Gość: i to b. duża! IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 13:36 Cud sie stał!Obniżka czynszu: u mnie 170 zł, u sąsiadów 220!To zasługa własnej"rury" ciepłowniczej i Rady Nadzorczej , która uchwaliła nowe stawki.Hurrey! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z boku Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 13:41 WSZYSCY WIEDZĄ, ŻE TE OBNIZKI TO TYLKO I WYŁĄCZNIE ZASŁUGA PROCYKA!!!!!!!!! NIE NA DARMO MUSIAŁ FACET SIEDZIEĆ W PIERDLU, BO CI CO GO TAM WSADZILI. WIEDZIELI, ŻE TE OBNIZKI BĘDĄ I NIE MOGLI DOPUŚCIĆ, ŻEBY PROCYK TRIUMFOWAŁ!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Ales ty naiwny IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 13:47 Procyk, jak koleżanka Marcinkowska czynił inwestycje, żeby napompować swoja kieszeń milionami i tylko dlatego!I siedzi za milionowe łapówki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 23:35 Myślę, że od ponad 2 lat trudno mówić o zasługach Z.P. - nowy prezes gdyby myślał "procykowo" - nic by nie robił - dla dobra swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 14:18 mów za siebie że to cud, bo u mnie to tylko 20 zł, a czynsz jak był wysoki tak i jest, za 60 m ponad 500 zł przy 3 osobach to CUD!!!!!!!!????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola u mnie też obniżka duża IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 15:04 Za 60m jedna osoba.dotąd 420-teraz 260 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: u mnie też obniżka duża IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 16:04 Tusk obiecał cuda - mamy realizację. To nie zasługa Z.P. To realizacja programu wyborczego PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniuk Re: u mnie też obniżka duża IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.07, 16:18 Witam, U mnie też obniżka. Jestem bardzo zadowolony (to do tych, którzy mnie uważali za "oszołoma" w wątku o propagandzie). I bardzo dziękuję :) Niemniej zgadzam się, że to zasługa długofalowych działań również poprzedniego prezesa. Z tym, że po założeniu sieci ciepłowniczej, najpierw ceny wzrosły o X, by teraz spaść o X minus coś tam. Więc pozostaje jakaś część X. Poza nadal tym sądzę, że poziom obsługi administracyjnej pracowników SM Pojezierze (wliczając Barańskiego) jest niewspółmiernie niski w stosunku do opłat. Nie mówiąc o chamstwie i głebokiej postkomunistycznej mentalności urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: u mnie też obniżka duża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 18:14 Tusk ze świtą tę rurę Ci założył? To naprawdę cud, w iście irlandzkim stylu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.07, 16:39 A u mnie zmniejszono tylko zaliczkę za cieplo a wiele innych elementów czynszu podniesiono.Tak wiec wychodzi,ze zaplace okolo 7,20 mniej,lecz nie wiem ile mi poźniej dowalą za cieplo. Nie wierzę w cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze społdzielni Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 17:58 Tam jest napisane,że opłaty eksploatacyjne-zgodnie nowelizacją ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych(Dzieki pani Staroń!)ustalono odrębnie dla każdej nieruchomości.wynika z tego, że każdy blok może mieć inne.Ciekawe jakie są zasady. Poza tym obnizono opłatę stałą za CO w budynkach zasilanych z sieci cieplnej Pojezierze. Większosc przynajmniej moich naliczeń jest bez zmian.Wzrosła o kilkadziesiąt groszy zimna woda do podgrzania i odprowadzanie ścieków. Fundusz remontowy zmalał prawie o 50 zł. w sumie mam czynsz na 60 metrach-jedna osoba mniejszy o 150zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.07, 18:57 Chciałbym mieć takie 60-ciometrowe mieszkanko tylko dla siebie.Czy nadal można tak dostać w Pojezierzu taką chatkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak do studenta IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 20:19 W moim bloku mieszka zwykle po 1 lub 2 na 80 metrach.Ja to bidak zalatany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: do studenta IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 21:50 W jakiej spółdzielni (wspólnocie) takie duże mieszkania - apartamentowiec w Olsztynie ? Przy naszych zarobkach ? To za komuny mieszkania przydzielano (dawano), teraz trzeba kupić od dewelopera (rzadziej od spółdzielni) lub na rynku wtórnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 88m kwadr. W Pojezierzu w 77 roku budowano takie IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 21:55 na ul Żołnierskiej(m6).88mkw.Do dzis to tajne enklawy w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: W Pojezierzu w 77 roku budowano takie IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 22:29 To by się zgadzało. W latach 70-tych ubiegłego wieku mieszkania przydzielano, wpłacało się ok 20-30 % ceny (z możliwością dofinansowania z zakładu pracy - milicja, SB i wojsko miało dofinansowanie bardzo duże). Ale dalej twierdzę, że mieszkania 80 m2 to wyjątek od reguły ( średnio 45 do 50 m2) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Żołnierska 25 , 27, 29 IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 23:17 tam są całe kondygnacje takich mieszkań m6.I wbrew pozorom nie kupowała ich nomenklatura, bo były wtedy...za dolary!Kupowali je ci, którzy pracowali a granica, albo mieli i nne dochody dolarowe(np emerytury zza granicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: Żołnierska 25 , 27, 29 IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 23:30 Zgadza się, zapomniałem o BHZ "LOCUM" - sprzedawali mieszkania za dolary (lub bony PKO) bez kolejki i bez przestrzegania norm zasiedlenia. Jednak dalej uważam, że wyjątek potwierdza regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahania Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.ols.vectranet.pl 30.12.07, 09:51 Studencie,nikt i niczego nie dostaje. Trzeba kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 21:47 może ktoś łaskawie powie od czego zależy wysokość funduszu remontowego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca świado Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 22:14 Wyciag z ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych "Art. 6. [...] Spółdzielnia tworzy fundusz na remonty zasobów mieszkaniowych. Odpisy na ten fundusz obciążają koszty gospodarki zasobami mieszkaniowymi. Obowiązek świadczenia na fundusz dotyczy członków spółdzielni, właścicieli lokali niebędących członkami spółdzielni oraz osób niebędących członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali." W praktyce wysokość wpłat zależy od uchwały rady nadzorczej spółdzielni, a bliżej od potrzeb remontowych budynków mieszkalnych spółdzielni. Z reguły spółdzielnie planują remonty w danym roku zgodnie z wysokością wpływów. Dotychczasowa praktyka była taka że wszyscy płacili, a remontowano w danym roku niektóre budynki. W nastepnym roku była rotacja (np. tak jest z dociepleniami). Taka zasada pozwala uniknąć zaciągania kredytu bankowego na większe remonty (np. docieplenie, remonty dźwigów, itp). Wygląda na to, że nowelizacja ustawy z 14 czerwca 2007 r. utrzymała tę zasadę (zasadę solidaryzmu spółdzielczego). Taka zasada stosowana sprawiedliwie pozwala obniżyć koszty remontów (nie ma potrzeby zaciągania kredytu bankowego, ponadto pieniądze nie tracą na wartości czekając na kontach bankowych aż mieszkańcy uzbierają kwotę potrzebną na remont). To ostatnie szczególnie było widoczne na przełomie lat 2006/2007 gdy ceny robót budowlanych (remontowych) wzrosły o ok. 50 %. Tak naprawdę to od aktywności spółdzielców zależy jak fundusz remontowy będzie wykorzystany i jaki będzie odpis na ten fundusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:32 Fakt pozostaje faktem, że te obniżki czynszu to zasługa Procyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: że Fakt pozostaje faktem IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 22:35 że Procyk to rekordowy złodziej w skali Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Fakt pozostaje faktem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:39 ujawnij się, jeśli tylko masz odwagę tak oczerniać innych - nadmieniam, sam zgłoszę to do odpowiednich organów, bo już najwyższy czas skończyć z takim bezprawnym pomawianiem ludzi, ja wierzę, że skoro prokuratura nawet nie miała podstaw do stawiani takich zarzutów, to możesz za to odpowiadać karnie. Znam procyka, mieszkam w spółdzielni kilkadziesiąt lat i wiem, co piszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alinka śmieszne IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 23:11 jakbyś go tak znał i cenił to byś pisał jego nazwisko z dużej litery-a tak to też obraza!I uważaj,żeby cię za to ktoś nie zglosił do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. omc Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 22:53 Częściowo - w spółdzielni decyzje są kolektywne. Zasługi również, bez zgody zebrania przedstawicieli i rady nadzorczej zarząd w takiej sprawie jak budowa sieci ciepłowniczej nic zrobić by nie mógł. Kult jednostki dawno minął. Spółdzielnia ma 50 lat i w historii wielu prezesów - każdy ma zasługi i porażki, a spółdzielnia trwa. Z.P. jako były (?) marksista zna tezę o znikomej roli jednostki w historii (jednostka = zero, ale nie "mniej niż zero"). Z okazji zmiany w kalendarzu - życzenia lepszego Nowego Roku, mniej zajadłości na forum, wszystkim nam wyjdzie to na zdrowie. Problemy Z.P. to tak naprawdę "wydmuszka" - dajmy sprawie właściwą miarę. Czytając wypowiedzi na formum mam wrażenie że powrócił temat z lat 60-tych XX wieku pod tytułem "Niemen a sprawa Polska" - świat naprawdę nie kręci się wokół byłego prezesa Z.P. i powtórnej posłanki L.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatorzanin Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.gdynia.mm.pl 30.12.07, 07:55 Czytam te posty i obrzydzenie mnie bierze jakich argumentów używaja obrońcy Procyka donosiciela i szui.Przeczytajcie o nim trochę to zmienicie zdanie.Ten człowiek nie robil nic bezinteresownie i cały czas powtarzał,że trzeba łupić tych głupich spółdzielców.Jak można wierzyc takiej szui? www.debata.olsztyn.pl/graf/Debata%201.pdf art. KARDELA Z WAROTEM O DYMITRZE I ZENONIE PROCYKACH W SŁUŻBIE NKWD, UB I SB miłego czytania procykowi obrońcy (chyba wszyscy z UB lub SB) to jest oparte na dokumentach i faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allka No i wszystko jasne IP: *.ols.vectranet.pl 30.12.07, 10:13 Dzieki-dodałam do ulubionych.dobrze znać prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zatorzanina Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 10:15 Mnie bierze obrzydzenie, jak widzę zatorzanin, że wszędzie wklejasz to samo, a sam widzisz, że nikogo to nie rusza, daj już sobie spokój i się nie ośmieszaj. Wyraźnie musiał Cię Procyk, tak jak Staroniową odciąć od jakiejś lewej kasy i nie możesz tego przeboleć. Wszyscy już widzą, że sprawdziło się to, co Procyk mówił przed wybudowaniem sieci, że po jej spłacie spółdzielcy nie będą już płacić MPC-owi haraczu za pzresył ciepła, a tylko Michelinowi za samo ciepło. Logiczne i proste -okazało się, że mówiła prawdę CZYNSZE ZMALAłY!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.07, 20:06 Muraszkę pomineli ? Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? 30.12.07, 20:28 na razie wszystko wskazuje,ze pomineli, nadal za "apartament bez balkonu" 35,80 bule jak za hotel S :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.07, 21:11 Oto stawki za dobę w jednym z hoteli w Olsztynie (ul.Warszawska) Pokój 01.05.2007 - 30.09.2007 Normalne Weekend* 1-OSOB. 249,-PLN 199,-PLN 2-OSOB. 299,-PLN 239,-PLN Pokoje łączone (apartament) dla 1 os. 379,-PLN 299,-PLN Pokoje łączone (apartament) dla 2 os. 429,-PLN 349,-PLN Pokój 01.10.2007-30.04.2008 Normalne Weekend* 1-OSOB. 219,-PLN 179,-PLN 2-OSOB. 269,-PLN 219,-PLN Pokoje łączone (apartament) dla 1 os. 349,-PLN 279,-PLN Pokoje łączone (apartament) dla 2 os. 399,-PLN 319,-PLN Czy te ceny odpowiadają opłatcie w SM "Pojezierze" (myślę, że można znaleźć w Olsztynie tańsze hotele) - jednak typowa relacja to 1 dzień w hotelu = 1 miesiąc w spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? 30.12.07, 21:55 Spółdzielco masz poczucie humoru :) kiedy dostaje rozliczenie za CO,pomimo calkowicie wylaczonych kaloryferow w dwoch pomieszczeniach(na trzy mozliwe),ciagle doplacam, ale sasiedzi z mieszkan srodkowych dostaja zwroty,twierdza,ze wcale nie wlaczaja kaloryferow,bo maja cieplo,chyba z tymi rozliczeniami za CO cos nie jest tak,poniewaz mam "chalupe z kraja" place za tych w srodku :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek A masz ocieplony blok? IP: *.ols.vectranet.pl 30.12.07, 23:17 Ja mieszkam tez z kraja i mam włączony kaloryfer jedynie w jednym pokoju (na2kę)i w łazience.W tym roku nie było powodu włączać kaloryfera, bo i tak mam 20 st w tych nieogrzewanych.W ubiegłym roku było podobnie i przez dwa miechy nie płaciłam wcale czynszu takie były zwroty!Wiem,że prawie wszyscy mieli zwroty(to zasługa lekkiej zimy).to musisz mieć jakieś ubytki ciepła-może okna? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: A masz ocieplony blok? 30.12.07, 23:37 budynek ocieplony,okna wymienione, nigdy nie mialam zwrotow za CO,zawsze doplacalam,dopiero w ubieglym roku wyszlam prawie na zero,od 1 listopada 2007 r.miesieczna zaliczka znacznie wzrosla,wynosi 122,- zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdzielca 2 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.07, 23:27 muraszka1 napisała: na razie wszystko wskazuje,ze pomineli, nadal za "apartament bez balkonu" 35,80 bule jak za hotel S :( Poczucie humoru Spódzielcy nie zmienia faktu muraszko 1, że Twoja wypowiedzź jest śmiesza, a Ty sama przez to żenująca. Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? 30.12.07, 23:57 zupelnie nie smieszy mnie wysoki czynsz za byle jakie minimum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 00:19 muraszka jest chora z nienawiści do Sm Pojezierze i choćby mieszkała tam za darmo, to i tak będzie narzekać, że za dtrogo, to już taka natura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złotko Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.gdynia.mm.pl 31.12.07, 06:31 Janko o tej porze sie śpi a nie wypisuje bzdury na innych.Jest demokraccja i można wypowiadać się każdemu tak jak chce i jak uważa oby nie obrażać innych.A ty obrażasz,więc jesteś bęcwał,łajdak i ladaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwester Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.07, 10:00 ja widzę, że zatorzanin i złotko, to ta sama osoba, pewnie stary emeryt, jakiś SB-ek, co to lubi straszyć innych, weszło mu to jak widać w krew, bo nie może spać z rana, jak innych nie podkapuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhop Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.ols.vectranet.pl 25.01.08, 22:20 Szkoda że nie w Jarotach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.chello.pl 26.01.08, 05:57 jestem z innej spółdzielni i z zaciekawieniem czytam to, co się dzieje w Pojezierzu. Niech mi do jasnej Anielki ktoś mądry wytłumaczy, dlaczego obniżki nastąpiły dopiero teraz a nie rok temu? Przecież wszystko idzie w zasadzie w górę a więc i ceny energii cieplnej też! Rozumiem, że poprzedni sezon grzewczy mógł być krótszy, temperatury były wyższe itp. Ale jeśli chodzi o obniżenie mocy zamówionej a w konsekwencji opłaty stałej za ciepło, to coś kręcicie. Bo rodzi się pytanie, dlaczego nie zrobiono tego dużo wcześniej Niech ktoś z Pojezierza poda po prostu stawkę za ogrzanie m2 powierzchni, wtedy będzie łatwe porównanie. Obawiam się, że w tej chwili płacicie tylko tzw. zaliczki a jak bedzie w przyszłości, to sie dopiero okaże za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol w ubiegłym roku były duże oszczędności na cieple IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 06:04 To kwestia swojej rury i ociepleń budynków.Poza tym ciepłej zimy.Spółdzielnia wzięła też na budowę rury kredyt, który członkowie spłacali-teraz kredyt spłacony, zaczęły sie oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdzielca Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 07:02 Obniżeniu uległa opłata stała za c.o. oraz stawka za eksploatację. Obniżka opłaty eksploatacyjnej wynika wg. informacji zarządu spółdzielni z podjętego w 2005 r. programu oszczędnościowego (po zmianie całego zarządu spółdzielni) - średnia obniżka stawki wynosi 7,5 % (ok 10 groszy za m2). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogi Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 07:02 Jak obniżka czynszu?? Spłata tak dużego kredytu się SKOŃCZYŁA więc spółdzielcy zostali z tego obowiązku wyłączeni.Zobaczycie ile teraz będzie oszczędności na cieple.Podejrzewam,żę nieduże i to dlatego,że mimo wzrostu cen ciepła nie było w Pojezierzu podwyżek.Weszły one W ZALICZKI jakie od społdzielców się pobiera na ciepło.Przez to zwroty będą o wiele mniejsze (wzrost kosztów).Tam gdzie zaliczka była "na styku" z wartością pobieranego ciepła mogą wystąpić nawet DOPŁATY.To jest ekonomia i jej się nie zmieni.Szum,że są znaczne obniżki czynszu jest wprowadzaniem w błąd i oszukiwaniem spółdzielców.Skończyło się spłacanie kredytu więc o tyle mniej.Za komuny płacili by wszyscy z przyzwyczajeniateraz jednak są prawa rynkowe i Zarząd musi ich rzetelnie przestrzegać inaczej pojdzie na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 08:09 Proste jak drut! Procyk odciął spółdzielnię od monopolisty i wybudował własną sieć spółdzielczą, która bierze ciepło bezpośrednio od sąsiadującego ze sp-nią, Michelina, dla którego ciepło jest produktem ubocznym produkcji i dlatego sp-nia płaci tak mało za to ciepło. MPC kupuje ciepło też od Michelina, ale i sam produkuje i cena ciepła wzrasta, a ponadto za przesył ciepła swoimi rurami bierze dosłownie haracz, bo są stare i długie, mają duże straty ciepła. Sieć "Procyka" jest krótka i nowoczesna, doskonale ocieplona, strat prawie nie ma, a ciepło jest kupowane taniej bezpośrednio od Michelina. Kredyt na spłatę budowy tej rury został spłacony tym, co normalnie spółdzielcy płaciliby MPC-owi. Procyk jako pierwszy i jedyny w Polsce rozbił monopol MPC-owski. Właśnie za to, oczerniano go bez żadnych zahamowań, ale jak widać, dla mieszkańców sp-ni ta jego decyzja była najkorzystniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam zawsze 22 stop w tym roku włączyłem orzewanie tylko kilka razy IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 11:44 Jak sprawdzali liczniki to drapali sie po głowie-nie bede płacil z 2 miesiące za mieszkanie.To zasługa ocieplenia i nowych okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: w tym roku włączyłem orzewanie tylko kilka r IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 11:49 pieprzysz głupoty z tymi dwoma miesiącami, chyba, że zaliczki na co płaciłeś wysokie, jeżeli nie ogrzewasz chociażby minimalnie mieszkania to masz "grzyba" w każdym kącie a liczniki sprawdzali chyba nie teraz bredzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 11:52 własnie - jaka obniżka czynszu? i dla kogo? kłamstwo jakaś minimalna korygacja w wysokościach czynszu i odrazu wielkie halo Pojezierze nadal "rąbie" lokatorów w "poroże"!!!! a z przekształceniami mieszkań to normalnie "leci w gumę" , ciagle jakieś kombinacje w tej materii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.chello.pl 26.01.08, 14:35 Wyszukuje na różnych forach regionalnych wątki o spółdzielczości i trafiłem na ten, o obniżce czynszu w Pojezierzu wynikającej z obniżenia opłat za ogrzewania. Ale jak widzę, nie jesteście zgodni w oceni, czy istotnie nastąpiła obniżka czy nie, czy płacicie dużo czy mało. I aby uciąć te bezsensowne spory, podaję, że ja płaciłem w zeszłym roku za ogrzanie metra kwadratowego lokalu zaliczkę w wysokości 1,90 zł. Teraz napiszcie, ile płacicie w Pojezierzu i sprawa będzie jasna - czy rzeczywiście pomysł waszego prezesa Procyka był genialny nawet w skali kraju czy jest to po prost chamska propaganda sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym". 26.01.08, 14:41 www.se.com.pl/se/index.jsp?place=topMenu&news_cat_id=-1&layout=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 26.01.08, 15:05 Właśnie dlatego, że przeczytałem o tym cudzie w Pojezierzu w Seperexpressie, bo znam tę spółdzielnię zupełnie z innej strony, wszedłem na wasz wątek. Ale napiszcie wreszcie, jaka była w Pojezierzu zaliczka na ogrzewania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 15:30 U mnie w Pojezierzu zaliczkę na ogrzewanie pobierano w wysokości 3,10 za m2. Teraz ,"po obniżce" pobierają 2,5 złotego za m2. To widać u Ciebie jest dużo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pojezierzak Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 15:37 Przestań pie...yć martyna, pobierali zaliczkę 83 grosze za metr, a teraz pobierają 40 groszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 16:59 ej Ty z góry, przestań obrażać forowiczkę! te 40 groszy to chyba z sufitu wziąłeś każdy płaci indywidualna zaliczkę za co w moim przypadku za 60m2 do końca stycznia to było- 3,18 za 1 m2 a od stycznia - 2,76 za 1m2 ogólnie napisali, że kwota obniżki to: 0,41zł/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 26.01.08, 17:29 No, no, to cudu chyba jednak nie ma! Bo 3,18zł/m2, nawet jak jest to zaliczka, to dość dużo! Bo jak nawet spółdzielnia zwróci nadpłatę, to po jasną cholerę tyle wyciąga od ludzi i bez oprocentowania ma kredyt na swoją bieżącą działalność? W każdym razie czegoś jednak z tej genialnej ekonomii nie rozumiem - rurę Procyk wybudował aby zmniejszyć niby opłatę przesyłową na rzecz MPEC. I jeśli pomimo zmniejszenia tej opłaty spółdzielcy płacili 3,18 a teraz 2,76 zl/m2 to ile płaciliby bez tej rury? Ile kosztuje ogrzewania w innych spółdzielniach w Olsztynie bez rury Procyka? Coś mi to pachnie jakąś księżycową (procykową) ekonomią. I wobec tego ten artykuł w Superexpressie to pisał jakiś głupek nie mający pojęcia o sprawie! Spółdzielcy z Pojezierza, przyglądnijcie się jednak swoim opłatom za ogrzewanie a najlepiej zmuście do tego radę nadzorczą - chyba bierze kasę za nadzór i kontrole poczynań zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania55 Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 18:03 Sp-nia "Jaroty" płacę 1,66 za m2 - oczywiście zaliczkę ,i jeszcze za ubiegły rok miałam sporą nadpłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania55 Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 19:21 oczywiscie zapomniałam napisac ze za piwnice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania55 Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 19:31 Gość portalu: Hania55 napisał(a): > oczywiscie zapomniałam napisac ze za piwnice Oczywiście,to wyzej o piwnicy to jakiś głupek podpisał sie za mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdzielca Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 20:05 www.smp.olsztyn.pl/index.php?option=com_remository&Itemid=93&func=fileinfo&id=27 Wyżej informacja o aspektach ekonomicznych własnej sieci cieplnej (plik *.pdf) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 26.01.08, 21:34 Zajrzałem pobieżnie do pracy Prezesa Barańskiego. Jeśli jest to prawda, co w niej podano, to istotnie opłata za co jest stosunkowo niska ale za to dość wysoka za cw! Przy okazji uważam, ze w Pojezierzu jest skandalicznie wysokie zatrudnienie! I jeszcze jedna sprawa - jakim cudem pan Barański szacuje wartość zasobów spółdzielni Pojezierze na 2,5 mld złotych - bodajże 140 budynków o powierzchni około 497 tys m2 skoro w Warszawie 85 budynków o powierzchni około 320 tys. m2 to "zaledwie" około 0,5 mld złotych! Warto zaglądnąć do sprawozdań finansowych Pojezierza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorientowany Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 23:17 Opłata za c.w. wysoka - chyba nie w Olsztyńskiej Spółdzielni Mieszkaniowej prawie 30 % wyższa. Sąsiad słusznie zauważa, że Barański szacuje wartość zasobów. Przykład warszawski to ok. 1.000,00 zł za 1 metr kwadratowy - najwyraźniej wartość księgowa, a nie rynkowa. Barański podaje wartość realną (rynkową), oczywiście ten majątek należy przede wszystkim do spółdzielców, a nie do spółdzielni.Zatrudnienie jest "skandalicznie wysokie" - nieważna jest wielkość zatrudnienia. Ważne są koszty funkcjonowania. W Pojezierzu śmieci wywożą własne służby (zatrudnienie, ale taniej niż firma zewnętrzna), przesyłem ciepła zarządzają własne słuzby (zatrudnienie, ale taniej niż MPEC), zielenią i odśnieżaniem zajmują się własne służby (zatrudnienie,ale taniej niż firmy zewnętrzne), konserwacją i remontami (tymi bieżącymi) zajmują się własne służby (zatrudnienie, ale zwłaszcza przy drobnych robotach taniej niż firmy zewnętrzne). Na marginiesie, działalność spółdzielni to przede wszystkim działalność usługowa z dużym udziałem pracy ludzkiej. Firmy zewnętrzne do wartości swoich usług doliczają podatek VAT, usługi wykonywane przez spółdzielnię VAT-em nie są obciążone. Ponieważ główną pozycję kosztów stanowi praca ludzka (a nie zakupy materiałów i usług - z VAT-em 22 %). Bardzej opłaca się zatrudnienie większej ilości pracowników w spółdzielni, niż zlecanie usług firmom zewnętrznym. Dodam, że "sprzedaż" usług mieszkaniowych jest zwolniona z VAT (podatku naliczonego nie można odliczyć). Zapewne powyższe wywody są mało czytelne dla osób nie znających zasad rozliczeń podatku VAT, jednak zapewniam, że wiem o czym piszę. Wielkość spółdzielni (średniej wielkości miasto powiatowe) - powoduje, że występuje efekt skali - opłacalne jest działanie autarkiczne ( oczywiście w podstawowych sferach działalności). Usługi wybitnie specjalistyczne (remonty i konserwacja dźwigów, informatyka, telekomunikacja, usługi ochroniarskie) - opłąca się zlecać dla firm zewnętrznych. Zawsze powinien decydować rachunek ekonomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 27.01.08, 06:01 Widzę Pojezierzak,że z rachunkami u ciebie kiepsko,jeżeli wychodzi u ciebie,że płacisz obecnie 40 groszy za metr2.Pieprzysz bzdury ludziom,starasz się wmawiać te głupoty wszystkim.Podejrzewam,że pobierałeś nauki z PiS-u.Marne to są szkolenia i bardzo wypaczają fakty.Jak będziesz tak dalej forował taką ideologię to skończasz w szambie jako czyściciel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 27.01.08, 09:47 Coraz ciekawsza dyskusja! A to dlatego, że Zorientowany to nie kto inny jak sam prezes Barański z Pojezierza! Nie wiem, dlaczego nie występuje pod swoim imieniem i nazwiskiem, ale trudno - jego sprawa. Podtrzymuję jednak swoje spostrzeżenie, ze podgrzanie wody w Pojezierzu kosztuje stosunkowo dużo - być może przyjęto filozofię z która może się i zgodzę, że spółdzielcy łatwiej panować nad zużyciem ciepłej wody niż nad ogrzewaniem i stąd koszt energii do podgrzania wody jest wyższy nic do celów ogrzewania. Argument, że u sąsiadów jest jeszcze drożej, jest śmieszny! Oczywiście, prezes Barański może szacować wartość zasobów Pojezierza ( a de facto własności spółdzielców) wg. cen rynkowych. Przy okazji pytanie - jakiej pozycji w pasywach bilansu odpowiada owe 2,5 mld złotych po stronie aktywów? Bardzo jestem ciekaw, czy przypadkiem nie funduszowi wkładów mieszkaniowych i budowlanych jak w większości spółdzielni mieszkaniowych w Polsce? To jest doskonały test na rozumienie gospodarki spółdzielczej przez naukowca jakim jest Pan Barański! Nie jest takim obojętnym, jakie jest zatrudnienie, bo przecież na wynagrodzenia pracowników spółdzielni płacą członkowie w opłatach eksploatacyjnych. Właśnie to wpływa również na koszty funkcjonowania. Chyba jakiegoś dobrego wujka-sponsora wynagrodzeń Pojezierze nie ma. Przestańmy demonizować tzw. efekt skali, bo dojdziemy do absurdu. Hasło chwytliwe ale nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jest jakaś granica w rozbudowie przedsiębiorstw a takim jest niewątpliwie każda spółdzielnia. I im większa firma tym jakkolwiek kontrola sprawowana choćby przez radę nadzorczą staje się fikcją Panie Barański! Też wiem, o czym piszę. Ma Pan rację, że powinien decydować rachunek ekonomiczny, ale w molochach tych rachunków po prostu nie daje się sprawdzić. Nawet gdyby próbować to robić, to "sprawdzaczy" będzie zbyt dużo i robi się błędne koło. A tak w ogóle to być może Pojezierze jest wyjątkowym i pozytywnym wyjątkiem wśród tak powszechnie krytykowanych obecnie spółdzielni mieszkaniowych. Jeśli tak, to nie ma się czego wstydzić Panie prezesie, trzeba się po prostu promować. Mnie to też ułatwi życie, bo będę pytał swoich prezesów, dlaczego jeśli w Pojezierzu w Olsztynie może być tak wspaniale to u mnie jest tak kiepsko. I dlatego abym był w pełni przekonany do pańskich wywodów, bardzo proszę o podanie stawek dla Pojezierza: eksploatacja i co się w niej zawiera(może ów własny wywóz śmieci)? fundusz remontowy remont dźwigów( na osobę czy na m2) zaliczka an co i cw ewentualnie wszystkie inne pozycje comiesięcznych opłat abym sobie sam mógł wyliczyć, ile płaciłbym w Pojezierzu np. za mieszkanie 50 m2 przy dwóch osobach i znanym mi zużyciu mediów. Bo może jest Pan rzeczywiście geniuszem, którego należałoby postawić na czele spółdzielczości mieszkaniowej w Polsce! Po co się marnować w Olsztynie? Wszyscy spółdzielcy by chyba na tym skorzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłka płacę -61m -1 zł zaliczki IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 19:54 Mieszkam sama to utrzymuje temperaturę 20 st w pomieszczeniach w których nie przebywam( z jednego pokoiku np zrobiłam sobie spiżarnie!- tam temperatura jest niższa.Mam zawsze ogromne zwroty. Co roku mam 2-3 miesiące mieszkania za darmo.W pokoju gdzie najczęsciej przebywam i łazience mam 25 stopni..Oczywiście jestem mieszkanką Pojezierza.Mój czynsz to 275 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: płacę -61m -1 zł zaliczki IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 21:49 chyba burza pani zaszkodziła, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trudno no coż,panu to nie pasuje IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 23:26 ale taka jest prawda, nie mam w zwyczaju klamać-podałam zresztą sporo danych.Jesli pan płaci więcej to nie moja wina. Odpowiedz Link Zgłoś