Dodaj do ulubionych

wpisz, że paczka jest warta 0 zł

11.03.09, 19:52
Hahaha...

Tak sie dzieje, jak nie zna sie regulaminu. Nic nie trzeba wpisywac, mozna
przekreslic. A jak Pani w okienku cos baknie, to zapytac o podstawe prawna!

Kurcze, ze mi sie nigdy nie trafiaja takie okienka - dla sportu ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: pp Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 20:15
      Co dwa dni mam do wysłanie około 15 paczek i też mi gość kazał na każdej
      wpisywać 0zł. Mówiłem, że przecież w regulaminie nic takiego nie ma. Pan
      niestety powiedział, że to zarządzenie przełożonego. Więc chcąc uniknąć kłótni
      wpisałem zera, bo co miałem zrobić ?
      Przecież nie będe się awanturował na całą pocztę bo gość nie ma interesu (tak
      jak zresztą cała firma, w której pracuje - przecież twierdzą, że paczki są dla
      nich nieopłacalne) wysłać moich paczek a mi na tym zależy. Przecież wiadomo, że
      sam z własnej woli nie puścił by mi ich a musiałbym rozmawiać z przełożonym,
      który pewnie 15:01 zamyka pokój kluczem w drodze do domu - ja za to byłem o 19.

Nie wygra się niestety jak brak konkurencji
      • Gość: miras Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.xdsl.centertel.pl 11.03.09, 20:53
        Jaki brak konkurencji? Są firmy kurierskie!!!! Nikt nie może nam
        niczego narzucić!!
      • Gość: Paweł Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 20:59
        I tym oto sposobem dałeś z siebie zrobić frajera, niestety. To Ty jesteś ich
        klientem, Ty płacisz za usługę i masz prawo do obrony własnych interesów, a
        dałeś się zrobić w balona. Paczki nadałeś w ten sposób, że teraz Poczta może z
        nimi zrobić co zechce, bo niezależnie od tego czy dotrą czy nie, nie mają wobec
        Ciebie żadnego zobowiązania. Nie życzę Ci źle, więc mam nadzieję, że nie
        przekonasz się w praktyce o błędzie jaki popełniłeś.
        • Gość: pp Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: 94.254.159.* 12.03.09, 16:08
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> I tym oto sposobem dałeś z siebie zrobić frajera, niestety. To Ty jesteś ich
          > klientem, Ty płacisz za usługę i masz prawo do obrony własnych interesów, a
          > dałeś się zrobić w balona. Paczki nadałeś w ten sposób, że teraz Poczta może z
          > nimi zrobić co zechce, bo niezależnie od tego czy dotrą czy nie, nie mają wobec
          > Ciebie żadnego zobowiązania. Nie życzę Ci źle, więc mam nadzieję, że nie
          > przekonasz się w praktyce o błędzie jaki popełniłeś.

Widzisz i tu chyba sie mylisz. Jak nie wpisze zero to nie wyślą mi paczek. Nie
          wyślą mi paczek to klienci mnie zlinczują. Kurier będzie w miare opłacalny
          dopiero jak wejdą podwyżki w kwietniu (tak tak - podwyżki na każdego rodzaju
          paczce średnio 1zł do góry).

Tak czy tak zacznie się marudzenie że droga wysyłka.

No cóż jakoś napewno się to rozłoży i sądze, że kurierzy będą w stanie obniżyć
          cene przesyłki o ok 0,5 - 1 zł żeby zgarnąć troche rynku, którego poczta nie chce
          • Gość: Paweł Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 18:58
            Guzik prawda. Naucz się dbać o własne interesy, bo póki co zabawnie się
            "wybraniasz". Pracownik poczty ma OBOWIĄZEK zrealizować nadanie paczki, za to
            się mu płaci. Z kolei Ty masz prawo nie podawać wartości przesyłki. Gdyby się
            uprzeć, to całą tę sytuację można by podciągnąć pod próbę wyłudzenia ze strony
            pracownika poczty.
            • Gość: pp Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 23:18
              Twój guzik naprawdę nikogo nie interesuje. Ciekawe co byś wybrał na miejscu
              pracownika - narażenie się z konsekwencjami naczelnikowi, czy odmowa wysyłki. O
              moje interesy się nie martw, są w najlepszym porządku. A problemu nie rozwiąże
              kłótnia w okienku poczty. Pomóc może tu jedynie interwencja centrali u "dowódcy"
              tego burdelu na Podkarpaciu, bo jak widać zarządzenie jest na województwo. W
              innych regionach problem jest nieznany. Jak na każdym kroku dbasz o swoje
              interesy lejąc po mordzie - to dbasz o swoje interesy dopóty dopóki ktoś
              mocniejszy ci gęby nie połamie, później to będziesz szukał sprawiedliwości po
              stronie prawa.
      • Gość: DHmast Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 21:01
        Wlasnie dzieki takim ciapom jak ty poczta moze sobie pozwalac na takie praktyki.
        "Chcac uniknac klotni"? Sorry, ale z takim podejsciem to daleko w zyciu nie
        zajdziesz.
        • Gość: Mareczko Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.static.espol.com.pl 21.03.09, 01:40
          Chyba z choinki urwałes się. Nie jesteś w stanie zmusić pracownika
          aby cos wysłał. Przy dluzszej dyskusji to ludzie z kolejki wyrzucą
          cię za drzwi, bo zajmujesz czas.
    • Gość: listonosz to się rozprzestrzenia IP: *.tktelekom.pl 11.03.09, 21:49
      w Łańcucie jest dokładnie to samo... też nagle Panie sobie wymyśliły, żeby
      wartość była 0 zł
      • Gość: mar Re: to się rozprzestrzenia IP: *.wist.com.pl 11.03.09, 22:54
        Wysyłając paczkę pocztą powierzamy jej nasze mienie.Wysyłając paczkę poleconą
        wręcz poczta ma psi obowiązek dostarczyć tą paczkę w nienaruszonym stanie
        odbiorcy!!!Na wypadek kradzieży czy zniszczenia powinna sama się ubezpieczyć a
        nie żądać od nas opłat dodatkowych!!!
        Słusznym wydaje się być deklaracja wartości przesyłki ale nie powinno to mieć
        wpływu na opłatę.No chyba,że od pewnych kwot,nie wiem 200,500 zł wzwyż.To
        powinno być wprowadzone ustawowo - zobaczylibyście jaki byłby porzadek
    • Gość: Ali Baba wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.ostnet.pl 11.03.09, 23:11
      A czym się tu podniecać? Poczta, PKP czy inne podobne muszą stosować
      odgórnie takie idiotyzmy by było coraz mniej klientów a wtedy, za
      rok nieudolnego bankruta w celu zreformowania kupi ktoś za cenę paru
      znaczków lub biletów. Polska norma !
      • Gość: Leon Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 23:58
        Draństwo bez jakiejkolwiek podstawy prawnej.
        Ubezpieczenie od każdego 50PLN kosztuje 1PLN. Tylko złotówka albo -
        aż złotówka.
        Wpisywać - nawet na zwykłym liście i spokój.
        Inna rzecz, której nie lubią na poczcie: nadawać przesyłkę np.
        poleconą - listową na tzw. warunkach szczególnych.
        Kiedyś (naprawdę: fujara mi opadła jak nigdy :-) pani w okienku
        powiedziała mi, że taka opcja (warunki szczególne) to jest dla nich
        KŁOPOT!!! Bo muszą uważać.
        Łeb urywa.
        L.
    • Gość: chicagobull wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.03.09, 03:22
      W USA nie musze podawac wartosci paczki ale taka przesylka jest
      nieubezpieczona. Moge wykupic tracking number ale to nie jest ubezpieczenie
      ale za dodatkowa oplata mozna wykupic ubezpieczenie...

$0.01 to $50 $1.70
      $50.01 to $100 $2.15
      $100.01 to $200 $2.60
      $200.01 to $300 $4.60
      $300.01 to $400 $5.55
      $400.01 to $500 $6.50
      $500.01 to $600 $7.45
      $600.01 to $5000
      (maximum liability is $5,000) $7.45 plus $0.95 per $100 or fraction thereof
      over $600 in declared value

Najpierw nie chcecie wpisywac a jak cos zginie to zaraz ipod byl wysylany albo
      laptop itd.

Placic za ubezpieczenie. Proste.
    • Gość: KINGA wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 07:58
      Takie same praktyki stosuje się na poczcie w Ropczycach, sama
      doświadczyłam nakazu wpisania "0" na blankiecie.
    • Gość: Bidifon wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow158.tnp.pl 12.03.09, 09:30
      No to już sa kpiny. Coraz mniej paczek idzie Poczta Polską. Ludzie
      mają dość tej firmy to oni jeszcze takie jaja sobie z nas robią !!!
      Jak to jest ? Kazdy Urząd Może sobie wymyślać takie pamys y a
      szefostwo nic o tym nie wie ? W taki "burdel" to juz nie uwierzę.
    • Gość: podkarpacki Tak samo jest na ul. Okulickiego w Rzeszowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 09:46
      Pani w okienku powiedziała, że nie można kreślić bo dostają za to
      ochrzan! Nie pozostaje nic innego zatem jak wpisać zero, bo
      rzeczywiście jak napiszesz że paczka jest warta 200zł to zaraz ktoś
      się nią zainteresuje i paczka zginie. Poza tym jak poczta jeszcze
      podniesie od kwietnia opłaty to większe paczki taniej bedzie wysyłać
      firmą kurierską
    • Gość: jimmy na Dąbrowskiego dziś to samo ! IP: *.150.167.3.csa-net.pl 12.03.09, 13:54
      Wartość: 0,00 zł. Słownie "zero".
    • Gość: jimmy Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.150.167.3.csa-net.pl 12.03.09, 13:55
      chyba paczek nie wysyłasz...
    • antekguma1 A konkurencji ani widu ani słychu 12.03.09, 14:26
      Firmy kurierskie drogie i też nie zawsze rzetelne. InPost jeszcze dobrze nie
      zaczął, a już pracuje na miano dziadowskiej firmy. Paczki przyjmują jak im się
      podoba, a list polecony ekspresowy idzie min 3 dni, a bywa ,że i tydzień. Jedno
      wielkie dziadostwo jak w całej Polsce.
    • Gość: asystentka wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 14:55
      Niestety u nas w Przemyśl 2 sam Naczelnik przekazując tą instrukcję straszy ze w
      przypadku zaginięcia przyjętej prze zemnie przesyłki gdzie nie będzie wpisane
      wartość 0 złotych będę musiała pokrywać koszt odszkodowania a jeśli to się
      powtórzy trzykrotnie to zwolni mnie z roboty .Co mam robić?
      • antekguma1 Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł 12.03.09, 17:36
        Gość portalu: asystentka napisał(a):

> Niestety u nas w Przemyśl 2 sam Naczelnik przekazując tą instrukcję straszy ze
        > w
        > przypadku zaginięcia przyjętej prze zemnie przesyłki gdzie nie będzie wpisane
        > wartość 0 złotych będę musiała pokrywać koszt odszkodowania a jeśli to się
        > powtórzy trzykrotnie to zwolni mnie z roboty .Co mam robić?

Bierz sprawy w swoje ręce. Zwolnij naczelnika.
      • Gość: jimmy no i były te kontrole? IP: *.150.167.3.csa-net.pl 16.03.09, 14:39
        ...piszę w tym miejscu, bo Pan rzecznik zapowiedział kontrole, a ktoś pod nikiem
        "asystentka" przedstawia siebie jako pracownika...
    • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 12.03.09, 16:44
      To jest niedopuszczalne. Niech zmienią regulamin, który jasno mówi o
      odszkodowaniu kiedy zaginie paczka. Zwykła, bez podanej wartości. To
      odszkodowanie liczy się od poniesionych kosztów przesyłki.
      Przez firmy kurierskie wysyła się rzeczy cieżkie i drogie, bo to się opłaca
      bardziej niż Pocztą Polską.
      A propos lepiej wysyłać coś (jeśli się da) jako list polecony w wieeelkiej
      kopercie. Kiedyś poczta zagubiła mi przesyłkę i z tego co pamiętam gdybym
      wysłała jako paczkę odzyskałabym o wiele mniej, a tak dostałam 107 zł
      odszkodowania to prawie odpowiadało wartosci rzeczy.
      • klakierka Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł 13.03.09, 08:58
        Ale czy ten problem dotyzy tylko naszego regionu czy w całej Polsce
        jest tak, no i jeśli moge dopytać czy ktość szczegółowo studiował
        reguilamin wysyłania paczek? Czy jest tam choć słowo o wpisywaniu
        wartości- bo jesli nie to dla mnie pani z okienka popełnia
        przestępstwo wpisując wartość zero jak pole było puste a pod spodem
        mój własoręczny podpis !
        • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.09, 14:00
          Druk na paczke jest jeden. Jest taka rubryka na wpisanie wartości , bo można
          paczkę wysłać jako wartościową(dodatkowo płatna opcja). Jeśli wysyłamy paczkę
          jako zwykłą nie musimy wpisywać wartości. To czego żądają pracownicy poczty to
          samowolka. Nie zostawia się pustego pola tylko wpisuje -
          • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.09, 14:04
            www.poczta-polska.pl/Uslugi/?U=DlaCiebie&DC=PaczkiKraj&PK=Zwykle
            Juz pierwsze zdanie wyjaśnia wszystko: paczka pocztowa zwykła jest bez
            zadeklarowanej wartości. Więc albo niech PP zrezygnuje z tej usługi albo niech
            nie łamie własnego regulaminu.
            • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.09, 14:18
              I jeszcze info dla tych, którym poczta zagubiła przesyłkę:

W zależności od szkody, jaką poniósł klient, odszkodowanie przyznawane jest w
              następującej wysokości:

- za utratę przesyłki poleconej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej
              jednak niż pięćdziesięciokrotność opłaty pobranej przez operatora publicznego za
              traktowanie przesyłki jako przesyłki poleconej,

- za utratę paczki pocztowej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej
              jednak niż dziesięciokrotność opłaty pobranej za jej nadanie,

- za utratę przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości żądanej przez
              nadawcę, nie wyższej jednak niż zadeklarowana wartość przesyłki,
              - za ubytek zawartości lub uszkodzenie paczki pocztowej lub przesyłki poleconej
              - w wysokości żądanej przez nadawcę lub w wysokości zwykłej wartości utraconych
              lub uszkodzonych rzeczy, nie wyższej jednak niż maksymalna wysokość
              odszkodowania, o którym mowa w pkt 1 lub 2,

Czyli krótko mówiac jesli wysyłamy cos jako list polecony(mnóstwo rzeczy mieści
              sie w duzych kopertach ) to odzyskamy ponad 100 zl. Jeśli wysyłamy jako paczkę
              zwykłą to musimy zapłacic za nadanie 10 zł żeby odzyskać 100 zł. Czasem dziwie
              sie,że drobne rzeczy sprzedawcy z allegro wysyłaja mi jako paczkę. I drozej i w
              razie zaginięcia dostana mniej zwrotu.
              I ludzie nie dajcie sie robic w konia. Nie piszcie 0 w rubryce wartosc tylko -
    • Gość: Jerzyn wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.03.09, 13:11
      Natychmiast pisać do UKE do Pani Streżyńskiej ,ostatnio widziałem jakaś ankietę
      mieli na stronie odnośnie działalności poczty.
      • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.09, 14:24
        Wystarczy wpisać "- " w rubryce albo poprosić o regulamin na pismie. "Jak byk "
        widniej w nim, że paczka zwykla jest bez zadeklarowanej wartości.
        Jakos tak przypomniała mi sie taka nowela Sienkiewicza Szkice węglem kiedy to
        ciemnemu chłopu wciskano kit. Ludzie, trzeba znać odrobinkę przepisów, by nie
        dać sie oszukiwać. To wszystko jest dostepne w sieci. Nie dajcie się kołować.
        • Gość: jimmy Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.150.167.3.csa-net.pl 13.03.09, 14:45
          Niestety dziś nie wystarczy przekreślić pola "Wartość" - dawniej tak było. Ja
          musiałem przedwczoraj przepisać cały blankiet i wpisać 0 !!!
          • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.09, 14:55
            Trzeba było zażądać regulaminu na piśmie do wglądu. PP to nie prywatny folwark
            naczelnika jakiegoś urzędu numer ileś tam w Rzeszowie.
    • Gość: anna do autora artykułu:) IP: *.rzeszow.mm.pl 13.03.09, 15:01
      Popraw Pan może ortograf. Nie z czasownikami piszemy osobno(nie dowierzam). Nie
      mam zwyczaju poprawiać i czepiać się błędów na forum, ale to jednak błąd w
      artykule. Do druku też tak poszło?
    • Gość: Krzysiek Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.150.170.21.csa-net.pl 16.03.09, 15:46
      Dziś odmówiono mi nadania paczki na Pelczara bez podania wartości (nie chciałem
      wpisać 0zł). Wysłałem jako wartościową ale tylko dla tego, że klient musi to
      mieć jak najszybciej. Także nic się do tej pory nie zmieniło na tej poczcie. Jak
      jest na innych ?

--
      sklep.osiemnastkowo.pl - śmieszne prezenty na urodziny, osiemnastkę, dla
      niej i dla niego. W Rzeszowie możliwy odbiór osobisty.

• Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.09, 15:53
        A podano Ci podstawe prawną, wyciąg z regulaminu czy tylko info, że to zalecenia
        naczelnika?
    • Gość: kayka Wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.03.09, 15:51
      dzisiaj wysylałam paczkę na poczcie przy ul. Krzyżanowskiego , pani
      w okienku kazała wpisać wartość paczki 0 zł , jak powiedziałam że
      nie wpisze bo paczka nie jest warta 0 zł tylko ma dużą wartośc a ona
      nie może żądać ode mnie takiego wpisu to bezczelnie powiedziała że
      mi paczki nie przyjmie , co wy na to ??
      • Gość: anna Re: Wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.09, 15:58
        Porozmawiałabym z naczelnikiem, poprosiła o wyciąg z regulaminu . Zdaje sobie
        sprawe,że wielu z Was spieszy się, nie ma czasu, ale nie wierzę, że wszyscy z Was.
      • Gość: anna Re: Wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.09, 16:10
        Zadzwoniłam na infolinie 081-333-444 i dowiedziałam się, że nawet kiedy ktos
        wpisze 0 zł(ale Pani stwiedziła,że to dziwne , bo powinno wpisać sie -) i wysle
        paczke jako zwyklą bez zadeklarowanej wartosci to i tak moze w razie zaginiecia
        żądać odszkodowania(oczywiście jak za paczkę zwykłą).
    • Gość: kayka wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.03.09, 16:57
      odnosze wrażenie że ,,anna" to nikt inny tylko pracownik ,,świętej"
      poczty , a wy drodzy forumowicze jak sądzicie , POZDRAWIAM
      • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.09, 17:10
        To,że krytykuję samowolkę pracowników poczty i nie dałabym się zrobić przez nich
        w konia, a jednocześnie potrafię znalezć w sieci info o regulaminie, który
        łamia, a Wy dajecie sobie wciskac kit przez pocztowców to dowód na powiazania z
        pocztą? Absurd.
        Ale już bywało,że brano mnie za lekarza, nauczyciela, polityka, kucharza...
        • Gość: jimmy ANNO - udowodnij że potrafisz... IP: *.150.167.3.csa-net.pl 16.03.09, 20:00
          Spróbuj wysłać paczkę w Rzeszowie, zrób zdjęcie potwierdzenia wysyłki i
          udowodnij nam wszystkim, że nie wpisałaś na blankiecie 0,00 ani innej wartości.
          • Gość: anna Re: ANNO - udowodnij że potrafisz... IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.09, 21:14
            Rzadko wysyłam paczki. Najczęściej jak pisałam powyżej wysyłam większość rzeczy
            jako list polecony, nawet w ogromnych kopertach. Ale szykuje się chyba w
            najbliższym czasie wysyłka czegoś, co do żadnej koperty się nie zmieści.
            Kompletnie nie znacie przepisów i nie umiecie bronic swoich praw. Dajecie sobie
            dmuchać w kaszę. I jedyne co to wylewać żale na forum nakręcani przez równie
            niedouczonego dziennikarza. Na jakiej podstawie poczta nie wypłaci odszkodowania
            za przesyłke zwykłą , którą sama poczta określa jako "bez podanej wartości"
            nawet jesli wpiszecie 0 zł? Włączcie myślenie, bo to co ostatnio czytam na tym
            forum jest zatrważające. Żeby poznać regulamin poczty trzeba być pracownikiem
            poczty. Żeby wyliczyc podatek- ksiegowym lub pracownikiem urzędu skarbowego.
    • Gość: Paula Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 21:31
      a ja dzisiaj wyslalam paczke-bez ZERA zl! byla potrzebna kierowniczka,ale
      baba,bez argumentacji!!! nie wiedziala,czym ma sie bronic,bo w regulaminie nie
      ma takiego zapisu,ze MA BYC TAKI ZAPIS!!!
      • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 16.03.09, 21:38
        Brawo Paula. Tu nawet nie chodzi o to 0 zł, bo i tak jeśli wysyłasz jako zwykłą
        to przysługuje Ci odszkodowanie w razie zaginięcia, ale o zasadę. Mamy prawo
        dać-. A już w ogóle kit wciska pani rzecznik poczty w Rzeszowie,że jeśli
        wpiszemy zero wysyłając ZWYKLA paczke to dostaniemy zero w razie zaginięcia.
        Nadaje się to na kolejny artykuł. Może kogos innego kto umie pisać nie z
        czasownikami osobno:)
        • klakierka Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł 17.03.09, 08:39
          ja wykreskowałam dziś ta rubryke, pani kazała wpisać zero i nei
          wpisałam , po wymianie zdań, dodam że powiedziała że na podkarpaciu
          mają takie pismo i sie mają stosować ( nie ma w regulaminie) i
          kazała wpisać NIE DOTYCZY - wiec wpisałam :)
          • klakierka Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł 17.03.09, 08:52
            dopytałam już, więc jest pismo naczelnika o tym że ma być wpisana
            wartość bo na podkarpaciu było za dużo odszkodowań, i oni wiedzą,że
            tego nie ma w regulaminie. Bo podobno ludzie chcieli wyłudzać
            odszkodowania i mówili że to pracownik poczty im wykreskował to pole
            a oni jak by wiedzeli to by wpisali wartość.
            Jak zwykle na podkarpaciu jakaś żenada!!!
            • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 17.03.09, 17:05
              Wyłudzić odszkodowania? Ktos wysyła paczkę i ona nie dochodzi . Oczywiscie
              wysyłając rzecz o wartosci np. 250 zl, a lekką wagowo czyli tanio wychodzi
              nadanie paczki(pewnie z 7-8 zl), kiedy nie wyślemy jako wartosciowej tylko
              zwykłą odzyskamy 70-80 zł.
              Nawet dziecko wie,ze nie zostawia sie pustych rubryk, wiec tłumaczenie pani na
              poczcie dziwne.
              Nalezy zastanowic sie dlaczzego giną paczki. Winny jest nadawca, odbiorca(który
              nie dostał) czy pracownicy poczty? Odpowiedz tez jest prosta. Nie ma żadnych
              podstaw, zeby nie wyplacić odszkodowania za paczkę zwykłą. Tyle tylko,że owszem
              moze być to poniżej wartosci i wtedy nasza strata, ale odszkodowanie w postaci
              10 krotnej kwoty nadania nalezy się za zaginiecie paczki zwykłej.
              Wysyłam dużo rzeczy i dostaje też. Są to najczęsciej ksiązki, kosmetyki.
              Oczywiście musiał zaginąć drogi puder, a nie tania ksiażka. Moja wina, wina
              nadawcy, który nie dostał? Czy może lepkie rece pracowników poczty.
        • Gość: jimmy Re: zwykła / niezwykła IP: *.150.167.3.csa-net.pl 17.03.09, 11:58
          Anno zauważ, że poczta oferuje jeden blankiet. Zarówno zwykłą paczkę jak i
          wartościową nadaje się wypełniając ten sam druk (inny jest tylko do przesyłki
          pobraniowej).
          Zatem wpisując 0 przy wysyłce "zwykłej" paczki, automatycznie staje się ona tą
          "niezwykłą".
          • Gość: anna Re: zwykła / niezwykła IP: *.rzeszow.mm.pl 17.03.09, 16:50
            Zgadza sie , pisałam też o tym jednym druku. Ale odszkodowanie za zagubienie
            paczki obowiazuje zawsze. Podobnie jak listu poleconego.
            • Gość: artur Re: zwykła / niezwykła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 23:32
              Paczki wysyla sie tylko wartosciowe nawet 10 zl wartosci nalezy wpisac wtedy nie
              ma szans zeby zginela bo takie paczki sa spisywane w kazdym punkcie i nikt na
              poczcie nie zapieprzy bo by do niego doszli.
              Gina tylko zwykle poniewaz z sa notowane w punkcie nadani i w punkcie adresata a
              pomiedzy tymi punktami przechadza przez nascie roznych innych i dojsc gdzie ja
              szlag trafil nie ma szans.
              • Gość: jimmy Re: zwykła / niezwykła IP: *.150.167.3.csa-net.pl 19.03.09, 10:01
                Czyli w tym miejscu brakuje tego "systemu" śledzenia przesyłki, który poczta ma
                zbudować w kilka lat.
                Ala za kilka lat nikt już paczek nie będzie wysyłał Pocztą Polską, bo:
                - już są (podobno) nie rentowne,
                - każą dopłacać za wartość,
                - w kwietniu kolejna podwyżka.
    • Gość: alka Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: 193.43.231.* 19.03.09, 15:35
      cwaniaczku inaczej w praktyce, a inaczej piszac na forum. Jesli nic
      nie wpiszesz to babsko ci powie - w takim razie nie moze pan
      skorzystac z naszych uslug. I co? Podstawa prawna mozesz sobie wtedy
      podetrzec
      • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 19.03.09, 16:34
        Jasne;))) Na tej samej zasadzie może pani urzędniczka i naczelnik wymyślić,że
        np. paczka musi mieć niebieska wstążeczkę. I być opakowana w zielony papier.
        Itp. Zachęcajcie dalej swoją uległością Pocztę Polską.
    • Gość: gogo1982 wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 22:33
      w Mielcu jest to samo! chciałam Was zapytać czy macie tez problemy z
      listami poleconymi, do tej pory wysyłałam własnie w taki sposób, w
      kopertach bąbelkowych, teraz na każdej poczcie każą przepisywać na
      paczki i właśnie podawać tą wartość paczki, co oczywiście wiąże się
      z o wiele większymi kosztami.. i nic tu nie pomoże wymiana zdań z
      Paniami z okienek, bo one sobie tego nie wymyśliły, a szkoda
      nerwów...
      • klakierka Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł 20.03.09, 08:42
        karteczke na list polecony każą ci przepisywac na paczkę? przecież
        to kient decyduje czy chce paczke czy chce list
        .Żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce ...
        :)))
        • Gość: gogo1982 Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 12:05
          tak każą przepisywać na paczkę, bo nie chcą przyjmować takich listów
          poleconych co zawierają w środku coś innego jak np dokumenty,
          książki, wszystko się sprowadza do jednego -do tej wartości co
          trzeba podać na paczce... niby klient decyduje co chce wysłać ale
          widać że nie wszędzie może, ja to zadzwonię na infolinię poczty
          polskiej i zapytam się o wszystko, jak już będę ppewna na 100% i
          potwierdzi mi to kompetentna osoba to będę pisać zażalenie na
          pocztę, bo to co pokazują to juz jest przegięcie na maxa..!!!
          • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 20.03.09, 12:53
            I znów samowolka poczty. Możesz spokojnie wysłać jako list szampon lub balsam do
            ciała czy krem albo sweter. Tutaj podane są wymiary i gabaryty przesyłki
            listowej poleconej.

www.cennik.poczta.lublin.pl/help/help_kraj.html#wymiary_list
            • klakierka Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł 20.03.09, 13:37
              Jak ci pani na poczcie nie chce wysłać to powiedz jej ze ma na
              druczku popdpisać ze odmawia wysłania przesyłki i sie podpisac z
              imienia i nazwiska i powiedz że z radością udasz się do jej
              przełozonych jak również naprzykład do rzecznika praw konsumentów.
              • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 20.03.09, 14:02
                Ale ja nie mam takich problemów i jeszcze 2 tygodnie temu wysyłałam duży
                przedmiot jako list. Parę razy zdarzyło mi sie być zapytaną, co jest w kopercie.
                Odpowiedziałam, że nic niebezpiecznego.
                Ale pomysł dobry , bo jeśli nikt komu odmówią nie bedzie sie chciał
                zaprotestować to przyjdzie czas na nowe fanaberie. Jest to absurdalne łamanie
                własnych przepisów. Masę rzeczy można wysyłać jako list polecony, bo sama poczta
                podaje gabaryty i to obejmuje dużo rzeczy.
                Co do paczek wysyłam rzadziej, ale 2 dni temu dostałam dwie i na żadnej nadawca
                nie określił wartości.
                • klakierka Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł 20.03.09, 17:09
                  Ja też dostałam 3 paczki w tym tygodniu i nie byo wartości, ale one
                  były z innych terenów jak podkarpacie.
                  • Gość: gogo1982 Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 20:35
                    no bo to całe zamieszanie na pocztach to chyba tylko na podkarpaciu,
                    dziś się dowiedziałam, że to przez to że giną paczki a ludzie
                    później wyciągają od poczty wielkie odszkodowania, co nie zmienia
                    faktu że klienci na tym cierpią, bo dlaczego my mamy za to płacić,
                    że praca poczty jest źle zorganizowana czy za to, że mają złodzieji?
                    • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 20.03.09, 21:17
                      Ale dlaczego użyłaś sformułowania "giną paczki, a ludzie potem wyciągają
                      pieniadze"? Uważasz, że poczta może gubić i kraść przesyłki? Żadnych wielkich
                      odszkodowań poczta nie musi płacić. To jest max niewiele ponad 100 zł za
                      zaginiony list polecony i za paczke ok.60-80(to zależy od kosztów nadania razy
                      10). Ta samowolka podkarpackich pracowników poczty i bierność klientów naprawdę
                      przypomina Szkice węglem Sienkiewicza.
                      Trzeba Pani na poczcie powiedzieć,że skoro giną paczki to należy wymienić personel.
                      Tłumaczenie chore typu: "kradniemy paczki wiec kliencie jeszcze dopłacaj do tego
                      ". Pani nie powie: łamiemy własny regulamin, niektórzy nasi koledzy i koleżanki
                      kradną i szukamy frajerów w postaci klientów , którzy zapłacą więcej za przesyłki.
                      • Gość: gogo1982 Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 22:28
                        takich argumentów użyła pani na poczcie, która jest w tej sprawie
                        tak naprawdę niewinna, ponieważ dostała rozporządzenie i poprostu
                        wykonuje swoją pracę, co więcej jak tego nie zrobi to w razie
                        zaginięcia paczki płaci ze swojej kieszeni...i wykłócanie się z nią
                        nie ma sensu, bo po co szargać nerwy swoje i jej?
                        oczywiście zgadzam się z tym że trzeba szukać tych co kradną paczki,
                        tyle że poczta polska nie wie gdzie i kto, bo nie jest to problem
                        jednej poczty ale jak widać już prawie całego podkarpacia
                        • Gość: anna Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.rzeszow.mm.pl 20.03.09, 22:42
                          Pani chyba jednak nie zapłaci ze swojej kieszeni. Poczta Polska to nie sklep
                          spożywczy osiedlowy. Skoro te absurdalne zalecenia dotyczą wybranych punktów
                          pocztowych na Podkarpaciu i te praktyki trwaja nadal po artykule to znaczy, że
                          jesteśmy frajerami godzącymi sie na łamanie przepisów przez firmę, której
                          płacimy za usługi. Skoro firma nie radzi sobie z tym złodziejstwem wewnątrz to
                          niech zmieni personel lub regulamin, zrezygnuje z paczek zwykłych. Póki co, to
                          co opisujecie przypomina traktowanie ciemnego chłopa w XIX wieku(który daje sie
                          traktować jak frajer, bo nie zna przepisów i prawa).
                          • Gość: qqq Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 22:50
                            A ja mam taki pomysł... Można dzwonić do dyrektora Poczty Polskiej oddział w
                            Rzeszowie. Jak dostanie dziennie telefonów: klient razy ilość paczek (ja wysyłam
                            około 50 tygodniowo), a każdy telefon będzie zawierał pytanie o to samo czyli na
                            jakiej podstawie wpisuję wartość to może coś da. A jak nie da to się człowiek
                            wyżyje przynajmniej...
                            • Gość: gogo1982 Re: wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.09, 21:47
                              hehe to chłop by się załamał, bo na pewno jest setki zbulwersowanych
                              klientów, bo to co wyprawiają to jest takie przegięcie że masakra,
                              tylko co jak nic nie da? kasa na tel przepadnie, myślę że i tak
                              dostają już sporo skarg.. co do wyżycia to się zadzam bo mnie
                              rozsadza na samą myśl, a babki w okienkach są nic nie winne,
                              wykonują tylko swoją pracę, są naciskane z dwóch stron -szef i
                              kliencie więc lepiej już mi zaoszczędzić tego, bo przecież każdy z
                              nas na ich miejscu musiałby robić to co szef każe!!..
    • Gość: MEGGI Wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.ip70.fastwebnet.it 23.03.09, 16:06
      TEZ MIALAM TAKI PROBLEM W PIATEK 20 MARCA W ZRESZOWIE PRZY ULICY
      PELCZARA, ZLOZYLAM SKARGE DO CENTRALI DO WARSZAWY . PANI NAWET NA
      POCZCIE NIE CHCIALA MI POKAZAC TAKIEGO ZARZADZENIA A JAKIE TO
      ZARZADZENIE KTOREGO KLIENCI NIE MOGA PRZECZYTAC??
      • Gość: jimmy Re: Wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.150.167.3.csa-net.pl 24.03.09, 11:00
        Niech tylko wejdzie ta ustawa o "pozwie grupowym" - wtedy powalczymy.
        Jak to powiedział jakiś uczony "w kupie siła"...
        • Gość: mar Re: Wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: *.wist.com.pl 25.03.09, 01:08
          Ostatnio kilka razy byłem wysłać listy na poczcie przy Asnyka.Przeważnie jest
          tam czynne 2 lub okienka -kasy i jedno na paczki.Oczywiście tylko w tym okienku
          można nadać list wartościowy i kupić kopertę bąbelkową.W pozostałych tylko
          zwykłe i polecone.Byłem tam trzy razy i za każdym razem czekałem od 30 min do
          godziny.Tak jakby nie można było zatrudnić drugiego pracownika.Te cielęta w
          okienkach kasach nie dość że nie sprzedają kopert to jeszcze nie potrafią
          udzielić informacji na temat przesyłek innych niż listy zwykłe czy polecone.Nie
          ma informacji że cielęta w okienkach kasach przyjmują listy polecone (także duże
          koperty) wiec chcący wysłać takowe powiększają kolejkę do okienka z
          paczkami...koszmar
    • Gość: CYSCUExUMMo Wpisz, że paczka jest warta 0 zł IP: 208.43.64.* 21.05.09, 21:52
      S171tT ovgilsguodnh, kvpbqxsyzruk, [link=http://zhyirhugmffl.com/]zhyirhugmffl[/link], nclkjnkqzdrv.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka