Dodaj do ulubionych

Doradźcie w sprawie wózka

15.03.06, 13:54
Pytałam o to na forum sierpniowym, lecz tam jakis zastój.Więc ponawiam u was.

Czym się kierować przy zakupie wózka, gdyż zapewne podobnie jak Wy myślę o
nim coraz częściej, jednak nie bardzo się orientuję co musi posiadać dobry
wózek (Musi być wielofunkcyjny i 4 kołowy). To mój pierwszy taki pojazd, a
chciałabym, aby był najlepszy dla maleństwa ale i wygodny dla mnie.
Czy ma być lekki czy raczej ładny, ciepły, wygodny, w odpowiednim kolorze,
zapewne powinien posiadać wszystkie te cechy, ale czym Wy sie sugerujecie.
Kupicie go w normalnym sklepie czy w internecie, proszę o wszelkie rady.
Z góry dziękiiiii
Pozdrowienia
Monika

Obserwuj wątek
    • patylda Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 13:57
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54935,1505887.html
      to na początek.
      • ryshia28 Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 13:59
        Super, wielkie dzięki
    • mama_kotula Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 14:00
      Warto kupować raczej w normalnym sklepie, wolę pomacać to, co kupuję smile)) na
      zdjęciu może wyglądać cudnie, a okazuje się, że zamiast daszka ma szmatę (i tak
      kupiłam przez net Graco Duorider, do którego sama potem szyłam daszek z
      porządnego, impregnowanego materiału).
      A czym się kierować? To zależy. Jak np. mieszkasz na 4 piętrze bez windy,
      warto, aby wózek nie ważył 20 kg. Jak zamierzasz spacerować po czymś więcej,
      niż asfaltowe alejki parkowe, warto, żeby miał duże pompowane koła (zwłaszcza
      jeśli chodzi o nieodśnieżone ulice w zimie). Jeśli między tobą, a mężem jest
      duża dysproporcja wzrostu, przyda się regulacja wysokości rączki.
      Aha, niezależnie od tego wszystkiego wózek powinien być jak najszerszy
      (sprawdza się to zwłaszcza w zimie, gdy trzeba dziecko odziać w tysiąc
      kombinezonów i kocyków).
      No i ładny oczywiście też musi być, to nie ulega wątpliwości smile)
    • herrenna Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 14:10
      Co prawda nie mam dzieci, ale mam bardzo wiele znajomych, ktore w niedawnej
      przeszłosci rodziły i wszystkie mowia zgodnym chorem: żadnych wózków
      wielofunkcyjnych! KAżda wlasnie sie zapalila na poczatku na wielofunkcyjny, bo
      to niby super, na pare lat starczy, no ale wielofunkcyjny wozek wiaze sie z tym,
      że na czyms oszczedność musi byćwink także np gondolka okazuje sie bardzo mala,
      spacerowka jakas ceratowata, srodek cięzkosci nie z tej strony wozka ( co jest
      wazne przy podjazdach pod kraweznik). To opinia kolezanek i ja w przyszlosci
      bede sie sklaniala ku wozkom jednofunkcyjnym, no ale wybor nalezy do Ciebie
      oczywiscie.
    • patylda Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 14:14
      Co mi jest niezbędnie potrzebne? Waga obojętna - mam windę.... Kolor i
      kształt ! Moja córcia nie może jeździć brzydkim wózkiem (odpadają spacerówy z
      nosidełkiem, bo są brzydkie).... Wielkość gondoli i spacerówki - dzidzia urodzi
      się duża, więc może wogóle być dużym dzieckiem. A dużo wózków ma małą gondolę
      albo małą spacerówkę.... Musi łatwo się prowadzić - dużo tu krawężników.
      Okazało się, że skrętne koła i trójkołowce wcale NIE SĄ lepsze - tak naprawdę
      najważniejsza jest b dobra amortyzacja: pasy skórzane są najbardziej "miękkie",
      ale - vide "kolor i kształt" - wyglądają paskudnie. Lepsze są przeguby niż
      sprężyny - sama zobacz w sklepie - spróbuj podnieść wózek. Zobacz co się dzieje
      kiedy masz kiepską amortyzację - wózek można podnieść tylko wkładając w to dużo
      siły. Jeśli masz ochotę na jeżdżącą siłownię, to proszę bardzo.... Trójkołowce -
      wyglądają super, ale kiedy je podnosisz wjeżdżając na krawężnik - stają się
      niestabilne.... Zimą - trzeba mieć bardzo zabudowaną gondolę, latem - dobrze
      mieć okienko w budce...
      Sklep - w realu, bo może się zdarzyć, że będziesz musiała reklamować wózek -
      spadną wtedy na ciebie koszty transportu do producenta (ok. 40-60 zł zależnie
      od firmy kurierskiej). Albo - przez internet, bo jest taniej... Do wyboru, cena
      albo komfort.
      Dobrze jest pooglądać wózki w necie, a potem, jak coś ci się spodoba, pojechać
      do sklepu, żeby go obejrzeć. Często też sprzedawcy potrafią dobrze doradzić,
      warto posłuchać.
      I jeszcze pytanie - zagraniczny, czy polski? Otóż polskie są dwa razy tańsze.
      Sprzedawcy oferujący np. Emaljungi czy per perego mówią, że dlatego, że są dwa
      razy gorsze. Sprzedawcy polskich wózków mówią, że dlatego, że u nas koszty
      produkcji i transportu są o wiele niższe, a wózki są nie tylko porównywalnej
      klasy, ale też przystosowane są do parszywych chodników, a nie pięknej kostki
      brukowej z krajów UE. Można w to wierzyć lub nie. Ja wybieram polski.

Tyle mi w tej chwili przychodzi do głowy...

• jasminar Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 14:22
        Ja wybrałam po długich poszukiwaniach polski wózek firmy Lonex (fenix) dla mnie
        wazne-bo jezdze "wyczynowo" wink) porzadne amortyzatory na koła i na gondole i
        takie ten wozek ma duze pompowane koła nie na plastiku ale na szprychach duzy
        koszyk na zakupy przekładana raczka z 3 stopniowym system regulacji wysokosci
        wozek jest głeboki z mozliwoscia przekwalifikowania go na spacerówke gongolka
        miekka z utwardzanym dnem z raczkami i odpinanym zagłowkiem do tego ochranoacz
        na nozki folia przeciw deszczowa mozliwosc rozpieia budki i zrobienia wersji
        letniej z moskitiera kieszen w budce pasy bezpieczenstwa w spacerówce 3 stopnie
        regulacji oparcia i smieszny koloreksmile
        Nie uznaje zasady zastaw sie a postaw sie wiec nie kupuje wozkow za grube
        pieniadze gdyz uwazam to za głupote tak jak napisała juz jakas dziewczyna
        przedemna polskie wozki sa najbardziej przystosowane do naszych warunkow i maja
        naprawde dobra cene ja goraco polecam ten własnie kupiłam uzywany z 2005 roku
        ale był exploatowany tylko kilka razy wiec prawie jak nowka zapłaciłam ....
        380plnwink) nowe tez nie sa drogiewink)
    • martina.15 Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 14:18
      -zawieszenie i kola
      -wielofunkcyjnosc- czy to gondola sztywna czy nosidlo i co wolisz, czy
      spacerowka jest osobno czy rozklada sie na plasko
      -waga
      -wysokosc- jak patrze na wozki w ktorychdno jest na wys 50 cm to ja, niecale 160
      cm mam bole kregoslupa
      -wielkosc gondoli- czy wolisz szybko z niej dzidka wyciagac czy mozesz miec z
      niej uzytek (u mnie jest sztywna i na pewno przyda sie jako lozeczko
      turystyczne, bo ma 80 cm dlugosci)
      -czy cicho i latwo sie prowadzi, czy buda sie cicho otwiera- najlepiej zeby nic
      nie skrzeczalo
      -schowki, torby- to tez wazne
      wszystko zalezy jakie masz warunki i jak sobie wyobrazasz spacery z maluszkiem

ja mam tutka piotrusia i bardzo mi pasuje, kolor szaro czerwony, chociaz to byla
      ostatnia sprawa- musisz tylko z kolorem zastanowic sie jezeli chcesz jasny, czy
      bierzesz pod uwage to ze moze sie latwo pobrudzic
    • bastet7 Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 14:19
      Mnie to dopiero czeka, ale chętnie poczytam więcej infowink))
      Dla mnie osobiście musi być przede wszystkim lekki (4 piętro bez windy hehe),
      porządnie składany - zeby się zmieścił w małym pokoju i w samochodzie (nie
      znam sięjeszcze na tych opcjach samochodowych).
      • jasminar Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 14:23
        aha co do lonexa to pieknie i latwo sie składa spokojnie mozna go zmiescic w
        bagazniku np Fabi
    • ahoff Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 16:08
      Ja sie sugerowalam przede wszystkim moja wygoda. postawilam na lakki wozeczek i
      do tego woelofunkcyjny. naczytalam sie od innych mam o tym, jak im sie zyje z
      ciezkimi wozkami... Kola musze byc duze, lub srednie (moje maja 17 cm srednicy i
      sa z pianki, a nie pompowane). Dobrze, jak wózek ma regulowana amortyzacje.o
      stara Ja wybrałam wózek chicco 2003 trio (spacerówka+gondola+fotelik
      samochodowy). Kosztowal 1660zł. To juz stara kolekcja, ale wózek super.
      Spacerówka wazy tylko 7,5kg i sklada sie jednym ruchem reki (parasolka). Wyek
      swietnie sie prowadyi, jest bardyo skretny. Pozdrawiam.
      • luna333 Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 19:07
        odradzam w 4 kołowcach skrętną przednią oś jeśli nie ma możliwości jej zablokowania - mam implast 4xl i mnie nieźle trafiało jak mi koła się skręcały na nieodśnieżonych chodnikach i za diabła prosto nie dało rady jechać no i wyjechanie z autobusu ciągnąc za rączką, tudzież z windy to wyczyn. Poza tym jestem zadowolona smile
      • ryshia28 Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 19:07
        Dziękuję barzdo za wszelkie rady, z pewnością są pomocne! JEszcze raz dziekiiii
    • jaonna1 Re: Doradźcie w sprawie wózka 15.03.06, 19:35
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22462
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka