2001

(7 wyników)
  • Wykryłem błąd w zeznaniu za 2001 rok ale na swoją niekorzyść bo to urząd musiałby mi teraz zwrócić to co wpłaciłem + jeszcze trochę (groszowe sprawy- około 250 zł). Co robić w tej sytuacji ? Mam złozyc korektę ? i czy moga dorzucić mi jeszcze jakąś karę ? W sumie to pomyłka na moją niekorzyść, a oni cicho siedzą.... Ktos miał taka sytuację ?
  • Czy moze ktoś wie czy sprzet do zabudowy: piekarnik, plyta elektryczna, lodowka mozna odliczyc od podatku? Wiem ze nie mozna odliczyc szafek kuchennych ale zlewozmywak mozna.
  • O czym chcielibyście dowiedzieć się z naszego portalu? Napiszcie, a my namówimy naszych ekspertów, żeby zabrali głos!
  • Właśnie przeżywam uroki oszczędzania w kasie mieszkaniowej (BPH).Po krótce przedstawiam mój przypadek z prośbą o pomoc : W grudniu 2001 dokonałam ostatniej wpłaty w kasie , w styczniu 2002 złożyłam wniosek o wypłacenie środków , nie starałam się o kredyt.W kwietniu zakupiłam mieszkanie w spóldzielni mieszkaniowej , część środków pochodziła z kasy (1/4 ceny mieszkania), reszta kredyt mieszkaniowy . I tutaj zaczyna się koszmar . Wystąpiłam do Urzędu Skarbowego o zaniechanie zaliczek...
  • Jak to będzie w przyszłym roku z odliczeniami podatku od kwoty wpłaconej do kasy mieszkaniowej? Konkretnie chodzi mi o przypadek zwiększenia kwoty wpłacanej (aneks do umowy). Czy przypadkiem w związku ze zniesieniem ulgi budowlanej nie będzie tak od podatek będzie można odliczać tylko kwotę zadeklarowanej przed 2002 r? Np w 2001 mam zadeklarowaną kwotę 1000 zł, w styczniu 2002 zwiększam ją do 1500zł i czy mogę ją całą (tzn.30% z niej) odpisać od podatku czy tylko 30% z 1000zł? Dzi...
  • W grudniu wplacilem 1 rate za mieszkanie i w ten sposob nabylem prawo do duzej ulgi budowlanej. W czerwcu zaplace ostatnia ratę. Teraz pytanie... Czy mam prawo, aby o wydatki na wykonczenie tego mieszkania powiekszyc ulge budowlana? Mieszkanie bedzie warte 160 tys zl wiec mam jeszcze do wykorzystnia 29 tysiecy. Niektorzy twierdza ze poniewaz nie rozpoczalem wydatkow na wykonczenie w 2001 roku, nie moge w 2002 ich odliczac. Co Wy o tym myslicie? W ostatecznosci pozostanie ulga re...
  • Prosze o pomoc.W jaki sposob powinienem skorygowac wykorzystanie duzej ulgi budowalnej w przypadku gdy kupilem nowe mieszkanie w spoldzielni w roku 2000 (i w tym roku skorzystalem z ulgi) a w roku 2001 okazalo sie mieszkanie bylo tansze i otrzymalem ze spoldzielni zwrot czesci wplaty. Pozdrawiam i licze na pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna