mathiola 07.07.08, 23:34 i nie osiwieć? I jakie stosować detergenty na osrane i oszczane mieszkanie? I wsparcie duchowe potrzebne. Powiedzcie że dam radę??!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajka7 Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 07.07.08, 23:37 Moze muchy wpusc? One jedza g... A czemu biedaczkom zabralas pieluchy? Juz tak sie zestarzaly? Moze im kieszonkowe podnies i sie zmotywuja -? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 07.07.08, 23:41 Fajka ja cię proszę... dwa lata skończyły w maju, czas zabrać bo głupio wyglądają z tymi kuprami ) No i mam dość pilnowania żeby pieluch nie zabrakło w domu Kieszonkowe odpada, nie dostają. Nawet nie kumają... ani co to jest, ani, że nie dostają Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 07.07.08, 23:45 No to jak jestes chytra to cierp Waz w kieszeni, ani grosza z tego biznesu bycia blizniakiem i jeszcze cieplutka ubikacje spod tylka wyrwie no co za mać Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 07.07.08, 23:47 .... no bo ja z tych wyrodnych bardziej... ) Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 07.07.08, 23:47 No wlasnie wylapalam w watku obok po co ci ta kasa wyrodzie jeden Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 07:49 a w którym, bo się pogubiłam?? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-1977 Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 07.07.08, 23:54 Wiesz nasz maly tez byl leniwy i ciezko bylo go przekonac. Kazde dziecko jest idywidualista i nie ma co napierac, bo jak bedziesz naciskala mocno to nic to nie zmieni(krzyk, straszenie itp.). Nasz maly tez dlugo robil w pieluchy. Jak puszczalismy go bez to rowno walil w porty. Bylem zly i na poczatku za wszelka cene staralem sie go z zona zmusic do robienia w nocnik. No i na dodatek teksty mojej mamy rob Macius, bo jak pojdziesz do przedszkola to pani ci nie zmieni pieluchy i dzieci beda sie smialy. Wiercila nam dziore w brzuchu. Wpadlem na pomysl naklejek ala "super niania". Z racji tego ze nasz maly jest maniakiem samochodow, powiedzielismy mu ze jak zrobi kupke do nocnika albo do kibelka to dostanie naklejke z samochodem, ktrora naklei na drzwi swojej szafki. Na poczatku nie wychodzilo ale z czasem jak dostal jedna czy druga naklejke zaczelo dzialac. Warunek byl jeden. Jak zbierze 3 naklejki kupie mu resoraka. Podzialalo Zobaczysz naucza sie blizniaczki troche cierpliwosci. Jedne dzieci dochodza do tego szybciej inne wolniej Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 07.07.08, 23:57 > i nie osiwieć? kupić zapas farby do włosów > I jakie stosować detergenty na osrane i oszczane mieszkanie? na razie nie zapraszać gości, a za rok wymienić podłogi > I wsparcie duchowe potrzebne. pŁoszę baŁdzo > Powiedzcie że dam radę??!! dasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Dasz rade,ale farbe do wlosow sobie kup ,-)))) 08.07.08, 03:44 Proponuje nalepki DUZE za kupke i MALE za siku,naklejane na lodowke. U mnie,znaczy u syna spisaly sie rewelacyjnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: Dasz rade,ale farbe do wlosow sobie kup ,-))) 08.07.08, 06:56 Na jakiej zasadzie te nalepki działaja? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Dasz rade,ale farbe do wlosow sobie kup ,-))) 08.07.08, 07:52 nelepki czy magnesy? bo lodówki wolałabym nie oblepiać naklejkami Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: Dasz rade,ale farbe do wlosow sobie kup ,-))) 08.07.08, 15:50 Moga byc magnesy,to tylko zalezy czy blizniakom ta forma pasuje. U mnie byly nalepki,bo....tak wyszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 A to pomysl 2-latka,jak udoskonalic wyglad naklejk 08.07.08, 16:00 fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,38550415,81882030.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Na zasadzie nagrody i zachety 08.07.08, 15:54 Poszlismy do sklepu(byl etap fascynacji naklejkami) no i mowie- wybierz sobie Duze i Male. Jak zawolasz i zrobisz kupke na kibelek to wybierzesz sobie i nakleisz Duza nalepke (samochody,motocykle,samoloty) a jak zrobisz siku,to bedzie mala naklejka(motywy podobne). Mozna wykorzystac tablice korkowa i doczepiac jakies obrazki albo wlasnie magnesy na lodowke. Cala rodzina podziwiala ile to juz tych naklejek na lodowce jest....az w koncu przestal sie dopominac i teraz(2 lata i 9m-cy)sam chodzi do toalety i sika na stojaco ,-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 08:37 > i nie osiwieć? Nie mam pojęcia. Wiem tylko jedno, ja przy jednym osiwiałam. Czy to oznacza, że jakbym miała bliźniaki to bym wyłysiała? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 08:55 Masz moje wsparcie duchowe, bo tez przez to przechodze aktualnie Przy czym jestem cholernie niekonsekwentna, więc jeszcze troche to potrwa Moja metoda zasadniczo polega na puszczaniu dziecka w samych majtkach po domu i okrzykach gromkiej radości po każdym napełnieniu nocnika. Analogicznie - po zeszczaniu majtek mama atak histerycznej rozpaczy. Dziecko tak troche dziwnie patrzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 09:01 moje do nocników robią dopiero jak się zleją na podłogę.... a tą resztkę, którą uda im się utrzymać w pęcherzu, przenoszą na nocnik, ale co z tego, jak już wtedy wszystko zasikane... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawkk Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 09:07 wsparcie razy 2 prosze bardzo- ode mnie ja spróbuje za rok choc moja mała ma już 15 miesięcy to za nic w świecie nie usiedzi na nocniku nawet sekundy Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 09:07 Moja za to w sumie często robi do nocnika, tylko że w majtkach na tyłku. A na spacery jak je zabierasz? Bo ja na razie w pampesie, co jest moja głupotą ewidentną. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 15:52 dwa dni zabierałam bez pampersa, ale uznałam że to strasznie głupie, bo po zejściu ze schodów zawsze któeś było już obsikane I teraz w pampersie zabieram. Uznałam, że jak się nauczą najpierw w chałupie zachowywać kulturalnie, spróbuję pójść krok dalej Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 09:15 U nas nauka sikania do nocnika trwala 10 mies.Cora miala 2,5 roku jak zaczelismy.Po miesiacu zalapala o co chodzi ale tylko na tydzien.I pozniej dalej sikala w majtki.Myslamam ze mnie cos trafi.Do tego w ciazy bylam i nie mialam juz sily chodzic za nia z nocnikiem,pilnowac zeby nie zrobila siku w majtki. A kiedy moje dziecko stwierdzilo ze nie bedzie nosic pieluszki?Jak urodzilam syna i wrocilismy do domu.Powiedziala ze pieluszki sa dla malych dzidziusiow a ona juz bedzie w samych majtkach chodzic.Nawet na noc nie pozwolila sobie zalozyc pieluchy.Bylo to 2 mies temu i w tym czasie mielismy tylko 2 wpadki i o w nocy,jak spala. Mathiola,ale wcale Cie nie namawiam na nastepne dziecko,zeby Twoje blizniaki doszly do podobnych wnioskow jak moja cora ) Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 12:28 My zastosowaliśmy metodę nagród - w naszym przypadku małe samochodziki, kupione w ilości hurtowej i wydzielane za każde siusiu na kibelek. O właśnie, uczysz ich na nocnik, czy sedes? Bo u nas nocnik kompletnie nie zdał egzaminu, Mały nie chciał na nim dłużej usiedzieć, nakładka na sedes była strzałem w dziesiątkę. Poza tym zaopatrz się w ceratki na kanapy i fotele, głupio wygląda, ale plamy chyba jeszcze gorzej. Dywany na jakiś czas też zwinięte w kącie. Nasz syn załapał po jakimś miesiącu, może dwóch tygodniach, choć potem oczywiście były jeszcze wpadki. Sądzę, że z bliźniakami może pójść szybciej, bo uczą się nawzajem (choć pewna nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 15:54 na sedes się boją usiąść... za wysoko im... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 12:33 A potomstwo jakiej jest płci? Moje chłopaki sikali do kubeczka. Żadne nocniki nie przeszły. Kupa na sedes. Teraz sikają na stojąco. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnataka Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 14:45 a ja moją córcie oduczyłam jak miała 3 latka. powiedziałam jej, że bawimy się w zakręcany kranik... i że pipcia ma trzymać siki.co około godzinę wysadzałam ją na nocnik.mówiłam, że odkręcamy kranik i sikała... czasami wiadomo... nie zrobiła nic ale załapała o co chodzi, chyba tylko 2 razy się zapomniała i w majty zrobiła a jeśli chodzi o kupkę to sadzałam ją z rana na nocnik i siedziała chętnie aż nie zrobiła, rozmawiała ze mną w tym czasie jak ja robiłam śniadanie (zapachy w kuchni pokupkowe przecierpiałam w końcu to kupka mojej córusi)teraz robi kupkę równo o godzinie 7.40 (ma juz 4,5 roku i na szczęście nie siedzi umazana później w kupie w przedszkolu bo robi w domku Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 15:54 z synem może by się dało, ale drugie to dziewczynka.... kubeczek nie wypali Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 15:42 poczekac?moje odpieluchowane tez po skonczeniu 2lat- chyba mialy 26M?byly na to gotowe, wiec zalapaly w pare dni, mialam bardzo malo scierania po nichfinansowo faktycznie roznica jest... a dodam, ze jeszcze spia w peluchach, gdyz maja posikane po nocy- na razie jestem zwolenniczka teori mowiacej zeby czekac na suche pieluchy rano)zobaczymy jak długo, bo maz cos przebakuje juz o odpieluchowanieu w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 16:00 mathiola napisała: > Powiedzcie że dam radę??!! Dasz. Moją Duśkę (obecnie 3 lata i 2 miesiące) zaczęłam odzwyczajać w wieku ok. 2,5 roku. W dzień siadała na nocnik bez problemu, a w nocy czasem zdarzy się jej posikać nawet teraz ale raczej wtedy, gdy zapomnę ją odsikać przed pójściem spać. Z moich doświadczeń wynika, że nic na siłę - na moje córki, zwłaszcza młodszą przymus działa katastrofalnie. Zapiera się przy swoim i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia031 Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 16:40 Na wakacjach w upal - puscic na dwor bez pieluch i nie trzeba za bardzo sprzatac. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 16:55 nie trzeba? Trzeba, trzeba.... Mój tata chodził ze szpadlem po podwórku i szukał pogubionych kup Niby wszystko fajnie, ale one mają się nauczyć, że trzeba się załatwiać W COŚ a nie wprost na ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
malamadre Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 08.07.08, 19:03 Ja nie mam żadnej metody, ale po 1,5 miesiąca dziecko załapało o co chodzi (choć jestem niekonsekwentna oczywiście i na spacery dostaje pampersa). Na początku sadzałam go na nocniku, chciał, czy nie, potem mu przypominałam, teraz sam już się pilnuje (prawie zawsze mu się udaje). Nie nagradzam za sikanie do nocnika, za dobrze by mu było Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 09.07.08, 13:42 Wyjechać na wakacje pod namiot w głuszę. Zdjąc tam pieluchy i nauczyc siusiac na trawkę. Jednocześnie stosować propagandę (pomagaja bajki o misiu co zegnał sie z pieluszką) oraz system nagród. Po dwóch tygodniach - gdy brak efektów - zaprzestac prób i założyc pampki z powrotem, mówiąc ze dzieci malutkie to w pampersach chodzą. Moje same zażądały zdjęcia Wpadki potem zdarzały sie sporadycznie, załatwiają sie na nocniki i kibelki, czasem sikaja na trawke (przydaje sie w plenerach). Acha, problem zbyt niskich kibelków rozwiązuje podstawka z ikei i kosz naśmieci postawiony obok (robi efektowny stopień), młode same włażą PS Ulga w wydatkach przy zaprzestaniu kupowania pampków w hurcie - bezcenna Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: tez mam blizniaki 09.07.08, 13:54 sama mam dwojeczke ale są o rok mlodsze od twoich i jeszcze ich nie odpieluchowuja ale zastanawiam się czy najpierw nie nauczyć jednego i na nim sie nie skupic a potem jak pierwszy zalapie zacząć drugiego. ale to tylko odległe plany Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: tez mam blizniaki 09.07.08, 15:05 też tak myślałam, ale nie da się. Bo jak jedno chodzi bez pieluchy, drugie też ściąga. Nie idzie to oczywiście w żaden sposób z umiejętnością sikania tam, gdzie należy, ot po prostu - brat nie ma pieluchy to ja też nie będę miała - i będę sobie obsikiwać wszystkie kąty w domu ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 09.07.08, 15:00 Odczekaj jeszcze... Moje bliźniaki są z kwietnia (2005), I kiedy skończyły dwa lata to postanowiłam ich odpieluchować...lato, działka, nie trzeba było podług szorować bo na dworze... i kicha-nie wyszło. Załapali dopiero po wakacjach, we wrześniu i to tylko w domu (bo goło latali). Na dwór od tej wiosny/lata wychodzą bez pieluch. A teraz Amelka nawet śpi bez pieluch w nocy Więc odpuść im na razie Odpowiedz Link Zgłoś
manna_poranna Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 09.07.08, 16:15 dasz radę na pewno ) Ja bym gó..arstwu odpusciła jeszcze chwilę, a nuż widelec szykują Ci niespodziankę i sami załapią o co chodzi?? ) Daj im czas, a potem bądź konsekwentna (tylko mnie nie pytaj, ile czasu, bo u nas to trwało 1 dzień, z szoku nie wyszłam do dziś ;D) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: jak odzwyczaić bliźniaki od pieluch 09.07.08, 16:22 Mój syn jak był w wieku Twoich dzieci to był stanowczo na to za mały. Ja rwałam włosy z głowy, a on lał gdzie popadło. A potem nagle z dnia na dzień dorósł, zrozumiał i kuma do dziś. Nauczył się w zeszłe Boże Narodzenie, a jest z maja 2005. Dziś już nawet podkładki na sedes nie używa tylko się trzyma, żeby nie wpaść (co się parę razy zdarzyło), ale on już przecież "taki duuuuzy" Odpowiedz Link Zgłoś