Dodaj do ulubionych

oszczędzanie

27.08.23, 16:45
Witam, jestem osobą niepełnoletnią i zastanawiam się czy oszczędzanie pieniędzy w walutach obcych np. euro lub dolary się opłaca. Chodzi o oszczędzanie długo terminowe (2-3 lata). Będę również wdzięczny jeżeli ktoś przybliży mi ten temat.
Obserwuj wątek
    • tapatik Re: oszczędzanie 08.10.23, 19:04
      Nie ty jeden chciałbyś to wiedzieć.
      Natomiast dobrze, że chcesz cokolwiek oszczędzać.
      Proponuję abyś obecnie swoje oszczędności rozdzielał. Za część (maksymalnie 30%) kup różne waluty - trochę Euro, trochę dolarów, trochę funtów brytyjskich, resztę zostaw w złotówkach na jakiejś lokacie.
      Zainwestuj w naukę, poszukaj książek Zenona Komara o inwestowaniu, zacznij od biblioteki.
      Przeczytaj "Bogatego ojca" Kiyosakiego. Sam Kiyosaki jest bardzo kontrowersyjny, ale tę książkę powinien przeczytać każdy, choćby po to, aby powiedzieć "czytałem, nie zgadzam się z autorem".
      Załóż konto demo w jakimś domu maklerskim i poćwicz bez inwestowania własnych pieniędzy.
    • tomasz.matracki Re: oszczędzanie 30.07.25, 18:45
      Uwazam,ze najlepsza forma lokaty jest dzisiaj zloto inwetycyjne.Natomiast waluty to dosc ryzykowne posuniecie.
    • koziorozka Re: oszczędzanie 02.08.25, 15:08
      Twoja niepełnosprawność nie ma w oszczędzaniu znaczenia.
      Nikt ci nic mądrego nie poradzi - czy waluty zyskają czy stracą. Raczej zyskają, ale czy na pewno?
      Podstawowa zasada jest jedna: nie wkłada się wszystkich jajek do jednego koszyka.
      Czyli trzeba mieć różne zabezpieczenia: złotówki (co najmniej na 3 miesiące przeżycia pod ręką), waluty, złoto...
      Jak masz na koncie np. 20 tys. zł (ponad te na3-m-ce przeżycia) to 10 w euro, 10 w dolarach i 10 może w sztabkach/monetach bulionowych/biżuterii/znaczkach itp
      • tapatik Re: oszczędzanie 14.08.25, 15:26
        On jest niepełnoletni, a nie niepełnosprawny.
        • koziorozka Re: oszczędzanie 15.08.25, 16:29
          tapatik napisał:
          > On jest niepełnoletni, a nie niepełnosprawny.
          -----------------------------
          Dzięki, źle przeczytałam
    • tomasz.matracki Re: oszczędzanie 04.08.25, 14:18
      Prosze oszczedzac w zlocie inwestycyjnym.
      • tapatik Re: oszczędzanie 14.08.25, 15:27
        Jakieś uzasadnienie?
    • ingerg Re: oszczędzanie 03.12.25, 22:34
      Ja się maksymalnie zadłużam bo jeśli za trzy lata ma być wojna i mnie zabiją to banki już pożyczonych pieniędzy nie zobaczą.
      • chocolate_dog123 Re: oszczędzanie 03.12.25, 22:43
        😂👏

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka