eviluk 14.11.06, 20:53 Witam, Czy dla 3,5-letniego chłopczyka to wciąż interesująca zabawka? Może któreś z mam wie coś na ten temat? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leigh4 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 21:52 Myślę, że zainteresuje się. Pytanie tylko na jak długo U nas te kolejki nie sprawdziły się(mamy dwie z dodatkami, synek ma prawie 3 lata). U znajomych (rodziców 4 latka)również nie.Zdecydowanie z geo traxem wygrywa lego duplo albo każda inna kolejka Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 21:59 A u nas odwrotnie. Mały (prawie 2,3 roku) uwielbia GeoTrax a Lego w ogóle go nie interesuje (chodzi mi o kolejkę, bo klocki owszem). Jest jeszcze za mały na niektóre dodatki, ale 3,5-latek powinien zaskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 22:07 Kazde dziecko jest inne i tutaj mozemy jedynie gdybać. U nas geo-trax jest hitem i dla synka (obecnie ma 2,9, kolejke ma od niespelna roku) i dla taty. Mamy juz kilka zestawów uzupelniajacych + stary zestaw duzej kolejki + dodatkowy pilot i pociag bo jeden to bylo za malo skoro w domu jest 2 fanow. Ale wiesz, moj syn to od dluzszego czasu jest wielkim fanem wszelkich kolejek i pewnie tą lego duplo tez by nie pogardził Dodam, ze mamy tez drewnianą kolejkę TESCO, którą równiez z przejęciem się bawi chociaz przyznam, ze kolejką FP zdecydowanie częściej Każdy gość bywający u nas jest kolejką oczarowany... a mielismy juz między innymi i 4 latka i 7 latka i 12 latka. Wszyscy się nią pieknie bawili... no ale to byli goscie a nie posiadacze wiec dla nich to byla nowosc. Minusem kolejki i rozczarowaniem dla mnie bylo to, ze pociag jedzie tylko jedą prędkością... nie mozna regulować szybkosci jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 22:22 No właśnie-to kwestia raczej dziecka niż wieku. U nas chyba największym minusme (obok jednej-dość ospałej-prędkości kolejek)jest fakt, iż jest to naprawdę duża zabawka i rozłożenie jej zabiera dużo czasu. Może dla prawdziwego fana kolei to nie problem, ale mój synek to aż takich miłośników nie należy i kolejki karnie leżą w szufladach. Wykorzystuje natomiast dodatki do kolejki do budowy miasta;- ) Minusem kolejki jest również to, że lokomotywy nie można wyłączyć(tego światełka na kominie). Wyłącza się ono dopiero samoczynnie po jakimś czasie. Ale dla pełnej jasności: mój synek zdecydowali woli zabawy sytuacyjne. Patrzenie jak jedzie pociąg to raczej dla niego żadna frajda. Lego jest lubiana m.ni. dlatego, że odgrywa nią "scenki": ludziki wsiadają, wysiadają, kasują bilety, zajmują miejsca, prowadzą dialogi i przeżywają przygody. Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 16.11.06, 11:46 >Patrzenie jak jedzie pociąg to raczej dla niego żadna frajda moj robi crash testy ))) łąduje i rozładowuje towar itp. Tez się dzieje i to sporo Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 08:25 Bardzo dziękuję za informacje. Mam jeszcze dwa pytania - ile mniej więcej miejsca zajmuje zestaw podstawowy? I czy dobrze zrozumiałam, że tą kolejką nie można się bawić bez pilota, tzn. po prostu przesuwać sobie po szynach? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:01 Oczywiście, można ręcznie przesuwać pociąg po szynach. U nas zresztą najczęściej tak właśnie jeździ. Ten podstawowy zestaw zajmuje przynajmniej 1m kwadratowy na ziemi, zależy jak go ułożysz. Części są naprawdę spore. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:02 I rzeczywiście to bardziej kwestia upodobań dziecka a nie wieku, może się tym bawić zarówno dwulatek jak i 9-letni chłopak. Tatuś również. Odpowiedz Link Zgłoś
kaste11 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:23 U nas również ta kolejka jest wielkim hitem choć mamy w domu 3,5 letnią CÓRCIĘ. Uwielbia się nią bawić, ale zawsze z tatusiem Ze względu na to, że rozłożenie tej kolejki zajmuje trochę czasu i większość podłogi w naszym małym mieszkaniu (mamy narazie 2 zestawy) rozkładamy ją tylko w weekendy, kiedy tatuś ma wolne. Wtedy bawią się tylko tym przez cały dzień. Również odgrywają przeróżne scenki, wożą towary, zwierzątka, itp., przeładowują chrupki, "jedzonko", klocki, itp. wyobraźnia mojej córki jest nieograniczona. Podoba jej się bardzo, często pyta kiedy będzie sobota i wyciągniemy pociągi Mamy zamiar dokupować zestawy do rozbudowy, ale właśnie ze względu na to nasze małe mieszkanko czekamy aż synek dorośnie i będą mogli się wszyscy bawić razem. Narazie to co mamy wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:33 kolejkę mamy już 2 lata i cały czas chętnie się nią dzieci bawią,a straszy synek już ma 6 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mira31 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:45 córka zazyczyła sobie geo-traxa na piąte urodziny, to już pół roku i nadal ładnie się bawi dobudowując z lego miasto wokół kolejki.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 10:19 Dobrze, że mogłam się Was poradzić, drogie mamy. Chyba się zdecyduję i synek dostanie kolejkę pod choinkę. Pociągi bardzo mu się podobają, rok temu dostał jakąś tandetną kolejkę, która popsuła się po miesiącu, a teraz chętnie by sobie pojeździł. Mam już chyba ostatnie pytanie: a co z dodatkami? Na Allegro widziałam ich mnóstwo, czy ktoś sprawdził może w praktyce? Jest tam np. góra węglowa, zajezdnia, lotnisko itp. Czy macie jakieś dodatki? Jak się sprawdzają? Nawet jeśli nikt mi nie odpowie, to i tak jestem już b. wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 21:27 To znów ja, podtrzymuję swoje pytanie o dodatki. Może nie tylko mnie się to przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 22:15 My mamy kilka. Najbardziej Antosiowi podoba się wieża z zegarem, która wygrywa rózne melodyjki, gdy przejeżdża pociąg. Ale niestety, jest tu jeden haczyk - trzeba OSOBNO dokupić odpowiednie tory, by pociąg mógł na wieżę wjechać. Mały dostał wieżę na urodziny w lipcu, w porę zapytałam sprzedawcę o te tory, napisał, że to osobny zakup, więc dokupiłam. I przyszły tory, ale proste! Nie dało się po nich wjechać na wieżę! Zgłosiłam to sprzedającemu a on na to, że nie mówił, że pasują... Szkoda słów, dopiero niedawno dokupiłam odpowiednie, ale to jest totalna porażka, jeden zestaw kosztuje ponad stówę a na dobrą sprawdę przydałoby się ich co najmniej 6... GeoTrax jest swietny, ale wychodzi dość drogo. Mamy też kilka innych dodatków, ale pasują raczej dla starszego dziecka, Antoś się nimi bawi, ale nie wszystko rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 22:34 Tak więc kupując tę kolejkę trzeba się liczyć z niezłymi wydatkami. Może jednak zaryzykuję, tym bardziej, że rośnie kompan do zabawy (obecnie ma 6 m-cy). Chyba kolejka przetrwa... Mojemu synkowi spodobała się góra węglowa, gdy kiedyś oglądaliśmy sobie różne zabawki na allegro. Z drugiej strony z doświadczenia wiem, że nie warto kupować byle czego, bo intensywna eksploatacja jest bezlitosna. Mieliśmy już zabawki, które nie przetrwały nawet jednego dnia... A może ktoś ma tę górę węglową, lotnisko lub wieżę załadunkową (czy jakoś tak się to zwało)? Albo wie, czego nie warto kupować? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 22:49 Najlepiej podaj linki do dodatków, o które pytasz. Na pewno ta kolejka przetrwa wiele, jest bardzo solidnie wykonana no i nie ma się co czarować - jakość tez kosztuje. Poza tym jest to dość wygodne, bo masz z głowy wymyślanie prezentów na kilka najbliższych lat. Ja umówiłam się tak, że prabacia na każdą okazję kupuje Antosiowi jeden zestaw. Przynajmniej nie muszę wymyślać już prezentów od niej. Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 23:03 Myślałam o takich dodatkach: www.allegro.pl/item142609606__geo_trax_kopalnia_gora_weglowa_fisher_price.html www.allegro.pl/item141734516_kolejka_geo_trax_stacja_ladownicza_fisher_price.html www.allegro.pl/item142443171_kolejka_geo_trax_lotnisko_od_fisher_price_nowe.html Tylko, no cóż. Tak naprawdę to nie wiem jak się wkleja link... Mam nadzieję, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 23:34 Właśnie tak. Z lotniskiem nie pomogę, bo nie mam i nie znam, ale pierwsze dwa są fajne. Pod warunkiem, że dziecko lubi taki rzeczy - mój lubi te rzeczy z dźwigami i ładowaczkami, ale raczej nie używa do tego wagonów, chociaż mu pokazuję, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 16.11.06, 11:34 My mamy duzo dodatkow, moj ulubiony to wieza zegarowa a mojego synka latarnia morska i taki dodatek z weglem czy czyms tam co sie wrzuca gora i wypada na dole do wagonu. Dla nas glownym minusem jet to ze to szybko zzera baterie. Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 16.11.06, 11:59 Na początek polecam dokupic dodatkowy pociag z pilotem allegro.pl/item140835843_fisher_price_geo_trax_pociag_express_pilot_5_w1.html allegro.pl/item142258931_geo_trax_fisher_price_pociag_express_5w1_gw_ss.html Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Dziękuję! 17.11.06, 16:05 Bardzo Wam dziękuję za opinie. Decyzja zapadła, kupię na pewno kolejkę i chyba górę węglową. Bardzo mi pomogły Wasze posty. Teraz zrobię sondę odnośnie zabawki dla mojego młodszego 6 miesięcznego malucha. Ale chyba założę osobny wątek, może nie tylko dla mnie będzie on interesujący. Jeśli jednak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi na temat geo trax, chętnie je przeczytam. Pozdrwiam! Odpowiedz Link Zgłoś