Dodaj do ulubionych

Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię

30.05.06, 13:58
Witam!
Za jakiś czas zostanę mamą i właśnie kompletuję 'zestaw startowy' dla
maluchawink Mam nadzieję, że mi trochę pomożecie. Otóż postanowiliśmy kupić
zamiast tradycyjnego łóżeczka, łóżeczko turystyczne. Ale zanim je zakupimy,
chciałabym poczytać, co mamy o nich myślą, czy się sprawdzają, moze podacie
marki łóżeczek, które według was są warte zainteresowania...
Ostatnio zwróciłam uwagę na Dolce Sogno - Brevi i BabyOne. Co o nich sądzicie?
Obserwuj wątek
    • adsa_21 Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:05
      mi lozeczko turystyczne b. sie przydalo - pelnilo tez role kojca jak synek byl
      starszy. Warto jednak kupic tradycyjne lozeczko niemowlece - jest stabilne i
      napewno lepsze dla dziecka i dla Twojego kregoslupa. wyciaganie dziecka z
      kojca, szczegolnie malucha jest duzym obciazeniem dla plecow, wiem cos o tymsad

niestety nie znam i nie widzialam modeli o ktorych wspomnialas. Ja mialam
      uzywane Graco i bylam zadowlona.
      • tiuia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:12
        Czemu łóżeczko tradycyjne jest lepsze dla kregoslupa? Przeciez łóżeczka
        turystyczne tez moga miec po dwa poziomy i wtedy juz nie trzeba sie tak bardzo
        zginac. I wlasnie takie chcialabym kupic.
        I oczywiscie mam na uwadze, ze jesli kupuje je po to, zeby codziennie je uzywac,
        to musi byc solidnie wykonane.
        Pozdrawiamsmile
    • anik801 Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:18
      Ja żałuje,że zamiast od razu kupić turystyczne,kupiłam tradycyjne.Na allegro
      jest szeroka oferta.Są łóżeczka turystyczne już z materacami,nakładką do
      przewijania i innymi dodatkami.Ja właśnie też poszukuję łóżeczka turystycznego.
      Często wyjeżdżamy,a na jesień planujemy przeprowadzkę.Wiadomo,że nie będziemy
      ze sobą tarmosić drewnianego łóżeczka!Zresztą gdybym miała teraz rodzić nie
      popełniłabym tylu błędów jeśli chodzi o zakupy!Wiele drogich rzeczy okazało się
      lipą!Szkoda wywalać kasy!Poza tym turystyczne,gdy już nie będzie Ci potrzebne
      sprzedasz bez trudu,bo na nie zawsze jest popyt.
    • anik801 Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:18
      Ja żałuje,że zamiast od razu kupić turystyczne,kupiłam tradycyjne.Na allegro
      jest szeroka oferta.Są łóżeczka turystyczne już z materacami,nakładką do
      przewijania i innymi dodatkami.Ja właśnie też poszukuję łóżeczka turystycznego.
      Często wyjeżdżamy,a na jesień planujemy przeprowadzkę.Wiadomo,że nie będziemy
      ze sobą tarmosić drewnianego łóżeczka!Zresztą gdybym miała teraz rodzić nie
      popełniłabym tylu błędów jeśli chodzi o zakupy!Wiele drogich rzeczy okazało się
      lipą!Szkoda wywalać kasy!Poza tym turystyczne,gdy już nie będzie Ci potrzebne
      sprzedasz bez trudu,bo na nie zawsze jest popyt.
    • a.lenard Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:23
      każdy lekarz-pediatra i napewno co któryś sprzedawca odradzi ci kupowania
      łózeczka turystycznego zamiast tradycyjnego. Ze względu na zdrowie dziecka.
      chodzi m.in. o kręgosłup maluszka. W tradycyjnym łózeczku do kupujesz
      materacyk, najlepiej gruby dwustronny: twrdszy i bardziej miękki. W
      turystycznym raczej jest jeden standardowy. nie wiem jaki jest w tym co
      napisałaś. Ja mam łózeczko turystyczne firmy houck i tam jest dosyć cieńki
      materacyk usztywniony czymś. Zresztą jak sama nazwa wskazuje są to łózeczka
      turystyczne smile czyli uzywane raczej na wyjazdach. Odradzam kupowania go jako
      łózeczka używaneo codziennie. Tak samo jak nie kupowanie gondoli do wóżka ,
      tylko wykorzystanie fotelika samochodowego montowanego na stelażu. Fajnie
      wygląda, ale nie jest zdrowe dla dziecka.
      • wake Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:31
        Turystyczne - taka tak i jeszcze raz tak!!! Tylko do turystycznego dokup
        normalny materacyk jak do tradycyjnego i wtedy argumenty nt kręgosłupa są
        bezpodstawne. A w podróz będziesz zabierać materacyk dołączony w kąplecie do
        turystycznego i ew. na niego położysz jeszcze kocyk. No i koniecznie
        turystyczne z opcją podwieszanego dna czyli dla maleństwa. Ja kupiłam ARTI na
        allego za ok 300zł ma dodatkowo opcję kołyski tzn. płozy do bujania, które się
        wygodnie składa lub rozkłada np. nogąsmile))
        Bardzo polecam turystyczne!
        • tiuia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:54
          Dzieki za opiniesmile Sprawdzę te łóżeczka Arti. A można wiedzieć od jak dawna go
          używasz?
      • tiuia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 15:07
        No a jeśli włoży się do niego oprócz tego cienkiego materacyka taki zwykły
        materac używany w tradycyjnych łóżeczkach, to wtedy juz chyba bedzie odpowiednio
        sztywne?
        Moja znajoma mówiła, że jednym z plusów używania turystycznego jest to, że
        dziecko może sobie brykać w srodku, i na pewno nie zrobi sobie krzywdy, nie
        uderzy się główką w szczeble chociażby...
        Co do nazwy, to właśnie dlatego chcę najpierw wybadać, czy da się je używać na
        co dzień. Bo widzę, że ma ono dużo plusów (w porównaniu z tym tradycyjnym).
        Pozdrawiam i dzięki za zwrócenie uwagi na ten problem z materacykiemsmile
        • ciociapolcia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 15:56
          My wlasnie uzywalismy turystycznego jako kojca. Mlody nie czul strachu przed
          poobijaniem sie i zaczal juz normalnie chodzic w jak mial 10,5 miecha...
    • bri Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:32
      Ja mam łóżeczko turystyczne ale takie tanie, z Biedronki. Używamy go tylko na
      wyjazdach. Nie wyobrażam sobie, żeby moja córeczka miała spać na codzień na tym
      materacyku, który tam był w komplecie. Nawet na wyjazdach układam jej na nim
      jeszcze górę koców. Nie wiem jaka jest konstrukcja tego łóżeczka które masz
      zamiar kupić ale w pewnym momencie trzeba dziecku wyjąć szczebelki i pozolwić
      na samodzielne wychodzenie z łóżeczka. W naszym podróżnym nie ma takiej
      możliwości.
      • wake Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:36
        aha "moje" łóżeczko też ma możliwość wychodzenia z niego bo jeden bok jest
        otwierany. Oczywiście kupiłam na allegro, ale nowe fabrycznie zapakowane
      • tiuia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:50
        No mam zamiar kupic takie, ktore bedzie mialo dwie mozliwosci zawieszenia
        materaca, przewijak i moze jakies kieszenie na rozne gadzety. Jesli bedzie
        klapka rozpinana na zamek z ktoregos boku, to tym lepiej. Ale jakie konkretnie
        mam zamiar kupic, to nie wiem. Wlasnie dlatego z taką uwagą czytam co macie do
        powiedzenia w tej sprawiesmile
        Teraz juz wiem, ze bede celowac w takie łóżeczko, do którego wejdzie materac o
        standardowych wymiarach, bo widze, że trzeba będzie go dokupić.
        • wake Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 15:14
          Ja ten tradycyjny materac położyłam bezpośrednio do łóżeczka bez tego
          dołączonego w kąplecie. A na wyjazdy zabieram tez od kąpletu. Teraz Miki
          skończył 9 mies. i łóżeczko jeszcze bardziej się sprawdza. Kiedy mały chodzi w
          nim i się przewróci to na 100% nie zrobi sobie krzywdy. Wszystko jest
          bezpieczne i mięciutkie.
          Pozdr
    • ciociapolcia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 14:55
      Ja mam Brevi Dolce Nanna. Jednak podstawowym lozeczkiem w naszym domu jest
      klasyczne lozeczko w rozm. 140cm/70cm, ze szczebelkami i 3 poziomami, na koniec
      mozna je przerobic na zwykle lozeczko - na dluzej starcza. Turystycznego
      uzywalismy na dole, jako kojca i w ciagu dnia. Dokupilismy do niego kokosowy
      materac. Teraz jest na dzialce, chociaz Mlody ma 2 lata, to juz nie chce w nim
      spac, bo jest male...
      Mysle, ze warto miec i zwykle i turystyczne. Jezeli planuje sie wyjazdy, czy
      wizyty calodzienne np. u rodziny, to turystyczne mozna zabrac ze soba i nie
      meczyc dzieciaka smile.
    • agnes0101 Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 15:06
      Jednym z argumentów które przedstawiały mi koleżanki by kupić turystyczne był
      fakt w turystycznym dziecko może spać spokojnie do trzech lat bo jest większe.
      Ten argument się nie sprawdził bo moje dziecko obcenie 1,5 roczne powoli
      przymierzamdo normalnego, choć może z innego powodu.Przede wszystkim dlatego że
      to turystyczne zaczęło strasznie skrzypić, a z racji tego że mały bardzo wierci
      się w nocy odgłosy wychodzące z jego pokoju są mało przyjemne. Nie wiem czy to
      wada łóżeczka ARTI czy tego że dość często z racji naszych wyjazdów jest
      składane i rozkładane. Mimo wszystko jednak byłam zadowolona z tego łóżeczka, a
      przede wszystkim jego funkcji bujania.
      • ciociapolcia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 15:54
        Nasze Brevi jest juz zdecydowanie za male dla dwulatka o wzroscie 102cm.
        Natomiast drewniane (Mamas&Papas) posluzy jeszcze troche smile.
        No i jak Agnes0101 zwrocila uwage, tez skrzypi, wiec to nie tylko Arti...
    • tiuia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 17:18
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzismile Ile się można dowiedzieć z forum
      tematycznego... Oczywiscie wezme pod uwage wasze opinie. Jesli jeszcze ktoraś
      mama chciałaby się podzielić jakimis uwagami na temat łóżeczek turystycznych, to
      zapraszam.
    • rubi21 Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 19:04
      Kupiłam babyono z przewijakiem, dwoma poziomami, kieszenia boczna, rozpinanym
      bokiem, a także z pojemnikiem na drobiazgi za 245 zł. Wygląda solidnie, do tego
      dokupiłam materac tradycyjny 120x60 i jest ok.
    • magia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 30.05.06, 19:44
      IMO nie warto do domu, bo w podroz jak najbardziej.
      Minusy naszego:
      - syn poltoraroczniak rozklekotal i zepsul je dokumentnie - stawal w tym
      lozeczku i przyciagla i odpychal boki czego efektem jest obecnie pekniety jeden
      z plasikow podytrzymujacych ramiona.
      - jeden bok na suwak to wbrew pozorom tez problem. Moj syn dosc szybko nauczyl
      sie od wewnatrz rozuwac suwak i wychodzic z lozeczka. Suwak musialam zaszyc,
      ale syn poradzil sobie i z tym nciagajac material a w efekcie rozrywajac go tuz
      przy suwaku
      - siatka, ktorymi sa wyszyte boki - sa dzieci , ktore lubia w ta siatke wpychac
      paluszki co skutkuje wieloma nieplanowanymi dziurami. Moj syn mi tego
      oszczedzil, ale widzilam takie lozeczko z dziurkami - praktycznie do wyrzucenia.
      - dodatkowy materac. Zanim zdecydujesz sie na zakup takiego lozeczka sprawdz
      najpierw czy znajdziesz pasujacy wymiarowo do niego porzadny materac. O ile z
      takimi 60x120 nie ma problemu to z wiekszymi lozeczkam moze juz byc.

To nasz model:
      www.swiatdziecka.pl/shop.html?prod=790&PHPSESSID=7269b5b235d63cfe89cf42f77d9b66e8

Mam to lozeczko jakie drugie - awaryjne a powyzsze efekty wystapily po pol roku
      uzytkowania przez roczniaka.
      Podstawowe mamy solidne drewniane i IMO nie ma lepszego wyboru.
    • sdomitrz a wiecie może.... 30.05.06, 20:30
      Czy istnieją łóżeczka turystyczne 140 x 70?
      • iwek33 Re: a wiecie może.... 30.05.06, 23:35
        Minus turystycznego na codzień: trudniej utrzymać w nim czystość, drewniane w
        każdej chwili można umyć ściereczką, nie ma ciasnych zakamarków, nie wnika w
        nie kurz.
        Ale na wyjazdy jest super.
    • mariejo Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 31.05.06, 08:17
      Jako pierwsze kupila turystyczne wydawalo mi sie graco bedzie super ale na
      szczescie na krotko przed porodem kupilam zwykle proste drewniane mam wiec
      porownanie bo turystycznego uzywam u rodzicow.
      Minusy:
      #chybotliwy wyzszy poziom, zawieszony na nieprzezroczystej tkaninie i dziecko
      nie widzi co sie dzieje dookola
      #przewijak na lozeczku zbyt nisko boli kregoslup
      #nie mozna zamontowac porzadnej karuzeli
      #kiepski materac, do nietypowych trzeba robic materac na miare
      #o wiel latwiej wstaje sie dziecku przy szczebelkach
      Nie polecam takiego lozeczka nawet jako kojca z definicji to lozeczko na
      wyjazdy
    • tiuia Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 01.06.06, 11:31
      Czesc!
      Zdecydowaliśmy się przetestować łóżeczka turystyczne. Kupiliśmy łóżeczko firmy
      Miko. Ma dosc dużo gadżetów (przewijak, dwa poziomy, dodatkowe kieszonki, nawet
      płozy [!] jakby sie nam zachciało zrobić z niego kołyskęwink
      Do tego dokupimy zwykły materac. Łóżeczko ma wymiary 120/60, więc standardowe.
      Wygląda na dość solidne, ale... zobaczymy co na to masz maluchwink
      Na początku zamierzamy korzystać tylko z niego. A potem, jeśli się okaże, że się
      nie sprawdza, to po prostu kupimy drewniane, a to Miko będzie służyło tylko do
      celów turystycznych.
      Pozdrawiam i dzięki wszystkim za porady!
      • marek7302 Re: Łóżeczka turystyczne - proszę o opinię 12.09.06, 11:56
        witam,

ze swojego doswiadczenia moge polecic produkty corrado - www.corradopolska.pl
        lozeczko idealnie sie sprawuje, procedura skla- i rozkladania jest
        akceptowalna i z powodzeniem sluzy za kojec.

pzdrw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka