Dodaj do ulubionych

5 lat i SIKA w nocy ...

18.08.05, 14:05
Czy może być, że dziecko, które ma prawie 5 lat, jeszcze sika w nocy do
łóżka? W dzień oczywiście nie i od 2,5 roku życia nie nisi już pampersów, ale
ma co jakiś czas okresy, że sika w nocy do łóżka i to prawie codziennie.Są
okresy, że długi czas jest z tym spokój.
Obserwuj wątek
    • monisia98 Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 18.08.05, 14:51
      wiesz moj syn ma 6,5 roku ale od 2,5 roku jest bez pampersa i zdarzylo mu sie 2
      razy przez ten caly czas zrobic siku do lozka, raz powiedzial ze przysnilo mu
      sie ze siedzi na ubikacji i robi siusiu a raz zwyczajnie nie wytrzymal i sie
      posikal wiec mysle ze nie jest to normalne i albo twoje dziecko tak reaguje na
      problemy - bo sa takie dzieci , albo jest to problem ukladu moczowego powiinnas
      nie zwlocznie isc z tym do lekarza i opowiedziec co sie dzieje moze trzeba
      zrobic jakies badania - nie zanieduj tego , to powazny problem jak dziecko
      siusia w tym wieku do lozka.
    • chwilka9 Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 18.08.05, 14:52
      Mój 4,5 latek przez pewien czas sikał w nocy na tle nerwowym. Trwało to prawie
      codziennie przez 2 miesiące. Charakterystyczne było to że on "posikiwał",tzn.
      pamiętając ile siusiał normalnie jak był mniejszy to dużo mniej i czasami 2-3
      razy w nocy a czasami tak malutko że tylko piżamka leko rano była wilgotna.
      • bb12 Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 18.08.05, 17:39
        www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,70
        Dobry artykuł.
    • jola_ep Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 18.08.05, 22:08
      Miałam podobny problem. Przeczytałam masę artykułów, także w Internecie,
      rozmawiałam z paroma pediatrami.
      Na ile się orientuję, zaleca się wykonanie podstawowych badań po ukończeniu 5
      roku życia (mocz, USG). Potem - o ile są prawidłowe - masz parę możliwości.
      Albo rozpocząć leczenie(zwykle hormon zagęszczający mocz), albo poczekać (nawet
      do 7-go roku życia). Warunkiem podstawowym jest to, aby dziecko nie odczuło
      negatywnych skutków swojego moczenia nocnego. Zakazane są więc wszelkiego typu
      naciski, kary, wyśmiewania (to chyba oczywiste). Problemem mogą być też
      ewentualne wyjazdy. Jeśli chodzi o sposób postępowania, to zdania są podzielone.
      Jedni twierdzą kategorycznie, że nie wysadzać, inni - można wysadzać, przy czym
      ci ostatni dzielą się na tych, co radzą budzić w czasie wysadzania, albo
      koniecznie wysadzać na śpiąco wink Ja osbiście sądzę, że można wysadzać w nocy
      (zwykle parę godzin po zaśnięciu, więc jak szłam spać), ale nie warto budzić. W
      sumie wysadzanie niczego dziecka nie uczy, a tylko chroni łóżko i daje dziecku
      satysfakcję z suchej nocy wink Ja osobiście wybrałam opcję czekania na suche noce
      i się doczekałam smile))

Jeśli chodzi o przyczyny izolowanego moczenia pierwotnego (czyli wtedy, gdy
      wyniki są prawidłowe)to obecnie przypuszcza się, że są dwie: zbyt mało hormonu
      zagęszczającego mocz lub zbyt mały pęcherz. Z obu się wyrasta, są też
      prawdopodobnie uwarunkowane dziedzicznie. Wbrew powszechnym opiniom moczenie w
      nocy zwykle nie ma podłoża psychicznego (podejrzewa się je w przypadku moczenia
      wtórnego).

Pozdrawiam
      Jola
    • admika2 Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 19.08.05, 07:24
      Ja tak jak i moja poprzedniczka Jola, która napisała bardzo ciekawą wypowiedź
      radziłabym poczekać. Mój pediatra spokojnie mówi by czekać, skoro w dzień jest
      ok. Mam dwoch chłopców w wieku 4 i pół lat (bliźniaki) i też czasem mamy w nocy
      sikanie do łóżka. Wiesz u mnie pomaga np. fakt kupienia im nowej piżamy z
      dinozaurami (ktore uwielbiają) lub majtek ze spajdermenem (też go lubią) i
      wieczorem tlumaczę by w nocy jak im się bedzie chciało siku szli do łazienki bo
      się zniszczą majtki czy piżama. Albo w nocy jak się przybudzę i widzę że się
      któryś kręci to do ucha mu mówię by isć do lazienki bo zmoczy się spajdermen.
      Może to śmieszny drobiazg ale właśnie poprzez takie drobiazgi moje dzieciaczki
      się uczą. Pozdrawiam. Cierpliwości życzę.
      • marta689 Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 21.08.05, 20:49
        Ja ostatnio opowiedziałam bajkę o tym, jak dziecko się posikało - zrobił się
        potop, wypłynęło łóżko, a razem z nim kot (maskotka do spania). Od tego czasu
        mam na razie spokój. Czasem myslę, czy to nie po prostu jakieś lenistwo, że
        nie chce mu się obudzić w nocy do sikania. Poza tym coś mi się wydaje, że to
        częściej problem chłopców, niż dziewczynek. Do jedzenia też musi być specjalnie
        dopingowany np. jedz szybko, bo zrobi się zaraz ciemno i nie zdążymy na
        spacer...
    • kaminskak Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 22.08.05, 18:03
      Nie martw sie tym tak bardzo, choc to uciazliwe. Dzieci takie male codziennie
      praktycznie widza nowa rzecz i ucza sie nowych rzeczy i tak bardzo to
      przezywaja, ze efektem sa wlasnie takie nocne moczenia.
      To wynik przezywania wszystkiego, fascynacji swiatem i im wrazliwsze dziecko
      tym ten problem czesciej wystepuje, narazie pozostaje cerata pod przescieradlo
      i jakies wkladki do majteczek
      pozdrawiam
      • malgosia191 Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 22.08.05, 23:00
        Witam jestem mamą 5 letniej dziewczynki,u której stwierdzono wtórne moczenie
        dzienne i nocne.
        Zapraszam na forum
        www.wadyukladumoczowego.poo.pl/forum/index.php
        jest tam wątek dotyczący moczenia i wiele cennych informacji dotyczących tego
        problemu.
        Pozdrawiam Małgosia
    • bellamamma Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 13.09.05, 19:03
      Mo 4,5 letni synet cały czas sika w nocy, robiłamm mu juz wszystkie badania,
      próbowałam wysadzać w nocy (skończyło się na tym, że sikaliśmy co godz.), a i
      tak nic nie pomogło. Teraz zakładamy pampersa i czekamy na suchą noc.

pozdrawiam
    • anda8 Re: 5 lat i SIKA w nocy ... 13.09.05, 20:48
      jest cos takiego, jak moczenie nocne przy pasożytach, nie mówiąc o jakichs
      sprawach nerwicowych, poczytaj o moczeniu nocnym u dzieci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka