Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kiedy i jakie zdjecie do CV

30.05.06, 17:45
    Czy do CV powinniscmy zawsze wstawiac swoje zdjecie i jak powinno wygladac (zdjecie legitymacyjne, czy moze bardziej wyluzowane)?

czytalem gdzies na stronach poswieconych rekrutacji w bardziej cywilizowanych krajach, ze tam nie przyjete jest dodawanie zdjecia do CV i radzi sie to tylko aplikujacym o prace modelki/modela ewentualnie w zawodach zwiazanych z wysepami aktorskimi i rozrywka

u nas z kolei wiekszosc pracodawcow prosi o dodanie zdjecia do CV

jak to wiec jest?
    Obserwuj wątek
      • joanna_rutkowska Re: kiedy i jakie zdjecie do CV 01.06.06, 14:06
        Witam,
        w Polsce rzeczywiście przyjął się zwyczaj dodawania zdjęć do CV, jako reguły. W
        dobie zdjęć w formacie cyfrowym oraz przesyłania aplikacji przez internet nie
        niesie to także dodatkowych kosztów ani problemow.
        Przesyłane zdjęcia bywają różne, ale warto zaznaczyć, ze aplikacja o pracę w
        formie CV jest dokumentem raczej oficjalnym i załączone zdjęcie powinno mieć
        też takie raczej znamiona, tzn raczej portret, a nie cała postać, raczej
        formalnie a nie w kostiumie kąpielowym czy na wycieczce gorskiej z plecakiem na
        ramionach.
        Z mojego doświadczenia zdjęcie pełni 2 funkcje:
        1) ma nas przybliżyć, zniwelować trochę bezoosobowość naszej aplikacji
        potencjalnemu pracodawcy
        2) łatwiej jest zdecydowanie zapamiętać aplikacje osoby ze zdjęciem niż bez.
        Kiedy przegląda się setki dokumentów aplikacyjnych nazwisk często się nie
        pamięta, dokumenty zaczynają się mylić a aplikacja ze zdjęciem na dłużej
        pozostaje w pamięci i łatwiej ją zidentyfikować.

Aparycja nie jest, a w każdym razie nie powinnna byc, tym elementem, który jest
        oceniany na podstawie zdjęcia i decydującym o zaproszeniu lub nie na spotkanie
        w sprawie pracy. Ale tu mówię za siebie i o zasadach występujących w naszej
        firmie. Niestety nie moge za to ręczyć u wszystkich osób zajmujących się
        rekrutacją.

Pozdrawiam,
        • wredna_jedza Re: kiedy i jakie zdjecie do CV 06.06.06, 09:48
          > Aparycja nie jest, a w każdym razie nie powinnna byc, tym elementem, który jest
          > oceniany na podstawie zdjęcia i decydującym o zaproszeniu lub nie na spotkanie
          > w sprawie pracy.

Szukam pracy dodatkowej...
          Wysłałam kiedyś CV ze zdjęciem, oferta dotyczyła księgowości...
          O dziwo - oddzwonili - pytając... ile mam wzrostu!!!
          Gdy podałam ile, już nikt więcej nie zadzwonił :/
          Może mnie ktoś oświecić co to miało oznaczać?
          • agatka_s Re: kiedy i jakie zdjecie do CV 06.06.06, 10:01
            moze ktos chcial sie na randke umowic, ale sie przestraszyl....
          • r.richelieu Re: kiedy i jakie zdjecie do CV 07.06.06, 13:51
            Krzesła mieli bez regulacji wysokości i obawiali się, że PIP weźmie im się za
            skórę, że taka wysoka i się kuli przy komputerze lub taka niska i blat ma tuż
            pod brodą
            ;)
            to faktycznie głupie, jak mnóstwo działań działu HR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka