Dodaj do ulubionych

alergia u niemowlaka

18.06.07, 15:57
u mojego 4,5-miesięcznego synka wystąpiła czerwona, plackowata wysypka w
okolicach szyi na zgięciach rączek i nóżek (zaczęło się to około miesiąca
temu). lekarz pediatra skierował nas do dermatologa. pani dermatolog zapisala
masc i syrop. nie wydala jednoznacznej diagnozy- powiedziała tylko, że to
alergia. początkowo podejrzewałam, że może to być skaza białkowa, ale żaden z
lekarzy nie wypowiedział tych słów. Stolce dziecka są luźne, czasem z
domieszką śluzu przypominającego białko jaja kurzego i mają okrutnie
nieprzyjemny zapach. Czy ktos miał podobne problemy u swojej pociechy? Jaka
była diagnoza? Jak postępować z dzieckiem? Proszę o wszelkie rady, wskazówki
i informacje. Karmię piersią
Obserwuj wątek
    • rybionek Re: alergia u niemowlaka 19.06.07, 14:44
      To typowe objawy alergii. Pediatra powinna cię skierować do alergologa a nie do
      dermatologa. Niekoniecznie musi to być skaza, ale spróbuj nie jeść nabiału,
      wyklucz produkty zawierające białko mleka krowiego i obserwuj. Jeśli to nie
      pomoże to metodą prób i błędów szukaj w tym co jesz. U nas było tak, ze synkowi
      zaczęły wychodzić na buźce takie placki i alergolog zdecydowała podać Bebilon
      pepti(miał 5 mies jak to wyszło) Przez kilka miesięcy nie schodziło ale się
      nasilało wręcz. Ostatecznie doszłam sama, że to od kurczaka, także nie zawsze
      jest to skaza(jak jemu to wyszło karmiłam jeszcze piersią i dlatego trudno mi
      było znaleźć przyczynę). Odkąd nie podaję kurczaka ani nic drobiowego problem
      zniknął, synuś robi lepsze kupki i nie choruje mi tak jak wcześniej - odpukać w
      niemalowane...
      • dorothea77 Re: alergia u niemowlaka 19.06.07, 22:01
        zapytam o wizyte u alergologa przy kolejnej konsultacji z pediatra. sprobuje
        tez ograniczyc kurczaka, ktorego w mojej diecie nie brakuje!
    • mmala5 Re: alergia u niemowlaka 19.06.07, 19:19
      Mysle ze gdyby to byla skaza bialkowa, lekarz by Ci o tym powiedzial,napisz
      dokladniej czy to sa krosty czy raczej cos w rodzaju liszaja, moja corcia miala
      na calym ciele bardzo szorstka skore, takie wrecz liszaje, okazalo sie ze to
      alergia pokarmowa, mimo ze karmilam tyko piersia
      • dorothea77 Re: alergia u niemowlaka 19.06.07, 22:00
        Lekarz pediatra powiedział, że na jego oko to nie skaza. Zalecil ograniczyć
        produkty na bazie mleka krowiego. wysypka u malucha to zdecydowanie nie krosty.
        to czerwone wielkie placki, zlewajace sie w jednosc, raczej sa szorskie
        przypominajace liszaje.
        • izulka28 Re: alergia u niemowlaka 19.06.07, 22:09
          a u mojej małej takie czerwone liszajowate plamy były właśnie przy skazie białkowej
          a tez karmilam i karmie nadal tylko piersią
          u nas też uczulila marchew
          na twoim miejscu wyrzuciłabym z twojej diety najczęstsze alergeny
          takie jak: calutki nabiał,wołowine,seler,orzechy,kakao,miód,czekolade,truskawki ,cytrusy i jajka i obserwowałabym dziecko
          i musisz wiedzieć,że takie plamy mogą schodzić nawet 4-6 tyg od momentu zaprzestania podawania alergenu
        • mmala5 Re: alergia u niemowlaka 19.06.07, 22:42
          U mnie wystarczylo ze odstawilam wszystko co czekoladowe i co zawieralo
          barwniki jakiekolwiek a uczulenie zniknelo w ciagu 24 godzin, a miala to na
          calym ciele prawie, bylam w wielkim szoku, teraz juz jej daje stale posilki, ma
          roczek, czekolade tez czasami dostanie, ale Tylko wysypuje ja po zjedzeniu
          kaszek mleczno ryzowych o smakach owocowych, czyli zabarwianych
          sztucznie.Powodzenia
      • dorothea77 Re: alergia u niemowlaka 20.06.07, 10:03
        no to czeka nas teraz czas obserwacji, a mnie- wielkich wyzeczen. z karmienia
        pieria nie zrezygnuje chocby nie wiem co wink dzieki za odpowiedzi
    • korlewna Re: alergia u niemowlaka 20.06.07, 10:12
      z tego co pisujesz wynika, ze to skaza bialkowa (plackowate, szorstkie,
      liszajowate, odpowiedznie miejsca na ciele...). A skaza bialkowa to nie jest
      tylko uczulenie na mleko i jego pochodne.
      Ja (w identycznej sytuacji) wyeliminowalam wszystkie produkty alergenne,
      odczekalam, aż synuś wrócil do siebie i zaczęłam powolutku wprowadzać...
      najczęściej uczulają:
      -kakao i jego pochodne, orzechy (wszystkie, także kokos)
      -mleko i jego pochodne (twarozek, sery, maslo, śmietana.....)
      -ryby
      -mięso: z kurczaka, wołowe i cielęce (czyli krowa)
      -miód
      -pomidory, papryka, seler
      -owoce cytrusowe, truskawki
      -sosy typu ketchup, musztarda, majonez, także ocet (w tym konserwowe ogórki,
      grzybki itp)
      -ostre przyprawy

No troche tego jest (ciekawe o czym zapomnialam...hehe)
      Da sie przeżyc. Mój synek ma teraz 8 m-cy, przerobiliśmy rózne warianty i nadal
      jestem na scislej diecie i mam się dobrze... a najwazniejsze, ze skora wrócila
      do siebie i jeśli cos wylazi to w znacznie mniejszym stopniu, niż kiedyś.

Któraś z dziewczyn napisała, ze powinniście dostać skierowanie na badania...
      owszem, może robic proby, ale u takiego maluszka nie sa one jeszcze miaridajne.
      To co dziś jest alergentem, za dwa ni może nim juz nie być i odrotnie.

Alergie chyba trzeba polubić i nauczyć się z nią życ...

Powodzenia

• hapkaj Re: alergia u niemowlaka 20.06.07, 15:46
      Liszajowate plamy to moze byc atopowe zapalenie skory, czyli egzema. Ja
      smarowalam przepisanym przez lekarza hydrocortizolem, pojawily sie te zmiany jak
      wprawadzilam butelke mleka sztucznego obok karmienia piersia. Lekarz stwierdzil,
      ze to nie jest na tle pokarmowym, ale i tak caly czas podaje mleko
      hipoalergiczne. Jesli karmisz piersia sprobuj przez pare dni obyc sie bez mleka
      krowiego tak na probe. U nas po 2 miesiacach przeszlo i juz niczym nie smaruje,
      tylko wazelina raz dziennie. Jesli to AZS, to radze dobrze natluszczac zmiany.
      Ja smarowalam swojego czasu 2 razy dziennie wazelina, teraz tylko raz. Piore w
      proszkach dla dzieci, dodatkowe cykle plukania, jak najmniej chemii, ostroznie
      wprowadzam nowe produkty do diety; tj. przez 3 dni stopniowo podaje coraz
      wieksza dawke danego warzywka np. i obserwuje kupy, skore, zachowanie, brzuszek.
      Jak na razie od 2 tygodni nie musialam smarowac hydrocortizolem a i pokarmy
      przyjmuje bez zarzutu. Mam nadzieje, ze tak dalej bedzie. Jaka dostalas masc?
      (jak czesto kapiesz? Max co dwa dni.)
      • hapkaj Re: alergia u niemowlaka 20.06.07, 15:58
        A jeszcze mi sie przypomnialo, ze te liszajowate placki diable swedza. Tez sie
        dzidzia Twoja drapie?
        • dorothea77 Re: alergia u niemowlaka 20.06.07, 21:30
          drapie sie, drapie, musze ciagle obcinac pazurki zeby sie tak bardzo nie ranil!
          jesli o masci chodzi to za 1 razem (od pediatry) były to: Vratizolin i do
          natłuszczania Diprobase. Dermatolog zmienił na: Cutivate i Clotrimazolum. 2 tyg
          trzymam diete, podaje Ketotifen (syrop) i po zastosowaniu tych drugich masci
          plamy zeszly. Mam teraz odstawic Cutivate i wprowadzic masc apteczna. Schudlam
          juz 3 kg przez ta diete. normalnie jem duzo czekolady, slodyczy- batonikow
          roznego rodzaju, jogurtow, serow....wszystko poszlo w odstawke. ale efekt
          zaczyna byc widoczny i to bajbardziej mnie cieszy
          • agata311201 Re: alergia u niemowlaka 10.07.07, 12:03
            Uwazaj też na wszelkie przyprawy typu carry, kostki rosołowe, vegeta, sosy z
            torebek, itp
          • kruffa Re: alergia u niemowlaka 10.07.07, 12:09
            To ja bym zmieniła dermatologa na kogoś mądrzejszego, a najszybciej na alergologa.
            Przepisała ci najsilniejszy steryd - bez sensu.

Kruffa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka