IP: *.crowley.pl 20.05.05, 11:19
nowy wątek, gdzie można wymieniać informacje na temat LUXA. Myślę, że parę
osób będzie zainteresowanych ;)
na początek pytanko:jaki bank w LUX'ie? wybór jest ogromny z tego co zdążyłam
zauważyć. Może ktoś się wypowie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: LUX-info IP: *.eca.eu.int 20.05.05, 11:32
      mam konto w Dexi, dostep przez internet, sporo placowek i bankomatow w Luxie
      od razu karta kredytowa (rocznie tylko 16 euro), overdraft...
      na razie nie mam na co narzekac.....
      • Gość: daisy26 Re: LUX-info IP: *.crowley.pl 20.05.05, 11:36
        obsługa po angielsku? szybko załatwiają formalności?
        • Gość: Epsoradek Re: LUX-info IP: *.localdomain / 213.25.181.* 20.05.05, 11:40
          Bardzo szybko, ale trzeba wyraźnie podpisywać wnioski, podpis nie może się
          znacznie różnić od tego, który się złoży na karcie wzorów i podpisów, bywają
          problemy z wypłatą gotówkową lub czekami, pamiętaj jesteś ze wschodu i w
          dodatku Polakiem...
      • Gość: kasia Re: LUX-info IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 20.05.05, 15:05
        a ja mialam w Dexii, ale zmienilam na spuerkeess, placowek ma znacznie wiecej
        niz dexia, bankomatow rowniez, masz 4 pakiety do wyboru: najtanszy kosztuje 2.5
        EUR /karty sa bezplatne - w Dexii za 1 karte placisz 16 EUR/rok//, nastepny
        pakiet kosztuje 6.5 EUR/m-c/ - tu masz juz 4 karty bezplatne i ubezpieczenie
        np. kart i portfela w razie kradziezy.. poza tym obsluga w dexii /przynajmniej
        w moim bylym oddziale/ jest fatalna, niektorzy nie mowia w innym jezyku niz
        francuski, inni kaza czekac 10 min. az skoncza prywatna rozmowe!
        polecam spuerkeess, online banking bezplatny, 12 bezplatnych eurotransferow/m-c
        i przede wszystkim mila obsluga, duze oddzialy /nie czekasz dlugo w kolejkach
        az Cie obsluza../. o overdraft na razie nie pytalam, ale mysle ze jest mozliwy.
        • Gość: daisy26 Re: LUX-info IP: *.crowley.pl 20.05.05, 15:13
          dzięki! a jak to wygląda z blokowaniem kasy na koncie na pierwszy czynsz? no
          problem?
          • Gość: Tomaszek Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 20.05.05, 15:25
            Rowniez polecam Spuerkess, ale pragne zauwazyc ze ten wielki wybor bankow w
            Luxie jest pozorny, bo tak naprawde wiekszosc z nich nie obsluguje klientow
            indywidualnych tylko przedsiebiorstwa! W Spuerkessie jest o tyle fajnie, ze
            kazdy "na okienku" mowi po niemiecku, francusku i luksembursku, jeszcze nie
            spotkalem wyjatku potwierdzajacego a regule! Kasy na koncie na czynsz sie nie
            blokuje tylko przelewa na konto wlasciciela, a to co daisy masz pewnie na mysli
            to kaucja, ktora lepiej wplacic wlascicielowi bezposrednio na konto, blokada w
            banku kosztuje 100EUR/rok, pieniadze sa nieoprocentowane i platne na kazde
            zadanie co oznacza, ze bank nawet Cie nie poinformuje, ze wlasciciel wyplacil
            te pieniadze, tak jest przynjamniej w Spuerkessie
            • anwi79 Re: LUX-info 22.05.05, 09:44
              Z tym dawaniem pieniędzy bezpośrednio właścicielowi też bywa różnie - znajomi
              kaucji już nie odzyskali, mimo, iż szkód żadnych w mieszkaniu nie wyrządzili...
              Bywa i tak.
              • repairman Re: LUX-info 22.05.05, 09:59
                To sie idzie do banku i sie zaklada konto gdzie sie blokuje ( x miesieczna
                kaucje ). A Z wyplatai i zwrotami , wszystko zalezy jast jest zwarte w umowie
                najmu lokalu,. Ja osobisice mam konto w kbc , ale kaucje mam w dexia , na
                malutkim procencie sa tam.

Szkoda tracic czas , ladne sloneczko czas nad morze jechac.

• Gość: gosc A Re: LUX-info IP: 57.67.177.* 25.05.05, 15:15
                  ile kosztuje utzrymanie w Luxie? mieszkanie, samochód, jedzenie itp
                  • agusia12434 Re: LUX-info 25.05.05, 20:47
                    3000 euro.
                • anwi79 Re: LUX-info 26.05.05, 09:53
                  Cytuję z listu Tomaszka: "...kaucja, ktora lepiej wplacic wlascicielowi
                  bezposrednio na konto, blokada w banku kosztuje 100EUR/rok,"... itd. I tego
                  właśnie dotyczyła moja odpowiedź.
              • Gość: marcin Re: LUX-info IP: *.217.133.68.coditel.net 25.05.05, 22:14
                I nie poszli do Trybunalu Mieszkaniowego? Dziwni znajomi...
                • anwi79 Re: LUX-info 26.05.05, 09:56
                  To było kilka lat temu, nie bardzo jeszcze wiedzieli, jak egzekwować swoje
                  prawa. Wcale nie dziwni. Zupełnie normalni.
                  • Gość: k. Re: LUX-info IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 26.05.05, 10:58
                    troche z innej beczki, czy ktos moze mi przedstawic zalety gwarancji bankowej
                    wobec zaplaty kaucji gotowka?

bo, z tego co wiem, to gwarancja polega na tym, ze zakladaja ci w banku nowe
                    konto /oproc. moze 1% p.a./, przelewasz tam kaske a wynajmujacy ma do tego
                    nieogranczony dostep i nawet bank mnie nawet nie musi informowac, ze
                    wynajmujacy podjal kuaucje. a do tego jeszcze placisz bankowi 100EUR rocznie.

wiec niech mi ktos swiatly wyjasni, czym to sie rozni od gotowki ;)
                    pls, musze sie dzis zdecydowac :)
                    • Gość: minka Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 26.05.05, 11:42
                      Moze nie bedzie to odpowiedz na Twoje pytanie, ale powiem Ci co ja zrobilam -
                      ja wynajelam mieszkanie przez agencje, dalam Pani z agencji kaske, ona mi dala
                      potwierdzenie, ze przekazala wlascicielowi pieniadze. W luxie wszyscy moi
                      znajomi zrobili w ten wlasnie sposob. Gdybym mieszkala w BLX nie odwazylabym
                      sie na to i kombinowalabym z gwarancja. Tutaj tj. w LUX jednak agencja poczuwa
                      sie do czuwania nad tym by wszystko bylo OK.
                      Kolega tez napoczatku szalal z gwarancja, ale czyz to nie wychodzi na jedno.
                      Kasa jest w banku, ok, ale i tak i tak wlasciciel ma dostep do tej kasy
                      (kosztuje Cie to jeszcze stowe rocznie), czy po prostu dajesz mu ja do "reki".
                      • Gość: k. Re: LUX-info IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 26.05.05, 11:48
                        dzieki ;) moge jeszcze zrobic mu przelew na konto i wtedy mam potwierdzenie, ze
                        te pieniadze dostal.
                        co do agencji to chyba dosc dawno musialas korzystac z jej uslug, bo moja
                        Rockenbrod - nie poczuwa sie do niczego. teraz maja nawal pracy i klientow,
                        wiec jesli sie nie podoba, przyjdzie nastepny klient i to wezmie.
                        ograniczyli sie tylko do tego, zeby posredniczyc przy podpisywaniu umowy, nawet
                        nie widzialam wlasciciela ;) a potem to juz radz sobie sam...
                        • Gość: Tomaszek Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 26.05.05, 13:40
                          Roceknbrod to duza agencja, ja wlasciciela tez nie widzialem na oczy, nawet nie
                          mam jego numeru telefonu, ale jak cos to agencja sie sprawdza.
                          • Gość: minka Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 26.05.05, 14:17
                            niedawno, miesiac temu. Jestem bardzo zadowolona. Ciagle jestem z wlascicielka
                            agencji w kontakcie. Np. wysiadl mi prad - zadzwonilam do niej, wieczorem byl
                            juz u mnie elektryk, mimo tego, ze byl to dlugi weekend. Przelozyla mi
                            platnosc "haraczu" o 1 miesiac, chociaz wcale o to nie prosilam, sama
                            zaproponowala. Mila kobieta. Ale rzeczywiscie, w innych agencjach nie jest tak
                            super, bo moja znajoma tez narzekala. A ja sama tez mialam przygode typu,
                            przyjechalam na miejsce "ogledzin" a Pani z agencji nie miala kluczy do
                            mieszkania i wracalam z niczym, albo w ogole sie nie pojawiala.
                            Wlasciciela malo kto widzial na oczy, z reguly nie mieszkaja w Lux. Pozdrav.
                            • Gość: frustrated Re: LUX-info IP: *.chopin.edu.pl 27.05.05, 10:22
                              A mozna wiedziec ktora to agencja jest taka customer-friendly? My mielismy z
                              agencjami w LUX raczej negatywne doswiadczenia, i co moze sie wydac dziwne w
                              kontekscie powyzszych postow, nieraz udalo nam sie wiecej zalatwic bezposrednio
                              z wlascicielem (bedac z nim wylacznie w kontakcie via e-mail, gdyz zgodnie z
                              wzmiankowana zasada przebywa on na stale zagranica) niz z agentem-abnegatem,
                              ktory poczuwal sie jedynie do tego, zeby zainkasowac od nas swoja prowizje.
                              • Gość: minka Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 27.05.05, 11:15
                                l'agrafe. Polecam.
                                • Gość: frustrated Re: LUX-info IP: *.chopin.edu.pl 27.05.05, 12:17
                                  www.lagrafe-immo.lu/ ?
                                  mala agencja, wiec troche malo ofert, ale dobrze wiedziec. Moze sie przydac.

Merci et addi!
                                  • Gość: minka Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 27.05.05, 14:08
                                    a i owszem. Ale ja znalazlam mieszkanie w mojej ukochanej dzielnicy wlasnie u
                                    nich!
                                    • Gość: epsiak Re: LUX-info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 15:46
                                      minka, a jaka to ta ukochana dzielnica jak mozesz napisac
                                      bede szukal mieszkania w Luxie i warto wiedziec jaka jest super dzielnica :)
                                      pozdro
                                      • Gość: Tomaszek Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 27.05.05, 15:53
                                        Ja wiem jaka bo mieszkam obok:-)Chodzi oczywiscie o rzeczywiscie ladna
                                        dzielnice Merl!
                                        • Gość: epsiak Re: LUX-info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 16:14
                                          czyli zebym mial blisko do przyszlych znajomych z instytucji musze zamieszkac
                                          na Merl :)
                                          • Gość: marcin-comm Re: LUX-info IP: *.217.133.68.coditel.net 28.05.05, 01:02
                                            zapraszam - tez tam mieszkam
                                        • Gość: minka Re: LUX-info IP: *.cec.eu.int 27.05.05, 16:14
                                          tak jest, brawo Jasiu!

• Gość: frustrated Re: LUX-info IP: *.chopin.edu.pl 27.05.05, 16:23
                                            Proponuje zalozyc Polskie Towarzystwo Milosnikow Merl z siedziba na patio
                                            restauracji w Parku Merl! Merl jest rzeczywiscie cool, spoko, superb, czy
                                            • Gość: Flip Re: LUX-info IP: 80.51.222.* 27.05.05, 20:51
                                              Ale chyba do pracy daleko?
                                              • Gość: frustrated Re: LUX-info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 23:34
                                                Zależy, gdzie kto pracuje. Bo jak na Kirchbergu, to rzut beretem. Na most
                                                Charlotty jakieś 2 km, a potem to już "z górki" (trochę to nieadekwatna
                                                metafora, ale chyba wiadomo o co chodzi ;-). Rzecz w tym, że w godzinach
                                                porannego szczytu z jakiejś niejasnej przyczyny wszyscy chcą się dopchać na
                                                Kirchberg przez tę biedną czerwoną kładkę, no i wtedy miejsce to zamienia się w
                                                alegorię czyśćca. To już lepiej jechać wtedy przez Rollingergrund, no albo
                                                przynajmniej przez Limpertsberg... No, chyba, że ktoś ma rower... albo pracuje
                                                zgoła w innym miejscu. Oj, wtedy to ma daleko do pracy, daleko... Ale ja nie
                                                narzekam :-)
                  • Gość: marcin Re: LUX-info IP: *.217.133.68.coditel.net 28.05.05, 00:58
                    wierze :-) pozdrawiam!
    • Gość: daisy Re: Fitness club/siłownia w Lux IP: *.crowley.pl 30.05.05, 10:59
      czy ktoś uczęszcza i może coś polecić? jakie są ceny?
    • Gość: daisy Re: LUX-agencje wynajmu mieszkań/apparthotel IP: *.crowley.pl 30.05.05, 11:00
      znacie jakieś niedrogie apparthotele w Lux i sprawdzone agencje wynajmu
      mieszkań? z góry dzięki za info :)
      • Gość: kasia Re: LUX-apparthotel IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 30.05.05, 12:17
        Jesli chodzi o appart-hotele, to jest ich pare w centrum: Appart-hotel Senator,
        tam w zaleznosci od tego jakie jest lozko /lozko 90cm 800 EUR, lozko 140cm
        950EUR/. Poza tym sprawdz sobie stronke:
        www.luxembourg_city.apart_hotels.inn26.com/
        ten przy rue du fort neipperg jest bardzo ok i niedrogi, ceny rozne w
        zaleznosci od wielkosci mieszkania. za mieszkanie ok 40m2 ok 800EUR/m-c, jest
        odnowiony i bardzo przyjemny. Kolezanka tam mieszkala, polecam.
        • Gość: daisy Re: LUX-apparthotel IP: *.crowley.pl 30.05.05, 13:20
          wielkie dzięki!!! :)))))
    • Gość: aga Re: LUX-info IP: *.pt.lu 30.05.05, 11:22
      Hejka
      Co do mieszkan to poodpisywalam,jezeli chodzi o fitnes to polecam poniedzialek
      na 20 stadion strassen godzina porzadnego aerobicu no jest nam tam 5 polek
      pogubionych mdz luxemburczykami.W soboty na 10 .a wszystko za 25 euro na rok.
      • Gość: daisy Re: LUX-info IP: *.crowley.pl 30.05.05, 12:52
        hej, to super! :))))) dzięki za informację!
      • Gość: daisy Re: LUX-info IP: *.crowley.pl 01.06.05, 15:55
        Aguś, a nie wiesz czy saunę tam mają??
        • Gość: aga Re: LUX-info IP: *.pt.lu 01.06.05, 17:16
          nie to tylko tak dla brzuszka jest swietnie ja ide w sobote jak chcesz mozemy
          sie umowic.a suna to Mondorf albo Walferdange albo w miescie basen na ktory
          troche nieciekawi ludzie przychodza
          • Gość: tomi do Aga IP: *.217.134.144.coditel.net 03.06.05, 10:33
            O ktorym basenie mowisz? I jacy nieciekawi? Tu nawet zakapiory wygladaja jak
            niewinne dzieci...
            • Gość: aga Re: do tomi IP: *.pt.lu 03.06.05, 18:52
              o tym na rue de Bain.wiec polecam olimpijski
              • Gość: tomi Re: do tomi IP: *.217.134.144.coditel.net 03.06.05, 19:12
                yhy, olimpijski jest git. a nie wiesz moze nic o basenach na otwartym
                powietrzu? Goraco ostatnio, chociaz dzisiejsza burza ostudzi temp na pare dni.
                Aha, nie wiesz nic o jakims fajnym jeziorku? To w Etchernach to porazka
                kompletna... dobre na grila itp, ale do wody bym tam nie wchodzil...
                • Gość: aga Re: do tomi IP: *.pt.lu 03.06.05, 19:48
                  Masz basen swietny w Trier kolo univerku olbrzymi bo tu nie bedziesz mial gdzie
                  plywac.(tyle ludzi)ale chyba jeszcze wszystko zamkniete.Polecam Mondorf(termy).
                • Gość: aga Re: do tomi IP: *.pt.lu 03.06.05, 19:49
                  jeziorka nieporozumienie sama portugalia obojetnie gdzie pojedziesz coz uroki
                  Luxa.masz jezioro w Vianden.
                  • Gość: tomi Re: do tomi IP: *.217.134.144.coditel.net 03.06.05, 19:57
                    ano, portugalia... sloneczna :)))
                    • Gość: aga Re: do tomi IP: *.pt.lu 03.06.05, 20:13
                      to co nudzi ci sie troche
                      • Gość: tomi Re: do tomi IP: *.217.134.144.coditel.net 03.06.05, 22:21
                        powiedzmy ze chwilowo mam troche wolnego czasu :)))
    • blanka25 Re: polskie kanaly TV w Lux 06.06.05, 17:09
      Hej,
      Czy ktos z Was odbiera jakies polskie kanalu? jesli tak, to z uslug ktorej
      kablowki korzystacie? ja mam Coditel i niestety nie mam rzadnego polskiego
      programu, a chcialabym czasem cos w ojczystym jezyku obejrzec :),
      z gory dzieki za informacje,
      pzdr
      • Gość: tomi Re: polskie kanaly TV w Lux IP: *.217.134.144.coditel.net 06.06.05, 21:56
        Niestety z info jakie ja posiadam to TYLKO satelita... Opcje 2:

1. Przywozisz dekoder z PL, a talerz kupujesz w Auchanie na gorze za 20 euro
        2. Kupujesz dekoder tu u "milych" anglikow w takim jednym TV SAT shopie i oni
        juz ci tak wykombinuja ze TV z PL bedzie. Tej opcji nie sprawdzalem, ale
        sprawdze chyba w tym tyg. Info przynajmniej. Sam to zaslyszalem.
        • blanka25 Re: polskie kanaly TV w Lux 06.06.05, 22:31
          Dzieki za odpowiedz,
          daj znac jak sprawdzisz ten TV SAT shop, jak mozesz to napisz szczegoly
          (miejsce gdzie jest sklep i cene dekoderu)
          pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka