował.
        Dziwne , nie ?
        • tralala33 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 18.08.06, 21:35
          Bardzo dziwne, ale z jej biografii wynika, że nigdy nie wyszła za mąż. Przez
          długie lata opiekowała się niewidomym ojcem, a kiedy ten zmarł miała już
          czterdzieści lat (w tamtych czasach dużo za dużo, żeby mysleć o zamążpójściu).
          W 1993 roku Jan Chłosta wydał książkę z biogramami niemieckich literatów
          piszących o Prusach Wschodnich - trzeba będzie zajrzeć, bo coraz bardziej mi
          się wydaje, że z tym popieraniem nazizmu przez Agnes jest coś nie tak?
          Zobaczcie jaka długa jest ta lista nazwisk:
          Jan Chłosta, Prusy Wschodnie w literaturze niemieckiej 1945-1990. Biografie
          pisarzy
          Annemarie in der Au, Botho von Berg, Hedwig Bienkowski-Andersson, Horst
          Biernath, Johannes Bobrowski, Elfriede Bork-Jacobi, Martin A. Borrmann, Peter
          Paul Brock, Maria Marta Brueckner, Hansgeorg Buchholtz, Marion hrabina
          Doenhoff, Tamara Ehlert, Curt Elwenpoek, Ursula Enseleit, Paul Fechter,
          Ottfried hrabia Finckenstein, Grete Fischer, Heinke Frevert, Ruth Geede, Hedy
          Gross, Georg Hermanowski, Charlotte Keyser, Hans Hellmuth Kirst, Esther Knorr-
          Anders, Elli Kobbert-Klumbies, Fritz Kudnig, Herbert Karl Kuehn, Rolf Lauckner,
          Hans hrabia von Lehndorff, Siegfried Lenz, Agnes Miegel, Otto Miller, Hans
          Ulrich Nichau, Erminia Olfers-Batocki, Heinz Panka, Gertrud Papendick,
          Hannelore Patzelt-Hennig, Heinz Georg Podehl, Hannus Radau, Karl Michael Rehs,
          Herbert Reinoss, Guenther Ruddies, Walter Sanden-Guja, Walter Scheffler, August
          Schukat, Ewa Maria Sirowatka, Hans Ulrich Stamm, Arno Hermann Surminski, Erich
          Trunz, Ruth Maria Wagner, Wolfgang Weyrauch, Ernst Wiechert, Herman Wischnat.
          • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 18.08.06, 21:45
            O, to Jan Chłosta jest wspaniały, że zainteresował sie literaturą Prus
            Wschodnich. Ja również myślę, że wiele bylo z przymusu czasu , że napewno w
            sercu ludzie mieli i mają dobroś - jak Agnes. Wiadomo to w jaki to sposób
            zomnkowie zajeli się nią. Też trzeba ich zrozumieć , że ich tęskonota po wojnie
            była bardzo , bardzo z bólem. Niekiedy pod wplywem chwili cos się zrobi , potem
            zmienia zdanie. Jednak nie możemy ich twórczość uważać , że jej nie było. Jest
            i napewno równie piękna.
            Doskonale znamy już polskich twórców , ich wysiłek, ale jednak na tej ziemi
            tworzyli z sercem tez inni. Otwórzmy im drzwi, bo kultura nie zna granic.

Cóz wiemy o Agnes , nic - bardzo kogoś kochała , tak bardzo, ze łzy jej
            zamieniły się w inne mysli. Cierpiała i napisala to w wierszu jak bardzo
            cierpiała .... trzeba ją zrozumieć.
            • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 18.08.06, 21:47
              Hans Hellmuth Kirst - dzięki Gietpe i Tobie Tralala poznajemy. Masz wspanialy
              ten wątek o przysłowiach Krista.
              • rita100 Re: Za Wielką Wydmą przeszłość 31.08.06, 22:40
                >Jan Chłosta, Prusy Wschodnie w literaturze niemieckiej 1945-1990. Biografie
                >pisarzy

Czy Jan Chłosta będzie miał jakies wydanie ksiązkowe na ten temat ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka