Dodaj do ulubionych

Jakość pieczywa

IP: *.inteko.com.pl 25.08.04, 14:24
Miałam przyjemność kupować pieczywo w Lidzbarku. Ciekawą promocję zastosował
piekarz z Żuromina ,jeden bochenek w cenie 1.20zł a kajzerka za
darmo.Naprzeciw sklep z pieczywem piekarni Iłowo ,chleb w cenie 0.90 zł
takiej samej wielkości ale jakość pod psem.Jakość pieczywa z Żuromina też
miernej jakości.
Obserwuj wątek
    • pupa12 Polacy nie jedzą chleba 03.10.07, 08:02
      Polacy nie jedzą chleba
      "Rzeczpospolita": W 2007 r. przeciętny Polak zje nie więcej niż 65
      kg pieczywa - szacuje Instytut Polskiego Pieczywo (IPP). To o dwa
      kilogramy mniej niż w 2006 r., kiedy po raz pierwszy spożycie chleba
      i bułek spadło poniżej 70 kg na osobę. Miejsce tradycyjnego chleba
      coraz częściej zajmują płatki zbożowe, chipsy oraz gotowe przekąski.
      wiadomosci.onet.pl/1616814,11,item.html
      • pupa12 Wypiekamy go już od 12 tysięcy lat. 21.01.08, 14:05
        Prosimy o niego w modlitwie, ale jemy go coraz mniej.

        Mowa o chlebie, czyli pieczywie otrzymanym z wypieku ciasta.
        Powstaje, gdy połączymy mąkę zbożową (różnego gatunku) i wodę,
        poddamy je fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży) bądź
        mlekowej (bakteryjnej). Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z
        ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia
        (węglan sodu), znany jest też chleb oparty na niespulchnianym
        cieście kruchym.
        tc.ciechanow.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5408
            • mw50 Re: Wypiekamy go już od 12 tysięcy lat. 07.11.09, 13:14
              Znajomy ze Śląska przywiózł chleb wypieczony przez piekarza o nazwisku KLOS w
              Mikołowie . Taki chleb wypieczony i stworzony tradycyjną staropolską metodą
              smakuje doskonale i nie starzeje się szybko. Polecam technologie tradycyjnego
              wypieku piekarzom Lidzbarskim i innym dostarczajacym chleb do Lidzbarka i okolic.
              • pupa12 fiskus wygrał sprawę z piekarzem z Legnicy 02.02.10, 17:50
                Głośna niegdyś sprawa piekarza z Legnicy Waldemara Gronowskiego, któremu fiskus
                nakazał zapłatę VAT od darowanej w 2003 r. żywności, zakończyła się przed
                Naczelnym Sądem Administracyjnym wygraną organów skarbowych - poinformowało w
                komunikacie Ministerstwo Finansów.
                podatki.wp.pl/kat,70478,title,MF-fiskus-wygral-sprawe-z-piekarzem-z-Legnicy,wid,11917035,wiadomosc.html
                • pupa12 Za chleb zapłacimy do 30% więcej 05.09.10, 08:47
                  Od wczoraj niemal w całej Polsce chleb i produkty mu podobne (od bułek począwszy
                  na produktach ciastkarskich skończywszy) drożeją. – To nie jest nasze
                  widzimisię! Wszystko drożeje, więc drożeje również chleb – tłumaczą piekarze,
                  rozkładając ręce...

                  Na temat przewidywanych podwyżek cen chleba rozmawialiśmy z wieloma piekarzami w
                  naszym powiecie. Niemal każdy z właścicieli piekarni potwierdza wzrost cen jego
                  wyrobów. - Chleb na pewno zdrożeje, ale nie jestem pewien na dzień dzisiejszy o
                  ile. Nie potrafię podać dokładniejszych informacji. Coś więcej będę mógł
                  powiedzieć na początku tygodnia – usłyszeliśmy od właścicieli korporacji
                  piekarniczej Nowakowski- Lis Sp. z o.o. Skontaktowaliśmy się też z piekarnią w
                  Dąbrównie i zapytaliśmy, czy rzeczywiście chleb zdrożeje i jaką właściciel
                  upatruje tego przyczynę. - To jest niestety prawda. Cena chleba pójdzie w górę.
                  Jeżeli mąka podrożała o około 30 procent, to przewiduję wzrost cen chleba o
                  minimum 20 procent. Zresztą wszystko drożeje niemal każdego dnia. Masło, oleje,
                  energia i paliwo, więc jakim cudem ceny pieczywa miałyby pozostać na tym samym
                  poziomie. W piekarnictwie wszystkie produkty opierają się na mące, więc gdy ta
                  podrożała, na pewno podrożeje chleb – stwierdza Waldemar Wójcicki, właściciel
                  piekarni w Dąbrównie...

                  Więcej w 34 numerze "Tygodnika" z 24 sierpnia 2010 r.
                  • pupa12 Zobacz, co znalazł w chlebie? 28.09.10, 18:43
                    Pewien Brytyjczyk robiąc kanapki dla dwójki swoich dzieci nie mógł przypuszczać, że znajdzie w pieczywie nieprzewidziany "dodatek" - okazało się, że w chlebie, z którego przyrządzał posiłek, znajduje się... mysz - pisze brytyjski dziennik "The Independent".

                    W pierwszej chwili mężczyzna myślał, że chleb jest przebarwiony, ale przy bliższym spojrzeniu okazało się, że znalezisko ma futro. Wtedy zdał sobie sprawę, że w pieczywie znajduje się martwa mysz.

                    Stephen Forse z Kidlington (południowa Anglia) kupił chleb w supermarkecie należącym do jednej z brytyjskich sieci w styczniu 2009 roku. Jak przyznał, po dokonaniu szokującego odkrycia sam nie mógł przełknąć już ani kęsa, choć zrobił dzieciom kanapki z drugiego chleba, po uprzednim dokładnym sprawdzeniu pieczywa.Samopoczucie mężczyzny pogorszyło się jeszcze bardziej, kiedy wezwani przez niego inspektorzy brytyjskiego sanepidu, stwierdzili brak ogona u myszy. Forse nie mógł opędzić się od myśli, że część gryzonia mogła zostać zjedzona przez niego lub członka jego rodziny dzień wcześniej, kiedy chleb został rozpoczęty.

                    W ubiegły piątek zapadł wyrok w tej sprawie przed oksfordzkim sądem - firma, która upiekła chleb, musi zapłacić 16 821 funtów kary. Przedstawiciel producenta wyraził ubolewanie i przeprosił za ten "odosobniony incydent" - podaje "The Independent".wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Nie-mogl-uwierzyc-oczom---zobacz-co-znalazl-w-chlebie,wid,12709206,wiadomosc.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka