Dodaj do ulubionych

Pociąg Geo trax dla 3,5-latka?

14.11.06, 20:53
Witam, Czy dla 3,5-letniego chłopczyka to wciąż interesująca zabawka? Może
któreś z mam wie coś na ten temat? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • leigh4 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 21:52
      Myślę, że zainteresuje się. Pytanie tylko na jak długowink U nas te kolejki nie
      sprawdziły się(mamy dwie z dodatkami, synek ma prawie 3 lata). U znajomych
      (rodziców 4 latka)również nie.Zdecydowanie z geo traxem wygrywa lego duplo albo
      każda inna kolejkawink
      • mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 21:59
        A u nas odwrotnie. smile
        Mały (prawie 2,3 roku) uwielbia GeoTrax a Lego w ogóle go nie interesuje
        (chodzi mi o kolejkę, bo klocki owszem).
        Jest jeszcze za mały na niektóre dodatki, ale 3,5-latek powinien zaskoczyć. smile
    • greenland Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 22:07
      Kazde dziecko jest inne i tutaj mozemy jedynie gdybać. U nas geo-trax jest
      hitem i dla synka (obecnie ma 2,9, kolejke ma od niespelna roku) i dla taty.
      Mamy juz kilka zestawów uzupelniajacych + stary zestaw duzej kolejki +
      dodatkowy pilot i pociag bo jeden to bylo za malo skoro w domu jest 2 fanow.
      Ale wiesz, moj syn to od dluzszego czasu jest wielkim fanem wszelkich kolejek i
      pewnie tą lego duplo tez by nie pogardził wink Dodam, ze mamy tez drewnianą
      kolejkę TESCO, którą równiez z przejęciem się bawi chociaz przyznam, ze kolejką
      FP zdecydowanie częściej smile
      Każdy gość bywający u nas jest kolejką oczarowany... a mielismy juz między
      innymi i 4 latka i 7 latka i 12 latka. Wszyscy się nią pieknie bawili... no ale
      to byli goscie a nie posiadacze wiec dla nich to byla nowosc.

Minusem kolejki i rozczarowaniem dla mnie bylo to, ze pociag jedzie tylko jedą
      prędkością... nie mozna regulować szybkosci jazdy.
      • leigh4 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 14.11.06, 22:22
        No właśnie-to kwestia raczej dziecka niż wieku. U nas chyba największym minusme
        (obok jednej-dość ospałej-prędkości kolejek)jest fakt, iż jest to naprawdę duża
        zabawka i rozłożenie jej zabiera dużo czasu. Może dla prawdziwego fana kolei to
        nie problem, ale mój synek to aż takich miłośników nie należy i kolejki karnie
        leżą w szufladach. Wykorzystuje natomiast dodatki do kolejki do budowy miasta;-
        ) Minusem kolejki jest również to, że lokomotywy nie można wyłączyć(tego
        światełka na kominie). Wyłącza się ono dopiero samoczynnie po jakimś czasie.
        Ale dla pełnej jasności: mój synek zdecydowali woli zabawy sytuacyjne.
        Patrzenie jak jedzie pociąg to raczej dla niego żadna frajda. Lego jest lubiana
        m.ni. dlatego, że odgrywa nią "scenki": ludziki wsiadają, wysiadają, kasują
        bilety, zajmują miejsca, prowadzą dialogi i przeżywają przygody.
        • greenland Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 16.11.06, 11:46
          >Patrzenie jak jedzie pociąg to raczej dla niego żadna frajda

moj robi crash testy smile))) łąduje i rozładowuje towar itp. Tez się dzieje i to
          sporo smile
    • eviluk Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 08:25
      Bardzo dziękuję za informacje. Mam jeszcze dwa pytania - ile mniej więcej
      miejsca zajmuje zestaw podstawowy? I czy dobrze zrozumiałam, że tą kolejką nie
      można się bawić bez pilota, tzn. po prostu przesuwać sobie po szynach?
      • mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:01
        Oczywiście, można ręcznie przesuwać pociąg po szynach. smile
        U nas zresztą najczęściej tak właśnie jeździ. smile
        Ten podstawowy zestaw zajmuje przynajmniej 1m kwadratowy na ziemi, zależy jak
        go ułożysz. Części są naprawdę spore.
      • mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:02
        I rzeczywiście to bardziej kwestia upodobań dziecka a nie wieku, może się tym
        bawić zarówno dwulatek jak i 9-letni chłopak. Tatuś również. wink
    • kaste11 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:23
      U nas również ta kolejka jest wielkim hitem choć mamy w domu 3,5 letnią CÓRCIĘ.
      Uwielbia się nią bawić, ale zawsze z tatusiemsmile Ze względu na to, że rozłożenie
      tej kolejki zajmuje trochę czasu i większość podłogi w naszym małym mieszkaniu
      (mamy narazie 2 zestawy) rozkładamy ją tylko w weekendy, kiedy tatuś ma wolne.
      Wtedy bawią się tylko tym przez cały dzień. Również odgrywają przeróżne scenki,
      wożą towary, zwierzątka, itp., przeładowują chrupki, "jedzonko", klocki, itp.
      wyobraźnia mojej córki jest nieograniczona. Podoba jej się bardzo, często pyta
      kiedy będzie sobota i wyciągniemy pociągismile Mamy zamiar dokupować zestawy do
      rozbudowy, ale właśnie ze względu na to nasze małe mieszkanko czekamy aż synek
      dorośnie i będą mogli się wszyscy bawić razem. Narazie to co mamy wystarczysmile
    • gosia.mama.wojtusia Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:33
      kolejkę mamy już 2 lata i cały czas chętnie się nią dzieci bawią,a straszy
      synek już ma 6 lat
      • mira31 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 09:45
        córka zazyczyła sobie geo-traxa na piąte urodziny, to już pół roku i nadal
        ładnie się bawi dobudowując z lego miasto wokół kolejki.pozdrawiam
    • eviluk Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 10:19
      Dobrze, że mogłam się Was poradzić, drogie mamy. Chyba się zdecyduję i synek
      dostanie kolejkę pod choinkę. Pociągi bardzo mu się podobają, rok temu dostał
      jakąś tandetną kolejkę, która popsuła się po miesiącu, a teraz chętnie by sobie
      pojeździł. Mam już chyba ostatnie pytanie: a co z dodatkami? Na Allegro
      widziałam ich mnóstwo, czy ktoś sprawdził może w praktyce? Jest tam np. góra
      węglowa, zajezdnia, lotnisko itp. Czy macie jakieś dodatki? Jak się sprawdzają?
      Nawet jeśli nikt mi nie odpowie, to i tak jestem już b. wdzięczna.
    • eviluk Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 21:27
      To znów ja, podtrzymuję swoje pytanie o dodatki. Może nie tylko mnie się to
      przyda.
      • mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 22:15
        My mamy kilka. Najbardziej Antosiowi podoba się wieża z zegarem, która wygrywa
        rózne melodyjki, gdy przejeżdża pociąg. smile
        Ale niestety, jest tu jeden haczyk - trzeba OSOBNO dokupić odpowiednie tory, by
        pociąg mógł na wieżę wjechać. sad
        Mały dostał wieżę na urodziny w lipcu, w porę zapytałam sprzedawcę o te tory,
        napisał, że to osobny zakup, więc dokupiłam.
        I przyszły tory, ale proste! Nie dało się po nich wjechać na wieżę!
        Zgłosiłam to sprzedającemu a on na to, że nie mówił, że pasują... Szkoda słów,
        dopiero niedawno dokupiłam odpowiednie, ale to jest totalna porażka, jeden
        zestaw kosztuje ponad stówę a na dobrą sprawdę przydałoby się ich co najmniej
        6...
        GeoTrax jest swietny, ale wychodzi dość drogo.
        Mamy też kilka innych dodatków, ale pasują raczej dla starszego dziecka, Antoś
        się nimi bawi, ale nie wszystko rozumie.
        • eviluk Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 22:34
          Tak więc kupując tę kolejkę trzeba się liczyć z niezłymi wydatkami. Może jednak
          zaryzykuję, tym bardziej, że rośnie kompan do zabawy (obecnie ma 6 m-cy). Chyba
          kolejka przetrwa... Mojemu synkowi spodobała się góra węglowa, gdy kiedyś
          oglądaliśmy sobie różne zabawki na allegro. Z drugiej strony z doświadczenia
          wiem, że nie warto kupować byle czego, bo intensywna eksploatacja jest
          bezlitosna. Mieliśmy już zabawki, które nie przetrwały nawet jednego dnia...
          A może ktoś ma tę górę węglową, lotnisko lub wieżę załadunkową (czy jakoś tak
          się to zwało)? Albo wie, czego nie warto kupować?
          • mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 22:49
            Najlepiej podaj linki do dodatków, o które pytasz.
            Na pewno ta kolejka przetrwa wiele, jest bardzo solidnie wykonana no i nie ma
            się co czarować - jakość tez kosztuje.
            Poza tym jest to dość wygodne, bo masz z głowy wymyślanie prezentów na kilka
            najbliższych lat. wink
            Ja umówiłam się tak, że prabacia na każdą okazję kupuje Antosiowi jeden zestaw.
            Przynajmniej nie muszę wymyślać już prezentów od niej. smile
            • eviluk Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 23:03
              Myślałam o takich dodatkach:

www.allegro.pl/item142609606__geo_trax_kopalnia_gora_weglowa_fisher_price.html
              www.allegro.pl/item141734516_kolejka_geo_trax_stacja_ladownicza_fisher_price.html
              www.allegro.pl/item142443171_kolejka_geo_trax_lotnisko_od_fisher_price_nowe.html

Tylko, no cóż. Tak naprawdę to nie wiem jak się wkleja link... Mam nadzieję, że
              tak.
              • mama-smyka Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 15.11.06, 23:34
                Właśnie tak. smile
                Z lotniskiem nie pomogę, bo nie mam i nie znam, ale pierwsze dwa są fajne. smile
                Pod warunkiem, że dziecko lubi taki rzeczy - mój lubi te rzeczy z dźwigami i
                ładowaczkami, ale raczej nie używa do tego wagonów, chociaż mu pokazuję, o co
                chodzi.
                • ella111 Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 16.11.06, 11:34
                  My mamy duzo dodatkow, moj ulubiony to wieza zegarowa a mojego synka latarnia
                  morska i taki dodatek z weglem czy czyms tam co sie wrzuca gora i wypada na
                  dole do wagonu.
                  Dla nas glownym minusem jet to ze to szybko zzera baterie.
              • greenland Re: Pociąg Geo trax dla 3,5-latka? 16.11.06, 11:59
                Na początek polecam dokupic dodatkowy pociag z pilotem smile
                allegro.pl/item140835843_fisher_price_geo_trax_pociag_express_pilot_5_w1.html

allegro.pl/item142258931_geo_trax_fisher_price_pociag_express_5w1_gw_ss.html

• eviluk Dziękuję! 17.11.06, 16:05
      Bardzo Wam dziękuję za opinie. Decyzja zapadła, kupię na pewno kolejkę i chyba
      górę węglową. Bardzo mi pomogły Wasze posty. Teraz zrobię sondę odnośnie
      zabawki dla mojego młodszego 6 miesięcznego malucha. Ale chyba założę osobny
      wątek, może nie tylko dla mnie będzie on interesujący. Jeśli jednak ktoś ma
      jeszcze jakieś uwagi na temat geo trax, chętnie je przeczytam. Pozdrwiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka