Dodaj do ulubionych

Koślawość kolan i pięt-jak pomóc dziecku?

25.07.07, 09:41
Witam
Mój synek (4,5 roku) ma stwierdzoną koślawość kolan i pięt.Odległość między
kostkami przy stykających się kolanach wynosi około 4-5 cm.Stosowaliśmy już
buty ortopedyczne z obcasem Thomasa, wkładki ortopedyczne oraz
gimnastykę.Niestety efektów nie ma.Już nie wiem jak mam mu pomóc.Poza tym gdy
nosił buciki i wkładki ortopedyczne skarżył się na ból nóg.
Słyszałam o nowych wkładkach, które ortopeda podgrzewa,a następnie dziecko
staje na nich i one dopasowują się do kształtu stopy.Zastanawiam się nad ich
zakupem,ale czy to coś da?
Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • barbara.skrzynska Re: Koślawość kolan i pięt-jak pomóc dziecku? 30.07.07, 08:21
      Droga Ewelino! Zwlekałam trochę z odpowiedzią, bo chciałam skonsultować
      odpowiedż z ortopedą. Odpowiadając kolejno na Twoje pytania podaję: wielu
      ortopedów uważa, że odległość pomiędzy kostkami 5cm jest fizjologiczna, czyli
      narmalna u dzieci nawet do 6 roku życia. Rodzi się więc pytanie, jakie inne
      przesłanki decydowały o tym, że lakarz zalecił od razu buty, wkładki i
      ćwiczenia. Z reguły rozpoczyna się od ćwiczeń. Druga sprawa to jak długo Twój
      synek nosił buty i wkładki zalecone przez lekarza i jak intensywnie, ile godzin
      w ciągu dnia. To ważne, bo leczenie jest długotrwałe. WEkładki termoplastyczne,
      wykonywane stopami dziecka robi się w Polsce w kilku ośrodkach. Nie znam
      takiego ośrodka w Legnicy ani we Wrocławiu, ale mogę sprawdzić. Proponuję
      jednak, żebyś zaczekała do 18 sierpnia i w czasie spotkania z nami omówimy
      wszystkie Twoje problemy. Pozdrawiam
      • ewelina266 Re: Koślawość kolan i pięt-jak pomóc dziecku? 30.07.07, 09:10
        Witam.
        Dziękuję za odpowiedz.Synek miał zlecone buty ortopedyczne już przy pierwszej
        wizycie u ortopedy.Nosił je ok.9 miesięcy.Buciki nosił w żłobku a poza nim miał
        wkładki w bucikach.Jak już wcześniej pisałam efektu nie było.
        Nóżki ma strasznie krzywe.Jak idzie na boso to wygląda to koszmarnie.
        Wkładki termoplastyczne wykonuje w Legnicy jeden zakład ortopedyczny (u
        dr.Pakuły).Jeżeli uda mi się przyjechać do Wrocławia to napewno się zjawię.
        Pod koniec września mam wizytę kontrolną u ortopedy i najwyżej jeszcze raz o
        tym porozmawiam.
        Dziękuję
    • ewelina266 Jeszcze jedno pytanie! 30.07.07, 09:13
      Tym razem chodzi o młodszą córeczkę.Ma 10 miesięcyi od miesiąca sama chodzi
      (nie "wymuszliśmy" u niej chodzenia).
      Zastanawiam się tylko czy powinna chodzić w domu na boso czy w bucikach?
      Mam dla niej buciki Befado,Zetpol i sandałki Bartka.
      • milena.borkowska Czy na bosaka mozna ? 30.07.07, 12:37
        Ja rowniez jestem ciekawa opinni, czy dziecko moze chodzic po domu na bosaka ?
        Moj synek tez ma lekka koślawośc kolan, ale po domu lata na bosaka, bo tak mu
        najwygodniej.
      • barbara.skrzynska Re: Jeszcze jedno pytanie! 31.07.07, 09:53
        Witaj Ewelino! Do chodzenia po twardych powierzchniach lepsze będą buciki, po
        miękkich chodzenie boso wzmacnia mięśnie satopy. Pozdrawiam
    • barbara.skrzynska Re: Koślawość kolan i pięt-jak pomóc dziecku? 01.08.07, 07:55
      Ewewlino - już wiem, że we Wrocławiu w sierpniu będziemy nie w Koronie a w
      Pasażu Grunwaldzkim pozdrawiam
    • bea-ta Re: Koślawość kolan i pięt-jak pomóc dziecku? 08.08.07, 12:45
      Skonsultuj wade u dobrego ortopedy dzieciecego- specjalizacja dziecięca, nie
      ortopeda ogólny. Nózki niech obejrzy od góry, koslawośc kolan i stóp daje
      pozornie nadmierne przodoskręcenie kości udowych( to jeszcze inna wada)- często
      utrwalane przez maluchy od urodzenia siadem na kolanach pupa miedzy nogami-
      bezwglednie siadu takiego u maluchów nalezy unikać!!!!!utrwala fozjologiczne
      przodoskręcenia, ktore do 6rz powinno sie systematycznie zmniejszać z 70% to 10%
      u osoby dorosłej, do wad predysponuje tez słabsze napiecie mieśniowe, dlatego
      wazne aby dobry ortopeda dzieciecy obejrzał całego malucha jego chód na bosaka-
      ja jeżdzę do prof. Napiatka w Poznaniu tez jestem z dolnośląskiego.
      Pilnuj siedzenia tylko PO TURECKU!!!!!!, ćwiczenia ok., jazda na rowerze!!,
      bieganie na bosaka po piachu, grubej wykładzinie, czy dywanie, byty z Postepu
      kapcie i TYLKO wyprofilowane buty jesli bez wkładki( o jej koniecznośc zapytaj,
      wada 4-5 cm faktycznie jest na pograniczu fizjologii i zastanawiające jest az
      uzycie wkładki, ale stóp i nóżek twojego dziecka nie widziałam- nie wiem,
      skonsultowałabym i tyle, dziecku stojącemu na bacznośc od tyłu mieerzymy ten
      rozstep miedzy kostkami)a buty płaskie, a szczególnie za szerokie!!!pogłebiają
      koślawości stóp i kolan, bo stopy rozpłaszczaja się w bucie, uciekaja do
      wnetrza, dlatego but musi być wąski( na butach masz czasem tęgośc), najlepiej
      sznurowany, bo lepiej wtedy ściagnąc butka i dopasować do nogi, sztywny
      zapietek, wyższy niestety niz normalnie w przypadku wad tego typu- lepiej trzyma
      stope i pięte w buciku. Poza tym kontrola u ortopedy co pól roku czy wada sie
      nie pogłebia, ćwiczenia, dobre obuwie i cierpliwośc. Beata
      • barbara.skrzynska Re: Koślawość kolan i pięt-jak pomóc dziecku? 09.08.07, 10:03
        Ewelino zmienił się harmonogram Akademii Zdrowej stopy sprawdzaj na
        stronach akademii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka