Dodaj do ulubionych

Revolut debet

14.12.18, 21:24
Ku mojemu zaskoczeniu na koncie revolut pojawił mi się spory debet. Konta używam do zakupów w internecie i na bieżąco doładowuję na potrzeby konkretnej transkacji.

Zawsze traktowałem to konto jako konto do wysokości środków na koncie. I takim jest, nikt nie podpisywał ze mną aneksu na debet, choćby dotyczącego jego wysokości czy warunków spłaty.

Wielokrotnie coś dodawałem do kosza, mroziłem w ten sposób jakąś promocję do późniejszego zastanowienia, zapominałem. Nie wydawało się to groźne czy zobowiązujące, bo póki nie ma wystarczających środków na koncie, próba ściągnięcia należności kończyła się odmową.

Do czasu. Przy pierwszej próbie była odmowa, przy drugiej już ściągnęło mi jakieś pozostawione drobne na plusie, a kilkaset złotych zaliczyło jako debet na minusie.

W ten sposób stałem się teoretycznie posiadaczem telefonu, który owszem miałem w koszu, ale nie zamierzałem go kupować.

Revolut prosi o wpłatę osobistą, potem twierdzi, że będzie próbował ściągać sam z karty z której doładowywałem. Mam na to kilka dni, telefon może dojdzie, może nie z Chin za kilka tygodni. Revolut bez mojej wiedzy skredytowało mi zakup, a teraz prosi o spłatę kredytu.

Jedyną drogą jest tu spłata i nie ma co komplikować, czy jest to jednak forma błędu banku i mogę odwlec spłatę choć do momentu otrzymania telefonu? Na ile mam generalnie obowiązek spłacać debet na koncie, które nie ma takiej funkcji? Gdzie jest strefa, w której to bank prosi mnie grzecznie, żebym ewentualnie naprawił łaskawie ich błąd, a gdzie jest strefa, gdzie staje się to moim obowiązkiem.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Revolut debet 15.12.18, 13:28
      Revolut to nie jest bank.
      Wszystkie twoje obowiązki i wzajemne zobowiązania są w umowie, którą podpisałeś zakładając tam konto.
      • di-do5 Re: Revolut debet 12.01.19, 14:15
        finanse.wnp.pl/revolut-uzyskal-europejska-licencje-bankowa-zaoferuje-depozyty-i-pozyczki,336204_1_0_0.html
      • bookmajster Re: Revolut debet 12.11.19, 15:26
        Rewolut to jest bank.
    • tapatik Re: Revolut debet 15.12.18, 19:52
      A nie ma tam czegoś w stylu chargeback?
      Swoją drogą ciekawe czy to wina Revoluta czy sklepu.
      Na przyszłość trzeba by podpiąć pod Revolut kartę wirtualną, na której nic nie ma i której nie da się obciążyć.
    • jhet Re: Revolut debet 10.11.19, 14:57
      Podobno jest coś takiego jak chwilowy kredyt - że robisz zakupy w sklepie i zamiast pobrać ci od razu środki z konta, zapisywany jest kredyt do spłacenia później. Ale jak później coś kupisz i zabraknie środków na spłatę kredytu, to ci się robi na minusie ;) Czytałam, że rzadko, ale się może zdarzyć, i zależy to chyba od terminali w sklepach.

UWAGA - PRYWATA! :D Jeśli ktoś by chciał założyć konto (bezpłatne) w Revolut, to zapraszam - jak skorzystasz z mojego linku polecającego to oboje dostaniemy po 40zł, a ty dodatkowo fizyczną kartę płatniczą gratis - www.revolut.com/pl-PL/referral/joannarz39!a10121 :)
    • Gość: Nicky Re: Revolut debet IP: *.centertel.pl 30.11.19, 11:38
      To ja też prywata :)
      40 zł i darmowa karta Revolut dla nowych użytkowników po rejestracji przy pomocy poniższego linka:
      revolut.com/referral/beatav5gi!a10121
      Link ważny jeszcze 4 dni
      • brofran Re: Revolut debet 20.01.21, 21:29
        Coś pozmieniało sie w Revolucie. Przenieśli się na Litwę i teraz podobno dokonujac przelewu trzeba będzie płacić prowizje dla każdego przelewu z ( oraz do ) polskiego banku .
        • koziorozka Re: Revolut debet 23.01.21, 16:45
          brofran napisał:

> Coś pozmieniało sie w Revolucie. Przenieśli się na Litwę i teraz podobno
          ---------------------
          Podobno? Jest regulamin, cennik, więc nie słuchaj "podobno".

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka