01.12.20, 09:15
hi:)
Zamierzałem podarować wnuczce brylant 1-1,2 karata. Taki dobrej czystości, barwy. Oczywiście z certyfikatem. Byłaby to pamiątka po mnie, a w razie gdyby wnuczkę, gdy mnie już nie będzie, bieda przycisnęła, to i podratować się sprzedażą może. Co mnie powstrzymuje? Usłyszałem zdanie, że biżuteria złota jeśli nie ma wartości historycznej, to ma przy sprzedaży wartość złomu. Kamyki można sobie zabrać, a brylantów nie sposób sprzedać drożej niż 60% ceny nabycia!!!Ktoś to może potwierdzić lub zaprzeczyć?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: brylanty 01.12.20, 14:32
      Co utrzyma wartość?
      Złote sztabki, monety, brylanty, dolary, pallad, platyna?
      Tego nie przewodzisz.
      Były czasy, gdy brylanty zamieniano na chleb...
      Pamiątka? Może tradycyjny zegarek z wygrawerowaną dedykacją na złotej kopercie lub bransoletka z napisem?
      • harcownik Re: brylanty 01.12.20, 15:39
        Dziękuję.Rozważę. Widzę, że raczej potwierdzasz moje obawy.
    • ktos_z_kosmosu Re: brylanty 08.12.20, 15:22
      1 - Biżuteria, nawet ładna, jest trudna do zbycia. Trzeba znaleźć amatora.
      2 - Dziś w sprzedaży są śliczne i czyste brylanty. Tyle tylko, że to głównie syntetyki (trudne do odróżnienia, nawet spece mają trudności).
      Wejdź na stronę jakiegoś jubilera i jeśli przeczytasz "pierścionki zaręczynowe", to bądź pewny, że wsadzili syntetyk.
      Jedyne co dziś jest najbezpieczniejsze, to złoto.
      Konkretnie złoto inwestycyjne w formie sztabek i monet (nie podlega opodatkowaniu). Złoto w monetach kolekcjonerskich, podlega opodatkowaniu, 9%.
      Uwaga na sprzedawców reklamujących się ostatnio w necie. Ceny walą z sufitu.
      No i musisz się pouczyć.
      Czyli wiedz za co płacisz.
      • harcownik Re: brylanty 10.12.20, 15:53
        ktos_z_kosmosu przedstawił swój punkt widzenia
        Ad 1 zgoda, dlatego ją wykluczyłem
        Ad 2 by się przed takim „oszustwem” zabezpieczyć, myślałem o certyfikacie. Podaż diamentów syntetycznych z uwagi na zapotrzebowanie przemysłowe będzie rosła .Duże i czyste okazy wyprą brylanty naturalne z zastosowań w biżuterii ślubnej .Wymusi to obniżkę cen brylantów w ogóle, mimo praktyk monopolistycznych koncernów. Wnioski inwestycja w brylanty w długim horyzoncie czasowym źle rokuje.
        3 Złoto, to inwestycyjne, już dzisiaj osiąga zawrotne ceny. Pozwala to uruchomić eksploatację pozornie wyczerpanych złóż. Zapotrzebowanie przemysłowe pozwoli przenieść wartość w czasie. Wniosek: Takie 2, 3 sztabki stugramowe nie zubożą mnie, pamiątką będą a i zbywalne będą od ręki .Skłaniam się ku temu.
        4.Rod, pallad, platyna. To dopiero temat!! Wymaga szybkiej nauki..
        Dziękuję za opinię,Pozdrawiam
        • koziorozka Re: brylanty 11.12.20, 13:04
          harcownik napisał:
          > 3 Złoto, to inwestycyjne, już dzisiaj osiąga zawrotne ceny. Pozwala to uruchom
          > ić eksploatację pozornie wyczerpanych złóż. Zapotrzebowanie przemysłowe pozwoli
          > przenieść wartość w czasie. Wniosek: Takie 2, 3 sztabki stugramowe nie zubożą
          > mnie, pamiątką będą a i zbywalne będą od ręki .
          ----------------
          Kupowanie na górce? Niezwykła strategia.
          Raczej sprzedasz w cenie złomu. Co, chyba że za 20 lat podrożeją ;)
          Jak się upierasz przy złocie, to obejrzyj - poza sztabkami - monety bulionowe.
          • harcownik Re: brylanty 11.12.20, 14:48
            Koziorozka napisała >Kupowanie na górce? Niezwykła strategia.
            Raczej sprzedasz w cenie złomu. Co, chyba że za 20 lat podrożeją ;)
            Jak się upierasz przy złocie, to obejrzyj - poza sztabkami - monety bulionowe.<
            Nie upieram się ,a twój komentarz wezmę pod rozwagę.
            Od 5.08- 2064 $/Oz do10.12- 1839$/Oz Uncja staniała 200$/oz wg mnie idzie w dół i jeszcze pójdzie. Wskazują na to, agresywne reklamy sprzedawców i spodziewany koniec pandemii. Do ilu???? Czy uważasz, za prawdopodobne ,by powróciło do ok. 1400$/uncja jak przed rokiem?

• ktos_z_kosmosu Re: brylanty 11.12.20, 23:37
              harcownik napisał:

> Od 5.08- 2064 $/Oz do10.12- 1839$/Oz Uncja staniała 200$/oz wg mnie idzie w dół
              > i jeszcze pójdzie. Wskazują na to, agresywne reklamy sprzedawców i spodziewan
              > y koniec pandemii. Do ilu???? Czy uważasz, za prawdopodobne ,by powróciło do o
              > k. 1400$/uncja jak przed rokiem?

Ty wnuczce chcesz podarować coś co materialnie ją zabezpieczy?
              Jeśli tak, to przestań rachować licząc na zyski.
              Złoto inwestycyjne (inaczej bulionowe) nie gromadzi się dla zysku, lecz dla budowy kapitału będącego zabezpieczeniem na przyszłość.
              To komfort mieć zrolowane dukaty 1915 po 50 szt. w rolce o wartości (dziś) circa 40'000 zł z rolkę.
              Jako ciekawostkę dodam, że 15 lat wstecz, chodziły coś po 300 zł sztuka.
              www.coinart.pl/austria-dukat-1915-r-nowe-bicie-p1806.html
              Cena wygórowana.
              Wrzuciłem byś wiedział o czym mowa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka