Dodaj do ulubionych

Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :)

19.04.05, 10:07
Dziewczyny,
na początku zapisaliśmy Glorkę do przychodni "rejonowej" (kilka metrów od
miejsca, gdzie mieszkamy). Chodziliśmy tam w zasadzie tylko na szczepienia i
ważenie, bo mała była zdrowiutka smile
No ale niestety w październiku zamknęłi przychodnię i zostałyśmy przeniesione
na ul. Ordona (miałam wybór tu albo na Bogucickiej, Ordona mamy bliżej) i po
prostu katastrofa! Glorka zlapala trzydniowkę - ja, jako że to moje pierwsze
dziecko, spanikowałam. Nasza pediatra (z Ordona) przepisała małej...
Augmentin! Tak, na trzydniówkę antybiotyk! Niestety, ja głupia jej to
podałam. Po kuracji niulka miala drożdżaka w okolicach pieluszkowych, poszłam
do lekarza (nie wiedziualam jeszcze, że to grzyb), naszej nie było, więc
przyjęła nas inna. Tormentiol, Chlorchinaldin H + balsam Szostakowskiego na
to ODPARZENIE (!). Moje dziecko nigdy w życiu nie miało nawet najmniejszego
zaczerwienia, a co dopiero odparzenia. Mówię, że to jakieś uczulenie
najpewniej, ale gdzie tam, co ja sie moge znać wink
Gdy po kilku dniach smarowanie nie dało efektu, poszłam prywatnie do
dermatologa. Pani załamała ręce (na wieść o tormentiolu i na wifdok ogromnego
już wtedy obszaru drożdzaka), przepisala Clortimazol, po trzech dniach w
zasadzie nie było śladu.
Dwa tygodnie potem Gloria znowu miala wtysoką gorączę (poza tym żadnych
objawów) - poszłam do naszej lekarki a ona... antybiotyk!! Ja mówię: przecież
miała niepotrzebny miesiąc temu, miała trzydniówkę (opisałam: tylko
gorączka+wysypka na 3 dzień - poza tym nastrój wspaniały.)! Lekaraka : nie
szkodzi, teraz damy Zinnat.
Gorączkę Glorka miała z powodu wyrzynania się czwóreczek smile

No i same rozumiecie - nie chcę należeć do tej przychodni!
Gdzie Wasze dzieci są zapisane? Czy możecie mi kogoś polecić? Zaznaczę, że
nie stać mnie niesetety na prywatnego lekarza. Chodzi mi o przychodnię w
Katowicach.
Z góry dziękuję i przepraszam, że się tak rozpisałam smile
Pozdrawiam, Aga
Obserwuj wątek
    • mysiam Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 19.04.05, 11:06
      Hej ,
      wnoiskuję ,ze jesteś z centrum...to moze bedzie dla Ciebie za daleko,ale..
      przychodnia EPIONE-K-ce Kokociniec ul. Kijowska-przyjmuje tu dr.Bochnia-ona
      wręcz odwrotnie -przepisuje antybiotyk w ostatecznosci-generalnie nie
      panikuje,rzeczowa-ja przynajmniej póki co juz 2 lata do Niej chodze i mysle ,ze
      mogę ja polecic.
      tel. do przychodni-206 40 68
      • gemmavera Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 19.04.05, 13:02
        Ja się tu podepnę pod MysięM - polecam dr Bochnię. Oaza spokoju, no i
        rzeczywiście antybiotyki przepisuje rzadko i w ostateczności, a jeśli już
        przepisze antybiotyk, nie zapomina o dopisaniu na recepcie Lakcidu. smile)
        Na początku trzeba się do niej może przekonać, ale jest naprawdę niezła. No i
        nie jest to lekarka z gatunku szczebioczących i gugających do dziecka (co mi
        akurat odpowiada smile).
        Dodatkowa zaleta - dr Bochnia pracuje na oddziale ratunkowym GCZDiM, co czasem
        sie przydaje (oby Ci się nie przydało wink).
        • driadea Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 22.04.05, 10:01
          No dobra, to teraz mi powiedzcie czy i jak tam można dojechać z centrum
          Katowic. Niestety, nie mam samochodu, więc w grę wchodzi wyłącznie transport
          komunikacji miejskiej :
          • gemmavera Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 22.04.05, 10:23
            Autobus nr 48, odjazdy z dworca PKP i trasę znajdziesz tu:
            www.kzkgop.pl/rozklady/frame.php?kat=048_20031101&nr=1&kier=1
            Trzeba wysiąść na przystanku Kokociniec Kijowska, przejść na drugą stronę
            ulicy, wrócić się kawałek (tak mi się zdaje, ale głowy nie dam) i wejść w
            niezbyt dużą ulicę. Budynek przychodni jest jasny, wolnostojący, widoczny z
            Kijowskiej bez problemu. Zreszta na miejscu najwyżej zapytasz kogoś o Epione
            (lub aptekę, która jest w tym samym budynku). Mój opis pewnie jak zwykle jest
            nieco skomplikowany, ale tam naprawdę łatwo trafić. big_grin
            Powodzenia smile
            gemma
            • driadea Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 24.04.05, 09:21
              Bardzo dziękujęsmile
    • castellano33 Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 19.04.05, 12:11
      cześć Agnieszka,
      ja chodze z moją córeczką do przychodni rejonowej na ulicy Granicznej (os.
      Paderewskiego). Przychodnia taka przecietna, ale z trzech pediatrów polecam dr.
      Irenę Urbanek. Rzeczowa, spokojna, starsza Pani, która antybiotyk daje zawsze
      tylko w ostateczności. Bardzo miła i moim zdaniem kompetentna. Chodzimy do niej
      2,5 roku i póki co nie mam zastrzeżeń. Wszystkie jak do tej pory diagnozy
      trafione (z trzydniówką włącznie). Telefon do rejestracji dziecięcej 255-49-65.
      Teraz w przychodni trwa remont, zmieniono nazwę na "Centrum Medyczne
      Graniczna". Ktoś kupił ponoć tą przychodnię, ale wizyty są oczywiście
      bezpłatne, na karte chipową.
      Mam nadzieję, że w końcu spotkamy się na tym spacerze na Dolinie.
      Pozdrawiam Laura
    • karola.v Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 20.04.05, 10:02
      O rany ;-(
      Ja też niestety miałam niemiłą przyjemnosć "otrzeć"sie o przychodnię na
      Ordona.Moje refleksje-takie jak twoje.
      Jeżeli jesteś zmotoryzowana to bardzo polecam przychodnie w Siemianowicach Sl,na
      ulicy Przodowników Pracy,gdzie przyjmuje doktor Trzaska,bardzo polecam!
      • tysia77 Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 26.04.05, 21:52
        Ja mogę polecić przychadnię na Misjonarzy Oblatów niedaleko Ordona,Ewanmed - to prywatna przychodnia ale mają umowę z NFZ i przyjmują na kartę. Komktertnego lekarza nie mogę polecić,bo dzidziuś jeszcze w drodze,ale ja moja rodzina i zanjomi chodzą do tej przychodni i jest ok.Ja chodzę do właścicielki dr Ogonowska ale nie wiem czy zajmuje się ona też dziećmi. Nr do tej przychodni 203-69-91 mają przerwę w ciągu dnia chyba od 12-15 ale nie pamiętam dokładnie. pozdrawiam
        • leli1 Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 27.04.05, 14:48
          ja tez z tej przychodni, ale tez wkurzona!! jedyny plus to taki ze przyjmuja i rano i popoludnie no i ze mam rzut beretem.
          Z tego co wiem to na Oblatow nie ma pediatry, ale moze się myle?
    • asiarz Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 28.04.05, 17:52
      Polecam najbardziej ze wszystkich przychodnię Ewanmed na ul. Oblatów. Maja tam
      przynajmniej dwóch pediatrów a my z naszą dwójeczką chodzimy do dr. Kobylec.
      Czasem nam się zdarza trafić do tej drugiej, ale to już nie to samo. Nasza pani
      doktor jest super. Nie przepisuje antybiotyku gdy nie trzeba. Odpowiada
      poważnie na najgłupsze pytania. Przychodnia jest otwarta od 9-13 i 15-20. W
      sobotę i niedzielę rano jest zawsze dyżur lekarza. Nawet po przeprowadzce do
      Siemianowic nadal jezdzimy z dziećmi na Oblatów. Naprawdę p o l e c a m.
    • asiarz Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 28.04.05, 17:52
      Polecam najbardziej ze wszystkich przychodnię Ewanmed na ul. Oblatów. Maja tam
      przynajmniej dwóch pediatrów a my z naszą dwójeczką chodzimy do dr. Kobylec.
      Czasem nam się zdarza trafić do tej drugiej, ale to już nie to samo. Nasza pani
      doktor jest super. Nie przepisuje antybiotyku gdy nie trzeba. Odpowiada
      poważnie na najgłupsze pytania. Przychodnia jest otwarta od 9-13 i 15-20. W
      sobotę i niedzielę rano jest zawsze dyżur lekarza. Nawet po przeprowadzce do
      Siemianowic nadal jezdzimy z dziećmi na Oblatów. Naprawdę p o l e c a m.
      • driadea Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 02.05.05, 22:15
        Ale przyjmują tam nieodplatnie czy trzeba pokryć np. część kwoty a resztę
        pokrywa NFZ?
        • trautlusia Re: Katowickie przychodnie - proszę o pomoc :) 13.05.05, 16:15
          polecam polimed na ul. Markiefki (Bogucice trzeba wejsc na teren szpitala i
          zapytac na portierni) tam miesci sie przychodnia pediatryczna. Pani dr. Biskup-
          Hajska przesympatyczna kobieta i bardzo kompetentai z niesamowitym podejsciem
          do dzeci. Notabene jak moj maly mial grzyba w okolicach pieluszkowych to od
          razu clotrimazol dostał. Prywatna przychodnia ale maja umowe z NFZ przyjmuja na
          kartę umowia sie na godzinę na wizytę przychodnia pediatryczna czynna do 16 i
          internistyczna całą dobę potem przyjmuje lekarz dyżurny nawet dzieci. Mają
          wlasne karteki pogotowie więc jakby co to z transportem nie ma problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka