2001

(22 wyniki)
  • Sprzedam bezpośrednio mieszkanie 50m2 (dwa pokoje) w budynku z 2001 roku przy ul. Zwycięzów 42. Budynek w wysokim standardzie, wybudowany przez Echo Investment, ogrodzony i strzeżony (ochrona 24h, kamery wideo). Mieszkanie jest na pierwszym piętrze, okna wychodzą na stronę ulicy Zwycięzców. Miejsce parkingowe przed budynkiem (parking ogrodzony i strzeżony, jedynie dla mieszkańców), możliwość wynajęcia miejsca w garażu podziemnym. Winda. Prężna wspólnota mieszkaniowa. Mieszkani...
  • i to już niedługo.
  • pozdrawiam was owieczki. musze przyznac ze niezle dałyscie sie naciagnac. ale takie jest zycie. jedni zarabiaja inni traca. jak mozna uwierzyc ze chatki beda ciagle drozec?
  • Jestem w trakcie kupna mieszkania w blok F na tym osiedlu. Poszukuje sasiadow i informacji na temat problemow tego osiedla.
  • Witam, Niestety nie mogłem przybyć na to spotkanie. Czy moglibyście poinformować, co ciekawego się wydarzyło? Pozdrawiam sąsiadów, Artur
  • Rozpocząłem nowy wątek, bo moja myśl nie przebiła się w wątku "Duża ulga budowlana - ważne". Tam jest dyskusja głównie o mozliwości odliczenia wydatków remontowych w ramach ulgi. Mam wrażenie, ze problem gruntu jest podobnej natury. Zakończyłem inwestowanie w 2002 i kilka tygodni temu spotkała mnie w US niemiła niespodzianka. Urząd stwierdził, że udział w gruncie kuiony od developera i potwierdzony aktem notarialnym mogę sobie mieć na pamiątkę, a ich interesuje albo faktura za ten...
  • To powinno wyjasnic niektore watpliwosci: "Ministerstwo Finansów poinformowało "PiG", że wniesione przez klientów w ostatnich dniach ub.r. przedpłaty i raty na mieszkania, które wpłynęły na konta firm deweloperskich już w r. 2002, objęte są zerową stawką VAT. Liczy się data dokonania wpłaty - pisze dziennik"
  • Witam, zakupilem w 2001 roku mieszkanie i chcialbym je odliczyc. Po uruchomieniu kredytu i wplaceniu 100% wartosci developer wystawil mi fakture. W 2001 nie zaplacilem tyle podatku aby odpisac taka sume. Czy bede mogl to przeniesc na nastepne lata? Czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie. W US powiedziano mi ze jezeli faktura jest wystawiona w 2001 to tylko bede mogl to odpisac w 2001. pozdr. Marcin
  • dzieki za info!
  • Chodzi mi o ulice Osowska, Żółkiewskiego, Kordeckiego, Zaliwskiego, Domeyki... Gdybyscie mieli okazje kupic dom z 2001 roku z wykonczeniem i podziemnym garazem w małym kilkunastomieszkalnym budynku to bylibyscie zainteresowani? Nawet w tamtej okolicy?
  • Czy ktos z Was wie co oznacza termin "zasiedlenie mieszkania"? Do tego momentu moge doliczac wartosc materialow na wykonczenie mieszkania do ulgi budowlanej. Czy jest nim: data zameldowania data podpisania aktu notarialnego data faktycznego zamieszkania w mieszkaniu (moim zdaniem tak ale jak udowodnie US kiedy sie przeprowadzilam??) I jeszcze jedno, kupilam mieszkanie w 2001 a w 2002 zaczelam robic zakupy na wykonczenie mieszkania, rozmumiem ze to wciaz ta sama inwestycja bo d...
  • Czy ktoś może udzielić mi jednoznacznej informacji w oparciu o obowiązujące przepisy podatkowe? W 2001 r rozpoczęłam wpłaty na zakup mieszkania, uzupełniłam do 100% w 2002r bez otrzymania nadal tytułu prawnego do kupowanego mieszkania (otrzymam możw w kwietniu, natomiast akt notarialny w październiku, odliczam od podatku zgodnie z obowiązującymi przepisami w 2001r - dużą ulgę budowlaną (kontynuacja). Czy będę miała prawo do odliczenia wyposarzenia mieszkania w wannę, kuchnię (ga...
  • Z tego co slyszalem jesli buduje sie u developera mozna uzyskac z urzedu skarbowego zwolnienie z podatku. Nie wiem jednak nic dokladnie. Jak cos ktos wie, napiszcie.
  • Poniżej cytuję interpretację Ministerstawa Finansów dot. zasad odliczania od podatku wydatków poniesionych na potrzeby mieszkaniowe: Ciekaw jestem Waszej opinii na ten temat. Czy ktoś próbował już odliczyć wydatki poniesione w 2002 r. na wykończnie mimo że w 2001 roku odliczał tylko wydatki na zakup mieszkania? ----------------------------- Pismo PB2/MW-033-0324-1590/02 p.o. Dyrektora Departamentu Podatków Bezpośrednich z 19.08.2002 r. do Izby Skarbowej w (...) Odpowiadając n...
  • Pan Radziszewski w swojej łaskawości podpisał ok. 60 "przedstępnych aktów notarialnych" w których zobowiązuje się dokończyć planowaną inwestycję w określonym terminie /termin zależy od tego w którym bud. znajduje się mieszkanie/.Jestem w grupie osób, które podjęły działanie w kierunku podpisania kolejnych aktów lecz mocno mnie niepokoi fakt, że na dzień dzisiejszy działka przy Rembielińskiej jest mocno obciążona hipotecznie. W hipotece oprócz Mostostalu Gdańsk wpisany jest również...
  • czy ktos może wie..... czy podpisujac akt noratialny w nowym roku, przy zalozeniu ze zmieni sie VAT, bede musiala doplacic deweloperowi roznice czyli 15 proc. wartosci mieszkania? Nadmianiam, iz w umowie mam taki zapis "W przypadku zmiany ustawowej podatku VAT Sprzedajacy zastrzega sobie naliczenie zgodnie z obowiazujacymi przepisami."
  • Witam, mam problem z interpretacją terminu zawartego w akcie notarialnym z developerem - a mianowicie, co oznacza wg prawa pojęcie "nie wydanie lokalu". Developer nie dotrzymał terminu wydania lokali i w związku z tym, mogę prowadzić przeciwko developerowi cyt. ..."egzekucję na podstawie tego aktu o całość roszczenia jeżeli Spółka nie wyda lokali Nr 1, 2 , 3 , 4 do dnia ....." Czy chodzi o nie wydanie przyrzeczonych lokali aktem notarialnym? Pozdrawiam Iwona
  • Na tym nie kończą się podobieństwa między znowelizowaną ustawą o PIT, a projektem zmian w VAT. Według noweli PIT, nowa ulga nie będzie dostępna dla tych, którzy skorzystali z obecnych preferencji mieszkaniowych. Także w uzasadnieniu do projektu zmian w VAT stwierdzono, że zwrot tego podatku nie będzie przysługiwał osobom, które korzystają lub korzystały z ulg w podatku dochodowym. TAK PISZĄ NA INTERII, A ILU BUDUJE i NIE kORZYSTA Z ULGI - 5%. Może... A JAK SKORZYSTA Z ULGI TO Z...
  • Czy ktoś ma informacje na temat inwestora (Alanex-bau) i jego wcześniejszych inwestycji? Znalazłam negatywne opinie ale bez szczegółów. Jeżeli firma jest nierzetelna to na czym to polega.
  • 7% VAT(11)

Witam Forumowicze co wiecie na temat 7% VAT-u od wpłat rat na mieszkanie w tym roku. Byłem bowiem na spotkaniu w salonie Muratora - gdzie pani z redacji Muratora która zajmuje się przepisami prawnymi (ulgi budowlane, VAT, itp) stwierdziła że zgodnie z Ustawą o podatku VAT(koniecznie trzeba przestudiować), że kto wplacił min 50% i 1 PLN (w roku 2001) to powstaje obowiązek podatkowy (VAT) na dany towar - i wszelkie pózniejsze (rok 2002) wpłaty (raty na mieszkanie) powinny być o...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się