Dodaj do ulubionych

Wege święta?

16.04.17, 11:26
warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21637196,smalczyk-z-fasoli-i-sojowy-majonez-weganskie-przepisy-na-wielkanoc.html
To jest pyszne żarcie, ale rzeczywiście niepotrzebnie udaje kotlety i inne podobne, zamiast być innym jedzeniem.
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Wege święta? 16.04.17, 12:49
      To jest dla mnie czysta paranoja. Sznycel wege, mielony wege, kielbasa wege, piwo wege bezalkoholowe, jeszcze tylko wodeczki wege brakuje. Bezalkoholowej ma sie rozumiec......big_grin
      • sibeliuss Re: Wege święta? 16.04.17, 13:06
        Może erzac seksu?
        • 1zorro-bis Re: Wege święta? 16.04.17, 14:16
          Taki jest!big_grin Wegan- sex dla weganek!big_grinbig_grin Popieram!big_grinbig_grinbig_grin. Sibeliuss napisał:

> Może erzac seksu?
          >
    • skiela1 Re: Wege święta? 17.04.17, 21:50
      Podróbki ☺️
    • jhbsk Re: Wege święta? 19.04.17, 13:16
      Nie jestem wegetarianką, ale wege jedzenie jest bardzo smaczne. Ostatnio sama robiłam bezmięsny pasztet. Zniknął błyskawicznie, bardzo wszystkim poczęstowanym smakował. Nie rozumiem, dlaczego potrawę bezmięsną uznaje się za erzac?
      • sibeliuss Re: Wege święta? 19.04.17, 17:34
        Może inaczej, dlaczego nazwy potraw wege upodabnia się do tych mięsnych? To są po prostu inne dania i tyle smile
        • 1zorro-bis Re: Wege święta? 19.04.17, 18:10
          Dokladnie! Albo jemy golonke albo....na pewno nie golonke w wydaniu wege.....big_grin
          Trzeba skonczyc z tym idiotycznym udawaniem. To tak jak seks z k...., ktora twierdzi, ze jest dziwica.big_grin
          sibeliuss napisał:

> Może inaczej, dlaczego nazwy potraw wege upodabnia się do tych mięsnych? To są
          > po prostu inne dania i tyle smile
          >
          • sibeliuss Re: Wege święta? 20.04.17, 07:23
            Twarde, ale dobre wink
            • k.karen Re: Wege święta? 21.04.17, 08:57
              Czyli wibrator to wegepenis?! shock

big_grin big_grin big_grin
              • loczek62 Re: Wege święta? 21.04.17, 09:23
                k.karen napisała:

> Czyli wibrator to wegepenis?! shock

Nie da się ukryć tego że jest bezmięsny wink
                • k.karen Re: Wege święta? 21.04.17, 09:32
                  big_grin big_grin

chciałam jeszcze o coś zapytać, ale wystarczy... nie chcę dalej brnąć w "te rejony" wink
                  • 1zorro-bis Re: Wege święta? 21.04.17, 17:12
                    No.....i wszystko jasne:big_grinbig_grinbig_grin Wibrator i weganki.big_grin Dlatego maja taki wstret do facetow.....big_grin
                    No....ewentualnie dla weganki zamiast wibratora moze byc inny erzacbig_grin Kobitka......big_grinbig_grinbig_grin
                  • sibeliuss Re: Wege święta? 21.04.17, 19:18
                    Poza tym po co wibrator z plastiku, lepsza swojska marchew....
                    • 1zorro-bis Re: Wege święta? 21.04.17, 20:12
                      Albo dobry, polski ogorek......big_grin
                      sibeliuss napisał:

> Poza tym po co wibrator z plastiku, lepsza swojska marchew....
                      >
        • 1agfa Re: Wege święta? 22.04.17, 16:35
          sibeliuss napisał:

> Może inaczej, dlaczego nazwy potraw wege upodabnia się do tych mięsnych? To są
          > po prostu inne dania i tyle smile

Aby wymyśleć nowe nazwy na jarskie potrawy, potrzeba językowego wynalazcy - ekwilibrysty.
          Chyba takich nie ma, bo taki ktoś musiałby się z góry nastawić na tworzenie całkowitych neologizmów.
          Toteż - wygodnie - wszyscy zainteresowani zapożyczają z zasobu słów-nazw już istniejących.
          Na dobrą sprawę obecny pasztet (ten zwykły, powszechnie znany, mięsny) wcale nie jest taki, jakimi dawne pasztety bywały smile
          Dawne pasztety to wielka sztuka kulinarna, z ciastem w niepośledniej roli!
          • sibeliuss Re: Wege święta? 22.04.17, 21:28
            Jak słyszę o tofu o smaku kurczaka to czuję zażenowanie.
            • 1zorro-bis Re: Wege święta? 23.04.17, 09:08
              Dokladnie. Ja tez nie wiem co powiedziec, jak ktos na sile z krewetki na swoim talerzu robi languste.....big_grin
      • 1agfa Re: Wege święta? 22.04.17, 16:26
        jhbsk napisała:

> Nie jestem wegetarianką, ale wege jedzenie jest bardzo smaczne. Ostatnio sama r
        > obiłam bezmięsny pasztet. Zniknął błyskawicznie, bardzo wszystkim poczęstowanym
        > smakował. Nie rozumiem, dlaczego potrawę bezmięsną uznaje się za erzac?

W bliskiej rodzinie powstała "nowa świecka tradycja" - odkrycie, "pasztet" z ciecierzycy. Nie znam dokładnie receptury, ale jest smakowity (przyprawy?), pulchny, miękki i dzieciaki uwielbiają. Mnie także smakował, nie powiem smile. chociaż nie potrafię być wegetarianinem, a próbowałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka