1947

(5 wyników)
  • Czołem 21 wrzesnia 1947 na świat przyszedł mistrz literatury grozy, Stephen King. "Stephen Edwin King (ur. 21 września 1947 w Portland) – amerykański pisarz, autor głównie literatury grozy. W przeszłości wydawał książki pod pseudonimem Richard Bachman oraz jeden raz jako John Swithen. Jest autorem horrorów, które przeszły do klasyki gatunku, jak np. Lśnienie, Miasteczko Salem, Podpalaczka. Nie ogranicza się jednak do jednego gatunku, czego przykładem są: Cztery p...
  • Czołem:) 23 października 1947 w Starogardzie Gdańskim przyszedł na świat jeden z najwybitnieszych polskich futbolistów - Pan Kazmierz Deyna. Piłkarz warszawskiej Legii, angielskiego Manchesteru City, reprezentacji Polski, klubów w USA. Osiągniecia Pana Kazimierza: 1969-1970 mistrz Polski w barwach Legii Warszawa 1972 mistrz olimpijski z Monachium król strzelców turnieju olimpijskiego w Monachium – 9 goli 6 miejsce w plebiscycie "France Football" na najl...
  • Czołem:) 21 wrzesnia 1947 na świat przyszedł mistrz literatury grozy, Stephen King. "Stephen Edwin King (ur. 21 września 1947 w Portland) – amerykański pisarz, autor głównie literatury grozy. W przeszłości wydawał książki pod pseudonimem Richard Bachman oraz jeden raz jako John Swithen. Jest autorem horrorów, które przeszły do klasyki gatunku, jak np. Lśnienie, Miasteczko Salem, Podpalaczka. Nie ogranicza się jednak do jednego gatunku, czego przykładem są: Cztery...
  • 8 stycznia 1947 roku - odbyła się premiera pierwszego polskiego filmu powojennego - "Zakazanych piosenek". Premiera połączona była z otwarciem nowego warszawskiego kina "Palladium". "Zbliżona w nastroju do podwórzowej ballady fabularyzowana antologia patriotycznych i satyrycznych piosenek okupacyjnych wpleciona w typowe sytuacje z życia wojennej Warszawy. Akcja filmu rozgrywa się w czasie od września 1939 roku po wyzwolenie Warszawy w 1945 roku. Muzyk, Roman Tokarski, opowiada...
  • 21 wrzesnia 1947 roku. Ważna data dla miłosników literatury. Literatury grooooooozy, uuuuuuuuuuuuuuu......... W tym dniu na świat zawitał mistrz gatunku, Stephen King. Jego dorobek przetłumaczono na 33 jezyki, wydano w 35 krajach. Kto z miłosników - bania się przy czytaniu - nie zna "Lśnienia", "Christi", "Miasteczka Salem", "Podpalaczki" ....... Sporo częśc powieści Kinga została zekranizowana. Mnie osobiście najbardzie zapadł w pamieci film "Lsnienie", z Nicholsonem w rol...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się