Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik 0-13 kg z bazą?

17.08.05, 20:43
Przymierzam się do kupna fotelika samochodowego dla naszej pociechy, która
pojawi się na świecie w październiku smileWydaje mi się, że rozsądnym
rozwiązaniem będzie kupno fotelika z bazą na stałe montowaną w samochodzie.
Czy oprócz Graco Autobaby i Peg Perego Viaggio znacie inne tego typu
foteliki? A może lepiej kupić fotelik bez bazy? Czy codzienne montowanie go w
samochodzie nie jest zbyt uciążliwe? I czy w każdym aucie można taki fotelik
bez problemu zamontować? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • behemot79 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 18.08.05, 10:53
      Podbijam...nikt nie używa fotelika z bazą? A może użytkownicy fotelika bez bazy
      przekonają mnie do niego?
    • lirio Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 18.08.05, 11:00
      Ja kupiłam po długim namyśle Graco. Te z bazą wydają mi się wygodniejsze i
      bardziej "pancerne". Dodatkowo szukałam takiego, który da się wpiąć do ramy
      wózka. Czytałam też na forum bardzo powytywne opinie na temat fotelików Ramatti
      sprzedawanych masowo na allegro - podobno to patent Chicco, tylko w niższej
      cenie (175zł)www.allegro.pl/show_item.php?item=59786926 .
      • lirio Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 18.08.05, 11:02
        Ramatti nie ma bazy i dlatego przegrał w moim rankingu.
      • behemot79 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 18.08.05, 12:38
        Udało mi się znaleźć jeszcze jeden model z bazą: Nania Nido Topy (francuski),
        ale można go kupić tylko w jednym internetowym sklepie...(www.hk-
        herkules.com.pl/go/_info?id=243& ) Kosztuje 390 zł+koszty przesyłki (20 zł).
        Może jednak zdecyduję się na taki bez bazy...Te Ramatti bardzo mi się
        spodobały smile
    • justa67 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 18.08.05, 12:18
      ja też się przynierzam do zakupu fotelika.To znalazłam na allegro
      www.allegro.pl/show_item.php?item=60912692 . Wydaje się nie być
      kłopotliwy w montażu i cena przystępna.
    • berenika-27 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 19.08.05, 18:53
      ja mam fotelik graco i uważam że to był świetny zakup. Dużo jeżdżę z dzieckiem
      sama i jakbym za każdym razem miała przypinać i odpinać fotelik pasami to coś
      by mnie trafiło. Ale to zależy od tego gdzie i jak często jeżdzi się z
      dzieckiem. My (ja i dziecko) jeżdzimy nawet kilka razy w tygodniu i przy okazji
      zawsze robimy zakupy w aptece, na poczcie, nawet na stacji benzynowej jak idę
      zapłacić to biorę dziecko ze sobą żeby samo w aucie nie zostawało. Z bazą to
      żaden kłopot a z przypinaniem pasami już by był.
      • behemot79 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 20.08.05, 20:34
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Decyzja podjęta - kupujemy fotelik z bazą. Mój
        synek będzie sporo jeździł, więc taki na pewno będzie wygodniejszy...Bereniko,
        mam do Ciebie pytanie. Czy zamontowanie bazy w aucie (nie najnowszym sad), może
        sprawiać jakieś problemy? Jak własciwie taką bazę się mocuje? Pasami?
        • zumaminka Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 21.08.05, 10:29
          Z bazą!!!!Ja przy córeczce nie miałam bazy i dostawałam szału kidy musiałam za
          każdym razem przypinac fotelik.Nie wspomnę już o tym jak mocno grzało albo była
          zima i człowiek naubierany w kurtki,czapki...Koszmar.My b.dużo jeździmy więc to
          przypinanie fotelika było b.upierdliwe.Dochodziło też brudzenie tapicerki bo
          fotelik,często ladował na ziemi i brudził sie od spodu a potem to wszystko
          wycierało sie w tapicerkę.
          Teraz kiedy jestem w ciążyjednym z pierwszych zakupów był właśnie fotelic graco
          z bazą-cieszyłam sie jak głupia.Jakoś średnio wyobrażałam sobie przypinanie
          dwójki dzieci pasamismile
          Do przymontowania bazy potrzebne są tylko pasy,jest instrukcja przy foteliku jak
          to zrobić.Potem nakłada się tylko fotelik i gotowewink
        • monikaj21 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 21.08.05, 19:30
          To ja odpowiem: bazę montuje się pasami i do każdego samochodu który ma pasy
          się nadaje, bez problemu zamontujesz ją nawet w bardzo leciwym aucie.
          Dobrze, że się zdecydowałaś na bazę - to jeden z naszych najpraktyczniejszych
          zakupów, ty na pewno też będziesz zadowolona smile
    • bazylea1 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 21.08.05, 19:40
      dziewczyny a ten fotelik Graco daje się wpiąć do stelaża wózka - jakiego? ja
      namierzałam sie na Peg Perego Viaggio ale jak go zobaczyłam w sklepie to
      zwątpiłam - jest maciupeńki. chyba kupie znow Inglesina Huggy żeby wozic go na
      spacerowce Zippy ale przy pierwszym synku do szału mnie doprowadzały te ząbki z
      tyłu w ktore trzeba było wpątac pas za kazdym razem...
      • monikaj21 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 21.08.05, 21:56
        Do stelaża to chyba nie (nie jestem pewna) ale ona się wpinają na spacerówkę.
        My mamy Graco AeroSport Plus, więc na niego na pewno się wpina ale na inne
        Graco chyba też.
        • berenika-27 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 22.08.05, 10:04
          cieszę się że się przekonałaś do zakupu fotelika z bazą. My kupiliśmy go na
          długo przed porodem a dopiero jak syn nam się urodził zaczęliśmy rozglądać się
          za wózkiem. Kupiłam Graco Quatro Delux, można do niego wpiąć fotelik ( do
          innych graco chyba też) i wózek ten spełniał większość stawianych przeze mnie
          wymagań. Niestety idealnych wózków nie ma a te zbliżone do ideału kosztują
          ponad 2000 zł. Możliwość wpinania fotelika nie była dla mnie ważna przy zakupie
          wózka ale teraz czasami z niej korzystam.
          jak już poprzedniczki mówiły bazę montuje się dosyć łatwo pasami. Ja ją mam na
          stałe w samochodzie a jak jedziemy gdzieś autem męża to wtedy zabieramy sam
          fotelik, który i bez bazy da się przypiąć. Wtedy to już tylko mąż się męczy a
          ja się cieszę że omija mnie ta "przyjemność".
          pozdrawiam
          • alfa36 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 23.08.05, 09:11
            No, nie. Dziewczyny, ja nie wiem, co to takiego BAZA. Proszę, wytłumaczcie mi. Jeszcze nie mam fotelika, dopiero go szukam,a wiem, że często bedę jeździc sama z dzieckiem. Czyli, o ile dobrze zrozumiałam Wasze wypowiedzi, BAZA by sie przydała. Pozdrawiam.
            • berenika-27 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 23.08.05, 10:41
              Baza to takie plastikowe coś co się montuje pasami do siedzenia samochodu
              pasami i w to wczepia się fotelik. Fotelika już wtedy nie trzeba przypinać
              dodatkowo a wyjmując fotelik (jedem ruch ręką) baza zostaje w samochodzie.
              Pooglądaj sobie jak to wygląda choćby na allegro.
    • hania731 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 23.08.05, 18:26
      Będę chyba pierwszą,która stwierdzi,że ma z założenia fotelik bez bazy i wcale
      mi to nie przeszkadza.Tych z bazą jest mało i oba odpadły już przy pierwszym
      dziecku: peg-perego są zbyt płytkie, nasza córeczka była duża jak się urodziła
      i szybko "wystawałaby z niego", a graco ma zbyt niskie oceny w testach
      inwazyjnych,postawiłam obok siebie graco i maxi cosi i ten drugi wygrał na
      całej linii.Przede wszystkim ta wklądka dla noworodka,która nie tylko otacza
      główkę tak jak graco,ale też posiada specjalne podniesienie w okolicy plecków i
      pupki noworodka,żeby się nie zapadała za bardzo na początku.No i ostatni
      argument,jeździmy dwoma samochodami,więc wolę przypinać fotelik,niż myśleć,w
      którym akurat aucie ma się znaleźć baza.
      pozdrawiam.
      • berenika-27 Re: Jaki fotelik 0-13 kg z bazą? 24.08.05, 08:33
        My też jeździmy dwoma autami i jak już wcześniej pisałam baza jest na stałe w
        moim aucie (nim jezdżę sama z dzieckiem i wtedy baza jest niezastąpiona), a gdy
        jedziemy samochodem męża w trójkę to montujemy tylko fotelik, bez bazy. A jeśli
        chodzi o wygodę dziecka to mój sym na fotelik graco nie narzeka. Jak tylko go
        do niego zapakuje zaraz słodko zasypia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka