Dodaj do ulubionych

W Pojezierzu obniżka czynszu!!!

IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 13:36
Cud sie stał!Obniżka czynszu: u mnie 170 zł, u sąsiadów 220!To
zasługa własnej"rury" ciepłowniczej i Rady Nadzorczej , która
uchwaliła nowe stawki.Hurrey!
Obserwuj wątek
    • Gość: z boku Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 13:41
      WSZYSCY WIEDZĄ, ŻE TE OBNIZKI TO TYLKO I WYŁĄCZNIE ZASŁUGA
      PROCYKA!!!!!!!!! NIE NA DARMO MUSIAŁ FACET SIEDZIEĆ W PIERDLU, BO CI
      CO GO TAM WSADZILI. WIEDZIELI, ŻE TE OBNIZKI BĘDĄ I NIE MOGLI
      DOPUŚCIĆ, ŻEBY PROCYK TRIUMFOWAŁ!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ann Ales ty naiwny IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 13:47
        Procyk, jak koleżanka Marcinkowska czynił inwestycje, żeby
        napompować swoja kieszeń milionami i tylko dlatego!I siedzi za
        milionowe łapówki!
      • Gość: zp Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 23:35
        Myślę, że od ponad 2 lat trudno mówić o zasługach Z.P. - nowy prezes
        gdyby myślał "procykowo" - nic by nie robił - dla dobra swojego.
    • Gość: ja Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 14:18
      mów za siebie że to cud, bo u mnie to tylko 20 zł, a czynsz jak był
      wysoki tak i jest, za 60 m ponad 500 zł przy 3 osobach to
      CUD!!!!!!!!?????????
      • Gość: ola u mnie też obniżka duża IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 15:04
        Za 60m jedna osoba.dotąd 420-teraz 260
        • Gość: po Re: u mnie też obniżka duża IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 16:04
          Tusk obiecał cuda - mamy realizację. To nie zasługa Z.P. To
          realizacja programu wyborczego PO.
          • Gość: olsztyniuk Re: u mnie też obniżka duża IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.07, 16:18
            Witam,
            U mnie też obniżka. Jestem bardzo zadowolony (to do tych, którzy
            mnie uważali za "oszołoma" w wątku o propagandzie). I bardzo
            dziękuję :)

Niemniej zgadzam się, że to zasługa długofalowych działań również
            poprzedniego prezesa. Z tym, że po założeniu sieci ciepłowniczej,
            najpierw ceny wzrosły o X, by teraz spaść o X minus coś tam. Więc
            pozostaje jakaś część X.

Poza nadal tym sądzę, że poziom obsługi administracyjnej pracowników
            SM Pojezierze (wliczając Barańskiego) jest niewspółmiernie niski w
            stosunku do opłat. Nie mówiąc o chamstwie i głebokiej
            postkomunistycznej mentalności urzędników.
          • Gość: Ola Re: u mnie też obniżka duża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 18:14
            Tusk ze świtą tę rurę Ci założył? To naprawdę cud, w iście irlandzkim stylu:)
    • Gość: Marek Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.07, 16:39
      A u mnie zmniejszono tylko zaliczkę za cieplo a wiele innych
      elementów czynszu podniesiono.Tak wiec wychodzi,ze zaplace okolo
      7,20 mniej,lecz nie wiem ile mi poźniej dowalą za cieplo.
      Nie wierzę w cuda.
      • Gość: ze społdzielni Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 17:58
        Tam jest napisane,że opłaty eksploatacyjne-zgodnie nowelizacją
        ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych(Dzieki pani Staroń!)ustalono
        odrębnie dla każdej nieruchomości.wynika z tego, że każdy blok może
        mieć inne.Ciekawe jakie są zasady.
        Poza tym obnizono opłatę stałą za CO w budynkach zasilanych z sieci
        cieplnej Pojezierze.
        Większosc przynajmniej moich naliczeń jest bez zmian.Wzrosła o
        kilkadziesiąt groszy zimna woda do podgrzania i odprowadzanie
        ścieków. Fundusz remontowy zmalał prawie o 50 zł.
        w sumie mam czynsz na 60 metrach-jedna osoba mniejszy o 150zł.
        • Gość: Student Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.07, 18:57
          Chciałbym mieć takie 60-ciometrowe mieszkanko tylko dla siebie.Czy
          nadal można tak dostać w Pojezierzu taką chatkę?
          • Gość: ak do studenta IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 20:19
            W moim bloku mieszka zwykle po 1 lub 2 na 80 metrach.Ja to bidak
            zalatany.
            • Gość: Zdziwiony Re: do studenta IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 21:50
              W jakiej spółdzielni (wspólnocie) takie duże mieszkania -
              apartamentowiec w Olsztynie ? Przy naszych zarobkach ? To za komuny
              mieszkania przydzielano (dawano), teraz trzeba kupić od dewelopera
              (rzadziej od spółdzielni) lub na rynku wtórnym.
              • Gość: 88m kwadr. W Pojezierzu w 77 roku budowano takie IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 21:55
                na ul Żołnierskiej(m6).88mkw.Do dzis to tajne enklawy w centrum
                miasta.
                • Gość: Zdziwiony Re: W Pojezierzu w 77 roku budowano takie IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 22:29
                  To by się zgadzało. W latach 70-tych ubiegłego wieku mieszkania
                  przydzielano, wpłacało się ok 20-30 % ceny (z możliwością
                  dofinansowania z zakładu pracy - milicja, SB i wojsko miało
                  dofinansowanie bardzo duże). Ale dalej twierdzę, że mieszkania 80 m2
                  to wyjątek od reguły ( średnio 45 do 50 m2)
                  • Gość: ad Żołnierska 25 , 27, 29 IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 23:17
                    tam są całe kondygnacje takich mieszkań m6.I wbrew pozorom nie
                    kupowała ich nomenklatura, bo były wtedy...za dolary!Kupowali je ci,
                    którzy pracowali a granica, albo mieli i nne dochody dolarowe(np
                    emerytury zza granicy)
                    • Gość: Zdziwiony Re: Żołnierska 25 , 27, 29 IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 23:30
                      Zgadza się, zapomniałem o BHZ "LOCUM" - sprzedawali mieszkania za
                      dolary (lub bony PKO) bez kolejki i bez przestrzegania norm
                      zasiedlenia. Jednak dalej uważam, że wyjątek potwierdza regułę.
          • Gość: Ahania Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.ols.vectranet.pl 30.12.07, 09:51
            Studencie,nikt i niczego nie dostaje. Trzeba kupić.
        • Gość: ja Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 21:47
          może ktoś łaskawie powie od czego zależy wysokość funduszu
          remontowego???
          • Gość: spółdzielca świado Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 22:14
            Wyciag z ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych "Art. 6. [...]
            Spółdzielnia tworzy fundusz na remonty zasobów mieszkaniowych.
            Odpisy na ten fundusz obciążają koszty gospodarki zasobami
            mieszkaniowymi. Obowiązek świadczenia na fundusz dotyczy członków
            spółdzielni, właścicieli lokali niebędących członkami spółdzielni
            oraz osób niebędących członkami spółdzielni, którym przysługują
            spółdzielcze własnościowe prawa do lokali." W praktyce wysokość
            wpłat zależy od uchwały rady nadzorczej spółdzielni, a bliżej od
            potrzeb remontowych budynków mieszkalnych spółdzielni. Z reguły
            spółdzielnie planują remonty w danym roku zgodnie z wysokością
            wpływów. Dotychczasowa praktyka była taka że wszyscy płacili, a
            remontowano w danym roku niektóre budynki. W nastepnym roku była
            rotacja (np. tak jest z dociepleniami). Taka zasada pozwala uniknąć
            zaciągania kredytu bankowego na większe remonty (np. docieplenie,
            remonty dźwigów, itp). Wygląda na to, że nowelizacja ustawy z 14
            czerwca 2007 r. utrzymała tę zasadę (zasadę solidaryzmu
            spółdzielczego). Taka zasada stosowana sprawiedliwie pozwala obniżyć
            koszty remontów (nie ma potrzeby zaciągania kredytu bankowego,
            ponadto pieniądze nie tracą na wartości czekając na kontach
            bankowych aż mieszkańcy uzbierają kwotę potrzebną na remont). To
            ostatnie szczególnie było widoczne na przełomie lat 2006/2007 gdy
            ceny robót budowlanych (remontowych) wzrosły o ok. 50 %. Tak
            naprawdę to od aktywności spółdzielców zależy jak fundusz remontowy
            będzie wykorzystany i jaki będzie odpis na ten fundusz.
            • Gość: ktos Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:32
              Fakt pozostaje faktem, że te obniżki czynszu to zasługa Procyka!
              • Gość: że Fakt pozostaje faktem IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 22:35
                że Procyk to rekordowy złodziej w skali Polski.
                • Gość: ktos Re: Fakt pozostaje faktem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 22:39
                  ujawnij się, jeśli tylko masz odwagę tak oczerniać innych - nadmieniam, sam
                  zgłoszę to do odpowiednich organów, bo już najwyższy czas skończyć z takim
                  bezprawnym pomawianiem ludzi, ja wierzę, że skoro prokuratura nawet nie miała
                  podstaw do stawiani takich zarzutów, to możesz za to odpowiadać karnie. Znam
                  procyka, mieszkam w spółdzielni kilkadziesiąt lat i wiem, co piszę
                  • Gość: Alinka śmieszne IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.07, 23:11
                    jakbyś go tak znał i cenił to byś pisał jego nazwisko z dużej
                    litery-a tak to też obraza!I uważaj,żeby cię za to ktoś nie zglosił
                    do prokuratury.
              • Gość: Z.P. omc Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.07, 22:53
                Częściowo - w spółdzielni decyzje są kolektywne. Zasługi również,
                bez zgody zebrania przedstawicieli i rady nadzorczej zarząd w takiej
                sprawie jak budowa sieci ciepłowniczej nic zrobić by nie mógł. Kult
                jednostki dawno minął. Spółdzielnia ma 50 lat i w historii wielu
                prezesów - każdy ma zasługi i porażki, a spółdzielnia trwa. Z.P.
                jako były (?) marksista zna tezę o znikomej roli jednostki w
                historii (jednostka = zero, ale nie "mniej niż zero"). Z okazji
                zmiany w kalendarzu - życzenia lepszego Nowego Roku, mniej
                zajadłości na forum, wszystkim nam wyjdzie to na zdrowie. Problemy
                Z.P. to tak naprawdę "wydmuszka" - dajmy sprawie właściwą miarę.
                Czytając wypowiedzi na formum mam wrażenie że powrócił temat z lat
                60-tych XX wieku pod tytułem "Niemen a sprawa Polska" - świat
                naprawdę nie kręci się wokół byłego prezesa Z.P. i powtórnej
                posłanki L.S.
                • Gość: Zatorzanin Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.gdynia.mm.pl 30.12.07, 07:55
                  Czytam te posty i obrzydzenie mnie bierze jakich argumentów używaja
                  obrońcy Procyka donosiciela i szui.Przeczytajcie o nim trochę to
                  zmienicie zdanie.Ten człowiek nie robil nic bezinteresownie i cały
                  czas powtarzał,że trzeba łupić tych głupich spółdzielców.Jak można
                  wierzyc takiej szui?

www.debata.olsztyn.pl/graf/Debata%201.pdf

art. KARDELA Z WAROTEM
                  O DYMITRZE I ZENONIE
                  PROCYKACH W SŁUŻBIE NKWD,
                  UB I SB
                  miłego czytania procykowi obrońcy (chyba wszyscy z UB lub SB) to
                  jest oparte na dokumentach i faktach.

• Gość: allka No i wszystko jasne IP: *.ols.vectranet.pl 30.12.07, 10:13
                    Dzieki-dodałam do ulubionych.dobrze znać prawdę
                  • Gość: do zatorzanina Re: Przeczytajcie uważnie pismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 10:15
                    Mnie bierze obrzydzenie, jak widzę zatorzanin, że wszędzie wklejasz to samo, a
                    sam widzisz, że nikogo to nie rusza, daj już sobie spokój i się nie ośmieszaj.
                    Wyraźnie musiał Cię Procyk, tak jak Staroniową odciąć od jakiejś lewej kasy i
                    nie możesz tego przeboleć. Wszyscy już widzą, że sprawdziło się to, co Procyk
                    mówił przed wybudowaniem sieci, że po jej spłacie spółdzielcy nie będą już
                    płacić MPC-owi haraczu za pzresył ciepła, a tylko Michelinowi za samo ciepło.
                    Logiczne i proste -okazało się, że mówiła prawdę CZYNSZE ZMALAłY!!!!!!
                    • muraszka1 obnizka w "Pojezierzu" ? 30.12.07, 19:07
                      gdzie?,komu ?
                      • Gość: spółdzielca Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.07, 20:06
                        Muraszkę pomineli ?
                        • muraszka1 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? 30.12.07, 20:28
                          na razie wszystko wskazuje,ze pomineli,
                          nadal za "apartament bez balkonu" 35,80 bule jak za hotel S :(
                          • Gość: spółdzielca Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.07, 21:11
                            Oto stawki za dobę w jednym z hoteli w Olsztynie (ul.Warszawska)

Pokój 01.05.2007 - 30.09.2007
                            Normalne Weekend*
                            1-OSOB. 249,-PLN 199,-PLN
                            2-OSOB. 299,-PLN 239,-PLN
                            Pokoje łączone (apartament)
                            dla 1 os. 379,-PLN 299,-PLN
                            dla 2 os. 429,-PLN 349,-PLN

Pokój 01.10.2007-30.04.2008
                            Normalne Weekend*
                            1-OSOB. 219,-PLN 179,-PLN
                            2-OSOB. 269,-PLN 219,-PLN
                            dla 1 os. 349,-PLN 279,-PLN
                            dla 2 os. 399,-PLN 319,-PLN

Czy te ceny odpowiadają opłatcie w SM "Pojezierze" (myślę, że można
                            znaleźć w Olsztynie tańsze hotele) - jednak typowa relacja to 1
                            dzień w hotelu = 1 miesiąc w spółdzielni.
                            • muraszka1 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? 30.12.07, 21:55
                              Spółdzielco masz poczucie humoru :)
                              kiedy dostaje rozliczenie za CO,pomimo calkowicie wylaczonych
                              kaloryferow w dwoch pomieszczeniach(na trzy mozliwe),ciagle doplacam,
                              ale sasiedzi z mieszkan srodkowych dostaja zwroty,twierdza,ze wcale
                              nie wlaczaja kaloryferow,bo maja cieplo,chyba z tymi rozliczeniami
                              za CO cos nie jest tak,poniewaz mam "chalupe z kraja" place za tych
                              w srodku :(
                              • Gość: Kotek A masz ocieplony blok? IP: *.ols.vectranet.pl 30.12.07, 23:17
                                Ja mieszkam tez z kraja i mam włączony kaloryfer jedynie w jednym
                                pokoju (na2kę)i w łazience.W tym roku nie było powodu włączać
                                kaloryfera, bo i tak mam 20 st w tych nieogrzewanych.W ubiegłym roku
                                było podobnie i przez dwa miechy nie płaciłam wcale czynszu takie
                                były zwroty!Wiem,że prawie wszyscy mieli zwroty(to zasługa lekkiej
                                zimy).to musisz mieć jakieś ubytki ciepła-może okna?
                                Pozdrawiam.
                                • muraszka1 Re: A masz ocieplony blok? 30.12.07, 23:37
                                  budynek ocieplony,okna wymienione,
                                  nigdy nie mialam zwrotow za CO,zawsze doplacalam,dopiero w ubieglym
                                  roku wyszlam prawie na zero,od 1 listopada 2007 r.miesieczna
                                  zaliczka znacznie wzrosla,wynosi 122,- zł
                              • Gość: Spółdzielca 2 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.07, 23:27
                                muraszka1 napisała:
                                na razie wszystko wskazuje,ze pomineli,
                                nadal za "apartament bez balkonu" 35,80 bule jak za hotel S :(

Poczucie humoru Spódzielcy nie zmienia faktu muraszko 1, że Twoja
                                wypowiedzź jest śmiesza, a Ty sama przez to żenująca.

• muraszka1 Re: obnizka w "Pojezierzu" ? 30.12.07, 23:57
                                  zupelnie nie smieszy mnie wysoki czynsz za byle jakie minimum
                                • Gość: Janko Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 00:19
                                  muraszka jest chora z nienawiści do Sm Pojezierze i choćby mieszkała tam za
                                  darmo, to i tak będzie narzekać, że za dtrogo, to już taka natura!
                                  • Gość: złotko Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.gdynia.mm.pl 31.12.07, 06:31
                                    Janko o tej porze sie śpi a nie wypisuje bzdury na innych.Jest
                                    demokraccja i można wypowiadać się każdemu tak jak chce i jak uważa
                                    oby nie obrażać innych.A ty obrażasz,więc jesteś bęcwał,łajdak i
                                    ladaco.
                                    • Gość: Sylwester Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.07, 10:00
                                      ja widzę, że zatorzanin i złotko, to ta sama osoba, pewnie stary
                                      emeryt, jakiś SB-ek, co to lubi straszyć innych, weszło mu to jak
                                      widać w krew, bo nie może spać z rana, jak innych nie podkapuje
                                      • Gość: hhop Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.ols.vectranet.pl 25.01.08, 22:20
                                        Szkoda że nie w Jarotach.
                                        • Gość: Ciekawy Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.chello.pl 26.01.08, 05:57
                                          jestem z innej spółdzielni i z zaciekawieniem czytam to, co się dzieje w Pojezierzu.
                                          Niech mi do jasnej Anielki ktoś mądry wytłumaczy, dlaczego obniżki nastąpiły
                                          dopiero teraz a nie rok temu?
                                          Przecież wszystko idzie w zasadzie w górę a więc i ceny energii cieplnej też!
                                          Rozumiem, że poprzedni sezon grzewczy mógł być krótszy, temperatury były wyższe
                                          itp. Ale jeśli chodzi o obniżenie mocy zamówionej a w konsekwencji opłaty
                                          stałej za ciepło, to coś kręcicie. Bo rodzi się pytanie, dlaczego nie zrobiono
                                          tego dużo wcześniej
                                          Niech ktoś z Pojezierza poda po prostu stawkę za ogrzanie m2 powierzchni, wtedy
                                          będzie łatwe porównanie.
                                          Obawiam się, że w tej chwili płacicie tylko tzw. zaliczki a jak bedzie w
                                          przyszłości, to sie dopiero okaże za rok.
                                          • Gość: ol w ubiegłym roku były duże oszczędności na cieple IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 06:04
                                            To kwestia swojej rury i ociepleń budynków.Poza tym ciepłej
                                            zimy.Spółdzielnia wzięła też na budowę rury kredyt, który członkowie
                                            spłacali-teraz kredyt spłacony, zaczęły sie oszczędności.
                                          • Gość: Spółdzielca Re: obnizka w "Pojezierzu" ? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 07:02
                                            Obniżeniu uległa opłata stała za c.o. oraz stawka za eksploatację.
                                            Obniżka opłaty eksploatacyjnej wynika wg. informacji zarządu
                                            spółdzielni z podjętego w 2005 r. programu oszczędnościowego (po
                                            zmianie całego zarządu spółdzielni) - średnia obniżka stawki wynosi
                                            7,5 % (ok 10 groszy za m2).
    • Gość: Yogi Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 07:02
      Jak obniżka czynszu?? Spłata tak dużego kredytu się SKOŃCZYŁA więc
      spółdzielcy zostali z tego obowiązku wyłączeni.Zobaczycie ile teraz
      będzie oszczędności na cieple.Podejrzewam,żę nieduże i to dlatego,że
      mimo wzrostu cen ciepła nie było w Pojezierzu podwyżek.Weszły one
      W ZALICZKI jakie od społdzielców się pobiera na ciepło.Przez to
      zwroty będą o wiele mniejsze (wzrost kosztów).Tam gdzie zaliczka
      była "na styku" z wartością pobieranego ciepła mogą wystąpić nawet
      DOPŁATY.To jest ekonomia i jej się nie zmieni.Szum,że są znaczne
      obniżki czynszu jest wprowadzaniem w błąd i oszukiwaniem
      spółdzielców.Skończyło się spłacanie kredytu więc o tyle mniej.Za
      komuny płacili by wszyscy z przyzwyczajeniateraz jednak są prawa
      rynkowe i Zarząd musi ich rzetelnie przestrzegać inaczej pojdzie na
      bruk.
      • Gość: zorientowana Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 08:09
        Proste jak drut! Procyk odciął spółdzielnię od monopolisty i wybudował własną
        sieć spółdzielczą, która bierze ciepło bezpośrednio od sąsiadującego ze sp-nią,
        Michelina, dla którego ciepło jest produktem ubocznym produkcji i dlatego sp-nia
        płaci tak mało za to ciepło. MPC kupuje ciepło też od Michelina, ale i sam
        produkuje i cena ciepła wzrasta, a ponadto za przesył ciepła swoimi rurami
        bierze dosłownie haracz, bo są stare i długie, mają duże straty ciepła. Sieć
        "Procyka" jest krótka i nowoczesna, doskonale ocieplona, strat prawie nie ma, a
        ciepło jest kupowane taniej bezpośrednio od Michelina. Kredyt na spłatę budowy
        tej rury został spłacony tym, co normalnie spółdzielcy płaciliby MPC-owi. Procyk
        jako pierwszy i jedyny w Polsce rozbił monopol MPC-owski. Właśnie za to,
        oczerniano go bez żadnych zahamowań, ale jak widać, dla mieszkańców sp-ni ta
        jego decyzja była najkorzystniejsza.
        • Gość: mam zawsze 22 stop w tym roku włączyłem orzewanie tylko kilka razy IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 11:44
          Jak sprawdzali liczniki to drapali sie po głowie-nie bede płacil z 2
          miesiące za mieszkanie.To zasługa ocieplenia i nowych okien.
          • Gość: zxc Re: w tym roku włączyłem orzewanie tylko kilka r IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 11:49
            pieprzysz głupoty z tymi dwoma miesiącami, chyba, że zaliczki na co
            płaciłeś wysokie,
            jeżeli nie ogrzewasz chociażby minimalnie mieszkania to
            masz "grzyba" w każdym kącie
            a liczniki sprawdzali chyba nie teraz
            bredzisz
      • Gość: zxc Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 11:52
        własnie - jaka obniżka czynszu? i dla kogo?
        kłamstwo
        jakaś minimalna korygacja w wysokościach czynszu i odrazu wielkie
        halo
        Pojezierze nadal "rąbie" lokatorów w "poroże"!!!!
        a z przekształceniami mieszkań to normalnie "leci w gumę" , ciagle
        jakieś kombinacje w tej materii!!!
        • Gość: Sąsiad Re: W Pojezierzu obniżka czynszu!!! IP: *.chello.pl 26.01.08, 14:35
          Wyszukuje na różnych forach regionalnych wątki o spółdzielczości i trafiłem na
          ten, o obniżce czynszu w Pojezierzu wynikającej z obniżenia opłat za ogrzewania.
          Ale jak widzę, nie jesteście zgodni w oceni, czy istotnie nastąpiła obniżka czy
          nie, czy płacicie dużo czy mało.
          I aby uciąć te bezsensowne spory, podaję, że ja płaciłem w zeszłym roku za
          ogrzanie metra kwadratowego lokalu zaliczkę w wysokości 1,90 zł.
          Teraz napiszcie, ile płacicie w Pojezierzu i sprawa będzie jasna - czy
          rzeczywiście pomysł waszego prezesa Procyka był genialny nawet w skali kraju czy
          jest to po prost chamska propaganda sukcesu.
          • trzymilionowy.post SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym". 26.01.08, 14:41
            www.se.com.pl/se/index.jsp?place=topMenu&news_cat_id=-1&layout=0
            • Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 26.01.08, 15:05
              Właśnie dlatego, że przeczytałem o tym cudzie w Pojezierzu w Seperexpressie, bo
              znam tę spółdzielnię zupełnie z innej strony, wszedłem na wasz wątek.
              Ale napiszcie wreszcie, jaka była w Pojezierzu zaliczka na ogrzewania!
              • Gość: Martyna Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 15:30
                U mnie w Pojezierzu zaliczkę na ogrzewanie pobierano w wysokości
                3,10 za m2.
                Teraz ,"po obniżce" pobierają 2,5 złotego za m2.
                To widać u Ciebie jest dużo taniej.
                • Gość: pojezierzak Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 15:37
                  Przestań pie...yć martyna, pobierali zaliczkę 83 grosze za metr, a teraz
                  pobierają 40 groszy!
                  • Gość: zxc Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 16:59
                    ej Ty z góry, przestań obrażać forowiczkę!
                    te 40 groszy to chyba z sufitu wziąłeś
                    każdy płaci indywidualna zaliczkę za co
                    w moim przypadku za 60m2 do końca stycznia to było- 3,18 za 1 m2
                    a od stycznia - 2,76 za 1m2

ogólnie napisali, że kwota obniżki to: 0,41zł/m2
                    • Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 26.01.08, 17:29
                      No, no, to cudu chyba jednak nie ma!
                      Bo 3,18zł/m2, nawet jak jest to zaliczka, to dość dużo! Bo jak nawet
                      spółdzielnia zwróci nadpłatę, to po jasną cholerę tyle wyciąga od ludzi i bez
                      oprocentowania ma kredyt na swoją bieżącą działalność?
                      W każdym razie czegoś jednak z tej genialnej ekonomii nie rozumiem - rurę Procyk
                      wybudował aby zmniejszyć niby opłatę przesyłową na rzecz MPEC. I jeśli pomimo
                      zmniejszenia tej opłaty spółdzielcy płacili 3,18 a teraz 2,76 zl/m2 to ile
                      płaciliby bez tej rury?
                      Ile kosztuje ogrzewania w innych spółdzielniach w Olsztynie bez rury Procyka?
                      Coś mi to pachnie jakąś księżycową (procykową) ekonomią.
                      I wobec tego ten artykuł w Superexpressie to pisał jakiś głupek nie mający
                      pojęcia o sprawie!
                      Spółdzielcy z Pojezierza, przyglądnijcie się jednak swoim opłatom za ogrzewanie
                      a najlepiej zmuście do tego radę nadzorczą - chyba bierze kasę za nadzór i
                      kontrole poczynań zarządu.
                      • Gość: Hania55 Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 18:03
                        Sp-nia "Jaroty" płacę 1,66 za m2 - oczywiście zaliczkę ,i jeszcze za ubiegły rok
                        miałam sporą nadpłatę.
                        • Gość: Hania55 Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 19:21
                          oczywiscie zapomniałam napisac ze za piwnice
                          • Gość: Hania55 Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 19:31
                            Gość portalu: Hania55 napisał(a):

> oczywiscie zapomniałam napisac ze za piwnice

Oczywiście,to wyzej o piwnicy to jakiś głupek podpisał sie za mnie.
                            • Gość: Spółdzielca Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 20:05
                              www.smp.olsztyn.pl/index.php?option=com_remository&Itemid=93&func=fileinfo&id=27

Wyżej informacja o aspektach ekonomicznych własnej sieci cieplnej
                              (plik *.pdf)
                              • Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 26.01.08, 21:34
                                Zajrzałem pobieżnie do pracy Prezesa Barańskiego.
                                Jeśli jest to prawda, co w niej podano, to istotnie opłata za co jest stosunkowo
                                niska ale za to dość wysoka za cw!

Przy okazji uważam, ze w Pojezierzu jest skandalicznie wysokie zatrudnienie!
                                I jeszcze jedna sprawa - jakim cudem pan Barański szacuje wartość zasobów
                                spółdzielni Pojezierze na 2,5 mld złotych - bodajże 140 budynków o powierzchni
                                około 497 tys m2 skoro w Warszawie 85 budynków
                                o powierzchni około 320 tys. m2 to "zaledwie" około 0,5 mld złotych!
                                Warto zaglądnąć do sprawozdań finansowych Pojezierza!
                                • Gość: Zorientowany Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 23:17
                                  Opłata za c.w. wysoka - chyba nie w Olsztyńskiej Spółdzielni
                                  Mieszkaniowej prawie 30 % wyższa. Sąsiad słusznie zauważa, że
                                  Barański szacuje wartość zasobów. Przykład warszawski to ok.
                                  1.000,00 zł za 1 metr kwadratowy - najwyraźniej wartość księgowa, a
                                  nie rynkowa. Barański podaje wartość realną (rynkową), oczywiście
                                  ten majątek należy przede wszystkim do spółdzielców, a nie do
                                  spółdzielni.Zatrudnienie jest "skandalicznie wysokie" - nieważna
                                  jest wielkość zatrudnienia. Ważne są koszty funkcjonowania. W
                                  Pojezierzu śmieci wywożą własne służby (zatrudnienie, ale taniej niż
                                  firma zewnętrzna), przesyłem ciepła zarządzają własne słuzby
                                  (zatrudnienie, ale taniej niż MPEC), zielenią i odśnieżaniem zajmują
                                  się własne służby (zatrudnienie,ale taniej niż firmy zewnętrzne),
                                  konserwacją i remontami (tymi bieżącymi) zajmują się własne służby
                                  (zatrudnienie, ale zwłaszcza przy drobnych robotach taniej niż firmy
                                  zewnętrzne). Na marginiesie, działalność spółdzielni to przede
                                  wszystkim działalność usługowa z dużym udziałem pracy ludzkiej.
                                  Firmy zewnętrzne do wartości swoich usług doliczają podatek VAT,
                                  usługi wykonywane przez spółdzielnię VAT-em nie są obciążone.
                                  Ponieważ główną pozycję kosztów stanowi praca ludzka (a nie zakupy
                                  materiałów i usług - z VAT-em 22 %). Bardzej opłaca się zatrudnienie
                                  większej ilości pracowników w spółdzielni, niż zlecanie usług firmom
                                  zewnętrznym. Dodam, że "sprzedaż" usług mieszkaniowych jest
                                  zwolniona z VAT (podatku naliczonego nie można odliczyć). Zapewne
                                  powyższe wywody są mało czytelne dla osób nie znających zasad
                                  rozliczeń podatku VAT, jednak zapewniam, że wiem o czym piszę.
                                  Wielkość spółdzielni (średniej wielkości miasto powiatowe) -
                                  powoduje, że występuje efekt skali - opłacalne jest działanie
                                  autarkiczne ( oczywiście w podstawowych sferach działalności).
                                  Usługi wybitnie specjalistyczne (remonty i konserwacja dźwigów,
                                  informatyka, telekomunikacja, usługi ochroniarskie) - opłąca się
                                  zlecać dla firm zewnętrznych. Zawsze powinien decydować rachunek
                                  ekonomiczny.
                  • Gość: Martyna Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.olsztyn.mm.pl 27.01.08, 06:01
                    Widzę Pojezierzak,że z rachunkami u ciebie kiepsko,jeżeli wychodzi u
                    ciebie,że płacisz obecnie 40 groszy za metr2.Pieprzysz bzdury
                    ludziom,starasz się wmawiać te głupoty wszystkim.Podejrzewam,że
                    pobierałeś nauki z PiS-u.Marne to są szkolenia i bardzo wypaczają
                    fakty.Jak będziesz tak dalej forował taką ideologię to skończasz w
                    szambie jako czyściciel.
                    • Gość: Sąsiad Re: SE o tym napisał jako o "Cudzie ekonomicznym" IP: *.chello.pl 27.01.08, 09:47
                      Coraz ciekawsza dyskusja!
                      A to dlatego, że Zorientowany to nie kto inny jak sam prezes Barański z
                      Pojezierza! Nie wiem, dlaczego nie występuje pod swoim imieniem i nazwiskiem,
                      ale trudno - jego sprawa.

Podtrzymuję jednak swoje spostrzeżenie, ze podgrzanie wody w Pojezierzu kosztuje
                      stosunkowo dużo - być może przyjęto filozofię z która może się i zgodzę, że
                      spółdzielcy łatwiej panować nad zużyciem ciepłej wody niż nad ogrzewaniem i stąd
                      koszt energii do podgrzania wody jest wyższy nic do celów ogrzewania. Argument,
                      że u sąsiadów jest jeszcze drożej, jest śmieszny!

Oczywiście, prezes Barański może szacować wartość zasobów Pojezierza ( a de
                      facto własności spółdzielców) wg. cen rynkowych. Przy okazji pytanie - jakiej
                      pozycji w pasywach bilansu odpowiada owe 2,5 mld złotych po stronie aktywów?
                      Bardzo jestem ciekaw, czy przypadkiem nie funduszowi wkładów mieszkaniowych i
                      budowlanych jak w większości spółdzielni mieszkaniowych w Polsce? To jest
                      doskonały test na rozumienie gospodarki spółdzielczej przez naukowca jakim jest
                      Pan Barański!
                      Nie jest takim obojętnym, jakie jest zatrudnienie, bo przecież na wynagrodzenia
                      pracowników spółdzielni płacą członkowie w opłatach eksploatacyjnych. Właśnie
                      to wpływa również na koszty funkcjonowania. Chyba jakiegoś dobrego
                      wujka-sponsora wynagrodzeń Pojezierze nie ma.

Przestańmy demonizować tzw. efekt skali, bo dojdziemy do absurdu. Hasło
                      chwytliwe ale nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jest jakaś granica w
                      rozbudowie przedsiębiorstw a takim jest niewątpliwie każda spółdzielnia. I im
                      większa firma tym jakkolwiek kontrola sprawowana choćby przez radę nadzorczą
                      staje się fikcją Panie Barański! Też wiem, o czym piszę. Ma Pan rację, że
                      powinien decydować rachunek ekonomiczny, ale w molochach tych rachunków po
                      prostu nie daje się sprawdzić. Nawet gdyby próbować to robić, to "sprawdzaczy"
                      będzie zbyt dużo i robi się błędne koło.

A tak w ogóle to być może Pojezierze jest wyjątkowym i pozytywnym wyjątkiem
                      wśród tak powszechnie krytykowanych obecnie spółdzielni mieszkaniowych. Jeśli
                      tak, to nie ma się czego wstydzić Panie prezesie, trzeba się po prostu promować.
                      Mnie to też ułatwi życie, bo będę pytał swoich prezesów, dlaczego jeśli w
                      Pojezierzu w Olsztynie może być tak wspaniale to u mnie jest tak kiepsko.

I dlatego abym był w pełni przekonany do pańskich wywodów, bardzo proszę o
                      podanie stawek dla Pojezierza:
                      eksploatacja i co się w niej zawiera(może ów własny wywóz śmieci)?
                      fundusz remontowy
                      remont dźwigów( na osobę czy na m2)
                      zaliczka an co i cw
                      ewentualnie wszystkie inne pozycje comiesięcznych opłat abym sobie sam mógł
                      wyliczyć, ile płaciłbym w Pojezierzu np. za mieszkanie 50 m2 przy dwóch osobach
                      i znanym mi zużyciu mediów.
                      Bo może jest Pan rzeczywiście geniuszem, którego należałoby postawić na czele
                      spółdzielczości mieszkaniowej w Polsce! Po co się marnować w Olsztynie? Wszyscy
                      spółdzielcy by chyba na tym skorzystali.
            • Gość: Miłka płacę -61m -1 zł zaliczki IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 19:54
              Mieszkam sama to utrzymuje temperaturę 20 st w pomieszczeniach w
              których nie przebywam( z jednego pokoiku np zrobiłam sobie
              spiżarnie!- tam temperatura jest niższa.Mam zawsze ogromne zwroty.
              Co roku mam 2-3 miesiące mieszkania za darmo.W pokoju gdzie
              najczęsciej przebywam i łazience mam 25 stopni..Oczywiście jestem
              mieszkanką Pojezierza.Mój czynsz to 275 zł
              • Gość: zxc Re: płacę -61m -1 zł zaliczki IP: *.olsztyn.mm.pl 26.01.08, 21:49
                chyba burza pani zaszkodziła, hehehehe
              • Gość: trudno no coż,panu to nie pasuje IP: *.ols.vectranet.pl 26.01.08, 23:26
                ale taka jest prawda, nie mam w zwyczaju klamać-podałam zresztą
                sporo danych.Jesli pan płaci więcej to nie moja wina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka