19.10.11, 08:36
Mam kilogram żurawin i brak pomysłu co z nimi zrobić. W zarchiwizowanym wątku tutaj znalazłam kilka porad; jedna wydawała mi się najprostsza: sok. Ugnieść drewnianym tłuczkiem i podgrzać. Właśnie ugniatam i coś kiepsko idzie (siły brak albo one takie twarde!) i postanowiłam zapytać was doświadczonych w sztuce kulinarnej: czy mogę dolać wody, czy dalej zagniatać?
Obserwuj wątek
    • reniam_123 Re: żurawiny 19.10.11, 09:54
      Mama mojej koleżanki, żurawinę miele w maszynce do mięsa, dodaje cukier, niestety nie wiem w jakiej proporcji, ale żurawina jest kwaśna, więc cukru chyba nie żałuje, miesza dokładnie aż cukier się rozpuści, przekłada do słoików i trzyma w lodówce, nie pasteryzuje, tylko tak na surowo. Używa w zimie do herbaty zamiast cytryny. Dodam jeszcze, że ona choruje na nerki, więc jest to rodzaj kuracji.
    • mhr2 masz na mysli polskie cza amerykanskie? 19.10.11, 12:42
      alinaw1 napisała:

> Mam kilogram żurawin i brak pomysłu co z nimi zrobić. W zarchiwizowanym wątku t
      > utaj znalazłam kilka porad; jedna wydawała mi się najprostsza: sok. Ugnieść dr
      > ewnianym tłuczkiem i podgrzać. Właśnie ugniatam i coś kiepsko idzie (siły brak
      > albo one takie twarde!) i postanowiłam zapytać was doświadczonych w sztuce kuli
      > narnej: czy mogę dolać wody, czy dalej zagniatać?
      • Gość: oj Re: masz na mysli polskie cza amerykanskie? IP: 178.73.48.* 19.10.11, 13:19
        zurawina to zurawina
        borowka co innego
        rozumiec?
        e?
    • godiva1 Re: żurawiny 19.10.11, 17:53
      Najpierw zagotuj, potem rozgniataj, one popekaja po pogotowaniu w wodzie. Uzyj nieduzo wody, albo jeszcze lepiej sok pomaranczowy.

Ja robie do indyka - zurawiny z cukrem (sporo cukru bo zurawiny sa kwasne okropnie) i wrzucam kawalki jablka albo gruszki i szklanke soku pomaranczowego dla zapachu. I niech sie to wszystko rozgotuje do konsystencji dzemu i wtedy jest super.
      • muchomorek23 godiva1 19.10.11, 20:51
        czy możesz podać proporcje? można to potem pasteryzować?
        • godiva1 Re: godiva1 19.10.11, 22:56
          Muchomorku, nie wiem czy mozna, bo w moim domu trzymam w lodowce zanim rodzina nie zje, a najczesciej zjada szybko, jak nie do miesa to do chleba.

Przepis jest taki (ale zaznaczam, ze ja mieszkam w USA, wiec to sa cranberries, a nasz cukier jest zdaje sie o 10% mniej slodki niz buraczany).

Na kilo przeplukanych zurawin kubek soku pomaranczowego, i moze z pol kilo innych owocow (probowalam z jablkami i z gruszkami, moja tesciowa wrzuca kawalki pomaranczy) i moze ze 30 dk cukru. Wstawic na gaz, zurawiny zaraz popekaja i wydziela swoj wlasny sok i tak na malym gazie potrzymac moze ze 20 minut. Schlodzic, jak trzeba to doslodzic. Jak sie schlodzi, to ta mikstura gestnieje i jest super.
          • muchomorek23 Re: godiva1 20.10.11, 08:01
            dziękuję.widziałam niedawno na bazarku to spróbuję bo brzmi fajnie.
        • roseanne Re: godiva1 21.10.11, 02:15
          srednio na 3 filizanki zurawiny daje jedna cukru
          czasami podlewam winem czerwonym, czasami sokiem jablkowym, czasami pomaranczowym
          dosmaczane cynamonem, skorka pomaranczowa ( jesli podlane winem), gozdzikiem, kardamonem - nie wszystko na raz
          pogotowac kilkanascie minut, wtedy owocki popekaja i pektyny zaczna sie uwalniac
          nie trzeba dodawac zadnych fiksow, zelatyn lub pektyn

mozna nalozyc gorace do sloiczkow i zakrecic
          mozna zapasterysowac rowniez

robie czesto, nie tylko do indyka, zarowno ze swiezych , jak i mrozonych
    • jagoda85 Re: żurawiny 19.10.11, 19:18
      Żurawinę i borówkę czerwoną-brusznicę robię na surowo. Wrzucam do malaksera, rozdrabniam, dodaję gruszkę, i cukier do smaku, potem pasteryzuję w małych słoiczkach. Uwielbiamy żurawinę i borówkę do samego chleba, lub chleba z serem.
    • Gość: Renia Re: żurawiny IP: *.182.101.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.10.11, 19:44
      1 kg żurawin rozgnieść w malakserze,lub przepuścić przez maszynkę do mięsa,dodać 1,2 kg cukru dobrze wymieszać.Odstawic na 1 godzinę.Wkładać do słoików,,wieczka słoiczków polewam spirytusem,podpalam i jak zgaśnie szybko zakręcam,Może stać kilka lat i się nie psuję.Piję dwie trzy łyżeczki do letniej wody w szklance.
      • doral2 Re: żurawiny 19.10.11, 19:54
        zrobić wedle przepisu na żelfixie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka